بازار آریا

آخرين مطالب

در سالنامه گروه رسانه‌ای دنیای اقتصاد منتشر شد؛

وقت تصمیم‌گیری اقتصاد ایران

وقت تصمیم‌گیری
  بزرگنمايي:

بازار آریا - «وقت تصمیم‌گیری» عنوان گفتگویی است که با حضور آقایان هادی خسروشاهی و فرهاد نیلی، به میزبانی پویا جبل عاملی انجام شده است. موضوع این گفتگو وضعیت پیش روی ایران در بازارهای جهانی در سال 1404 است.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد ؛ در ابتدای صحبت شرکت‌کنندگان با ارجاع به شاخص‌ها و آمارهای موجود، از کند شدن روند سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران سخن می‌گویند. میزان سرمایه‌گذاری فعلی آن‌قدر کم است که حتی استهلاک سرمایه را هم پوشش نمی‌دهد، و در شرایطی که سرمایه‌گذاری تا این حد پایین باشد قاعدتاً نمی‌توان چشم‌انتظار رشد اقتصادی بود.
در قسمت بعدی میزبان بحث را به سمت ریسک‌های غیراقتصادی پیش روی اقتصاد ایران می‌کشاند، یعنی ریسک‌هایی که ناشی از عوامل ژئوپولیتیک، سیاسی و اقلیمی هستند. 
در این زمینه آقای دکتر نیلی معتقدند که به طور کلّی نظام حکمرانی اقتصادی از عهده مدیریت ریسک برنیامده است، و به همین خاطر کاملاً محتملاست که سال 1404 به نقطه اوج یک وضعیت بحرانی تبدیل شود. در دو سه سال اخیر در سطح منطقه و جهان شاهد وقایعی بوده‌ایم که صحنه بازی را کاملاً عوض کرده‌اند ولی نظام حکمرانیسیاست‌هایش را برای تطبیق با شرایط جدید تغییر نداده و همچنان با همان فرمان همیشگی حرکت می‌کند. 
در بخش حقیقی اقتصاد، خالص سرمایه‌گذاری‌مان منفی است و موتور رشد اقتصادی خاموش شده است. در بخش مالی شاهد افزایش کسری بودجه به دنبال کاهش درآمدهای نفتی هستیم. 
در بخش بانکی می‌بینیم که نظام بانکی دیگر قادر به تأمین مالی اقتصاد نیست. در بخش خارجی هم ورود سرمایه به کشور هرچه کمتر شده و خروج سرمایه شدّت گرفته است. همه این مشاهدات نشان می‌دهند که شرایط اقتصادی ما کاملاً تغییر کرده، در حالی که نشانی از تغییر جدّی تدابیر اقتصادی به چشم نمی‌خورد.
در بخش‌های پایانی این گفتگو دکتر نیلی می‌گوید که شرایط امروز را نمی‌توان با سال 97 مقایسه کرد. از جمله به این دلیل که سرمایه اجتماعی به میزان زیادی کاهش یافته، و نیز به این دلیل که بعد از 7 اکتبر تحولاتی برگشت‌ناپذیر در منطقه روی داده است.
در این اوضاع و احوال، دولت همچنان اختیاری برای تصمیم‌گیری‌های بزرگ ندارد در حالی که باید در مقابل نتایج سیاست‌های کلان (مثلاً افزایش نرخ ارز) پاسخگو باشد. و از طرفی تجربه تاریخی ما نشان می‌دهد که تصمیمات سخت همیشه در شرایطی گرفته شده‌اند که انتخاب‌های جایگزین از بین رفته بودند. 
فرصتی که باقی مانده ناشی از نیاز مبرم منطقه به ایران باثبات است. عربستان و امارات برای حفظ ثبات ایران تلاش می‌کنند و خود آمریکا هم مایل است هرچه سریع‌تر مشکلات خاورمیانه را حل کند تا بتواند روی رقابت با چین متمرکز شود. ایران هنوز کارت‌هایی برای بازی در دست دارد، امّا به زودی ممکن است همین کارت‌ها را هم از دست بدهد.
سال 97 تعلّل کردن و زمان خریدن هنوز ممکن بود، ولی امروز دیگر ممکن نیست. وقت وقت تصمیم‌گیری است: ایران باید تصمیم بگیرد که می‌خواهد در کدام طرف معادله جدید جهان بایستد. 
متن کامل این گفتگو را می‌توانید در صفحات 266 تا 271 سالنامه تجارت فردا مطالعه کنید.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1284757/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تخت گاز صادرات غیرنفتی ایران در 1403؛ غیرنفتی‌ها رکورد 53 میلیارد دلاری را شکستند

هشدار روسیه به واشنگتن درباره ایران

وضعیت بازار مسکن در روزهای عید نوروز

مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی 1404؛ بهترین استراتژی سرمایه‌گذاری در سال جدید

ساعت کاری ادارات به روال عادی بازگشت

ترافیک سنگین در جاده چالوس/ تردد در این محورها ممنوع شد

طرح ترافیک تغییر می‌کند؟

دیدار فرزانه صادق با خانواده شهید شیرازی

5 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی مرغوب است

رقابت چین و ایالات متحده: نبرد تعیین کننده قرن

فون‌درلاین: تعرفه‌های ترامپ را بی‌پاسخ نمی‌گذاریم

عارف: دولت برای مقابله با فساد با هیچ احدی تعارف ندارد

دستور ویژه دادستان برای شناسایی عاملان حمله به پاکبان

قیمت نفت نزدیک 75 دلار تثبیت شد

باد شدید و بارش پراکنده در راه تهران/ پایتخت گرم می‌شود

بودجه‌های دولتی را کم کنید!

تزریق سرمایه 3 میلیارد دلاری به نفت

تولد دوباره کانسپت مازراتی بومرنگ با پیشرانه MC20

مصرف بنزین از 140 میلیون لیتر بنزین گذشت

راز بقای ساتا در گرداب | چگونه یک سازمان ثبات را به بازنشستگان هدیه داد و به غول اقتصادی بدل شد؟

میزان مالیات نقل‌وانتقال ملک/ روند معاملات مسکن کند است

13 بدر در این مناطق بارانی است

آغاز موج بازگشت مردم از سفرهای نوروزی/ توصیه پلیس چیست؟

از عملکرد سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح چه خبر؟

تمرین هوایی قطر و اسرائیل برای اولین بار

اروپا شمشیر را از رو بست / فون‌درلاین: تعرفه‌های ترامپ را بی‌پاسخ نمی‌گذاریم

مقررات جدید در آگهی‌های فروش خودرو و املاک دست دوم

فرود اضطراری هواپیمای کویتی در فرودگاه زاهدان

اعلام جزئیات جدید از تصادف اتوبوس کرمان

رصد و توسعه شبکه برق کشور برای مدیریت اوج بار 1404

افزایش شمار قربانیان زلزله میانمار به 2 هزارو 700 نفر

بازگشت ساعت کار ادارات به روال عادی از 16 فروردین‌

میزان مالیات نقل و انتقال ملک‌ اعلام شد

راه خلاصی از قبوض تصاعدی برق

رونمایی از اولین اقدام اقتصادی دولت در سال 04/ چه کسانی با استیضاح همتی قصد تسویه حساب داشتند؟

واکنش انگلیس به تصمیم تعرفه‌ای کاخ سفید/ خواهان جنگ تجاری نیستیم

بازگشت ساعت کاری ادارات به روال عادی از 16 فروردین

مقصران واژگونی اتوبوس در کرمان شناسایی شدند

جریمه قطعی 12 ساعته آب برای مشترکان پرمصرف

عارضه قلبی هواپیمای کویتی را در فرودگاه زاهدان نشاند

قیمت دلار، یورو و دیگر ارزها امروز سه شنبه 12 فروردین ماه 1404

تهدیدات پیش روی آمریکا در سال 2025: چالش‌های یک قدرت رو به افول

تشکیل 408 پرونده قاچاق کالا در 24 ساعت گذشته

همگرایی اسلامیت و جمهوریت در نظام جمهوری اسلامی ایران

آیا بریکس می‌تواند سلطه دلار را بشکند؟

شوک قیمتی بنزین در 1404؟/ 6 سناریوی داغ برای جیب مردم!

کشف 169 خودروی سرقتی در تعطیلات نوروز توسط پلیس

واکنش استارمر به تعرفه‌های جدید ترامپ/ همه گزینه‌ها روی میز است

سبز و قرمز بورس تهران در سالی که گذشت

راز آب زلال و شفاف استخر: تجهیزات تصفیه آب استخر ویلا

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی