بازار آریا

آخرين مطالب

موضع نماینده ویژه ترامپ در مذاکرات مهم است؟

عقب‌نشینی از غنی‌سازی صفر اقتصاد ایران

عقب‌نشینی از غنی‌سازی صفر
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : در شرایطی که حلقه شاهین‌های آمریکایی دولت ترامپ در ادعاهایی صحبت از برچیدن برنامه هسته‌ای ایران کرده‌اند، استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در مذاکرات با ایران در گفت‌وگویی حق غنی‌سازی ایران طبق سند برجام را به‌صورت ضمنی مورد تایید قرار داد. ویتکاف در گفت‌وگو با فاکس‌نیوز گفت: ایران به غنی‌سازی بالای 3.67درصد نیاز ندارد. اظهاراتی که نشان‌دهنده عقب‌نشینی آمریکا از غنی‌سازی صفر است. طبق برجام ایران می‌تواند اورانیوم را در سطح 3.67درصد غنی‌سازی کند.
استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ در مذاکرات با ایران، در مصاحبه‌ با شبکه فاکس نیوز گفت: شما نیازی ندارید یک برنامه هسته‌ای غیرنظامی را اجرا کنید که در آن اورانیوم را بیش از 3.67درصد غنی‌سازی کنید؛ بنابراین باید غنی‌سازی در سطوح 20 و 60درصد را که اکنون انجام می‌دهد، کاملا متوقف کنید.
اظهارات مهم ویتکاف به‌سرعت با واکنش‌ها و تحلیل‌های رسانه‌ای همراه شد که هسته همه این تحلیل‌ها معطوف به این جمله کلیدی بود: «آمریکا حق غنی‌سازی ایران در برجام را پذیرفته و از برچیدن برنامه هسته‌ای یا همان مدل لیبی شدن عقب‌نشینی کرده است.» بر اساس سند برجام که در ژوئن 2015 پس از دو سال مذاکرات فشرده میان ایران و 1+5 منعقد شد، دولت اوباما غنی‌سازی 3.67درصد را برای ایران به رسمیت شناخت.
به نوشته وال استریت ژورنال، ایالات متحده آمریکا در جریان مذاکرات غیرمستقیم با ایران در عمان، از خواسته پیشین خود مبنی بر توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران، به‌سرعت صرف‌نظر کرده است. وال استریت ژورنال این تغییر موضع را با روند طولانی مذاکرات قبلی مقایسه کرده است. با این‌حال، ویتکاف در توییتی دیگر با اشاره به توقف و از میان بردن برنامه هسته‌ای مجددا خبرساز شد. توییتی که نشان می‌دهد او یا تحت فشار تندروهای دولت ترامپ است یا در مواضعش دچار تناقض است. با این‌حال اما ویتکاف در ادامه گفت‌وگوی خود به نکات مهم دیگری هم اشاره کرد و گفت: دیدار اول ما با ایرانی‌ها مثبت و سازنده بود و ما در حال بررسی این هستیم که آیا می‌توانیم وضعیت را از طریق دیپلماتیک و گفت‌وگو حل کنیم. به گزارش رویترز، ویتکاف که روز شنبه با عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در عمان گفت‌وگو کرده بود، افزود: آمریکا به دنبال «محدود کردن» غنی‌سازی اورانیوم ایران است، نه «نابودی» کامل برنامه هسته‌ای این کشور. ویتکاف ادامه داد: موضوع مذاکرات با ایران ابتدا راستی‌آزمایی برنامه غنی‌سازی و سپس برنامه تسلیحاتی خواهد بود. راستی‌آزمایی برنامه ایران، نکته اساسی برای امکان دستیابی به توافق با ایرانی‌ها خواهد بود.
هموار شدن مسیر مذاکرات؟
این اولین‌بار است که یکی از مقامات ارشد در دولت ترامپ به‌طور مشخص اعلام می‌کند که آمریکا چه خواسته‌هایی از ایران برای توافق هسته‌ای آینده دارد. این ‌برخلاف موضع نتانیاهو است که خواستار «برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران» از جمله تاسیسات غنی‌سازی است، چراکه ویتکاف ادامه غنی‌سازی در سطح پایین توسط ایران را به عنوان بخشی از یک توافق، رد نکرد. او افزود: اگر نتوانیم برنامه ایران را راستی‌آزمایی کنیم، مجبور خواهیم بود به دنبال جایگزین‌هایی باشیم که ممکن است به نفع هیچ‌کس نباشد. جورج مالبرونو، خبرنگار ارشد روزنامه فرانسوی فیگارو، در تفسیر این اظهارات نوشت: استیو ویتکاف تایید کرده که هدف ایالات متحده در مذاکرات هسته‌ای با ایران، بازگشت به سطح 3.67درصد غنی‌سازی اورانیوم است، همان‌طور که در توافق بین‌المللی سال 2015 (برجام) پیش‌بینی شده بود. این موضع می‌تواند مسیر ادامه گفت‌وگوها در روز شنبه آینده در عمان را هموارتر کند. 
تفاوت بزرگ با سال 2015 این است که کشورهای حاشیه خلیج فارس این‌بار از این مذاکرات حمایت می‌کنند و از آن استقبال کرده‌اند. تنها مخالف جدی، اسرائیل است که خواهان برچیدن کامل تاسیسات هسته‌ای ایران بوده، اما تا این لحظه، بنیامین نتانیاهو سکوت اختیار کرده. به نظر می‌رسد دونالد ترامپ منافع آمریکا را بر منافع اسرائیل مقدم دانسته و نتانیاهو نیز اکنون برای موضوع غزه به حمایت متحد آمریکایی خود نیاز دارد. اما فرانسه چه خواهد کرد؟ این کشور که نقشی مزاحم و گاه کارشکنانه در مذاکرات هسته‌ای با ایران داشته، هنوز موضع رسمی خود را اعلام نکرده است. نقش لوران فابیوس، وزیر خارجه وقت فرانسه، پیش از امضای برجام در 2015، هنوز در حافظه دیپلماتیک زنده است. آیا پاریس باز هم نقش «مگس مزاحم» را ایفا خواهد کرد؟
توافقی شبیه برجام؟
گرگ کارلستروم، خبرنگار اکونومیست، هم در تشریح اظهارات ویتکاف گفت: ویتکاف شب گذشته در گفت‌وگو با فاکس نیوز درباره ایران صحبت کرد. دو نکته مهم وجود دارد. او تلویحا گفت ایران می‌تواند به غنی‌سازی اورانیوم تا سطح 3.67درصد ادامه دهد. ویتکاف گفت: «شما نیازی ندارید یک برنامه هسته‌ای غیرنظامی را اجرا کنید که در آن بیش از 3.67درصد غنی‌سازی می‌کنید.» همچنین گفت که خواهان «راستی‌آزمایی درباره برنامه غنی‌سازی» است. ما پیش‌تر می‌دانستیم که ترامپ بر «مدل لیبی» (یعنی برچیدن کامل برنامه هسته‌ای) پافشاری نمی‌کند. حالا به نظر می‌رسد او با توافقی که به ایران اجازه غنی‌سازی بدهد مشکلی ندارد. پس اساسا داریم درباره توافقی شبیه به برجام صحبت می‌کنیم؛ توافقی که غنی‌سازی را محدود می‌کرد اما ممنوع نمی‌ساخت. ایران قطعا آماده مذاکره بر پایه چنین چارچوبی است. اما سطح غنی‌سازی تنها مساله نیست. سوالات فنی بسیاری باقی است: ایران چقدر اورانیوم می‌تواند ذخیره کند؟ چند سانتریفیوژ، و از چه نوعی، می‌تواند برای غنی‌سازی به کار گیرد؟ باید به همه این مسائل پاسخ داده شود.
محدودیت به جای خلع سلاح
مصطفی نجفی، تحلیلگر مسائل بین‌الملل، درخصوص اهمیت این اظهارات می‌گوید: پیش از آغاز دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا، استیو ویتکاف در گفت‌وگو با فاکس نیوز، اظهارات مهمی را در رابطه با آنچه از ایران می‌خواهد مطرح کرد. نجفی در تشریح این اظهارات به چهار نکته اشاره می‌کند:
1. آنچه از اظهارات ویتکاف برمی‌آید این است که دولت ترامپ دیگر برای خلع سلاح هسته‌ای کامل ایران یا نابودی برنامه هسته‌ای آن فشار نمی‌آورد؛ در عوض می‌خواهد محدودیت‌هایی را برای غنی‌سازی اورانیوم و تسلیحاتی کردن برنامه هسته‌ای ایران اعمال کند. ویتکاف در این رابطه گفته است: ایران نیازی به غنی‌سازی بالاتر از 3.67درصد ندارد. در برخی موارد به 60درصد رسیده‌اند، در مواردی دیگر 20درصد. این قابل‌قبول نیست.
2. بر همین اساس، در دور دوم مذاکرات، احتمالا آمریکایی‌ها بر مکانیسم‌های راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای ایران متمرکز خواهند شد.
3. ویتکاف همچنین به موضوع راستی‌آزمایی درباره جلوگیری از تسلیحاتی‌شدن برنامه هسته‌ای ایران اشاره کرده است. اما درباره اینکه راستی‌آزمایی از چه مسیری باید انجام شود، چیزی نگفته است. تنها مرجع مورد پذیرش ایران برای راستی‌آزمایی، آژانس است که در مذاکرات دور اول نیز بر آن تاکید شد و به تیم آمریکا منتقل شد.
4. ویتکاف علاوه بر برنامه هسته‌ای، خواستار تحدید برنامه موشکی (با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای) ایران شد. موردی که در برجام هم بوده است. حال باید دید حد انتظار و خواست آمریکایی‌ها در این باره چقدر است.
سرفصل مذاکرات
این اظهارات ویتکاف را می‌توان پذیرش حق غنی‌سازی ایران دانست و از این نظر بتوان سرفصل مذاکرات شنبه 30فروردین در عمان را حول چهار محور اساسی تحلیل کرد.
محور اول؛ درصد غنی‌سازی
تا پیش از اظهارات ترامپ، حلقه شاهین‌های آمریکایی دولت ترامپ به رهبری والتز و روبیو معتقد به برچیدن زیرساخت‌های هسته‌ای ایران بودند. اما اظهارات ویتکاف که به نظر می‌رسد در دور اول مذاکرات 23 فروردین در مسقط هم مورد نظر بوده، مخالفت با غنی‌سازی بالای 3.67درصد، یعنی غنی‌سازی 20 و 60درصدی، و پذیرش غنی‌سازی زیر 3.67درصد بر اساس نسخه برجام است که مورد نظر و توافق ایران هم قرار داشته و دارد. دلیل عبور تهران از این آستانه واکنشی به خروج ترامپ از برجام در اردیبهشت 97 برمی‌گردد که در اردیبهشت 98 در دستور کار جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت.
محور دوم؛ نظارت
یکی از اظهارات ترامپ و مقامات دولت آمریکا از ابتدای روی کار آمدن تاکید بر عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای بوده که از آبان 95 با پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری همواره در دستور کار بوده است. ترامپ همواره مدعی بوده یکی از ضعف‌های برجام عادی شدن پرونده هسته‌ای ایران پس از 10 سال است که در اکتبر 2025 این اتفاق صورت می‌گیرد. وی همواره به دنبال دائمی کردن نظارت‌ها بر پرونده هسته‌ای ایران بوده است. در مقابل، ایران بارها در سطوح مختلف اعلام داشته به دنبال سلاح هسته‌ای نیست و اگر تاکید ترامپ بر این محور است، می‌توان در خصوص آن مذاکره کرد. بنابراین یکی از اصلی‌ترین بندهای مذاکره که می‌تواند برجام را از دید آمریکایی‌ها تبدیل به یک توافق محکم‌تر کند، دائمی کردن نظارت‌هاست. اما ایران به‌درستی استدلال می‌کند این نظارت باید توسط آژانس صورت گیرد. گفته می‌شود آمریکایی‌ها به دنبال نظارت بر پرونده هسته‌ای توسط بازرسان موردنظر خود هستند که رسما از سوی ایران رد شده و به نظر می‌رسد از این منظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌عنوان نهاد ناظر به رسمیت شناخته شود.
محور سوم؛ مکان ذخایر اورانیوم غنی‌شده
محور سوم مذاکرات بحث بر سر مکان ذخایر اورانیوم غنی‌شده در طول سال‌های گذشته است که به ادعای آژانس نزدیک به 275کیلوگرم است. ایران معتقد است بر اساس نسخه برجام باید این ذخایر در ایران حفظ و تحت نظارت آژانس مصرف شود. در مقابل، آمریکایی‌ها مدعی‌اند این ذخایر باید به کشور ثالثی انتقال داده شود. از روسیه به‌عنوان این کشور ثالث نام برده می‌شود. در همین ارتباط دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، از پرداختن به گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای در مورد پیشنهاد ادعایی آمریکا به ایران برای انتقال ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود به خاک روسیه خودداری کرد و گفت: من این سوال را بدون اظهارنظر می‌گذارم. روشن است که ایران در برابر طرح آمریکا برای انتقال ذخایر اورانیوم غنی‌شده به کشور دیگری مانند روسیه «مقاومت» کند. 
به ادعای روزنامه «گاردین»، این بخشی از طرح آمریکا برای «کاهش خطر برنامه هسته‌ای ایران» و «جلوگیری از توسعه آن برای ساخت سلاح هسته‌ای» است. این موضوع که به عنوان یکی از موانع اصلی بر سر راه توافق آتی تلقی می‌شود، در مذاکرات اولیه که بیشتر آن به صورت غیرمستقیم در مسقط، بین عباس عراقچی و استیو ویتکاف برگزار شد، مطرح شده است. ایران استدلال می‌کند این ذخایر که طی چهار سال گذشته انبار شده‌اند، باید تحت نظارت دقیق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران باقی بمانند. تهران به این امر به عنوان اقدامی احتیاطی یا نوعی بیمه در صورت خروج دولت بعدی ایالات متحده از توافق، می‌نگرد؛ چراکه ترامپ در سال 2018 از توافق هسته‌ای که در دولت اوباما با ایران انجام شد، خارج شد.
محور چهارم؛ موشک با قابلیت حمل کلاهک
چهارمین محور مذاکرات شنبه را می‌توان موضوع موشک با حمل کلاهک هسته‌ای دانست که به ادعای آمریکایی‌ها بخشی از نظامی‌سازی پرونده هسته‌ای در طول سال‌های گذشته بوده است. در قطعنامه 2231 به‌عنوان تایید‌کننده سند برجام مورخ تیر 1394به این موضوع اشاره شده و در بند مربوطه قید شده که شورای امنیت از ایران می‌خواهد از آزمایش موشک با حمل کلاهک هسته‌ای خودداری کند. در قطعنامه 1929 مورخه سال 2011 از عبارت «ایران نباید آزمایش موشکی با حمل کلاهک هسته‌ای داشته باشد» برای این بند استفاده شده بود. از این منظر جنجال آمریکایی‌ها بر سر موشک‌های ایران چیزی جز جو رسانه‌ای و تحمیل فشار نیست. ایران در طول این سال‌ها و به‌رغم افزایش سطح تهدیدات منطقه‌ای و بین‌المللی، نه‌تنها برد موشک‌های خود را افزایش نداده بلکه آزمایش موشکی با حمل کلاهک هسته‌ای را در دستور کار خود قرار نداده است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1293607/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خنثی‌سازی تحریم‌ها همراه با تولید داخلی منجر به رفع مشکلات اقتصادی می‌شود

جدیدترین شاخص‌های صنعت برق/ رتبه 16 ایران از نظر ظرفیت تولید

واکنش علم‌الهدی به مذاکرات ایران و آمریکا

روایت تسنیم از افزایش خودسرانه قیمت خودروهای وارداتی توسط واردکنندگان

وزارت نفت توسعه زیرساخت خودروهای برقی را کلید زد

هشدار وزارت خارجه چین نسبت به ادامه جنگ تجاری

وزش باد شدید و کاهش دید افقی در زابل

پایشگر داخلی گاز شهری، گامی بزرگ در ارتقای ایمنی

رونمایی از نخستین پایشگر لیزری بومی ماده بودار گاز شهری

بازدید مدیرکل بنیاد مازندران از گلزار شهدای قائمشهر

مراسم گرامیداشت روز ارتش در گرگان برگزار شد

سوارکاری؛ پروژه‌ای در مسیر توسعه گردشگری یزد

تأمین 112 هزار هکتار زمین نهضت ملی مسکن طی 3 سال گذشته

آمریکا قابل اعتماد نیست/ اقتصاد را به «مذاکرات» گره نزنید

بدهی کشور‌ها به صندوق بین‌المللی پول افزایش یافته است

علت مرگ بازیگر 39 ساله چه بود؟

وزیر رفاه: برای هر مرحله از اجرای طرح کالا برگ 250 میلیارد ریال بودجه اختصاص یافته است

ارتش جمهوری اسلامی ایران؛ نماد اقتدار، عزت و فداکاری

فرصت‌های نفتی (1)؛ توسعه‌ی میادین نفت و گاز در خشکی و دریا

توضیحات دادستان بهشهر درباره آخرین وضعیت پرونده فوت دختر جوان در جنگل

افزایش بدهی کشورهای جهان

سال 1404 سال تحول در سرمایه‌گذاری و توسعه استان خواهد بود

تاکید وزرای خارجه ایران و روسیه بر اجرای معاهده جامع همکاری

بودجه هر مرحله از اجرای طرح کالابرگ اعلام شد

جزئیات جدید از یک اختلاس برنجی

زمان و مکان دور دوم مذاکرات صلح اوکراین اعلام شد

ترامپ به جنگ سپر تعرفه‌ای آمریکا می‌رود؟

تعامل و آگاهی، کلید ارتقا کیفیت بهره‌برداری در صنعت گاز

آینده قیمت دلار پس از مذاکرات دوم

برای مقابله با محدودیت‌های اقتصادی هوشمند و به‌روز باشیم

تردد روان در محورهای شمالی کشور

تحقق توسعه پایدار بدون حضور بانوان غیرممکن است

انفجار خبر خوش برای معلمان/ این بار واقعی شد

1200همت منابع سرمایه گذاری شرکتهای دولتی ازکجا تامین میشود؟

یارانه این دهک‌ها یکشنبه واریز می‌شود

معاون اسبق وزیر صمت: مصرف انرژی در ایران 3 برابر ترکیه است

1200 همت منابع سرمایه گذاری شرکت‌های دولتی از کجا تامین می‌شود؟

جدول زمان‌بندی واریز حقوق فروردین بازنشستگان

زمان واریز یارانه نقدی دهک‌های چهارم تا نهم

اظهارات جدید روبیو درباره مذاکرات ایران و آمریکا

احمد خاتمی: در مذاکرات غیر مستقیم به غیر خدا دل نبندیم

قیمت‌گذاری خودروهای وارداتی‌ دستوری شد

65 درصد هزینه‌های جاری دولت از محل مالیات تامین شد

گامی برای تقویت تولید و اقتصاد منطقه‌ای

حسن سبحانی: راه اصلاح اقتصاد، بازگرداندن مدیریت تجارت خارجی و قاعده‌گذاری ارزی است/ فساد، محصول نابرابری ساختاری و بی‌اعتمادی نهادی است/ احمدی: مذاکره با عزت نه تنها تحقیر نیست، بلکه بخشی از سیاست عقلانی است

معوقات این گروه از بازنشستگان پرداخت شد+ جزئیات

ایران حملات جدید آمریکا به یمن را شدیدا محکوم کرد

جزئیاتی از قیمت‌گذاری دستوری خودرو‌های وارداتی

دو سناریوی بازار طلا در روز‌های آینده

فراخوان گسترده فورد برای رفع نقص فنی بیش از 148 هزار خودرو در آمریکا

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی