بازار آریا

آخرين مطالب

فرمول رفع ناترازی‌ها در اقتصاد ایران اقتصاد ایران

فرمول رفع ناترازی‌ها در اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اقتصاد24- اقتصاد ایران در شرایطی وارد سال 1404 شده که با چالش‌های متعددی در حوزه اقتصاد مواجه است و انواع ناترازی‌ها، مسیر حل مشکلات را پیچیده و سخت کرده است.
به باور اقتصاددانان، در وضعیت کنونی ناترازی‌ها برطرف نخواهند شد؛ مگر اینکه تغییرات مثبتی در مدیریت سرمایه‌گذاری خارجی و بهبود روابط بین‌المللی ایجاد شود تا بتوانیم رشد اقتصادی را افزایش دهیم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مهم‌ترین چالش اقتصادی ایران در سال جدید را بشناسید در همین رابطه مرتضی عزتی، کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گویی درباره مهم‌ترین چالش اقتصادی ایران در سال 1404 گفت: در طول 30 سال گذشته تولید همواره به عنوان مهم‌ترین چالش اقتصادی ایران مطرح بوده و این وضعیت همچنان ادامه دارد. تا زمانی که تولید بهبود نیابد، سایر جنبه‌ها نیز به طور قابل توجهی تغییر نخواهند کرد. بنابراین، این موضوع به عنوان ریشه تمامی مشکلات شناخته می‌شود.
عزتی افزود: برای افزایش تولید، نیاز به سرمایه‌گذاری وجود دارد و در واقع، کمبود سرمایه‌گذاری به عنوان یک مشکل اساسی در مسیر تولید به شمار می‌آید. در نهایت، رشد تولید به عنوان یکی از اصلی‌ترین چالش‌های کشور باقی خواهد ماند.
وی عنوان کرد: به نظر من، موضوع ناترازی بسیار گسترده است. اگر ما بر اساس رشد اقتصادی برنامه‌ریزی کنیم و بتوانیم آن را به طور قابل توجهی افزایش دهیم، به تدریج تمامی ناترازی‌ها حل خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: با توجه به شرایطی که امسال به وجود آمده، به نظر می‌رسد که رشد اقتصادی سال 1403 نسبت به 1402 کاهش یابد و پیش‌بینی می‌شود که رشد اقتصادی سال جدید نیز از 1403 کمتر باشد. بنابراین، در وضعیت کنونی، ناترازی‌ها برطرف نخواهند شد، مگر اینکه تغییرات مثبتی در مدیریت سرمایه‌گذاری خارجی و بهبود روابط بین‌المللی ایجاد شود تا بتوانیم رشد اقتصادی را افزایش دهیم.
چرا از ارزش پول ملی کاسته شد؟ عزتی همچنین درباره چرایی کاهش ارزش پول ملی در کشور گفت: ارزش پول ملی به طور کلی تحت‌تاثیر بازار ارز قرار دارد. ارز‌های بین‌المللی هر کدام بازار خاص خود را دارند و ریال ایران نیز به عنوان یک ارز در سطح جهانی شناخته می‌شود. استفاده اصلی از ارز‌های بین‌المللی برای واردات و صادرات به کشور مربوطه است. به این معنا که اگر کسی بخواهد کالایی از ایران خارج کند، یا خود او و یا یک واسطه ایرانی که صادرکننده است، دلار دریافت می‌کند تا آن را به ریال تبدیل کرده و در ایران استفاده کند.
بیشتر بخوانید: پارادوکس کاهش نقدینگی و تورم در اقتصاد ایران
وی افزود: در واقع، میزان صادرات در سطح جهانی تاثیر زیادی بر تقاضای ریال دارد. اگر صادرات ما با مشکلاتی مانند تحریم‌ها، کمبود تولید یا مسائل دیگر مواجه شود و چشم‌انداز صادرات و تولید کاهش یابد، این به معنای کاهش توان صادراتی است. در نتیجه، ارزش ریال در بازار‌های جهانی کاهش می‌یابد و افرادی که ریال دارند، قادر نخواهند بود کالا‌های زیادی از ایران خریداری کنند و این امر محدودیت‌هایی را برای آنها ایجاد می‌کند. در پی این محدودیت‌ها، تقاضای ریال کاهش می‌یابد و با کاهش تقاضا، قیمت آن نیز پایین می‌آید و ارزش ریال در برابر ارز‌های دیگر کاهش می‌یابد.
مسیر قیمت ارز مشخص شد این کارشناس افتصادی درباره قیمت ارز در سال آینده عنوان کرد: به صورت اساسی در کشور ما قیمت ارز توسط دولت مشخص می‌شود و آن را بالا و پایین می‌برد؛ با توجه به این وضعیتی که الان پیش آمده و آقای همتی استیضاح شده‌اند؛ به نظر می‌رسد هر وزیر جدیدی که انتخاب شود، تمایلی به افزایش نرخ ارز نخواهد داشت. همچنین بانک مرکزی نیز به احتمال زیاد از افزایش نرخ ارز حمایت نخواهد کرد.
عزتی تصریح کرد: به عقیده من، افزایش نرخ ارز در گذشته آثار زیان‌باری برای دولت به همراه داشته و به نظر می‌رسد در حال حاضر فشاری از سمت دولت برای افزایش نرخ ارز وجود نداشته باشد. اگر سیگنال‌های منفی به بازار ارسال نشود، نرخ ارز مرکز مبادله تا پایان سال آینده نباید تغییرات قابل توجهی داشته باشد و نرخ ارز آزاد نیز بیشتر تحت تاثیر این موضوع خواهد بود.
تورم به چه سمتی می‌رود؟ این اقتصاددان در پاسخ به این سوال که برخی اقتصاددانان بر این باورند که نرخ تورم ممکن است به 50 درصد افزایش یابد. با توجه به وضعیت فعلی، نظر شما درباره نرخ تورم در سال آینده چیست؟ گفت: اگر محاسبات دقیقی در دست داشته باشیم، می‌توانیم نتایج بهتری به دست آوریم. در حال حاضر، قیمت ارز تقریبا 50 درصد افزایش یافته و به تبع آن، قیمت کالا‌های وارداتی نیز 50 درصد گران‌تر شده است. ممکن است این افزایش به 40 درصد کاهش یابد و سپس دوباره افزایش یابد.
عزتی افزود: به نظر من، قیمت کالا‌های وارداتی می‌تواند بین 40 تا 50 درصد افزایش یابد. همچنین با توجه به اینکه تورم در سال 1403 زیر 40 درصد بوده، احتمالا قیمت کالا‌های تولید داخل نیز بین 40 تا 50 درصد افزایش خواهد یافت. این افزایش به دلیل یک درصد تورم موجود در قیمت تمام شده و همچنین تامین بخشی از هزینه‌ها با ارز، که آن هم احتمالا بین 40 تا 50 درصد خواهد بود، رخ می‌دهد. البته این موارد نیاز به محاسبات دقیق دارند.
وی متذکر شد: از سوی دیگر تعیین دستمزد سال آینده، تاثیر آن بر روی کالا‌های داخلی بسیار حایز اهمیت است. به طور کلی پیش‌بینی می‌شود که کالا‌های اساسی نیز رشد چندانی نداشته باشند و ممکن است افزایش قیمت آنها بین 20 تا 30 درصد باشد.
این کارشناس اقتصادی یادآور شد: با توجه به شرایط کنونی، اگر به وضعیت موجود نگاه کنیم، پیش‌بینی می‌شود که نرخ تورم بین 40 تا 45 درصد باشد. البته این رقم بر اساس شواهد فعلی است و در صورتی که سیاست‌ها تغییر کند، اصلاحات انجام شود، نرخ ارز کاهش یابد و از افزایش آن جلوگیری شود، همچنین تنش‌زدایی بین‌المللی صورت گیرد و روابط اقتصادی بهبود یابد، امکان صادرات افزایش یابد و وضعیت تولید بهتر شود و سرمایه‌گذاری افزایش یابد، این عوامل می‌توانند به کاهش تورم کمک کنند.
عزتی تاکید کرد:، اما اگر برعکس عواملی که ذکر کردم، رخ دهد، در این شرایط ممکن است نرخ تورم حتی بیشتر از پیش بینی‌ها شود.
منبع: خبر آنلاین

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1287093/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خنثی‌سازی تحریم‌ها همراه با تولید داخلی منجر به رفع مشکلات اقتصادی می‌شود

جدیدترین شاخص‌های صنعت برق/ رتبه 16 ایران از نظر ظرفیت تولید

واکنش علم‌الهدی به مذاکرات ایران و آمریکا

روایت تسنیم از افزایش خودسرانه قیمت خودروهای وارداتی توسط واردکنندگان

وزارت نفت توسعه زیرساخت خودروهای برقی را کلید زد

هشدار وزارت خارجه چین نسبت به ادامه جنگ تجاری

وزش باد شدید و کاهش دید افقی در زابل

پایشگر داخلی گاز شهری، گامی بزرگ در ارتقای ایمنی

رونمایی از نخستین پایشگر لیزری بومی ماده بودار گاز شهری

بازدید مدیرکل بنیاد مازندران از گلزار شهدای قائمشهر

مراسم گرامیداشت روز ارتش در گرگان برگزار شد

سوارکاری؛ پروژه‌ای در مسیر توسعه گردشگری یزد

تأمین 112 هزار هکتار زمین نهضت ملی مسکن طی 3 سال گذشته

آمریکا قابل اعتماد نیست/ اقتصاد را به «مذاکرات» گره نزنید

بدهی کشور‌ها به صندوق بین‌المللی پول افزایش یافته است

علت مرگ بازیگر 39 ساله چه بود؟

وزیر رفاه: برای هر مرحله از اجرای طرح کالا برگ 250 میلیارد ریال بودجه اختصاص یافته است

ارتش جمهوری اسلامی ایران؛ نماد اقتدار، عزت و فداکاری

فرصت‌های نفتی (1)؛ توسعه‌ی میادین نفت و گاز در خشکی و دریا

توضیحات دادستان بهشهر درباره آخرین وضعیت پرونده فوت دختر جوان در جنگل

افزایش بدهی کشورهای جهان

سال 1404 سال تحول در سرمایه‌گذاری و توسعه استان خواهد بود

تاکید وزرای خارجه ایران و روسیه بر اجرای معاهده جامع همکاری

بودجه هر مرحله از اجرای طرح کالابرگ اعلام شد

جزئیات جدید از یک اختلاس برنجی

زمان و مکان دور دوم مذاکرات صلح اوکراین اعلام شد

ترامپ به جنگ سپر تعرفه‌ای آمریکا می‌رود؟

تعامل و آگاهی، کلید ارتقا کیفیت بهره‌برداری در صنعت گاز

آینده قیمت دلار پس از مذاکرات دوم

برای مقابله با محدودیت‌های اقتصادی هوشمند و به‌روز باشیم

تردد روان در محورهای شمالی کشور

تحقق توسعه پایدار بدون حضور بانوان غیرممکن است

انفجار خبر خوش برای معلمان/ این بار واقعی شد

1200همت منابع سرمایه گذاری شرکتهای دولتی ازکجا تامین میشود؟

یارانه این دهک‌ها یکشنبه واریز می‌شود

معاون اسبق وزیر صمت: مصرف انرژی در ایران 3 برابر ترکیه است

1200 همت منابع سرمایه گذاری شرکت‌های دولتی از کجا تامین می‌شود؟

جدول زمان‌بندی واریز حقوق فروردین بازنشستگان

زمان واریز یارانه نقدی دهک‌های چهارم تا نهم

اظهارات جدید روبیو درباره مذاکرات ایران و آمریکا

احمد خاتمی: در مذاکرات غیر مستقیم به غیر خدا دل نبندیم

قیمت‌گذاری خودروهای وارداتی‌ دستوری شد

65 درصد هزینه‌های جاری دولت از محل مالیات تامین شد

گامی برای تقویت تولید و اقتصاد منطقه‌ای

حسن سبحانی: راه اصلاح اقتصاد، بازگرداندن مدیریت تجارت خارجی و قاعده‌گذاری ارزی است/ فساد، محصول نابرابری ساختاری و بی‌اعتمادی نهادی است/ احمدی: مذاکره با عزت نه تنها تحقیر نیست، بلکه بخشی از سیاست عقلانی است

معوقات این گروه از بازنشستگان پرداخت شد+ جزئیات

ایران حملات جدید آمریکا به یمن را شدیدا محکوم کرد

جزئیاتی از قیمت‌گذاری دستوری خودرو‌های وارداتی

دو سناریوی بازار طلا در روز‌های آینده

فراخوان گسترده فورد برای رفع نقص فنی بیش از 148 هزار خودرو در آمریکا

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی