بازار آریا

آخرين مطالب

بررسی نقش رهبر انقلاب در سیاست‌ گذاری اقتصادی / واکاوی یک موضوع مهم / رهبر انقلاب چه نقشی در اقتصاد دارد؟ اقتصاد ایران

بررسی نقش رهبر انقلاب در سیاست‌ گذاری اقتصادی / واکاوی یک موضوع مهم / رهبر انقلاب چه نقشی در اقتصاد دارد؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - صفحه اقتصاد - حضرت آیت‌الله خامنه‌ای: «بعضی‌ها راهکارهایی دارند، به بنده نامه مینویسند و به من پیشنهاد میکنند. خب رهبری در برنامه‌ریزی‌های اقتصادی دخالتی نمیکند؛ یعنی حقّ دخالت هم ندارد، این جزو وظایف دولت است، دولت باید این کار را بکند، ما هم میفرستیم برای دولت. عمده این است که مسئولین دولتی بدانند که چه وظایفی بر عهده‌ی آنها است، چه توقّعاتی از آنها هست و آنها را ان‌شاءالله انجام بدهند.
» 1404/01/01 رسانه KHAMENEI.IR به مناسبت اشاره اخیر رهبر انقلاب به نوع ورودشان در برنامه‌ریزی‌های اقتصادی در یادداشتی به بازخوانی ماجرای منع وارادت لوازم خانگی پرداخته است.
رهبر معظم انقلاب در سخنرانی نوروزی در جمع اقشار مختلف مردم (1 فروردین 1404) فرمودند: «بعضی‌ها راهکارهایی دارند، به بنده نامه مینویسند و به من پیشنهاد میکنند. خب رهبری در برنامه‌ریزی‌های اقتصادی دخالتی نمیکند؛ یعنی حقّ دخالت هم ندارد، این جزو وظایف دولت است، دولت باید این کار را بکند، ما هم میفرستیم برای دولت. عمده این است که مسئولین دولتی بدانند که چه وظایفی بر عهده‌ی آنها است، چه توقّعاتی از آنها هست و آنها را ان‌شاءالله انجام بدهند.» این جملات، سؤالاتی را در مورد نقش رهبر انقلاب در اقتصاد ایجاد کرد. یکی از مهم‌ترین سوالات، این بود که اگر چنین است، چرا رهبری در سال 1400 دستور منع واردات لوازم خانگی را صادر کردند!؟ برای پاسخ به این پرسش، بازخوانی ماجرای منع واردات لوازم خانگی ضروری است.
معنای عدم دخالت
البته پیش از آن و به‌عنوان مقدمه باید کمی در معنای عدم دخالت رهبری در برنامه‌ریزی‌های اقتصادی دقیق شویم. رهبری بر اساس قانون اساسی، پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاست‌های کلی نظام (از جمله سیاست‌های کلی اقتصادی) را ابلاغ می‌کنند. ایشان همچنین بر اساس قانون اساسی وظیفه دارند بر «حسن اجرای» این سیاست‌های کلی نیز نظارت کنند. بنابراین معنای عدم مداخله این نیست که ایشان سیاست‌های کلی اقتصادی را تعیین نمی‌کنند. ایشان در سخنرانی نوروزی در مورد عدم مداخله در آن دسته از «برنامه‌ریزی‌های اقتصادی» صحبت کردند که «جزو وظایف دولت» است. بنابراین رهبری در سیاست‌گذاری‌ های اجرایی اقتصادی که وظیفه‌ی دولت است، مداخله نمی‌کنند. البته دولت هم موظف است سیاست‌ها و برنامه‌های اجرایی خود را مطابق سیاست‌های کلی نظام تدوین کند.
قصه‌ی یک درخواست
اما ماجرای منع واردات لوازم خانگی چه بود!؟ در سال 1400 جمعی از تولیدکنندگان لوازم خانگی در نامه‌ای خطاب به رهبر معظم انقلاب این‌طور نوشتند: «خبرها حاکی از آن است که وزارت خارجه آمریکا با هدف بازپس‌دادن دارایی‌های مسدود شده‌ی ایران در دو کشور ژاپن و کره‌ جنوبی، بخشی از تحریم‌های تجاری ایران را لغو کرده است. بر اساس این معافیت انتقال وجوه ایران از طریق صادرکنندگان در ژاپن و کره‌ی جنوبی مجاز دانسته و به این دو کشور 90 روز فرصت داده شده تا معاملات خود را با ایران کامل کنند!»
در ادامه‌ی نامه این تولیدکنندگان استدلال کرده‌اند که اگر ظرف 90 روز با پول‌های بلوکه‌شده ایران، لوازم خانگی کره‌ای (محصولات ال‌جی و سامسونگ) وارد شود، کمر تولید داخلی لوازم خانگی خواهد شکست. بنابراین پیشنهاد کردند که دولت را با آن پول‌ها به‌جای واردات لوازم خانگی، به سمت «انتقال تکنولوژی‌های خاص در زمینه‌ی تولید ورق‌های فولادی و پلیمری و ساخت پالایشگاه‌های تولیدکننده سایر مواد اولیه و همچنین قطعات پیشرفته همچون موتورهای الکتریکی و کمپرسورها سوق داد و در یک کلام سرمایه‌گذاری خارجی را به بخش‌هایی هدایت کرد که به‌واسطه‌ی تحریم‌ها، نیاز به هزینه‌های هنگفت و لزوم انتقال تکنولوژی در حال حاضر دسترسی به آن‌ها در داخل میسر نیست.»
جزئیات دستور رهبر انقلاب در پی این نامه، رهبر انقلاب خطاب به رئیس‌جمهور وقت مرقوم فرمودند: «این موضوع بسیار مهمی است. اگر این خبر (گشایش واردات از دو شرکت کره‌ی جنوبی) راست باشد به معنی شکستن کمر شرکت‌های لوازم خانگی داخلی است که تازه توانسته‌اند قدری روی پا بایستند. جداً جلو این مشکل را سد فرمائید.»
در ادامه هم رئیس‌جمهور بر روی این نامه، پی‌نوشت کرد که «از واردات جلوگیری شود.» رهبر انقلاب دو ماه بعد از نامه‌شان خطاب به رئیس‌جمهور، در دیدار جمعی از نخبگان و استعدادهای برتر علمی کشور (1400/8/26) از منطق این اقدام دفاع کردند و فرمودند:
«باز یک عدّه‌ای مثل قضیّه‌ی لوازم خانگی، جنجال نکنند که چرا شما گفتید که مثلاً‌ فرض کنید لوازم خانگیِ فلان کشور را نیاورند؛ نه، لازمه‌ی رشد شرکتهای داخلی و تقویت آنها، که بتوانند روی پای خودشان بِایستند، این است که ما برای اینها بازار در داخل [درست کنیم]... البتّه وقتی که ما میگوییم جلوی واردات گرفته بشود، در واقع برای کمک به کارخانه‌ی داخلی و بنگاه داخلی داریم حرف میزنیم؛ آن بنگاه داخلی هم وظایفی دارد، آنها هم باز قیمتها را گران نکنند، کیفیّت را پایین نیاورند تا بکلّی آن توصیه‌ای که شده بی‌فایده بشود... پس بنابراین یک مسئله، مسئله‌ی بازارهای داخلی است، یک مسئله هم مسئله‌ی صادرات است؛ اگر چنانچه صادرات وجود نداشته باشد، پیشرفتی آن چنان که باید، پیش نخواهد آمد.»
ایشان سه ماه بعد در دیدار با تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی (1400/11/10) مجدداً در این مورد صحبت کردند و فرمودند:
«حالا من گلایه میکنم از دوستانی که مسئولان کالاهای خانگی و لوازم خانگی هستند؛ ما از اینها حمایت کردیم و اسم آوردیم؛ شنیدم بعضی از اقلام دو برابر ارتقای قیمت پیدا کرده؛ چرا؟ این‌ جور نبایستی با حمایتها برخورد بشود. خب اگر این‌ جور ما کیفیّت را بالا نبریم، چطور انتظار داریم که بازارهای خارجی را فتح کنیم؟ کیفیّت خیلی مؤثّر است.»
ابعادی که دیده نشد
بررسی دقیق ماجرای منع واردات لوازم خانگی، ابعادی را برای مخاطب آشکار می‌کند که تاکنون به آن‌ها کمتر اشاره شده است:
رهبر انقلاب در توصیه‌ی خود به دولت وقت، از عبارت «اگر این خبر (گشایش واردات از دو شرکت کره‌ی جنوبی) راست باشد» استفاده کردند و در ادامه فرمودند: «جداً جلو این مشکل را سد فرمائید.» بنابراین اولاً بررسی و تشخیص صحت خبر را بر عهده‌ی دولت گذاشتند. در ثانی منظور از جلوگیری از مشکل، مشکلِ واردات لوازم‌خانگی به‌طور کلی نیست؛ بلکه منظور جلوگیری از «واردات لوازم خانگی از دو شرکت کره‌ای سامسونگ و ال‌جی، ظرف 90 روز» است.
تسنیم نوشت، این اقدام که نوعی حمایت از تولیدکنندگان داخلی بود، مطلق نبود. بلکه در بیانات رهبر انقلاب شروطی برای این موارد ذکر شد: «قیمت‌ها گران نشود»، «کیفیت پایین نیاید» و «علاوه بر بازار داخل، روی صادرات تأکید شود».
در دیدار با فعالان اقتصادی (حدود پنج ماه پس از دستور) از افزایش قیمت‌ها گلایه کردند، بر «ارتقای کیفیت» تأکید کردند و فرمودند: «اگر این‌ جور ما کیفیّت را بالا نبریم، چطور انتظار داریم که بازارهای خارجی را فتح کنیم؟» بنابراین اساساً هدف از حمایت مشروط و زمان‌مند از صنعت لوازم خانگی را، «فتح بازارهای خارجی» عنوان کردند.
جالب آنکه بر خلاف هیاهوهای رسانه‌ای که ادعا می‌شود مداخله‌ی رهبر انقلاب مانع واردات لوازم خانگی شد، بر اساس نامه‌ی گمرک به وزارت اقتصاد، اساساً قبل از آنکه رهبر انقلاب به‌طور مشروط و ناظر به آزادسازی پول‌های بلوکه، در مورد واردات لوازم خانگی از دو شرکت کره‌ای از دولت بخواهند در صورت صحت خبر جلوی این اقدام گرفته شود، واردات لوازم خانگی با تصمیم خودِ دولت ممنوع بود!
بنابراین دستور رهبر انقلاب در مورد «منع واردات لوازم خانگی از دو شرکت کره‌ای با پول‌های بلوکه‌شده در کره‌ی جنوبی و ژاپن» به سه دلیل در حیطه‌ی وظایف و اختیارات رهبر انقلاب بود و در راستای پیشرفت اقتصاد ایران و تولید صادرات‌محور بود:
اول اینکه رهبر انقلاب با این دستور کلی، در برنامه‌ریزی اجرایی -نظیر گستره‌ی شمول منع واردات، مدت‌زمان اجرای سیاست، جزئیات قیود سیاست برای تولیدکنندگان داخلی و ...- که وظیفه‌ی دولت است ورود نکردند. حتی تشخیص صحت خبر را نیز به‌عهده‌ی دولت گذاشتند.
دوم اینکه این دستور بر اساس بند دوم اصل 110 قانون اساسی -یعنی «نظارت بر حُسن اجرای سیاست‌های کلّی نظام»- قانوناً از وظایف و اختیارات رهبر انقلاب بود. بدیهی است که واردات چندین میلیارد دلار لوازم خانگی در عرض 90 روز -آن هم از شرکت‌هایی که بلافاصله با خروج یکجانبه‌ی آمریکا از برجام، از بازار ایران خارج شدند- به‌تولیدکننده داخلی آسیب جدی وارد می‌کند و همچنین به‌دلیل تشدید آسیب‌پذیری اقتصاد ایران در برابر تکانه‌های خارجی، خلاف روح حاکم بر سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی است.
سوم اینکه تأکید رهبر انقلاب بر هدف بودن «فتح بازارهای جهانی توسط تولیدکنندگان لوازم خانگی داخل» نشان می‌دهد این دستور را نمی‌توان به‌معنای «انزوای اقتصادی و بستن درهای اقتصاد به روی تجارت خارجی» دانست بلکه توصیه‌ای مهم برای دوره‌ی گذار و برآمدن «تولیدکنندگان داخلی قوی صادرات‌محور» است.
مطالعه بیشتر: تصویری خاص از مهمانان ویژه رهبر انقلاب

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1284847/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش «مارین لوپن» به محرومیت انتخاباتی

شهادت فرمانده مقاومت لبنان و فرزندش

ورزش ایران در سالی که گذشت

بازی پیچیده واردات خودرو؛ بازار در شوک

2 فرد و 6 نهاد در ایران، امارات و چین تحریم شدند

اعلام جرم علیه مدعی دروغین استعفای نمایندگان مجلس

شی جین‌پینگ به روسیه سفر می‌کند/ توسعه روابط 2 کشور در دستور کار

ابلاغ تعرفه و سود بازرگانی واردات موبایل در سال 1404

وزش باد شدید در گیلان/ هواشناسی: در جنگل آتش روشن نکنید

رکود اقتصادی در کرانه باختری در سایه فشارهای رژیم صهیونیستی

خرید نهال هلو و شلیل اصلاح شده با کیفیت تنها با 30 هزار تومان در نهالستان سالم نهال

رویکرد مسکو به پیشنهادات آمریکا درباره اوکراین

تعرفه گمرکی و سود بازرگانی واردات موبایل در سال 1404 ابلاغ شد

تمهیدات ترافیکی پلیس در روز طبیعت

شینا انصاری در نشست بریکس شرکت می‌کند

احتمال افزایش سقف وام مسکن به 2 میلیارد تومان

خبر قتل یک زندانی کذب است/ ماجرا چه بود؟

رشد 7 درصدی توزیع بنزین در نوروز 1404

تخت گاز صادرات غیرنفتی ایران در 1403؛ غیرنفتی‌ها رکورد 53 میلیارد دلاری را شکستند

هشدار روسیه به واشنگتن درباره ایران

وضعیت بازار مسکن در روزهای عید نوروز

مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی 1404؛ بهترین استراتژی سرمایه‌گذاری در سال جدید

ساعت کاری ادارات به روال عادی بازگشت

ترافیک سنگین در جاده چالوس/ تردد در این محورها ممنوع شد

طرح ترافیک تغییر می‌کند؟

دیدار فرزانه صادق با خانواده شهید شیرازی

5 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی مرغوب است

رقابت چین و ایالات متحده: نبرد تعیین کننده قرن

فون‌درلاین: تعرفه‌های ترامپ را بی‌پاسخ نمی‌گذاریم

عارف: دولت برای مقابله با فساد با هیچ احدی تعارف ندارد

دستور ویژه دادستان برای شناسایی عاملان حمله به پاکبان

قیمت نفت نزدیک 75 دلار تثبیت شد

باد شدید و بارش پراکنده در راه تهران/ پایتخت گرم می‌شود

بودجه‌های دولتی را کم کنید!

تزریق سرمایه 3 میلیارد دلاری به نفت

تولد دوباره کانسپت مازراتی بومرنگ با پیشرانه MC20

مصرف بنزین از 140 میلیون لیتر بنزین گذشت

راز بقای ساتا در گرداب | چگونه یک سازمان ثبات را به بازنشستگان هدیه داد و به غول اقتصادی بدل شد؟

میزان مالیات نقل‌وانتقال ملک/ روند معاملات مسکن کند است

13 بدر در این مناطق بارانی است

آغاز موج بازگشت مردم از سفرهای نوروزی/ توصیه پلیس چیست؟

از عملکرد سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح چه خبر؟

تمرین هوایی قطر و اسرائیل برای اولین بار

اروپا شمشیر را از رو بست / فون‌درلاین: تعرفه‌های ترامپ را بی‌پاسخ نمی‌گذاریم

مقررات جدید در آگهی‌های فروش خودرو و املاک دست دوم

فرود اضطراری هواپیمای کویتی در فرودگاه زاهدان

اعلام جزئیات جدید از تصادف اتوبوس کرمان

رصد و توسعه شبکه برق کشور برای مدیریت اوج بار 1404

افزایش شمار قربانیان زلزله میانمار به 2 هزارو 700 نفر

بازگشت ساعت کار ادارات به روال عادی از 16 فروردین‌

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی