بازار آریا

آخرين مطالب

چرا با وجود کاهش قیمت دلار قیمت کالاها کاهش نمی یابد؟ اقتصاد ایران

چرا با وجود کاهش قیمت دلار قیمت کالاها کاهش نمی یابد؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - سایت فراز در خبری نوشت: هرچند حالا بازار ارز و طلا با روندی کاهشی روبروست، مردم همچنان تغییری در بازار کالاهای اساسی و مصرفی احساس نمی‌کنند. «محمد مهدی‌آبادی»، کارشناس ارشد مالی و پولی، در مصاحبه با روزنامه اینترنتی فراز به این پرسش پاسخ می‌دهد که «چرا در اقتصاد ایران، قیمت‌ها آسانسوروار فقط به سمت بالا حرکت می‌کند، اما هرگز پایین نمی‌آید؟»
این،از ابتدای هفته جاری، بازارهای مالی ایران تحت تاثیر اخبار مثبت از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، نوسانات قابل‌توجهی را تجربه کردند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
نرخ دلار در بازار آزاد به زیر 84 هزار تومان و قیمت هر گرم طلای 18 عیار تا حدود 6 میلیون و 800 هزار تومان رسید. سکه امامی نیز با افت حدود 13 درصدی به 77 میلیون و 800 تومان کاهش یافت. با هر جهش نرخ ارز، قیمت کالاهایی مثل موبایل، پوشاک یا حتی مواد غذایی به سرعت افزایش می‌یابد اما کاهش نرخ ارز تاثیری در بازار ندارد. چرا این مسئله در اقتصاد ایران حل نمی‌شود؟
پیش از هرچیز باید بدانیم این پدیده مختص ایران نیست! در بسیاری از اقتصادهای جهان، به ویژه کشورهایی با سابقه تورم بالا یا ساختارهای ناکارآمد، قیمت‌ها تمایلی به کاهش ندارند. برای مثال در آرژانتین طی دهه 2010، قیمت کالاها حتی پس از کاهش مقطعی نرخ دلار پایین نیامد، چون فروشندگان و مصرف‌کنندگان به ثبات سیاست‌های اقتصادی اعتماد نداشتند. همچنین بین سال‌های 2021 تا 2023 به دلیل دخالت دولت در ترکیه، کاهش نرخ ارز نتوانست قیمت لوازم الکترونیکی یا خودرو را کاهش دهد؛ چرا که بازار در انحصار چند شرکت بزرگ بود. حتی در اقتصاد توسعه‌یافته‌ای مانند ایالات متحده پس از بحران مالی 2008، قیمت بسیاری از کالاها با وجود کاهش شدید تقاضا و نرخ بهره به دلیل «چسبندگی قیمت» به سرعت کاهش نیافت.
از نظر اقتصادی چه عواملی در ناهماهنگی میان نرخ ارز و قیمت کالاها تاثیر دارد؟
اقتصاددانان برای توضیح این ناهماهنگی به چند نظریه کلیدی استناد می‌کنند. نخستین عامل، «چسبندگی قیمت» است؛ یعنی قیمت‌ها و دستمزدها به دلایل مختلف به راحتی پایین نمی‌آیند. میلتون فریدمن تاکید می‌کند تورم یک پدیده پولی است، اما اثرات آن به دلیل چسبندگی قیمت‌ها، ممکن است سال‌ها طول بکشد.
عامل اثرگذار دوم، «انتظارات تورمی» است. رابرت لوکاس، برنده نوبل اقتصاد، نشان داده که اگر مردم و بنگاه‌ها به ثبات سیاست‌های اقتصادی اعتماد نداشته باشند، قیمت‌ها کاهش نمی‌یابد. مثلا در ترکیه، حتی با بهبود موقت نرخ ارز، فروشندگان ترجیح می‌دهند قیمت‌ها را بالا نگه دارند، چون می‌دانند ممکن است فردا دلار دوباره گران شود.
سومین عامل، «ساختار غیررقابتی بازارها» است. پل کروگمن در تحلیل بحران‌های اقتصادی تاکید دارد که در بازارهای انحصاری، شرکت‌ها ترجیح می‌دهند به جای کاهش قیمت، تولید را محدود کنند تا سود خود را حفظ نمایند. این دقیقا همان چیزی است که در برزیل دهه 90 رخ داد؛ کاهش نرخ ارز به دلیل انحصار در صنایع، منجر به کاهش قیمت کالاها نشد.
چرا این پدیده در ایران شدیدتر است و مردم دیگر کاملا قطع امید کرده‌اند که کاهش قیمت دلار موجب کاهش قیمت اجناس شود؟
ایران نمونه بارزی از ترکیب نظریه‌های جهانی با مشکلات ساختاری داخلی است. پیش از هرچیز، «انتظارات تورمی مزمن» نقش کلیدی و مهمی در این مورد ایفا می‌کند. چهار دهه تورم دو رقمی (گاهی بالای 40٪) باعث شده بسیاری از مردم و بنگاه‌های اقتصادی حتی با کاهش نرخ ارز، آن را موقتی بپندارند و قیمت‌ها را ثابت نگه دارند.
مسئله بعدی «وابستگی شدیدا قتصاد ایران به واردات» است. به طوری که بیش از 30٪ کالاهای مصرفی ایران از طریق واردات تامین می‌شود. در این حالت کاهش نرخ ارز تنها بر کالاهای جدید وارداتی اثر می‌گذارد، نه بر موجودی انبارها یا کالاهای قبلی. بنابراین اگر واردکننده کالای خود را با دلار 90 هزار تومانی خریده باشد، امروز نمی‌تواند کاهش قیمت دلار را لحاظ کند. از سوی دیگر، «قدرت انحصاری» در بازارها (مثل خودروسازی یا فولاد) اجازه نمی‌دهد رقابت، قیمت‌ها را تنظیم کند. برای مثال، در سال 1401 با کاهش نرخ ارز، قیمت خودرو نه تنها کاهش نیافت، بلکه افزایش یافت.
گرفتاری بعدی «سیاست‌گذاری ناکارآمد» نهادهای تنظیم‌گر، مانند قیمت‌گذاری دستوری یا سهمیه‌بندی ارز است که عموما موجب تحریف بازار می‌شود. موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان ایرانی، این موضوع را «پدیده آسانسوری»می‌نامد. به این معنی که قیمت‌ها با شوک ارزی به سرعت بالا می‌روند، اما برای بازگشت به سطح قبلی، نیازمند گذشت زمان طولانی و اصلاحات ساختاری هستند که معمولا محقق نمی‌شود.
در نهایت، سایه شوم نظام توزیع چندلایه و حضور دلالان، اثرات مثبت کاهش نرخ ارز را در مرحله مصرف نهایی از بین می‌برد و تا زمانی که شفافیت، رقابت و اعتماد به سیاست‌ها ایجاد نشود، یا به عبارت بهتر سرمایه اجتماعی نهادهای تنظیم‌گر اقتصادب ا بهینه‌سازی فرآیندها احیا نشود، این چرخه معیوب ادامه خواهد داشت.
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.
طرح دریا در فقدان ساز و کار باید ها و نبایدها سریال «پایتخت»: سرگرمی ملی یا پروژه تخریب فرهنگی؟ صداوسیما؛ همراه یا مخالف پویش‌های ملی؟ تلفات جاده‌ای؛ ضرورت آموزش و رعایت قوانین برای حفظ جمعیت فعال مارمولک‌بازی ساسی؛ تهدیدی خاموش برای نسل جوان

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1293499/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار به تهرانی ها/ این افراد از حضور غیرضروری در فضای باز خودداری کنند

ترامپ: توپ در زمین چین است/ باید نخستین گام را بردارد!

تغییر قیمت شیر خام چقدر است؟

7 کشوری که مقصد صادرات کالاهای ایرانی هستند

درآمد و هزینه خانوار ایرانی زیر ذره‌بین آمار

رهبر انقلاب اسلامی در دیدار مسئولان ارشد سه قوه: به گفتگوهای عمان نه افراطی خوش‌بین و نه افراطی بدبین هستیم/ دنیای اسلام باید یک حرکت جدی مقابل جنایات بی‌سابقه باند تبهکار در غزه انجام دهد

شرکت هواپیمایی در منطقه آزاد اروند راه‌اندازی شود| ضرورت برقراری پرواز دبی و استانبول

جانباز گرانقدر 70 درصد «اباذر فرج‌نیا» به جمع یاران شهیدش پیوست

موضع‌گیری‌های ویتکاف خشم زلنسکی را برانگیخت

در مسیر استقلال از درآمد نفت

قیمت نفت کاهشی شد

قیمت طلا امروز چهارشنبه 27 فروردین 1404/ قیمت طلا رکورد زد+ جدول

تصمیم جدید وزارت تعاون درباره طرح کالابرگ | احتمال حذف کالابرگ دهک‌های 4 تا 7

مهمترین تهدید علیه اقتصاد است| انحصار روز به روز افزایش می‌یابد

حمله نماینده آمریکا به گزارشگر ویژ سازمان ملل

عملیات قاچاق سلاح از مصر به اسرائیل خنثی شد

سفر مقامات آمریکا به اروپا برای رایزنی درباره ایران و اوکراین

کاهش غلظت گردوخاک در کشور/ بارندگی و کاهش دما در این مناطق

هم‌صدایی آژانس بین‌المللی انرژی با اوپک

نقشه اردوغان و نتانیاهو برای سوریه/ شام به میدان زورآزمایی ترکیه و اسرائیل تبدیل شد؟

نشست مهم ترامپ با مقامات سیاست خارجی و امنیت ملی آمریکا درباره مذاکره با ایران

کاخ سفید: ترامپ خواستار مذاکره با ایران است

ترامپ به شدت برای هسته ای شدن عربستان عجله دارد

اضطراب سیستماتیک نتیجه نوسانات اقتصادی است / جامعه درگیر استرس دائمی و افزایش فردگرایی

آمریکا سه هزار بمب به اسرائیل ارسال کرد

محوریت و ارزش ذاتی تولید به‌عنوان پیشران رشد اقتصادی کشور/ گروه فولاد مبارکه پیشرو در جذب سرمایه‌گذاران

بعد از تشخیص بیماری آلزایمر چه باید کرد؟

حمله تند بایدن به ترامپ در اولین سخنرانی پس از ترک کاخ سفید

راز لاغری ژاپنی‌ها

افرادی که قصد ترک سیگار دارند این دمنوش را مصرف کنند

مصرف داروی مانجارو کاهش وزن به دنبال دارد؟

کاسبان تحریم به دنبال افزایش روانی نرخ دلار و طلا/ آیا افزایش ارزش پول ملی برخی را ناراحت می کند؟

نحوه درمان سردردهای سینوسی در منزل

دوش آب گرم برای ریکاوری عضلات بهتر است یا آب سرد؟

چگونه علائم پارکینسون را در افراد مسن شناسایی کنیم؟

فواید این ادویه معطر برای مراقبت از پوست

چطور می‌توان از زبری دست در فصل بهار پیشگیری کرد؟

روش‌هایی برای خداحافظی با کمردرد

تغذیه مناسب برای پیشگیری از پوکی استخوان

خطرات کلسترول سالمندان برای ابتلا به آلزایمر

چطور پیری زودرس را به تاخیر بیندازیم؟

مخالفت نیروهای ملی و اسلامی فلسطین با پیش‌شرط نتانیاهو برای آتش‌بس غزه

آخرین وضعیت مذاکرات آمریکا و روسیه/ مسکو به پایان جنگ علاقه دارد؟

«جوچه» به سبک روسی

23 شهید در جریان حملات روز گذشته اسرائیل به غزه

تکرار ادعای کاخ سفید درباره کانادا

فعالیت مدارس و دانشگاههای این استان غیر حضوری شد

4 مجروح در حادثه تیراندازی در دبیرستانی در تگزاس

سرمای هوا در آذربایجان شرقی/ تاخیر در فعالیت مدارس این منطقه

آیا کربن زدایی زمینه را برای فصل تازه استعمار هموار می‌سازد؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی