بازار آریا

آخرين مطالب

واردات موبایل با دلار 70 هزار تومانی فروش با دلار 100 هزار تومانی اقتصاد ایران

واردات موبایل با دلار 70 هزار تومانی فروش با دلار 100 هزار تومانی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - مهر / رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند گفت: گوشی از جمله اقلامی است که با ارز مرکز مبادله وارد کشور می‌شود و دلیلی ندارد در 15 روز اخیر 40 درصد گران شود.
سیدطه‌حسین مدنی گفت: سیاست دولت طی مدت اخیر به سمت تک نرخی کردن ارز بوده و در این راستا، بانک مرکزی هم با راه‌اندازی مرکز مبادله و به رسمیت نشناختن ارز نقدی و قاچاق محسوب کردن بالای هزار دلار اسکناس، به این سمت حرکت کرده است.
تلفن همراه با ارز مبادله‌ای وارد کشور می‌شود
مدنی افزود: ارز مرکز مبادله در واقع همان ارز حاصل از صادرات است که واردکنندگان برای واردات کالاهای مشخص از آن استفاده می‌کنند. اقلام الکترونیک از جمله تلفن همراه هم از جمله کالاهایی است که مشمول این ارز شده و دولت به آن ارز با نرخ مبادله‌ای اختصاص می‌دهد.
بازار
وی با انتقاد از آشفتگی بازار اقلام دیجیتال و عدم نظارت دستگاه‌های متولی، خاطرنشان کرد: اگرچه بازار آزاد ارز طی یک ماه اخیر افزایش شدیدی را تجربه کرده؛ اما نرخ دلار مبادله‌ای طی این مدت کمتر از 3 درصد رشد داشته است. با وجود این ثبات نسبی در بازار ارز مبادله‌ای، اما اقلامی که با این ارز وارد کشور می‌شود از جمله تلفن همراه، طی 15 روز اخیر بین 30 تا 40 درصد افزایش قیمت داشته است.
ارز مبادله‌ای فقط 3 درصد رشد کرده اما قیمت تلفن همراه 30 درصد افزایش داشته است!
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند افزود: این یعنی کالاهایی که اکنون با دلار حدود 70 هزار تومانی وارد کشور شده است؛ با دلار تقریباً 100 هزار تومانی به دست مصرف کننده می‌رسد. اتفاقی که کاملاً با فلسفه راه‌اندازی مرکز مبادله در تضاد است. سوال اینجاست که چرا وقتی دولت ارز حاصل از زحمات صادرکنندگان را برای ایجاد ثبات در بازار، به واردکنندگان اختصاص می‌دهد؛ اما اقلام وارداتی با ارز بازار آزاد به دست مردم برسد؟ چرا وقتی منشأ ارز کالا فقط در حد 3 درصد افزایش داشته است؛ آن کالا باید حداقل 30 درصد افزایش قیمت داشته باشد؟
سکوت نهادهای نظارتی در قبال افزایش قیمت بی حساب و کتاب موبایل
وی با بیان اینکه هم رصدهای میدانی و هم بررسی سکوهای بزرگ فروش اینترنتی، نشان دهنده این افزایش قیمت است؛ ادامه داد: وزارت صمت به عنوان متولی رصد بازارهای بازارهای دیجیتال و همچنین اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی، سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی باید پاسخگوی این وضعیت باشند. چرا نهادهای نظارتی در این مورد سکوت کرده‌اند؟
سوءاستفاده از بی اطلاعی مشتریان
مدنی خاطرنشان کرد: چرا این نهادها به صورت فعالانه در بازار حضور ندارند و با این تخلفات برخورد نمی‌کنند؟ اینکه منتظر شکایات خصوصی از طرف افراد باشند درست نیست چون ممکن است بسیاری از مردم در جریان اقلام مشمول ارز مبادله‌ای و نرخ ارز مرکز مبادله نباشند و برخی فروشندگان هم از این وضعیت سوءاستفاده کرده و با این استدلال که گرانی دلار آزاد منجر به افزایش قیمت‌ها شده، دست به گرانفروشی بزنند. جالب اینجاست که این افزایش قیمت در سکوهای بزرگ و معروف فروش آنلاین کاملاً محسوس و قابل رصد است.
مدنی افزود: در این شرایط برخی فروشندگان اینترنتی جدا از گرانفروشی، کالاهای خود را با هدف تشدید گرانی‌ها و ایجاد اضطراب در خریداران برای بازارسازی و گران‌فروشی‌های بیشتر و بعدی ناموجود می‌کنند که این هم یک نوع احتکار محسوب می‌شود.
قاچاق معکوس موبایل به عراق!
وی به پدیده قاچاق معکوس تلفن همراه هم اشاره و اعلام کرد: متأسفانه شاهد این هستیم که برخی افراد سودجو برخی از کالاهای دیجیتال را از بازار جمع‌آوری و به صورت قاچاق معکوس در سلیمانیه عراق می‌فروشند. این اقدام به دلیل اختلاف قیمت دلاری برخی مدل‌های گوشی که حتی به 200 دلار هم می‌رسد؛ رخ می‌دهد. به این ترتیب گوشی که با دلار 70 هزار تومانی وارد کشور شده را از کشور خارج کرده و با فروش در عراق، کسب سود می‌کنند. این اقدام هم یارانه‌ای که دولت برای تقویت و ثبات بازار وارداتی در نظر گرفته را از بین می‌برد و هم به بی ارزش شدن بیشتر ریال دامن می‌زند. چرا باید ارزی که از اجبار صادرکنندگان به عرضه در مرکز مبادله حاصل شده است؛ با بی تدبیری به صورت قاچاق معکوس کالا از کشور خارج شود و یارانه آن به جیب یک سری افراد خاص برود؟
سامانه همتا خواب است!
وی افزود: نکته جالب و تأسف‌برانگیز این ماجرا آنجاست که بازار موبایل برای حاکمیت بازار غیرقابل رصدی نیست و با توجه به اقداماتی که در بستر سامانه همتا و بحث رجیستری صورت گرفته است؛ همه چیز می‌تواند به صورت شفاف مشخص باشد. ساده‌ترین اقدامی که می‌توان انجام داد این است که سامانه همتا، یک فاصله زمانی بین اختصاص کد رجیستری به گوشی در زمان ورود به کشور تا قراردادن سیمکارت و فعالسازی گوشی لحاظ کند و گوشی‌هایی که بعد از گذشت این زمان فعال نشده را به دولت گزارش کند. به عنوان نمونه یک شرکت وارد کننده یک مدل گوشی وارد کشور کرده اما با گذشت مثلاً 8 ماه 20 درصد این گوشی‌ها همچنان فعال نشده است. در چنین شرایطی سامانه همتا باید فعال نشدن این گوشی‌ها را گزارش کند تا بعد مشخص شود علت چیست. در این شرایط می‌توان موارد احتکار، قاچاق معکوس و رفتارهای متخلفانه را کشف کرد. این راهکار بسیار ساده است اما متأسفانه این سامانه هیچ توسعه‌ای برای اجرای چنین طرح‌هایی نداشته است.
رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند خاطرنشان کرد: دولت برای تک نرخی شدن ارز برخی از سامانه‌ها چون نیما را حذف و مرکز مبادله را ایجاد کرد تا یارانه را به انتهای زنجیره مصرف برخی کالاها اختصاص دهد و رانت و فسادی که بر اثر اختلاف قیمت وجود داشت را از بین ببرد. با وجود همه این اقدامات، متأسفانه باز هم می‌بینیم که فقط در بازار تلفن همراه شریطی به وجود آمده که واردکنندگان دلار 70 هزار تومان می‌گیرند ولی گوشی با نرخ دلار 100 هزار تومانی به دست مردم می‌رسد. تبعات این وضعیت چیزی جز نارضایتی مردم و از دست رفتن سرمایه اجتماعی حاکمیت نیست.
ولنگاری در نظارت بر بازار موبایل
مدنی اظهار کرد: تعداد تخلفات و گرانفروشی در این بازار کاملاً محرز و فراگیر است اما هیچ نظارتی حتی بر روی سکوهای بزرگ فروش اینترنتی هم اعمال نمی‌شود و متأسفانه شاهد یک ولنگاری هستیم. نهادهای متولی و نظارتی کاملاً در قبال این وضعیتِ زشت و زننده، منفعل بوده و هیچ کنشی ندارند و فقط در صورت شکایت خصوصی افراد و پس از طی مراحل شکایت وارد عمل می‌شوند که آن هم مشخص نیست در نهایت به نتیجه می‌رسد یا خیر.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دولت چهاردهم با شعار تخصص‌گرایی و استفاده از دانش و تجربه نهادهای علمی-پژوهشی و متخصصان، کار خود را شروع کرد اما متأسفانه در عمل و با رصد این اتفاقات، می‌بینیم که خلاف آن شعارهای عمل می‌شود. امیدواریم این رفتار نهادهای مربوطه که باعث دلسردی نخبگان و نهادهای علمی کشور می‌شود؛ با ورود شخص رئیس جمهور تغییر کرده و ببینیم که این نهادها از ابزارهای پیشگیرانه و دانش و تجربه مجموعه‌های پژوهشی برای جلوگیری از اجحاف در حق مردم و کاهش چنین مواردی استفاده کنند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1283819/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

10 گام مثبت در سال گذشته برای بازار سرمایه چه بود؟

نظامی سازی اقتصاد روسیه؛ آیا پوتین شانسی برای عبور بحران‌های پساجنگ دارد؟

گفتگوی تلفنی ترامپ با نخست‌وزیر انگلیس

تولید با سرمایه‌گذاری شکوفا می‌شود؛ بانک صنعت و معدن در خط مقدم تحقق شعار سال

پایداری در مسیر حق؛ کلید حل تنگناهای اقتصادی و اجتماعی

والتز چرا اخراج نشد؟

رویای امپراتوری سازی پوتین متوقف شد؟

تاکید استاندار فارس بر تحقق شعار سال/ معاون جدید هماهنگی امور اقتصادی استانداری معرفی شد

یک شهید و چهار زخمی در حمله آمریکا به شمال صنعا

آتش‌سوزی در شهرک امامزاده ابراهیم (ع) شفت/ امدادرسانی ادامه دارد

بازار ارز تهران وارد فاز نزولی شد/ ریزش قیمت لیر ترکیه و درهم امارات

با مقصرین حادثه واژگونی اتوبوس برخورد می‌شود

حقوق کارگران 1404 در سایه تورم شدید و جهش قیمت طلا و ارز

گفت‌وگوی ماکرون و نتانیاهو/ درخواست برای پایان جنگ در غزه

پیدا شدن اجساد 14 نیروی امدادی در رفح

خبر جدید بانک مرکزی درباره افزایش سقف وام مسکن

آغاز موج جدید سفرهای نوروزی/ درخواست ستاد سفر از مردم

اعلام اسامی مصدومان حادثه واژگونی اتوبوس در کرمان

عقبگرد قیمت‌ها در بازار ارز/ دینار ارزان شد

چرا سیاست خودرویی لهستان در دهه 80 میلادی شکست خورد؟

دیدار غریب آبادی با سفیر روسیه

قیمت ماشین برقی ایران خودرو اعلام شد

انقلاب اقتصادی عربستان؛ خیز ریاض برای رهبری عصر جدید اقتصاد جهان

بازگشایی آزادراه قزوین- رشت محدوده منجیل - رودبار

چینی‌ها چه خودرویی انتخاب می‌کنند؟ + فیلم

7 مصدوم در انفجار ساختمان مسکونی در شمال تهران

فرمان جاده‌های نوروزی دست «141» است یا راهور؟

«ارزیاب بازاری» مذاکرات؛ وقتی دلار از اخبار مهم‌تر می‌شود

تردد در آزادراه تهران-شمال و جاده چالوس تا اطلاع ثانوی ممنوع شد

سال 1404 باید سال تحول در مدل‌های کسب‌وکار و تاب‌آوری اقتصادی باشد

تحقق اولویت‌ها؛ بر بستر توانمندی‌ها

اهواز، آلوده‌ترین شهر کشور

طلای کشتی آزاد آسیا، به رحمانی رسید

2 کارگر گرفتار در مخزن تولید رنگ در شیراز نجات یافتند

اتحاد هند و آمریکا علیه چین/ پلن‌های اقتصادی پکن در شرق آسیا خنثی می‌شود؟

سفر هیئت دولت، فرصتی تاریخی برای توسعه کرمانشاه

فروش این کالا باید متوقف شود!

بودجه دریاچه ارومیه مستقل شد

گدایانی با درآمد روزانه چند هزار درهمی؛ دولت امارات برخورد با شبکه تکدی‌گری را تشدید می‌کند

دستور ویژه استاندار کرمان برای امدادرسانی به مصدومان حادثه واژگونی اتوبوس

پایان امدادرسانی به مصدومان حادثه واژگونى اتوبوس در کرمان/ 14 نفر جان باختند

مرد هزارچهره

چین؛ بهانه ترامپ و مودی برای مذاکره درباره معامله بزرگ/ اتحاد هند و آمریکا علیه چین؛ پکن شرق آسیا را از دست داد؟

لزوم بهره‌گیری از ابزارهای رسانه‌ای نوین و خلاقانه در تولید محتوا

4 همت از جیب بخش خصوصی؛ فوتبال ایران پیشرفت کرد یا جیب‌ها پر شد؟

دوشنبه عید سعید فطر است

الاکلنگ فروش 2 محصول محبوب ایران خودرو/ سمند جایگزین پژو شد + نمودار

دعای اردوغان برای نابودی اسرائیل

الاکلنگ فروش 2 محصول محبوب؛ پژو سقوط کرد، سورن صعود

شمار جانباختگان اتوبوس کرمان-مشهد به 13 نفر رسید

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی