بازار آریا

آخرين مطالب

تقویت روابط اقتصادی تهران - الجزیره؛ فرصتی تازه در سایه دیپلماسی فعال اقتصاد ایران

تقویت روابط اقتصادی تهران - الجزیره؛ فرصتی تازه در سایه دیپلماسی فعال
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش خبرنگار مهر، در پی سفر وزیر امور خارجه کشورمان به الجزایر، مقامات دو کشور بر توسعه همکاری‌های اقتصادی و رفع موانع تجاری تأکید کردند. با وجود رشد چشمگیر صادرات ایران به این کشور آفریقایی، کارشناسان معتقدند سطح مبادلات تجاری هنوز با ظرفیت‌های موجود فاصله دارد.
در حالی که به گفته فعالان اقتصادی، پتانسیل مبادلات چندصد میلیون دلاری میان دو کشور وجود دارد اما تجارت میان دو کشور رونقی ندارد؛ به عنوان نمونه میزان صادرات غیرنفتی ایران در سال 1401 به الجزایر 14.
8 میلیون دلار بود. در نشست مشترک کمیسیون عالی همکاری‌های اقتصادی ایران و الجزایر که در اسفند 1402 در تهران برگزار شد، دو کشور هدف‌گذاری افزایش حجم تجارت دوجانبه به 500 میلیون دلار تا سال 1406 را تصویب کردند.
حوزه‌های اصلی همکاری
با توجه به ثبات سیاسی و اقتصادی و برخورداری این کشور از منابع طبیعی از جمله نفت و گاز و معادن، الجزایر از ظرفیت‌های مساعدی برای ورود شرکت‌ها و تجار ایرانی برخوردار است. البته باید به این نکته توجه داشت که با توجه به حضور قدرت‌های اقتصادی نوظهور در الجزایر، فضا برای ایران چندان خالی از رقیب نیست و حضور جدی ایران در بازارهای الجزایر نیازمند فعال‌کردن دیپلماسی اقتصادی، نیازسنجی دقیق از بازارهای الجزایر، برگزاری مناقصه، همایش و کمیسیون مشترک اقتصادی به صورت منظم به منظور شناساندن فرصت‌ها و پتانسیل‌های اقتصادی در دو کشور و سایر اقدامات مربوطه است تا بتوان جای پای ایران را در این کشور که به نوعی دروازه ورود ایران به شمال آفریقاست، مستحکم‌تر کرد.
الجزایر با توجه به موقعیت استراتژیک خود درگاه بسیار خوب و مناسبی برای ورود به بازار قاره آفریقاست و از سوی دیگر ایران نیز گذرگاه اصلی غرب آسیا٬ آسیای مرکزی ٬ قفقاز و شبه‌قاره هند است. همچنین همجواری الجزایر با کشورهایی چون موریتانی، لیبی و نیجر که روابط نسبتاً خوبی با ایران دارند و بازاری مناسب و بزرگ برای کالاهای ایرانی به شمار می‌روند، امتیازی قابل توجه برای گسترش روابط بین 2 کشور محسوب می‌شود.
انرژی و صنایع پتروشیمی:
ایران و الجزایر به عنوان دو کشور عضو اوپک، ظرفیت‌های فراوانی برای تبادل فناوری، سرمایه‌گذاری مشترک و هماهنگی سیاست‌های نفتی دارند. توصیه کارشناسان راه‌اندازی پروژه‌های مشترک در حوزه پالایشگاهی و انتقال دانش فنی پتروشیمی بین دو کشور است.
دارو و تجهیزات پزشکی:
با توجه به توانمندی ایران در تولید داروهای بایوتکنولوژی و قیمت رقابتی این محصولات، صادرات دارو و تجهیزات پزشکی به الجزایر افزایش یافته که با تداوم و توسعه این مسیر می‌توان میزان صادرات را افزایش داد.
کشاورزی و امنیت غذایی:
الجزایر از چندی پیش به عنوان بخشی از استراتژی کشاورزی خود به کشت بیابان روی آورده و توانسته با کمک فناوری‌های مدرن حتی با وجود ذخایر آبی اندک و با استفاده از نور خورشید اقدام به تولید محصولات کشاورزی مختلف کند و این امر برای ایران که در اقلیم خشک و نیمه خشک واقع شده بسیار ضروری و کارآمد است؛ بنابراین ایران می‌تواند برای کشت محصولات استراتژیک مانند گندم، جو و ذرت در این کشور برنامه ریزی کند.
ترانزیت و حمل‌ونقل:
با تقویت زیرساخت‌های بندری الجزایر و نگاه راهبردی ایران به آفریقا، بحث اتصال مسیرهای تجاری ایران از طریق بندر چابهار به شمال آفریقا با محوریت الجزایر به صورت جدی در حال پیگیری است.
شرکت‌های ایرانی در بازار الجزایر
در سال‌های اخیر، شرکت‌های ایرانی به‌ویژه در حوزه خودروسازی تلاش‌هایی برای حضور در بازار الجزایر داشته‌اند. ایران‌خودرو در سال 2015 با هدف صادرات و سپس احداث خط تولید، وارد بازار این کشور شد. همچنین شرکت سایپا در سال 2017 خط مونتاژ خودرو در منطقه فرندا الجزایر را با همکاری بخش خصوصی این کشور راه‌اندازی کرد که البته در سالهای اخیر هیچ خبری درباره فعالیت خودروسازان ایرانی در این کشور منتشر نشده است.
با این حال علاوه بر صنعت خودرو، شرکت‌های ایرانی در زمینه‌های ساخت‌وساز، خدمات فنی و مهندسی، تجهیزات پزشکی و صادرات کالاهای صنعتی نیز در الجزایر فعالیت‌هایی داشته‌اند.
4 چالش عمده در مسیر توسعه تجارت
همانطور که گفته شد الجزایر به عنوان یکی از بزرگ‌ترین اقتصادهای شمال آفریقا و از اعضای اوپک، بازار گسترده‌ای برای محصولات صنعتی، خدمات فنی-مهندسی و خودرو دارد. ایران نیز با برخورداری از توانمندی‌های فناورانه، ظرفیت خوبی برای تأمین بخشی از نیازهای این کشور دارد. اما موانع متعددی سد راه این همکاری هستند.
کارشناسان عدم وجود روابط بانکی، ضعف در شناخت بازار هدف، نبود خطوط هوایی مستقیم و روندهای پیچیده گمرکی و اداری را از مهم‌ترین موانع توسعه روابط اقتصادی دو کشور عنوان می‌کنند.
بر همین اساس عمده مشکلات در مسیر توسعه روابط تجاری میان دو کشور را می‌توان در 4 محور عنوان کرد.
مشکلات بانکی: عدم وجود روابط بانکی مستقیم بین دو کشور انتقالات مالی را با دشواری مواجه کرده و بر حجم تجارت تأثیر منفی گذاشته است.
مشکلات حمل و نقل: نبود مسیرهای حمل و نقل مستقیم و کارآمد بین دو کشور هزینه‌ها و زمان تجارت را افزایش داده است.
عدم آشنایی کافی با بازارها: کسب و کارهای دو کشور اطلاعات کافی درباره نیازها و ظرفیت‌های بازار یکدیگر ندارند که این امر مانع از توسعه همکاریها می‌شود.
عدم وجود ساختارهای حمایتی: نبود نهادهایی مانند اتاق بازرگانی مشترک هماهنگی و تسهیل همکاریهای اقتصادی را دشوار کرده است.
چه باید کرد؟
با توجه به ظرفیت بالایی که برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور وجود دارد، برگزاری نشست‌های مشترک بازرگانی، تأسیس اتاق مشترک ایران و الجزایر، پیگیری توافقات سرمایه‌گذاری، تسهیل صدور ویزای تجاری و راه‌اندازی مسیرهای لجستیکی جدید از جمله راهکارهایی است که از سوی فعالان بخش خصوصی برای تقویت مناسبات اقتصادی پیشنهاد شده است.
البته در سال‌های اخیر سفارت ایران در الجزایر و رایزنی اقتصادی فعال وزارت امور خارجه نقش مؤثری در برگزاری نمایشگاه‌های مشترک، اعزام هیئت‌های تجاری و تقویت ارتباطات بین‌بانکی داشته‌اند. همچنین تلاش‌هایی برای ایجاد بانک مشترک ایران و الجزایر در حال انجام است که در صورت تحقق، نقطه عطفی در تسهیل مبادلات تجاری خواهد بود.
به اعتقاد کارشناسان برای توسعه روابط باید 5 رویکرد به عنوان محور اصلی توسعه تجارت میان دو کشور در در دستور کار قرار گیرد.
تسهیل روابط بانکی: ایجاد مکانیسم‌های مالی مشترک یا استفاده از ارزهای محلی برای مبادلات.
بهبود زیرساخت‌های حمل و نقل: راه اندازی مسیرهای حمل و نقل مستقیم و کاهش هزینه‌های لجستیکی.
افزایش تعاملات تجاری: انعقاد توافق‌نامه‌های گمرکی و سرمایه‌گذاری دوجانبه و برگزاری نمایشگاه‌ها و همایش‌های مشترک برای معرفی ظرفیت‌های بازارهای دو کشور.
ایجاد نهادهای حمایتی: تأسیس اتاق بازرگانی مشترک و کمیته‌های تخصصی برای پیگیری و تسهیل همکاری‌ها.
افزایش حمایت از تجار: حمایت دولت‌ها از بخش خصوصی فعال در بازارهای یکدیگر از طریق تسهیل مالیات، گارانتی صادرات و تأمین بیمه.
رفع موانع قانونی و اداری: تدوین توافق نامه‌های تجاری و سرمایه گذاری برای کاهش بروکراسی و تسهیل فرآیندها.
تسهیل صدور ویزا برای تجار: کاهش موانع مربوط به صدور ویزا می‌تواند به افزایش تعاملات تجاری و سرمایه گذاری‌های مشترک منجر شود.
با اجرای این اقدامات می‌توان انتظار داشت که روابط اقتصادی و تجاری بین ایران و الجزایر به سطح بالاتری ارتقا یابد و منافع مشترکی برای هر دو کشور به همراه داشته باشد.
به گزارش مهر، روابط اقتصادی ایران و الجزایر اکنون در مرحله‌ای استراتژیک قرار دارد. هر دو کشور در تلاش هستند تا با رفع موانع و تعمیق همکاری‌ها، به الگویی موفق از همکاری جنوب-جنوب دست یابند. توسعه روابط دوجانبه نه تنها برای دو کشور، بلکه برای تقویت جایگاه منطقه‌ای و بین‌المللی آنان نیز حائز اهمیت است.
کد خبر 6429245

بازار آریا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1289821/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توافق معادن با کی‌یف به تلاش برای توقف جنگ در اوکراین مرتبط نیست

تسهیل سرمایه‌گذاری در اردبیل برای رونق اقتصادی

سفر هیئت اقتصادی ایران به آذربایجان به منظور توسعه روابط

بهترین شغل دنیا چیست؟ مهدی طارمی بودن!

هشدار مهم به این گروه از یارانه‌بگیران: با این معیارها، یارانه 18 میلیون نفر حذف می شود

تناقض‌های آماری با سال پایه + فیلم

پیشنهاد تعیین قیمت توسط خودروساز تحت نظارت شورای رقابت

دولت، ملت و تولید؛ هم‌افزایی برای جهش اقتصادی در سال 1404

قیمت دلار مبادله‌ای امروز شنبه 30 فروردین 1404/ افزایش قیمت+ جدول

قیمت طلا 18 عیار امروز شنبه 30 فروردین 1404/ کاهش قیمت+ جدول

سیب‌زمینی بهاره به بازار رسید+ قیمت

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز شنبه 30 فروردین 1404/ کاهش محسوس قیمت سکه امامی+ جدول

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز شنبه 30 فروردین 1404/ افزایش قیمت بیت کوین

انتشار زمان پرداخت حقوق بازنشستگان به تفکیک بانک‌های عامل+ جدول

قیمت طلا و سکه امروز شنبه 30 فروردین 1404/ سقوط قیمت‌ها+ جدول

پیام سخنگوی وزارت امور خارجه راجع به شروع دور دوم گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در شهر رم

سوال نمایندگان از وزیر بهداشت/ ظفرقندی به کمیسیون بهداشت و درمان می‌رود

واژگونی قایق در این کشور 148 قربانی گرفت

بارش‌ها از اواسط هفته افزایش می‌یابد

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز شنبه 30 فروردین 1404/ افزایش قیمت

انتقاد یک مقام صنفی از مصوبه الزام پمپ بنزین‌ها به ایجاد ایستگاه شارژ برقی

امروز، پایان مهلت ثبت‌نام در رویداد سرمایه‌گذاری در نفت

کشف 15 دستگاه ماینر غیرمجاز در خرم‌آباد با هماهنگی پلیس امنیت اقتصادی

برنامه‌های 24 گانه برای تحقق شعار سال در کردستان تعیین شده است

کنترل تورم نیازمند مقابله با عوامل مؤثر در ایجاد تورم است

شایعات سرمایه‌گذاری هزار میلیارد دلاری آمریکایی ها در ایران؛ حقیقت یا خیال؟

هتل شایان کیش: تجربه‌ای کلاسیک در یکی از بهترین نقاط جزیره

فرصت‌های نفتی(2)؛ جمع‌آوری گازهای مشعل

حمله تند اردوغان به نتانیاهو/ کابینه اسرائیل در حالت جنون کامل است

رمزگشایی از سفر وزیر دفاع عربستان به ایران+ فیلم

متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان زیر ذره‌بین دیوان محاسبات

رکوردی که شکسته شد؛ روز تاریخی بورس

بانک اچ‌اس‌بی‌سی پیش‌بینی قیمت نفت را کاهش داد

جزئیاتی از منظقه آزاد تجاری مشترک بین ایران و ترکیه/ آنکارا چطور به پل ارتباطی ایران و اروپا تبدیل می‌شود؟

کدام کشور‌ها محصولات نانویی ایران را می‌خرند؟

تشریح رویکرد دولت چهاردهم در مذاکرات در یادداشت جدید سخنگوی دولت

قلهٔ 3 میلیونیِ بورس فتح شد

مزایا و معایب تعیین سقف مهریه تا 14 سکه

فعال شدن گمرک در محل پروژه‌های سرمایه‌گذاری خارجی خراسان جنوبی

پیامدهای اقتصادی و اجتماعی یارانه پنهان

فرآوری طلا باید در داخل شهرستان خوسف انجام شود

آمریکا بار دیگر صنعا را هدف گرفت

گرد و غبار مدارس 7 شهر این استان را تعطیل کرد

قیمت خودرو 30 فروردین 1404؛ بازار خودرو چشم انتظار قیمت دلار ماند

درخواست وام برای کاهش ضایعات گندم

اصلاح قانون محکومیت‌های مالی و مهریه در مجلس بررسی می‌شود

کیفیت هوای این 2 شهر در وضعیت قرمز قرار گرفت

پرداخت 50 میلیون تومان پاداش برای این افراد

توقف شماره‌گذاری خودروهای تولیدی ایران خودرو به دلیل به‌روزآوری سامانه‌های دولت و فراجا

درخشش بیمه دی در خدمات‌رسانی به ایثارگران؛ رتبه اول توانگری و پرداخت به‌روز مطالبات درمانی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی