بازار آریا

آخرين مطالب

نوروز با دبیران تحریریه دنیای اقتصاد؛

بورس 1403؛ آونگی بین امید و آشوب اقتصاد ایران

بورس 1403؛ آونگی بین امید و آشوب
  بزرگنمايي:

بازار آریا - سال 1403 در حالی به پایان رسید که شاخص بورس یکی از بدترین عملکردهای خود را ثبت کرد و در مقایسه با بازارهای رقیب، در انتهای جدول باقی ماند.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، المیرا میرابوالفتحی، دبیر گروه بورس روزنامه دنیای اقتصاد در یادداشتی نوشت: سال 1403 در حالی به پایان رسید که شاخص بورس یکی از بدترین عملکردهای خود را ثبت کرد و در مقایسه با بازارهای رقیب، در انتهای جدول باقی ماند.
بورس به‌عنوان آیینه اقتصاد کشور، تصویری شفاف از سالی پرآشوب ارائه داد؛ سالی که تحت تأثیر انتخاب دو رئیس‌جمهور رقم خورد: مسعود پزشکیان در ایران و دونالد ترامپ در آمریکا. اولی انتخابی زودهنگام و غیرمنتظره بود، دومی از مدت‌ها قبل قابل پیش‌بینی.
تأثیرات داخلی؛ امیدهای ناپایدار
انتخاب پزشکیان به‌عنوان رئیس‌جمهور ایران در ابتدا جرقه‌ای از امید در دل فعالان بازار ایجاد کرد. شاخص بورس در تیرماه، تحت تأثیر خوش‌بینی نسبت به تغییر سیاست‌های اقتصادی، رشد چشمگیری داشت. اما این روند دوام نیاورد. 
با روی کار آمدن دولت چهاردهم، سیاست حذف دلار نیمایی و جایگزینی آن با دلار توافقی، در ابتدا به سود صنایع ضعیف‌شده از ناترازی انرژی تمام شد و درآمد آن‌ها را افزایش داد؛ اما انتخاب ترامپ و افزایش نگرانی‌های جدید، این تأثیر مثبت را خنثی کرد. 
از سوی دیگر، برکناری عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد شش‌ماهه، امیدها برای حرکت به سمت اقتصاد آزاد را از بین برد و موجی از ریزش‌های متوالی در بازار سهام به راه انداخت. در نهایت، سال 1403 بدون وزیر اقتصاد به پایان رسید و بورس از سایر بازارها جا ماند.
تأثیرات خارجی؛ بازگشت آشوب
انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا غیر قابل پیش‌بینی آمریکا، آشوب جدیدی در بازارهای مالی ایران ایجاد کرد. اگرچه بسیاری از تحلیلگران بازارهای مالی با توجه به تجربه قبلی دوره ریاست جمهوری ترامپ، معتقد بودند بازار سهام ایران تحت تاثیر افزایش نرخ ارز، رشد را تجربه می کند، اما غلبه ریسک های دیگر مانع به تحقق رسیدن این پیش‌بینی‌ها شد. 
فشارهای جدید دولت آمریکا، رشد اقتصادی ایران را که با فروش نفت بهبود یافته بود، متوقف کرد. سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ حتی بورس آمریکا را هم به چالش کشید. در منطقه، تهدیدهای او علیه ایران و متحدانش آرامش نسبی خاورمیانه را بر هم زد و سرمایه‌گذاران را به سمت طلا سوق داد. 
افزایش بی‌سابقه نرخ دلار و رشد قیمت جهانی طلا، بازدهی سکه امامی را به 150 درصد رساند و سال 1403 را به سال درخشش طلا به‌عنوان پناهگاه امن سرمایه گذاران، تبدیل کرد.
شکست رکورد 15ساله و آینده نامعلوم
سال 1403 یکی از پرتلاطم‌ترین سال‌های اقتصادی ایران بود. شاخص کل بورس تهران از تورم عقب ماند، به این معنا که سود حقیقی سهامداران منفی شد. ترس از آینده و عدم اعتماد به سیاست‌گذار، بر فضای بازار سایه انداخت. در نهایت، برای اولین‌بار در 15 سال اخیر، شاخص کل در آخرین روز سال با افت همراه شد و امیدها برای داشتن بهاری پرسود برای بورس تهران را با ابهام مواجه کرد.
به این ترتیب در شرایطی به استقبال سال جدید می رویم که ابهامات سیاسی و اقتصادی بسیاری بر بازارهای مالی سایه افکنده و سرمایه گذاران را به سمت حفظ ارزش دارایی و نگهداری دارایی هایی با نقدشوندگی بالا سوق داده است. اما آیا می‌توان با تغییر ریل سیاست‌گذاری، اقتصاد را به مسیر رشد بازگرداند؟
اگر دولت بتواند اعتماد سرمایه‌گذاران را با سیاست‌های شفاف و پیش‌بینی‌پذیر جلب کند، کاهش نااطمینانی سیاسی و اقتصادی می‌تواند بخشی از سرمایه‌های از دست‌رفته را به بازار سهام بازگرداند. 
همچنین، تقویت تعاملات اقتصادی بین‌المللی، حذف قیمت گذاری دستوری و حمایت از صنایع مولد می‌تواند مسیر بازار سرمایه را تغییر دهد. اما در صورت تداوم فضای بی‌اعتمادی، خروج سرمایه از بورس و هجوم به بازارهای موازی، همچنان اصلی‌ترین سناریو برای سال آینده خواهد بود. در این میان، چگونگی مواجهه دولت با چالش‌های اقتصادی و سیاسی، نقش تعیین‌کننده‌ای در سرنوشت بازار سرمایه در 1404 خواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1282122/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کنترل تورم نباید مانعی برای سرمایه‌گذاری در تولید ایجاد کند/ کاهش ریسک سرمایه‌گذاری در تولید ضروری است

امنیت اقتصادی و ثبات قوانین پیش‌نیاز سرمایه‌گذاری برای تولید

پیام تسلیت عارف به یک استاندار

سردار رادان: سال جاری شاهد جهشی در انسداد مرزها خواهیم بود

خودکفایی در سایه تحریم؛ فرصتی برای شکوفایی تولید داخلی

چالش‌های پیش‌ روی بازار سرمایه در 1404؛ از ریسک‌های سیاسی تا بحران ناترازی انرژی

6 الزام «سرمایه‌گذاری برای تولید»

زلنسکی به خط مقدم رفت

دلایل و پیامدهای تغییرات ساختاری در نظام ارزی

پرداخت مرحله دوم کالابرگ به نوروز می‌رسد؟

برف بهاری این منطقه را سفیدپوش کرد+ فیلم

شلیک موشک از یمن به سمت اراضی اشغالی

افزایش 6 درصدی مصرف بنزین در روز نخست فروردین

گلستان، آماده میزبانی از سرمایه‌گذاران در سال«سرمایه گذاری برای تولید»

تامین مالی زیرساخت‌ها پیش شرط رشد 8 درصدی اقتصاد ایران

محموله ویژه روسیه راهی ایران شد

تامین مالی زیرساخت‌ها پیش‌شرط رشد 8 درصدی اقتصاد ایران

تولد دوباره اقتصاد ایران؛ گذار از تک‌محصولی به تنوع اقتصادی

ریزش ساختمان در خیابان قزوین تهران/ 21 نفر مصدوم شدند

بیانیه مصر درباره ایران

اسرائیل: حملات نظامی در جنوب لبنان به پایان نرسیده است

رالی طلا در در 1404 هم ادامه خواهد داشت؟

تابستانی خشک در راه است

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «رحیمی»

سه سناریو برای اقتصاد ایران در سال 1404؛ تورم به 70 درصد می‌رسد؟

بسته‌های تشویقی دولت در راه است

حذف سامانه نیما و یکسان‌سازی نرخ ارز؛ تحولات بازار ارز در سال 1403

آمریکا: خلیلزاد نقش دولتی رسمی ندارد

فردا؛ برگزاری نشست کمیته وزرای خارجه کشورهای عربی و اسلامی در قاهره

تصاویری هولناک از لحظه آغاز سیل و رانش زمین در رودسر+ فیلم

اسکان مسافران نوروزی در مدارس

درخواست دولت از فعالان اقتصادی؛ قوانین دست‎وپاگیر را به ما اطلاع دهید

فراز و فرود قیمت دلار در سال 1403

وقوع زمین‌لرزه مجدد در نطنز

بنزین به حدکافی در انبارهای نفت ذخیره شده است

قیمت خودرو در بازار آزاد و کارخانه امروز شنبه 2 فروردین 1404

واکنش ادامه‌دار به سریال معاویه/ چهره امویان را نمی‌توان تنها با ساخت یک فیلم بازسازی کرد

انجام این کارها در زمان سوختگی ممنوع است

صحنه‌های بی‌نظیر از رویدادهای ورزشی

سرمایه‌گذاری برای تولید؛ نقشه راه صنعت نفت

1404؛ سال ثبات ریال یا پرش دلار؟

حمله هوایی اسرائیل به منطقه‌ای در جنوب دمشق

اعلام حمایت کره شمالی از روسیه

هیچ برنامه‌ای برای ثبت‌نام سهام عدالت مشمولان جدید وجود ندارد

سردار شاهوارپور: سرمایه‌ها باید به سمت تولید هدایت شوند

قالیباف پیام تسلیت داد

سد کرج جان تازه گرفت+ عکس

1404آرزو برآورده شد / در کمپین «1404 آرزو» بیش از 166میلیارد تومان وام به کاربران بلو تعلق گرفت

بازگشت خودروهای میلیاردی به قیمت‌های قبل/ تارا و دنا چقدر قیمت خوردند؟

کاهش دمای هوا و بارندگی در راه گیلان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی