بازار آریا

آخرين مطالب

سهم 300 میلیون دلاری ایران از گردش مالی زعفران اقتصاد ایران

سهم 300 میلیون دلاری ایران از گردش مالی زعفران
  بزرگنمايي:

بازار آریا - باشگاه خبرنگاران / علی رغم آنکه ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران در دنیا محسوب می‌شود، اما سهم ما از گردش مالی 8 میلیارد دلاری دنیا به سبب وجود برخی چالش‌ها و مشکلات محدود است.
زعفران، تنها محصول کشاورزی جهان است که انحصار و بالاترین حجم تولید آن با کیفیت مطلوب هنوز در اختیار ایران است و با توجه به اینکه ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران در جهان است که 93 تا 94 درصد زعفران دنیا در اختیار دارد، اما سهم اندکی از گردش مالی زعفران دنیا در اختیار دارد به طوریکه از مجموع 8 میلیارد دلار گردش مالی زعفران، سهم ایران 300 میلیون دلار است.
بسیاری از فعالان بازار زعفران اذعان می کنند که صادرکنندگان خشکبار و زنجیره کشاورزی هیچ کدام ارز حاصل از صادرات را در سامانه مبادله طلا و ارز عرضه نکرده اند که براین اساس صادرات با کارت های اجاره ای و از طریق قاچاق انجام می شود، درحالیکه با رفع چالش های صادرات و ایجاد برندملی می توان از قاچاق زعفران جلوگیری کرد.
با توجه به آنکه قدمت تولید زعفران در ایران به سه هزار سال پیش باز می‌گردد، اما طی سال های اخیر موانع صادرات ناشی از شرایط تحریم‌ و مشکلات بازگشت ارز به کشور زمینه را برای تجارت چمدانی و قاچاق این محصول به آن سوی مرزها فراهم کرده است چراکه صادرات از طریق مبادی رسمی و غیرقانونی اختلاف معناداری دارد که همین امر موجب شده تا سالانه بخشی از زعفران تولیدی به آن سوی مرزها قاچاق شود که آمار صادرات سال گذشته با سال 99 گویای این موضوع است.
خروج 150 میلیون دلار ارز با قاچاق 120 تن زعفران از مرزهای کشور
محمدرضا اردیخانی عضو هیئت مدیره صندوق توسعه صادرات زعفران گفت: بنابر آمار صادرات زعفران طی ماه های آبان، آذر و دی ماه دیماه روند صعودی داشت که براین اساس کاهش صادرات در 8 ماهه اول سال جبران شد و همواره پیش بینی می شود که با استمرار روند صعودی تا پایان سال، میزان صادرات به 210 تا 220 تن برسد.
وی قیمت هرکیلو زعفران را 97 تا 110 میلیون تومان اعلام کرد افزود: در حوزه بازار داخل سبد مصرفی مردم کوچک شد، براین اساس برخی تولیدکنندگان زعفران به سمت بسته بندی کوچک رفتند تا افراد با هر قدرت خریدی بتوانند خریداری کنند. گفتنی است سال گذشته قیمت کالاهای اساسی و مصرفی 50 تا 60 درصد رشد داشت، درحالیکه رشد قیمت زعفران 5 تا 10 درصد بوده است.
اردیخانی ادامه داد: برآوردها حاکی از آن است که ماهانه 10 تن زعفران به آن سوی مرزها قاچاق می شود که از این محل ارزی وارد کشور نمی شود، درحالیکه اگر 120 تن زعفران وارد چرخه قانونی کشور شود، 150 میلیون دلار ارز حاصل از صادرات وارد کشور می شود.
 عضو هیئت مدیره توسعه صادرات زعفران و اتفاقی با بیان اینکه قاچاق زعفران به چرخه اقتصادی کشور آسیب می زند، افزود: قاچاق زعفران به آن سوی مرزها برند زعفران در سطح جهان خراب می کند به طوریکه دیگر کشورها زعفران می خرند و مجدد صادرمی کنند که برندملی آسیب می زند‌.
وی با بیان اینکه وزارت جهاد از حداکثر پتانسیل خود برای تولید استفاده نمی کند، گفت: طبق آمار وزارت جهاد 127 هزارهکتار سطح زیرکشت داریم که هنوز آمار رسمی تولید منتشر نشده است، اما بررسی ها نشان می دهد که تولید زعفران 300 تا 350 تن است، درحالیکه با استفاده بهینه از منابع امکان بالای 500 تن تولید وجود دارد.
اردیخانی ادامه داد: طی 10 تا 15 سال پیش با سطح زیرکشت کمتر تولید بیشتری داشتیم به طوریکه در مقاطع قبل سطح زیرکشت 50 تا 60 هزارهکتار بود، اما طی سال های اخیر تولید زعفران ناشی از شرایط جوی و کشاورزی سنتی کاهش یافته است که با توسعه آبیاری و بازنگری در نوع سم مصرفی و تغییر در کشاورزی می توان تولید را توسعه داد. گفتنی است که 3 محصول استراتزیک زعفران، پسته و خرما که در سطح جهان مطرح است، باید ویژه نگاه کرد.
این مقام مسئول با بیان اینکه طبق آمار سال های قبل میزان سرانه مصرف زعفران هر ایرانی یک گرم در سال است، افزود: بخش اعظم تولید زعفران به بازارهای هدف صادر می شود. گفتنی است در سطح جهانی مشکل برندسازی داریم که با ایجاد برند ملی دیگر شاهد قاچاق زعفران به آن سوی مرزها نیستیم. از این رو یک متولی می خواهد که روی برند ملی زعفران در سطح جهان کار کند.
وی امارات،چین و اسپانیا را 3 مقصد اصلی صادرات اعلام کرد و گفت: سال 99 که بیشترین حجم صادرات بود، 320 تن صادرات رسمی داشتیم که متاسفانه طی این سال ها با قاچاق و کاهش تولید هرسال کمتر بود و برآوردها حاکی از آن است که سال گذشته مجموع صادرات به 210 تا 220 تن برسد که در صورت تحقق 300 تا 350 میلیون دلار ارزاوری در بردارد. 
براساس این گزارش، بسیاری از فعالان و دست اندرکاران حوزه زعفران اذعان می کنند که بسیاری از این محموله‌های قاچاق زعفران، پس از خروج از مرز، با برندهای دیگر کشورها بسته‌بندی و عرضه می‌شوند.
ایران تامین کننده 93 درصد زعفران دنیا/قاچاق سالانه 120 تن زعفران به آن سوی مرزها
در ادامه علی حسینی عضو شورای ملی زعفران گفت: قاچاقچیان و متقلبان عوامل بازدارنده زعفران هستند، در اواخر سال گذشته 200 تن زعفران تقلبی در گمرک در مرحله خروج از کشور گرفته شد که این امر ناامنی برای خریداران در بازارهای هدف ایجاد می کند و یکی از خواسته هایمان این است که برند زعفران تقلبی معرفی شود تا دیگر صادرکنندگان جور این تقلب را در بازارهای هدف نکشند.
 به گفته وی، اگر انتظار جهش و رونق صادرات داریم، بستر اطمینان برای بازار هدف باید ایجاد شود که این امر به سازمان و نهادهای نظارتی بازمی گردد که برای دفاع و حمایت از صادرات باید شفافیت ایجاد کنند، رونق صادرات زمانی اتفاق می افتد که ممانعت ایجاد کنیم از کسانی که قاچاق یا تقلب می کنند که باعث کاهش صادرات رسمی زعفران است.
حسینی با بیان اینکه ایران تامین کننده 92 تا 93 درصد زعفران دنیاست، افزود: با همین سطح زیرکشت در صورت آموزش صحیح و حمایت فنی امکان تامین هزارتن زعفران و تامین 100 درصد نیاز وجود دارد که با گرفتن گلوگاه های متقلبان می توان صادرات را توسعه داد.
عضو شورای ملی زعفران گفت: برآوردها حاکی از آن است که سالانه 100 تا 120 تن زعفران فاچاق شود، درحالیکه اگر فضا را برای قاچاقچیان و متقلبان ناامن کنیم، دیگر شاهد ضربه تولید نخواهیم بود.
زعفران ایران، علاوه بر ارزش اقتصادی، یک میراث ملی است که اگر سیاست‌های ناکارآمد فعلی ادامه یابد، نه‌تنها بخش عمده‌ای از این بازار را به رقبا واگذار خواهیم کرد، بلکه خطر از بین رفتن هویت ایرانی این محصول جدی خواهد شد‌؛ بنابراین نجات زعفران از ناترازی های اقتصادی فعلی تنها با یک عزم ملی و اصلاحات جدی در سیاست های صادراتی امکان پذیر است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1286518/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دادگاه عزل رئیس‌جمهوری کره را تایید کرد

جزئیات تکمیل خطوط جدید متروی تهران

حمله هوایی آمریکا به شرق صعده

زمان ثبت‌نام مرحله دوم کنکور+ شرایط مهم

تورم ترکیه رکوردزنی کرد

روز تخریب

التهاب در بازار مالی کشور نتیجه عملیات روانی دشمن است

تشخیص میزان پیشرفت آلزایمر با آزمایش خون

یک کارآفرین موفق، از ایران تا بریتانیا/ ویدئو

روسیه همکاری نظامی-اقتصادی با ایران را گسترش داد

ادامه حواشی جذب « بن یدر»/ سپاهان: تمام مجوزها را گرفته‌ایم

ایران خواستار تشکیل صندوق نوآوری سبز بریکس شد

ثبت 54 میلیون اقامت در نوروز/ تخت جمشید و حافظیه رکورد زدند

شلیک موشک از یمن به سمت سرزمین‌های اشغالی

در کنار پویش «نه به تصادف» باید «نه به خودرو بی‌کیفیت» را داشته باشیم

اعلام تاریخ دقیق خرید با کالابرگ برای دهک‌های مختلف

قیمت لیر ترکیه در پیچ‌وخم بحران؛ ثبات یا سقوط دوباره؟

وزیر راه و شهرسازی: ناوگان ریلی را تقویت می‌کنیم

تأکید اوپک‌پلاس بر اجرای برنامه تعدیل کاهش عرضه

بیجار نیازمند توسعه زیرساخت‌های درمانی است

رسانه اسرائیلی مدعی شد: رهگیری موشک شلیک شده از سوی یمن توسط نیروهای آمریکایی

روش استعلام مانده اعتبار در مرحله دوم طرح کالابرگ

سقوط 250 میلیارد دلاری ارزش بازار اپل در پی تعرفه‌های جدید ترامپ

روسیه در حال تجدید ذخایر نظامی است

ثروتمندترین زنان جهان معرفی شدند/

شناسایی 1000 نقطه حادثه‌خیز در کشور/ 130 نقطه باقی‌مانده است + فیلم

پزشکیان: با هیچ کشوری سر جنگ نداریم/در دفاع از خودمان هیچ تردیدی نداریم

راه برون از مشکلات کشور عمل به شعار سال رهبر انقلاب است

کندوان همچنان یکطرفه است/ ترافیک سنگین در محورهای مازندران

اسرائیل برای نفوذ در شام خیز برداشت/ خواب تل‌آویو برای دروزی‌ها

حماس: کابینه فاشیستی اسرائیل به بمباران غیرنظامیان ادامه می‌دهد

گوترش: میانمار صحنه ویرانی و ناامیدی مطلق است

واکنش روسیه به تهدیدات ترامپ علیه تاسیسات هسته‌ای ایران

25 شهید در حمله اسرائیل به پناهگاه آوارگان در غزه

تداوم حملات اسرائیل به سوریه/ جنوب شرق دمشق هدف قرار گرفت

برزیل: اقدامات مناسب را علیه تعرفه‌های آمریکا انجام می‌دهیم

بی‌ثباتی اقتصاد کلان، مهم‌ترین مانع رشد اقتصادی کشور

ابهام در سرنوشت 50 میلیون نفر خانواده کارگری

صدای انفجار شدید در پایتخت سوریه

پشت پرده خوابی که اسرائیل، ترکیه و تحریرالشام برای جنوب سوریه دیدند؟

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: حمایت از سرمایه‌گذاران در دولت چهاردهم شعاری نیست

پزشکیان فورا فرمان اقتصاد را بچرخاند/ بعد از افغانستان، عقب‌مانده‌ترین کشور منطقه هستیم

سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های عمرانی، راهبردی برای تولید و توسعه پایدار است

ضربه ایلان ماسک به رمزارز محبوب ایرانی‌ها

پاسخ اتاوا به تعرفه‌های ترامپ/ اعمال تعرفه‌های 25 درصدی بر خودروهای وارداتی آمریکا

سقوط سهام اپل پس از اعلام جنگ تعرفه‌ای ترامپ

مکرون: سرمایه‌گذاری شرکت های اروپایی در آمریکا متوقف شود

با پول خودرو چینی، آلمانی سوار شوید!

مهم‌ترین نوسانات قیمتی نفت ایران در سال 1403

چشم‌انداز توسعه‌ای صادرات سیب ایران به جهان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی