بازار آریا

آخرين مطالب

رقابت پنهان در آسیای مرکزی/ روسیه در تنگنا، آمریکا در کمین! اقتصاد ایران

رقابت پنهان در آسیای مرکزی/ روسیه در تنگنا، آمریکا در کمین!
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اقتصادنیوز : جنگ اوکراین معادلات ژئوپلیتیکی آسیای مرکزی را تغییر داده و روابط این منطقه با مسکو را پیچیده‌تر کرده است. در حالی که کشورهای آسیای مرکزی از اشغالگری روسیه حمایت نکردند، حجم تجارت آن‌ها با مسکو افزایش یافته و به ابزاری برای دور زدن تحریم‌های غرب تبدیل شده است.
به گزارش اقتصادنیوز، آسیای مرکزی در پرتو جنگ اوکراین به یک منطقه کلیدی تبدیل شد. تعدادی از بازیگران خارجی از جمله ایالات متحده، آلمان، فرانسه، ژاپن، هند، ترکیه و سایرین، تعاملاتشان را با منطقه در قالب‌های مختلف برای گسترش نفوذ خود آغاز کردند و متعاقباً رقابت‌ها برای به دست آوردن «قلب و ذهن» کشورهای آسیای مرکزی تشدید شد.
دلیل اصلی چنین تحولی حول این محور استوار است که "روسیه در حال از دست دادن کنترل خود بر آسیای مرکزی است."
اکونومیست که عوامل دیپلماتیک، نظامی، انرژی و اقتصادی را ارزیابی می‌کند، توسل به چنین استدلال را منوط کرده به تجزیه و تحلیل کامل واقعیت‌های حاکم بر این قاره. در همین راستا ژئوپلتیکال مانیتور یادداشتی را در این باره منتشر کرده و اقتصادنیوز این یادداشت را به سه بخش تقسیم کرده که بخش نخست آن با تیتر « انزوای پوتین در حیاط خلوتش؛ چرا آسیای مرکزی به روسیه پشت کرد؟/ رد پای چین و ترکیه در قلب آسیا » منتشر شده و بخش دوم آن در ادامه آمده است.
ترکش‌های جنگ اوکراین بر شطرنج آسیای میانه
جنگ در اوکراین صفحه شطرنج ژئوپلیتیک آسیای مرکزی را تغییر داد و بر ماهیت چندوجهی و پیچیده روابط منطقه با مسکو تأثیر گذاشت. از یک‌سو، جنگ پوتین توسط کشورهای آسیای مرکزی حمایت نشد، از همین رو مسئله به‌رسمیت‌شناخته‌شدن سرزمین‌هایی که به اشغال روسیه درآمده‌اند، توسط بازماندگان شوروی مغفول ماند. از سوی دیگر، حجم تجارت با مسکو از زمان آغاز جنگ به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافته که اغلب منجر به صادرات مجدد و دور زدن تحریم‌ها می‌شود. این امر هم‌زمان با تقویت روابط تجاری با اروپا و سایر بازیگران توسط آسیای مرکزی اجرایی می‌شود.
علاوه بر این، تحولات اخیر در ژئوپلیتیک آسیای مرکزی شامل منطقه‌گرایی رو به رشد است. چنین رویکردی محصول ابتکار عمل شوکت میرضیایف، رئیس‌جمهور ازبکستان، است که در سال 2016 استراتژی تازه‌ای را برای حمایت از همکاری و اتصال منطقه‌ای کلید زد. از همین رو، به واسطه جنگ اوکراین، همکاری نزدیک منطقه‌ای، به‌ویژه در حوزه‌های امنیتی و دفاعی، با سرعت محقق شد. تلاش برای ساختن هویت جمعی منطقه‌ای روند دیگری است که پس از سال 2022 تشدید شد.
به‌طور کلی، درک نادرست غرب از منطقه اغلب با دو نکته مرتبط است. نخست، دست‌کم‌گرفتن نقش دو بازیگر اصلی، یعنی روسیه و چین، و منافع آن‌ها. دوم، دست‌بالاگرفتن برنامه‌های سیاسی غرب با نادیده‌گرفتن اولویت‌های کشورهای آسیای مرکزی. چین و روسیه دارای منافع حیاتی سیاسی، اقتصادی و امنیتی در منطقه هستند و هرکدام با استفاده از اهرم‌های خود تلاش دارند تا این منافع را تأمین کنند. برای چین، آسیای مرکزی منبع فراوانی از مواد خام است، درحالی‌که روسیه به دلیل میراث اقتصادی شوروی، از همکاری انرژی با منطقه سود می‌برد و گاهی از این جغرافیا به‌عنوان ابزاری برای اعمال نفوذ اقتصادی استفاده می‌کند.
بااین‌حال، چین به‌تدریج از طریق طرح کمربند و جاده به قدرت اقتصادی مسلط در منطقه تبدیل می‌شود و دامنه نفوذ اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) به رهبری روسیه را محدود می‌کند. در حوزه امنیتی، روسیه به دلیل حضور نظامی در برخی مناطق آسیای مرکزی از مزیت مطلوبی برخوردار است. علاوه بر این، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان همچنان اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) هستند.
چنگ پنهان غرب در حیاط خلوت کرملین
در این میان باید توجه داشت که در برخی مواقع، سیاست‌های غرب به دلیل ناتوانی در درک زمینه‌های فرهنگی و سیاسی منطقه، نمی‌تواند نتایج ملموسی به دنبال داشته باشد. سیاست خارجی غرب، به‌ویژه رویکرد ایالات متحده و اتحادیه اروپا، به اصول مانوی پایبند بوده و برای کشورهای آسیای مرکزی از اصول حکمرانی خوب سخن می‌گوید. درحالی‌که روابط با دیگر بازیگران اصلی را در چارچوب مبارزه بین خیر و شر، دموکراسی در برابر اقتدارگرایی تنظیم می‌کند.
این استراتژی اغلب به شکل تحریم و انتقاد از نقض حقوق بشر و کسری‌های دموکراتیک اجرا شده و فشار بر دولت‌های آسیای مرکزی برای هم‌سویی با ارزش‌های غربی را افزایش می‌دهد. تهدیدها از طریق مشارکت در گفتگو، توافق‌نامه‌های تجاری و کمک‌های توسعه نیز اعمال می‌شوند. این همان رویکردی است که ولودومیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، از آن تحت عنوان «ترس کرملین از مواضع طرفدار روسیه» یاد می‌کند.
لازم به ذکر است که کشورهای آسیای مرکزی دیپلماسی چندلایه و مبتنی بر واقعیت را دنبال می‌کنند. به این معنا که نه از تحریم‌های غرب حمایت می‌کنند و نه از روسیه سرپیچی. بنابراین، این مقطع زمانی، لحظه‌ای بسیار مهم برای منطقه است تا فرصت‌های جدیدی برای مشارکت کشف کند و به‌تدریج از مدار روسیه خارج شود.
هم‌زمان، تجزیه‌وتحلیل داده‌های تجاری نشان می‌دهد که آغاز جنگ اوکراین، همکاری‌های اقتصادی روسیه و آسیای مرکزی را تسریع کرده است. تنها در سال 2023، حجم کل تجارت به حدود 44 میلیارد دلار رسید که به روسیه اجازه داد یک‌سوم کل گردش تجاری آسیای مرکزی را در اختیار داشته باشد.
علاوه بر این، یکی دیگر از تحولات مهم، استفاده از ارزهای محلی در تسویه‌حساب‌های متقابل است که رشد قابل‌توجهی را تجربه کرده است. حجم کل عملیات تجاری آسیای مرکزی و روسیه با ارزهای ملی از 50 درصد فراتر رفت که ترکمنستان به‌تنهایی 24 درصد از این میزان را به خود اختصاص داد. ولادیمیر پوتین بارها بر اهمیت ارزهای ملی در مبادلات تجاری درون‌منطقه‌ای تأکید کرده و آن را عاملی برای ثبات مالی و کاهش وابستگی به دلار آمریکا می‌داند.
در این میان، روسیه فعالانه به دنبال ایجاد مسیرهای تجاری جدید از طریق آسیای مرکزی است تا تحریم‌ها را دور بزند. به‌عنوان‌مثال، کریدور جنوبی یا کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی شمال-جنوب (INSTC) می‌تواند برای قرقیزستان و ازبکستان مزایای چشمگیری داشته باشد. مسیر دوم حتی می‌تواند به وضعیت محصور در خشکی ازبکستان پایان دهد.
مسکو برای دور زدن تحریم‌های غرب، روابط اقتصادی مؤثری با کشورهای آسیای مرکزی تعریف کرده که منجر به رشد قابل‌توجهی در منطقه شده و این کشورها را به همکاری گسترده‌تر با همتایان اروپایی‌شان ترغیب کرده است. به‌عنوان‌مثال، قرقیزستان و قزاقستان شاهد افزایش چشمگیر واردات خودرو و قطعات یدکی از آلمان بوده‌اند که به ترتیب 5400 درصد و 720 درصد افزایش داشته است.
میزان صادرات تجهیزات الکترونیکی بین قزاقستان و روسیه در ده‌ماهه سال 2022 به میزان 18 برابر افزایش یافت و به حدود 550 میلیون یورو رسید. اخیراً، ازبکستان و قزاقستان در جریان اجلاس سال 2024 در کازان با گروه بریکس هم‌صدا شدند. این وضعیت، مزایایی مانند سیستم‌های پرداخت جایگزین و بازارهای صادراتی جدید را برای این گروه از کشورها به همراه خواهد داشت.
بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1282294/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اسناد تخلفات اوکراین به آمریکا ارائه شد

واکنش جهاد اسلامی به تجاوز اسرائیل در بیروت+ متن بیانیه

پیشنهاد حذف مالیات بر ارزش افزوده از غذا و دارو

توضیح پوتین درباره میهمان ویژه روسیه

ساگینتایف روز جمهوری اسلامی به پزشکیان تبریک گفت

طلا رکورد زد+ پیش‌بینی قیمت و راهنمای خرید در شرایط بحران

بیش از هزار میلیارد تومان انواع کالای قاچاق در 24 ساعت گذشته کشف شد

واکنش وزیر راه به حادثه اتوبوس کرمان/ با متخلفان برخورد شود

واکنش جبهه پایداری به یک بیانیه

افتتاح خط مترو در پاکدشت/ صادق: به شرط تامین منابع پیگیری می‌شود

نقش حیاتی تعاونی‌ها در توسعه اقتصادی کشور

مرگ 4 سرباز آمریکایی در لیتوانی تایید شد

آماری از پروژه‌های عمرانی ناتمام در کشور

امام جمعه اسبق آستانه درگذشت

توصیه‌های اورژانس به مردم در روز طبیعت

مرغ گران شد

کشف بیش از هزار میلیارد تومان انواع کالای قاچاق در 24 ساعت گذشته

رئیس کمیسیون اقتصادی اوراسیا بر گسترش روابط با ایران تاکید کرد

توزیع محموله گوشت گرم وارداتی آغاز شد

ثبت تردد 211 هزار مسافر از پایانه‌های مرزی

سفر قریب‌الوقوع گروسی به ایران

محبوب‌ترین خودروی عراقی‌ها

کلاهبرداری با ترفند «اجاره باغ و ویلا»/ پلیس فتا هشدار داد

وقوع سیل و آبگرفتگی معابر در فیروزکوه

رکورد تاریخی توزیع بنزین در کشور ثبت شد

رئیس کمیسیون اروپا: تعرفه‌های ترامپ را بی‌پاسخ نخواهدماند

تعرفه‌های جدید خودرو در آمریکا؛ نگرانی‌ها از تأثیرات اقتصادی و رویکرد انگلیس

سهم زنان از مدیریت در ایران؛ افت و خیز یک مسیر پرچالش+ نمودار

برای توسعه روابط اقتصادی با کشورهای همسایه در سال جاری برنامه‌های جامعی داریم

برای توسعه روابط با کشورهای همسایه در سال 1404 برنامه‌های جامعی داریم

واکنش «مارین لوپن» به محرومیت انتخاباتی

شهادت فرمانده مقاومت لبنان و فرزندش

ورزش ایران در سالی که گذشت

بازی پیچیده واردات خودرو؛ بازار در شوک

2 فرد و 6 نهاد در ایران، امارات و چین تحریم شدند

اعلام جرم علیه مدعی دروغین استعفای نمایندگان مجلس

شی جین‌پینگ به روسیه سفر می‌کند/ توسعه روابط 2 کشور در دستور کار

ابلاغ تعرفه و سود بازرگانی واردات موبایل در سال 1404

وزش باد شدید در گیلان/ هواشناسی: در جنگل آتش روشن نکنید

رکود اقتصادی در کرانه باختری در سایه فشارهای رژیم صهیونیستی

خرید نهال هلو و شلیل اصلاح شده با کیفیت تنها با 30 هزار تومان در نهالستان سالم نهال

رویکرد مسکو به پیشنهادات آمریکا درباره اوکراین

تعرفه گمرکی و سود بازرگانی واردات موبایل در سال 1404 ابلاغ شد

تمهیدات ترافیکی پلیس در روز طبیعت

شینا انصاری در نشست بریکس شرکت می‌کند

احتمال افزایش سقف وام مسکن به 2 میلیارد تومان

خبر قتل یک زندانی کذب است/ ماجرا چه بود؟

رشد 7 درصدی توزیع بنزین در نوروز 1404

تخت گاز صادرات غیرنفتی ایران در 1403؛ غیرنفتی‌ها رکورد 53 میلیارد دلاری را شکستند

هشدار روسیه به واشنگتن درباره ایران

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی