بازار آریا

آخرين مطالب

دلایل تاکید آمریکا بر افزایش سهم اعضای ناتو به پنج درصد/پیامدهای سیاسی - اقتصادی تصمیم ترامپ درباره ناتو برای اروپا اقتصاد جهان

دلایل تاکید آمریکا بر افزایش سهم اعضای ناتو به پنج درصد/پیامدهای سیاسی - اقتصادی تصمیم ترامپ درباره ناتو برای اروپا
  بزرگنمايي:

بازار آریا - مرتضی مکی، کارشناس مسائل اروپا با اشاره به درخواست ایالات متحده مبنی بر افزایش سهم اعضای ناتو تا پنج درصد در گفت‌وگو با ایلنا اظهار کرد: باید توجه داشت که دونالد ترامپ، چه در دور اول ریاست‌جمهوری خود و چه در دور دوم، بر این باور بود که متحدان آمریکا، به‌ویژه کشورهای اروپایی، باید خودشان هزینه‌های امنیتی‌ خود را پرداخت کنند.
این دیدگاه در حالی مطرح می‌شود که ساختار پیمان ناتو به گونه‌ای است که حدود 70 درصد تسلیحات و بودجه نظامی آن توسط ایالات متحده تأمین می‌شود. این رویکرد بخشی از سیاست کلی مبتنی بر تحلیل هزینه-فایده است که دولت ترامپ در تمامی حوزه‌ها، از جمله حوزه امنیتی، دنبال می‌کند. او معتقد است که اروپایی‌ها باید سهم بسیار بیشتری از بودجه نظامی کنونی خود را به هزینه‌های دفاعی اختصاص دهند. ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری خود خواستار افزایش بودجه نظامی پایه کشورها به سطح سه درصد تولید ناخالص داخلی شده بود، اما اکنون معتقد است که اروپایی‌ها باید سطح بودجه نظامی خود را به پنج درصد تولید ناخالص ملی برسانند. این درخواست، چالشی جدی برای دولت‌های اروپایی محسوب می‌شود؛ دولت‌هایی که طی تقریباً 80 سال گذشته، اتکای امنیتی خود را بر ایالات متحده قرار داده و در بسیاری موارد، سهم اندکی از بودجه خود را صرف امور دفاعی کرده‌اند و در عوض، بخش عمده بودجه‌های دولتی را به هزینه‌های رفاهی و اجتماعی اختصاص داده‌اند. وی ادامه داد: در شرایط کنونی که دولت‌های اروپایی با رکود اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند و سیاست‌های تجاری اتخاذ شده توسط آمریکا می‌تواند تبعات رکود تورمی را برای تمام متحدان اروپایی به دنبال داشته باشد، افزایش سطح بودجه نظامی به چالشی مضاعف تبدیل شده است. اگرچه برخی از کشورهای کوچک‌تر اروپایی اعلام کرده‌اند که تلاش می‌کنند سهم بودجه نظامی خود را به پنج درصد نزدیک کنند، اما این کشورها سهم تعیین‌کننده‌ای در هزینه‌های کلی نظامی ناتو ندارند و بار اصلی بر دوش کشورهایی مانند آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و لهستان است که بیشترین سهم از بودجه‌های نظامی اروپایی در ناتو را به خود اختصاص می‌دهند. این کشورهای بزرگ نیز خود با شرایط رکود اقتصادی مواجه هستند. به عنوان مثال دولت آلمان در تقریباً دو سال گذشته رشد اقتصادی نزدیک به صفر درصد را تجربه کرده است. دولت ایتالیا بالاترین سطح بدهی را در میان دولت‌های اروپایی دارد و فرانسه نیز با چالش‌های اقتصادی مشابهی روبه‌روست. اگر این کشورها بخواهند بودجه نظامی خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهند، ناگزیر خواهند بود یا بر سطح بدهی‌های عمومی خود بیفزایند یا از هزینه‌های رفاهی و خدمات بهداشتی بکاهند که هر دو گزینه چالش‌های جدی به همراه دارد. دولت‌هایی مانند ایتالیا و فرانسه نسبت به تعیین یک زمان‌بندی مشخص برای افزایش بودجه‌های نظامی خود حساسیت نشان می‌دهند و سعی می‌کنند از اعلام تاریخ دقیق برای رسیدن به این هدف خودداری کنند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: این وضعیت، چالش جدی برای اروپایی‌ها در رابطه با آمریکا ایجاد کرده است. از یک سو، آمریکا در حال کاهش تعهدات امنیتی خود در اروپاست و اروپایی‌ها تلاش می‌کنند این خلاء امنیتی بالقوه را پر کنند. از سوی دیگر، چگونگی تحقق افزایش بودجه‌های نظامی بدون ایجاد بحران‌های اقتصادی و اجتماعی داخلی، محل بحث و اختلاف است. این فشار سیاسی و امنیتی جدی، اروپا را تحت تأثیر قرار داده است. اگرچه مقامات ناتو (مانند دبیرکل) تأکید کرده‌اند که آمریکا به دنبال کاهش تعهدات امنیتی خود در اروپا نیست، اما وقایع جاری، به‌ویژه در جنگ اوکراین، نشان می‌دهد که دولت‌های اروپایی اگر به خوداتکایی امنیتی دست پیدا نکنند، با تهدیدات جدی از سوی روسیه مواجه خواهند بود، به‌خصوص با توجه به اینکه به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها در روند احتمالی صلح و سازش با روسیه، دولت‌های اروپایی را چندان در نظر نگرفته‌اند. این وضعیت باعث شده که اروپا هم‌اکنون با یک چالش جدی سیاسی و امنیتی روبه‌رو باشد؛ چالشی که در مذاکرات، گفت‌وگوها و کنفرانس‌های خبری پس از نشست اخیر ناتو در بروکسل کاملاً نمایان بود. اروپایی‌ها در دو جبهه با چالش افزایش بودجه نظامی مواجه هستند. نخست در سطح اتحادیه اروپا؛ جایی که فشار دولت‌های کوچک و متوسط که نگرانی‌های جدی نسبت به تهدید روسیه و کاهش تعهدات امنیتی آمریکا دارند، بر دولت‌های بزرگ‌تر (مانند ایتالیا و فرانسه) وارد می‌شود تا هزینه‌های بیشتری را متقبل شوند.
وی افزود: این دولت‌های کوچک و متوسط امیدوار بودند چتر امنیتی آمریکا در قالب ناتو به آن‌ها امکان مانور بیشتری در برابر دولت‌های بزرگ اروپایی بدهد. موضوع دوم، چالش داخلی در خود کشورهای اروپایی است. دولت‌ها و ملت‌های اروپایی به سطح بالایی از خدمات رفاهی و بهداشتی عادت کرده‌اند. پس از بحران مالی 2008 و بحران کرونا، دولت‌ها سیاست‌های ریاضتی را برای کاهش کسری بودجه و بدهی‌ها در پیش گرفتند که منجر به کاهش خدمات رفاهی و اجتماعی شد. این سیاست‌ها به سقوط و از هم پاشیدن احزاب سنتی، به‌ویژه احزاب چپ، در بسیاری از کشورها انجامید، چراکه این احزاب از مرام‌نامه خود مبنی بر توجه به خدمات رفاهی فاصله گرفتند و پایگاه اجتماعی خود را از دست دادند. نمونه بارز آن، افول حزب سوسیالیست فرانسه یا حزب سوسیال دموکرات آلمان است که اکنون با کمترین میزان محبوبیت پس از جنگ جهانی دوم مواجه است.
مکی در پایان خاطرنشان کرد: اکنون دولت‌های اروپایی دو راه پیش رو دارند؛ به گونه‌ای که یا باید مجدداً هزینه‌های خدمات رفاهی و بهداشتی را کاهش دهند تا بودجه نظامی را افزایش دهند، که قطعاً با فشار مضاعف افکار عمومی مواجه خواهد شد؛ یا باید سطح بدهی‌های عمومی و کسری بودجه را افزایش دهند، که این امر مستلزم تغییر معیارهای مالی اتحادیه اروپا است. حتی آلمان که تلاش کرده سطح بدهی خود را در حدود 60 درصد نگه دارد، با افزایش بودجه نظامی ناچار به افزایش بدهی و عبور از این معیارها خواهد شد. طرح‌هایی که اروپایی‌ها برای افزایش بودجه نظامی مطرح کرده‌اند، مانند صندوق 50 میلیارد یورویی، همگی برای تحقق با چالش‌های جدی مواجه هستند و نیازمند بازنگری اساسی در سیاست‌گذاری‌های اقتصادی و اجتماعی دولت‌های اروپایی خواهند بود و بدون شک این بازنگری‌ بدون تبعات سیاسی و اجتماعی نیست.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1287952/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمایه گذاران آمریکایی به ایران می‌آیند؟ / واکنش جالب پزشکیان به مذاکره ایران و آمریکا

چرا اقتصاد ایران از طوفان تعرفه‌های ترامپ در امان است؟

تحویل حدود 12 هزار واحد طرح نهضت ملی مسکن در شمال سیستان و بلوچستان

انتشار کتاب سفید روابط تجاری چین و آمریکا در سایه تنش‌ها

بقائی: صیانت از دستاورد‌های هسته‌ای مسئولیت ملی است

اتحادیه اروپا وارد جنگ تعرفه‌ای با آمریکا می‌شود

جزئیات اطلاعیه مهم سازمان تامین اجتماعی

پرداخت سود سهام عدالت متوفیان به وراث متوقف نشده است

قالیباف: ارز واردات خودرو مجدداً به 3 میلیارد دلار افزایش یافت

بازار خریدوفروش مو در تهران داغ شد؛ زنان کم‌درآمد قربانی دلالان سودجو

پیاده‌سازی مدل ارزیابی ریسک دینامیک در پلیمر آریاساسول

فهرست فرصت‌های سرمایه‌گذاری شرکت ملی نفت منتشر شد

خبر مهم قالیباف درباره ارز واردات خودرو

4 کارت مهم ایران روی میز مذاکره

تلاش صادقانه کارکنان صنعت گاز، ضامن پایداری روزهای سخت/ مردانه پای کار بودند

دلار سکه و طلا را چگونه حساب کنیم؟

میزان پرداخت وام توسط بانک‌ها در سال 1403

بازتعریف روش‌های نوین سرمایه گذاری

تحقق شعار سال، راه‌حل مشکلات اقتصادی کشور است

آغاز محاکمه 21 نفر از متهمان پرونده‌ قاچاق سوخت هزار و صد میلیارد تومانی

صنایع فولاد، آلومینیوم، مس و مناطق ویژه اقتصادی؛ پیشرو در احداث نیروگاه‌های برق

چشم انداز یک میلیارد دلاری صادرات استان زنجان در سال جاری

آیت‌الله جنتی: همه باید برای رونق و فراگیر شدن تولید تلاش کنند

همه باید برای رونق و فراگیر شدن تولید تلاش کنند

ماجرای حادثه معدن در شهرستان بجستان چه بود؟

توئیت تازه بقایی درباره برنامه هسته‌ای ایران

کاهش چشمگیر ذخیره آب در نیروگاه‌های برق آبی

آماده سازی‌های ترکیه برای دیدار الجولانی و مقامات عراق

شکاف دستمزد و قیمت مسکن در پایتخت؛ نیم‌قرن انتظار برای خرید 50 متر خانه!

تداوم سبزپوشی بورس

روسیه سفیر فرانسه را احضار کرد

کاهش محسوس دما جمعه در تهران/ مراقب وزش بادهای شدید باشید

مصرف 40 درصد برق کشور توسط کولر‌ها

پیش‌ بینی مهم از نرخ دلار در سال جاری

بیانیه انجمن ملی صنایع لوازم خانگی درخصوص ضرورت پیوستن به FATF

آیت الله جنتی: تحقق شعار سرمایه‌گذاری برای تولید وظیفه همگانی است

حراج خودروهای وارداتی از امروز 20 فروردین 1404

غرب با سازماندهی جنگ‌های خارجی به دنبال راه‌هایی برای خروج از بحران‌های اقتصادی است

تهیه بسته راهنمای سرمایه‌گذاری خرد و کلان

امید عالیشاه زیر تیغ جراحی رفت

تولید بیش از 10 میلیارد مترمکعب گاز در پالایشگاه اول پارس جنوبی

پرداخت سود سهام عدالت متوفیان به وراث متوقف شد

وزارت دفاع بیانیه داد

FATF به ایران پاسخ داد

چرا شورای رقابت باید فرمول قیمت‌گذاری را به روز کند؟

آپدیت عجیب هواپیمای چابهار مسافران را پیاده کرد

ناامنی شغلی، اصلی‌ترین مانع برای فرزندآوری

کلید رونق معنوی و اقتصادی: تقوا و استقامت در مسیر بندگی!

بازدیدهای هفتگی از واحدهای تولیدی و صنعتی در دستور کار استاندار بوشهر

مشکل ثبت گوشی آیفون های 14و 15 به زودی حل می‌شود

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی