بازار آریا

آخرين مطالب

عربستان حامل چه پیامی برای ایران بود؟ اقتصاد ایران

عربستان حامل چه پیامی برای ایران بود؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اقتصادنیوز : زمان‌بندی سفر، سطح بالای هیئت اعزامی و استقبال گرم در تهران نشان می‌دهد که عربستان تنها به دنبال ارسال پیام اطمینان بخشی نبوده، بلکه در پی دریافت اطمینان متقابل از سوی ایران بوده است.
به گزارش اقتصادنیوز، لانگ وار ژوزنال با انتشار یادداشتی مدعی شد: در اقدامی بی‌سابقه، شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی ، روز 17 آوریل برای انجام مذاکرات سطح بالا با مقام‌های ارشد ایرانی، از جمله رهبر ی ایران، مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران و سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و از اعضای ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به تهران سفر کرد.
در حالی‌که جنبه نمادین این سفر توجه بسیاری را جلب کرد، دیدار خالد با فرماندهان نظامی ارشد ایران، به‌ویژه سردار باقری، برجسته‌تر بود. باقری به‌صراحت به ایالات متحده و اسرائیل اشاره کرد و گفت که مانورهای دریایی مشترک میان ایران و عربستان به جلوگیری از «مداخله خارجی» در منطقه کمک خواهد کرد.
علی‌اکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران هم ضمن تأکید بر لزوم تقویت هماهنگی‌های نظامی، خواستار اتحاد بیشتر کشورهای اسلامی در برابر نقش «بی‌ثبات‌کننده» اسرائیل در خاورمیانه شد.
پشت پرده سفر بی‌سابقه هیات سعودی
این وبگاه در ادامه مدعی شد: هدف اصلی سفر خالد، تحویل نامه‌ای از ملک سلمان، پادشاه عربستان به رهبری ایران بود. در این دیدار، رهبری جمهوری اسلامی ایران بر اهمیت «همکاری منطقه‌ای» تأکید کردند و گفتند: «یاری رساندن به یکدیگر بهتر از تکیه بر بیگانگان است». جزئیات این دیدار به‌سرعت در طریق حساب کاربری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در شبکه اجتماعی ایکس در هفت پست که دربردارنده پیام‌های کلیدی بود، منتشر شد.
در یکی از این پست‌ها، دو کشور به «غلبه بر انگیزه‌های خصمانه مخالفان و نزدیکی روابط» فراخوانده شدند. در پستی دیگر، ایران آمادگی خود را برای کمک به عربستان «در حوزه‌هایی که جمهوری اسلامی ایران در آن‌ها پیشرفت کرده» اعلام کرد؛ که به‌احتمال زیاد اشاره به زرادخانه پهپادها و موشک‌های بالستیک ایران دارد، بزرگ‌ترین مجموعه در منطقه که به‌طور گسترده در رسانه ها برجسته شده است.
این وبگاه در ادامه آورد: این گام دیپلماتیک با برنامه‌ریزی دقیق، در شرایطی انجام شد که تنش‌ها میان تهران، واشنگتن و تل‌آویو در حال افزایش است. هم‌زمان با سفر خالد به تهران، محموله‌هایی از مهمات سنگرشکن و تجهیزات پیشرفته نظامی آمریکا در پایگاه هوایی نواتیم نزدیک تل‌آویو مستقر شد. در همین حال، گزارش‌هایی از آمادگی ارتش اسرائیل برای اقدام ادعایی احتمالی علیه تأسیسات هسته‌ای ایران در اوایل ماه مه منتشر شد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا در واکنش به این گزارش‌ها، احتمال واکنش را رد نکرد؛ با این همه، به گونه‌ای سخن گفت که نشان داد تمایلی به ماجراجویی ندارد.
زمان‌بندی سفر، سطح بالای هیئت اعزامی و استقبال گرم در تهران نشان می‌دهد که عربستان تنها به دنبال ارسال پیام اطمینان بخشی نبوده، بلکه در پی دریافت اطمینان متقابل از سوی ایران بوده است. به‌نظر می‌رسد عربستان قصد داشته تهران را قانع کند که در صورت وقوع رویارویی مستقیم میان ایران و غرب، بی‌طرف خواهد ماند و احتمالاً تأکید کرده که خاک یا حریم هوایی خود را در اختیار آمریکا قرار نخواهد داد.
این موضع با گزارشی که اول آوریل منتشر شد، هم‌راستا است؛ گزارشی که در قالب آن آمده که عربستان، قطر و کویت به‌طور محرمانه به ایران اطلاع داده‌اند که از اقدام نظامی ادعایی علیه ایران حمایت نخواهند کرد. گرم شدن روابط تهران و ریاض پس از توافق سال 2023 با میانجیگری چین صورت گرفت؛ توافقی که به قطع روابط دیپلماتیک هفت‌ساله پایان داد. در قالب این توافق، دو کشور متعهد شدند سفارت‌خانه‌ها را بازگشایی کرده، به حاکمیت یکدیگر احترام بگذارند و از دخالت در امور داخلی یکدیگر خودداری کنند. همچنین قرار شد توافق‌نامه‌های دوجانبه، از جمله پیمان امنیتی سال 2001 و یادداشت تفاهم همکاری در حوزه‌های تجاری، فناوری و فرهنگی از سال 1998، احیا شود.

بازار آریا


عبور از بحران
تنش‌های میان ریاض و تهران در دوره ریاست‌جمهوری باراک اوباما شدت گرفت. تنها دو روز پس از امضای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در ژوئیه 2015، عادل الجبیر، وزیر خارجه وقت عربستان هشدار داد که لغو تحریم‌ها ممکن است موجب افزایش نفوذ ایران در منطقه شود.
او مدعی شد: «امیدواریم ایرانی‌ها این توافق را برای بهبود اقتصاد خود استفاده کنند... نه برای ماجراجویی در منطقه». در سال 2009، حوثی‌ها مواضع عربستان را هدف حملات موشکی و بالستیکی‌شان قرار دادند. با وجود حملات هوایی گسترده ریاض، زنجیره تسلیحات این گروه باعث ادامه درگیری و جلوگیری از پیروزی قاطع عربستان شد. برای کاهش نگرانی‌های عربستان از توافق هسته‌ای، دولت اوباما یک بسته تسلیحاتی یک میلیارد دلاری برای کمپین ضدحوثی ریاض تصویب کرد؛ بخشی از راهبردی گسترده‌تر برای حفظ توازن میان تعامل با ایران و تقویت توانمندی نظامی متحدان خلیج‌فارس.
روابط ریاض و واشنگتن در دوره اول ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ تقویت شد؛ او نخستین سفر خارجی خود را در سال 2017 به عربستان اختصاص داد. این سفر منجر به توافق تسلیحاتی 110 میلیارد دلاری شد که بخشی از بسته بزرگ‌تر دفاعی و سرمایه‌گذاری 350 میلیارد دلاری طی 10 سال بود؛ با هدف مقابله با افزایش نفوذ و قدرت ایران. در این دوره، عربستان لحن تندی علیه ایران اتخاذ کرد و همین گزاره تنش میان دو بازیگر را افزایش داد. در ژوئن 2019، پس از سرنگونی پهپاد جاسوسی آمریکا توسط ایران و خودداری واشنگتن از واکنش نظامی، حوثی‌ها با حمله با 18 پهپاد و 3 موشک به تأسیسات آرامکو در سپتامبر همان سال، آسیب‌پذیری عربستان را به نمایش گذاشتند.
به ادعای ناظران، این تحولات، ظاهراً موجب بازنگری در محاسبات راهبردی عربستان شده است. پیام تهران در سفر 17 آوریل روشن بود؛ ایالات متحده دیگر تضمین‌کننده قابل اعتمادی برای ثبات منطقه نیست و کاهش تنش با ایران و متحدانش به نفع پادشاهی خواهد بود.
کمپین نظامی عربستان علیه حوثی‌ها از زمان آتش‌بس مورد حمایت سازمان ملل در آوریل 2022 به‌طور چشم‌گیری کاهش یافته است. تا سال 2023، روند عادی‌سازی روابط با تهران آغاز شده بود. در سال 2024 عربستان از یک هیئت ایرانی برای شرکت در نمایشگاه بین‌المللی دفاعی جهان دعوت به عمل آورد؛ نشانه‌ای از سطحی بی‌سابقه از گشایش در بخش دفاعی میان دو رقیب سابق.
بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1297180/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سبزی بی‌نظیر برای تقویت سیستم ایمنی بدن

عوارض جانبی داروهای کاهش وزن

این دمنوش به اندازه یک پرتقال ویتامین C دارد

خال روی پوست چقدر نگران‌کننده است؟

چالش‌های غذای آخر شب

این ویتامین به رفع پوکی استخوان کمک نمی‌کند

چرا بعضی زنان نمی‌توانند با هیچ روشی وزن کم کنند؟

7 نکته اساسی برای محافظت از دیسک

ارتباط شوکه‌کننده داروهای ضدافسردگی با مرگ ناگهانی

خطرات کم‌شنوایی برای ایجاد افسردگی و اختلالات روانی

نانی که مورد تأیید طب ایرانی است

آجیلی که باید در مصرف آن زیاد‌روی نکرد

اعمال تعرفه‌ها؛ باجگیری ترامپ برای جبران بدهی

راه‌های موثر برای رطوبت‌رسانی به موی سر

بمب خبری؛ ایران با ورود آمریکایی ها رسماً موافقت کرد

تحسین ترامپ از دولت خودش بابت اخراج مهاجران

ترتیب خوردن مواد غذایی برای کنترل این بیماری موثر است

ادامه جنگ لفظی آمریکا و چین بر سر تعرفه‌های تجاری

آجودانیه متعلق به این عکاس معروف قاجاری بود

حمله هواپیماهای جنگی آمریکا به مناطقی در یمن

سرزمین‌های گمنام به میدان زورآزمایی قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌شوند؟

رسوایی افشای اطلاعات محرمانه وزارت دفاع آمریکا/ «هگزث» برکنار می‌شود؟

موافقت مصر و عربستان با راهکار دو دولتی در فلسطین/ واکنش منفی به کوچ اجباری از غزه

خلأ حکمرانی هوشمند در «راه و شهرسازی»

وحشت صهیونیستها از فراخوان روز جهانی خشم علیه اسرائیل

تلاش برخی از گروههای ذینفع خاص برای دستکاری روند دیپلماسی/ایران اصلا قصد ندارد در ملأ عام مذاکره کند

آژیر خطر در شهرک صهیونیست‌نشین در کرانه باختری

دیپلماسی در رم، دلار در تهران

دومین گاف آقای وزیر

رفت‌وبرگشت جنجالی «کوچه»

کارتال چگونه «برانکو» می‌شود؟

رشد بازی‌های ایرانی با آزادی گوگل‌پلی

بررسی وضعیت بورس پس از رشد پرحجم اخیر

رشد بورس تنها آغاز ماجراست

پرواز شاخص در قله تاریخی

اعمال تعرفه 100درصدی واردات برقی‌‌‌ها متوقف شد

تدوین و اجرای نقشه راه توسعه شهری متوازن و مردم‏‏‌محور

تظاهرات گسترده علیه نتانیاهو در تل‌آویو

معمای ولادیمیر

10 اقتصاد بزرگ جهان در سال 2025

خاندوزی درست می‌گفت یا نیلی؟

در اهمیت نفع شخصی

«ترمز اجاره» خالی کرد

چرا شرایط برای توافق مساعد است؟

صادرات زیر تیغ ارزی

مواجهه 30 استان با فرونشست زمین

عصر تازه رویارویی‌ها؛ سرزمین‌های گمنام به میدان زورآزمایی قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌شوند؟

عملیات ضربتی پلیس برای بازداشت دو شرور سابقه‌دار تهران

خط‌ونشان وزیر اسرائیلی برای نتانیاهو

درخواست سفیر جدید آمریکا در سرزمین‌های اشغالی از حماس

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی