بازار آریا

آخرين مطالب

استقلال بانک مرکزی کلید حل بحران‌های اقتصادی/ بانک مرکزی باید با بانک‌های ناتراز جدی‌تر برخورد کند اقتصاد ایران

استقلال بانک مرکزی کلید حل بحران‌های اقتصادی/ بانک مرکزی باید با بانک‌های ناتراز جدی‌تر برخورد کند
  بزرگنمايي:

بازار آریا - ؛ علی مروی، اقتصاددان به اقتصادآنلاین گفت: درباره سیاست‌های بانک مرکزی در سالی که گذشت اگر بخواهیم سیاست‌های بانک مرکزی را در همین شرایط فعلی بررسی کنیم، دو حوزه خیلی مهم اصلاح نظام بانکی و کنترل ترازنامه بانک‌ها را باید در نظر بگیریم. در این حوزه، عملکرد بانک مرکزی انصافاً خوب بوده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در بحث کنترل ترازنامه و مدیریت حساب‌های بانک‌ها، به جهت جلوگیری از خلق اعتبار و خلق پول در شبکه بانکی، تا حد امکان عملکرد قابل قبول و خوبی داشته است. البته که همچنان انتقادات مهمی به بانک مرکزی در رابطه با بانک‌های ناتراز وجود دارد و به ویژه بانک‌هایی که ناتراز هستند و از محل بانک مرکزی خلق پول می‌کنند، که این یک پرونده جداست. ولی در کلیت بحث، در زمینه اصلاح ترازنامه، مدیریت ترازنامه و کنترل ترازنامه، عملکرد بانک مرکزی خوب و قابل قبول بوده است. وی افزود: از خرداد ماه امسال، قانون جدید بانک مرکزی تصویب، ابلاغ و اجرا شد. طبق، این قانون یک استقلال نسبی بهتری به بانک مرکزی داد شد که از این جهت مناسب است. هرچند این اولین سال اجرای این قانون است و هنوز خروجی‌های آن به شکل ملموسی دیده نمی‌شود، اما بالاخره بانک مرکزی در سال 1403 سال مهمی را پشت سر گذاشته است. چون این قانون را به دست آورده و زمینه مستقل شدن و تأثیرپذیری کمتر از سیاست‌های مالی برایش فراهم شده است. این یک بخش از موضوع بود.
مروی ادامه داد: در بخش دیگر در حوزه نظام بانکی، امیدواریم در سال 1404 بانک مرکزی در برخورد با بانک‌های ناتراز کمی جدی‌تر عمل کند و موضوع بانک‌های ناتراز، مثل بانک آینده و سایر بانک‌های ناسالم، را با جدیت بیشتری پیگیری کند. اینگونه هم از گسترش خط بدهی و اعتبار بی‌رویه جلوگیری می‌شود، هم آسیب کمتری به اعتبار شبکه بانکی وارد می‌شود. در برنامه هفتم توسعه هم یک بند خاص وجود داشت که به بحث اصلاح ترازنامه بانک‌های ناتراز اشاره می‌کرد. بعضی از بانک‌ها این را اجرا و بعضی هنوز اجرا نکردند. امیدواریم بانک مرکزی در سال 1404 در این حوزه کمی جدیت بیشتری داشته باشد.
این اقتصاددان در بخش دوم عملکرد بانک مرکزی که مربوط به حوزه ارز بود هم گفت: در این بخش حداقل سه مقطع متفاوت را شاهد بودیم. در نیمه اول سال، تحت مدیریت و سیاست‌های دولت سیزدهم، بانک مرکزی سامانه نیما را اجرا می‌کرد و بحث ارز توافقی را به آرامی و با سرعت کم برای صادرکنندگان جزئی و خرد پیاده می‌کرد. این یک مرحله بود. بعد در دوره اول دولت چهاردهم (دوره آقای همتی) تا قبل از استیضاح، سیاست ارز توافقی و مرکز مبادله ارز اجرا شد و در اواخر سال، یک بازگشت کند به سمت سیاست‌های ارز مدیریت شده داشتیم که تا حدی متفاوت از یکی دو ماه اخیر بود. در واقع، یک نوسان و رفت‌وآمدی در این حوزه وجود داشته است.
مروی تصریح کرد: حقیقت این است که بعضی‌ها، مثل من، ممکن است فکر کنند که در حوزه ارز، بانک مرکزی بیشتر تابع سیاستمداران، دولت، رئیس‌جمهور و هیئت دولت است. یعنی شاید در موضوع ارز، بانک مرکزی استقلال کافی را از خودش نشان نمی‌دهد، علیرغم اینکه طبق قانون، وظیفه اصلی با بانک مرکزی است و بانک مرکزی باید به عنوان اولین نهاد پاسخگو باشد. اما ما یک رئیس بانک مرکزی و یک تیم داریم که با تغییر رئیس‌جمهور و سیاست‌های اقتصادی دولت‌ها، جهت‌گیری‌شان هم عوض می‌شود و به شکل دیگری عمل می‌کنند. این یک نقطه ضعف است که امیدوارم بانک مرکزی فارغ از اینکه چه سیاستی را انتخاب می‌کند، یک سیاست کارشناسی داشته باشد و بر آن پایبند بماند.
این اقتصاددان تاکید کرد: موضوع کاهش ارزش پول ملی در سال 1404، هر دلیل و توجیهی که داشته باشد، چون وظیفه بانک مرکزی حفظ ارزش پول است، نشان می‌دهد که در این حوزه بانک مرکزی موفق نبوده است.
حالا باید علت را بررسی و توضیحات کافی را بدهد. البته می‌فهمیم که فشارهایی از ناحیه مجلس و برخی نهادهای دیگر به بانک مرکزی وارد می‌شود و اخیراً حتی تحقیق و تفحص از بانک مرکزی هم مطرح شده که این‌ها فشارهای سیاسی هستند. امیدوارم بانک مرکزی مستقل‌تر و محکم‌تر در برابر این فشارها بایستد.
مروی اضافه کرد: امیدوارم بانک مرکزی واقعاً مستقل‌تر شود. قانون به اندازه کافی استقلال عمل را به بانک مرکزی داده و بانک مرکزی باید بدون وابستگی به دولت‌ها، مجلس و فشارهای سیاسی، تصمیم‌های درستی برای پول مردم بگیرد. وظیفه بانک مرکزی حفظ ارزش پول ملی است و مهم‌ترین کاری که می‌تواند انجام بدهد حفظ دارایی مردم است. تصمیم‌هایی که می‌گیرد باید بدون ملاحظات سیاسی و صرفاً بر اساس وظایفش باشد. سال 1403 اولین سال اجرای این قانون بود ما خیلی استقلال رای را از بانک مرکزی ندیدیم که این کار را انجام بدهد. البته شرایط کشور متفاوت بود. در خرداد ماه که قانون ابلاغ شد، کمتر از 20 روز قبل از آن رئیس‌جمهور در یک حادثه به شهادت رسیده بود، دولت در حال تغییر بود و کشور سال پرتنشی را پشت سر گذاشت. این را می‌فهمیم، اما در عین حال باید چشم‌انداز روشنی برای سال 1404 و بعد از آن داشته باشیم که یک بانک مرکزی مستقل و قدرتمندتر رو ببینیم.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1285229/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تیغ تعرفه‌های جدید ترامپ بر گردن خودروسازی آمریکا+ فیلم

درخواست مهم حماس از جهان عربی و اسلامی

پیش‌بینی جدید کارشناسان از قیمت مسکن بعد از عید

تخفیف 50 درصدی ارقام نهال میوه به مناسبت روز طبیعت فقط همین امروز فرصت دارید

پدافند هوایی روسیه 93 پهپاد اوکراینی را نابود کرد

چشم انداز ایران در سال 1404 و اولویت‌های کشور در سال جدید

نامزد ریاست ستاد مشترک ارتش آمریکا خواستار تعامل دیپلماتیک با ایران شد

توسعه اقتصادی بوشهر با 255 همت سرمایه‌گذاری

روسیه و عراق؛ مقصد صادراتی محصولات گلخانه‌ای منطقه آزاد ارس

ستاره سابق استقلال و پرسپولیس به قتل رسید!

زمان بازگشت مهدی قایدی به لیگ ایران فرا رسیده؟

این سناتور آمریکایی 25 ساعت از سیاست‌های ترامپ انتقاد کرد

ثروت ایلان ماسک سقوط آزاد کرد

فرزین: 200 هزار میلیارد ریال تسهیلات برای بخش گردشگری در نظر گرفته شد

صادرات محصولات دانش‌ بنیان در خراسان جنوبی

پیشنهاد اقتصادی ویژه علی لاریجانی به ترامپ/ حمله به ایران بدون تبعات نیست/ فرماندهان نظامی با تجربه ای داریم

تبلور نظم جدید جهانی در بریکس+ فیلم

برنامه اسرائیل برای گسترش تجاوزات به نوار غزه

پارک‌های قدیمی تهران را بشناسید/ داستان ساخت آن‌ها چیست؟

اتحادیه اروپا 15 خودروساز را جریمه کرد

نگاهی به اقدامات حمایتی از سهامداران خرد در سال گذشته

مولدسازی دارایی‌های دولت در سال 1403؛ استراتژی برای توسعه پایدار

ارزان ترین گوشی های گیمینگ 1404

سازمان ملل ادعای اسرائیل را تکذیب کرد

قیمت طلای جهانی بالا رفت

رئیس‌جمهوری این کشور در بیمارستان بستری شد

هشدار دانشمندان درباره شیوع انسانی آبله میمون

جهش تولید در صنایع دانش‌بنیان

سبزه عید و ماهی‌های قرمز را در این نقاط رها نکنید

پیش‌بینی اقتصاددانان از وضعیت تولید در 1404 چیست؟

جزییات سهمیه مناطق کنکور 1404/ معلولیت‌ها سهمیه منطقه 3 محسوب می‌شوند

محدودیت‌های تردد روز طبیعت در جاده‌های شمال

نبرد سوپرماشین‌ ها: فراری 12 چیلندری در مقابل لامبورگینی روئلتو

معرفی 22 هزار مرکز غیر بهداشتی به مراجع قضایی

بهار؛ فصل نو شدن زمین و جان

وضعیت هوای تهران در روز 13 فروردین

کنایه نماینده کنست به اقدامات نتانیاهو

قیمت طلا امروز چهارشنبه 13 فروردین 1404/ قیمت پایین آمد+ جدول

رونق اقتصادی 1404 در گرو رفع موانع تولید است

تعداد دامنه های فارسی افزایش یافت

ترافیک نیمه سنگین تا سنگین در 2 جاده شمالی

هشدار آتش‌نشانی به شهروندان در 13 فروردین

راهکار نظارت مؤثرتر استادان دانشگاه بر پایان‌نامه‌ها

حمله بامدادی رژیم صهیونیستی به غزه 11 شهید برجای گذاشت

پیگیری عارف برای حل مشکلات آب 3 استان

اعلام جرم آمریکا علیه 2 تاجر ایرانی

157 نفر در آمبولانس به زندگی بازگشتند

اروپا شمشیر را برای ترامپ از رو بست ،همه ابزارهای مقابله روی میز است

ادعای آمریکا علیه برنامه‌های پهپادی و موشکی ایران

گفت‌وگوی 2 کشور درباره ایران + جزئیات

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی