بازار آریا

آخرين مطالب

نرخ نقدینگی 27.8 درصد شد؛ رشد 22 درصدی پایه پولی گزارش ویژه

نرخ نقدینگی 27.8 درصد شد؛ رشد 22 درصدی پایه پولی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - نرخ سالانه رشد نقدینگی (12 ماهه) در پایان بهمن ماه 1403 به 27.8 درصد رسید که نسبت به دوره قبلی 0.3 درصد افزایش دارد. در طرف دیگر در پایان بهمن ماه 1403 رشد پایه پولی 22 درصد محاسبه شده که نسبت به دوره قبلی هشت درصد کاهش داشته است.
اخیرا بانک مرکزی آمارهای کل‌های پولی در بهمن ماه 1403 را منتشر کرده که بر اساس آن روند حجم نقدینگی، پایه پولی، خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی و میزان مطالبات بانک مرکزی از دولت آمده است.
بر اساس این گزارش، حجم نقدینگی کشور در پایان بهمن ماه امسال به رقم 9942 هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به پایان سال 1402 معادل 26.2 درصد رشد داشته است. همچنین نرخ رشد دوازده ماهه نقدینگی در بهمن ماه امسال معادل 27.8 درصد محاسبه شده که در مقایسه با نرخ رشد دوره مشابه در بهمن ماه گذشته که 27.5 درصد بود به میزان 0.3 واحد درصد افزایش را نشان می‌دهد.

بازار آریا


بازار


نرخ رشد نقدینگی به افزایش حجم کل پول در گردش و شبه‌پول در اقتصاد طی دوره زمانی مشخصی اشاره دارد. این مفهوم یکی از شاخص‌های مهم در اقتصاد است که اثرات گسترده‌ای بر تورم، نرخ بهره، بیکاری و تولید دارد. رشد نقدینگی معمولا به صورت درصدی نسبت به دوره قبلی به عنوان مثال ماهانه یا سالانه نشان داده می‌شود و نشان‌دهنده سرعت افزایش پول در اقتصاد هر کشور است.
عواملی از جمله، رشد پایه پولی، افزایش ضریب فزاینده پول، افزایش وام‌دهی بانکی، افزایش مخارج دولتی و افزایش تقاضا برای پول از مهم‌ترین عوامل رشد نقدینگی هستند.
رشد 22 درصدی پایه پولی
پایه پولی به تمام اسکناس‌ها، سکه‌های تولید شده و اعتبارات تصویب شده نزد بانک مرکزی گفته می‌شود که بیش‌ترین قابلیت نقدشوندگی در اقتصاد یک کشور را دارا باشد. در بهمن ماه امسال پایه پولی در رقم 1272.9 هزار میلیارد تومان رسیده است.
بر این اساس و طبق گزارش بانک مرکزی، رشد 12 ماهه پایه پولی در بهمن ماه 1403 به رقم 22 درصد رسیده که در مقایسه با رقم مشابه در بهمن ماه سال گذشته (30 درصد) معادل 8 درصد کاهش داشته است. با این حال، پایه پولی در بهمن ماه سال جاری نسبت به پایان سال 1402 رشد 16.6 درصدی را تجربه کرده است.


رشد دارایی‌های خارجی بانک مرکزی حاصل از افزایش نرخ تسعیر
در 11 ماهه منتهی به بهمن ماهه امسال، خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی، مهم‌ترین عامل رشد پایه پولی بوده که سهمی معادل 88 واحد درصد رشد در پایه پولی را نشان می‌دهد و عامل افزایش خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی در سال جاری افزایش نرخ تسعیر (فرایند تبدیل نرخ ارز حاصل از معاملات ارزی به پول رایج ملی) از سوی بانک مرکزی بوده است.
همچنین در بهمن ماه امسال، در قیاس با سال 1402 خالص بدهی دولتی بانک مرکزی سهمی معادل 8.8 درصد را در رشد 16.6 درصدی پایه پولی داشته است و افزایش خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی عمدتا به علت افزایش مطالبات بانک مرکزی از دولت و نهادهای دولتی است.
علاوه بر این، یکی دیگر از عوامل رشد پایه پولی در پایان دی ماه امسال، حجم مطالبات بانک مرکزی از بانک‌ها با سهمی معادل 17.9 واحد درصد بوده است.
در طرف دیگر، طبق اعلام بانک مرکزی، تنها عامل کاهش دهنده رشد پایه پولی در پایان بهمن ماه امسال نسبت به پایان سال 1402، خالص سایر اقلام بانک مرکزی با سهمی معادل (منفی 98.1 درصد) است.
گفتنی است؛ ضریب فزاینده شاخص نقدینگی نیز در پایان بهمن ماه سال جاری، نسبت به پایان سال 1402، معادل 8.3 درصد افزایش یافت و به 7.810 رسیده است. به عبارت دیگر به ازای هر یک واحد خلق پول توسط بانک مرکزی، حدود 7.8 واحد اعتبار پولی توسط شبکه بانکی خلق شده است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1280972/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بدون حضور در نمایندگی، خودروی خود را تحویل بگیرید!

قیمت طلا امروز سه‌شنبه 28 اسفند 1403/ صعود قیمت+ جدول

ورود سامانه بارشی جدید به کشور

پیامدهای مثبت و منفی افزایش دستمزد کارگران/ افزایش هزینه کارفرمایان، آنها را به سمت گران کردن سوق می دهد

تهران- ریاض و فرصت‌های فراوان همکاری

ترامپ به رسمیت شناختن کریمه را بررسی می‌کند

روسیه و اوکراین برای خروج از مخمصه اقتصادی نیاز به ختم جنگ دارند/ ترامپ با معادن کی‌یف به تقابل چین می‌رود

آماری که زنگ خطر برای دولت پزشکیان است/ رکود اقتصادی در کمین است؟

سقوط قیمت نفت به زیر 60 دلار؟

کاخ سفید: اسرائیل برای حمله با غزه با ترامپ مشورت کرد

وزیر جنگ اسرائیل: جنگ تا بازگشت همه اسیران، متوقف نخواهد شد

یمن ناو آمریکایی را در دریای سرخ هدف قرار داد

اسرائیل حمله به غزه را از سر گرفت

اولین واکنش حماس به نقض آتش بس غزه توسط اسرائیل

علایم پنهان آب مروارید که نباید آنها را نادیده گرفت

یکی از دلایل شایعِ درد قفسه سینه

به جای زولبیا بامیه این مواد غذایی را بخورید

کدام مواد غذایی را بعد از خرید باید بشوییم؟

ویتامین P چیست و برای چه چیزهایی خوب است؟

گذشته را چگونه رها کنیم؟

زمان خوردن قهوه قبل از مصرف این داروها

رازهایی درباره بی‌حوصلگی و بی‌حالی

میزان آلودگی‌های روی وسایل ورزشی در باشگاه‌ها

خطرات استفاده از موی مصنوعی برای ریه و کبد

تأثیر بادام بر کالری سوزی بدن

راه‌های پیشگیری از بروز لکه پوستی

مشکلات گوارشی را با این گیاه از بین ببرید

توسعه گردشگری دریایی در هرمزگان؛ گامی به سوی رونق اقتصادی و فرهنگی

ضیافت افطار وزیر امور خارجه با حضور سفرای کشورهای اسلامی

اسناد ترور کندی افشا می‌شوند؟

زلزله 3.9 ریشتری در دریای خزر

وزارت امور اقتصادی و دارایی یک اطلاعیه صادر کرد

نخست‌وزیر کانادا:ترامپ اظهارات غیرمحترمانه را متوقف کند

کشته شدن دو کودک در حملات آمریکا به یمن

مقام آمریکایی: باید اخراج مهاجران را جشن بگیریم!

اسرائیل در آماده‌باش/ پشت پرده نقشه تل‌آویو برای شام

حملات آمریکا به صنعا از سر گرفته شد

وزیر خارجه عراق: نیازمند همکاری مداوم با دولت جدید آمریکا هستیک

استقرار بیش از 3000 آتش‌نشان در تهران برای حوادث چهارشنبه‌سوری

گرامی‌مقدم: تولید در سال جاری به رشد مطلوبی نرسید

واکنش قالیباف به نامه ترامپ؛ انتفاع اقتصادی ما در برجام نباید «صدقه سری» باشد+فیلم

خودروسازان و واردکنندگان در پیچ تحولات 1404

معمای ملی‌شدن نفت

داستان طراح آوانگارد

نکاتی برای برنامه‏‌ریزی کسب‌و‌کارها در سال جدید

«جنگ، صلح است» به سبک ترامپ

اقتصاد دریامحور و تولید ناخالص داخلی

امنیت علیه تجارت

بهار بازار «ویلا» در راه است؟

نامه ایران به شورای امنیت در واکنش به تهدیدات ترامپ

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی