بازار آریا

آخرين مطالب

ایرانی‌ها در شهر شرقی ترکیه چه می‌‌کنند؟

قطار یک طرفه تهران به وان! اقتصاد ایران

قطار یک طرفه تهران به وان!
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : راه‌اندازی قطار بین‌المللی تهران-وان را می‌توان تحولی مهم در زمینه ارتباطات ریلی ایران و ترکیه دانست. اما سوال اینجاست که با توجه به اینکه آمارها همه حکایت از افزایش حضور پرشور ایرانی‌ها در وان دارد آیا آماری وجود دارد که نشان بدهد، مردم وان هم به ایران می‌آیند؟ پیگیری «دنیای اقتصاد» در این زمینه به نتیجه مشخصی نمی‌رسد، اما آمارهای رسمی ترکیه نشان می‌دهد؛ در 8 ماه اول امسال نیم میلیون ایرانی و در سال 1402 یک میلیون ایرانی راهی این شهر شده‌اند. شاید سوال اصلی باید این باشد؛ چرا ایرانی‌ها به وان می‌روند؟ «دنیای اقتصاد» از مسافران وان پیش از راه‌اندازی این قطار و آنچه در وان می‌گذرد، گزارش میدانی دارد.
نیم‌ میلیون مسافر ایرانی
سوت قطار تهران-‌وان از 19 اسفند به صدا درآمده است. مدیرعامل راه‌آهن می‌گوید: «این قطار روزهای یکشنبه و چهارشنبه از تهران به سمت وان و روزهای دوشنبه و پنج‌شنبه از وان به سمت تهران حرکت خواهد داشت.» حدود 104 کیلومتر از این مسیر در خاک ترکیه است و بقیه در خاک ایران. زمستان سال 1403، هنوز این قطار راه‌اندازی نشده، در یک تعطیلی یکی، دو روزه، مرز «رازی» غوغاست، مردم در صف‌های طولانی ایستاده‌اند تا از مرز رد شوند. تعدادی از خودروهای ایرانی در حال «کاپوتاژ» یا «تغییر پلاک» هستند تا با خودروهای شخصی وارد خاک ترکیه شوند؛ باقی منتظرند مراحل خروج از مرز را با گذرنامه‌هایشان طی کنند. آنها می‌خواهند خودشان را پیش از غروب به یکی از شهرهای بزرگ شرق ترکیه برسانند. 
روز تعطیل است و با وجود سردی هوا، هزاران خودرو پارکینگ‌های مرز رازی را پر کرده‌اند. در این مسیر و جابه‌جایی حتی یک نفر از مردم ترکیه دیده نمی‌شود که بخواهد به ایران بیاید! ما در مسیر به سمت مرز رازی از کنار دریاچه ارومیه گذشتیم که بیشتر آن به دلیل تغییرات اقلیمی و ناکارآمدی‌های مدیریتی خشک شده است. پیش از مرز، زمین‌ها نشان از بی‌آبی دارند. در مرز رازی یکسری ساختمان‌های تخریب شده گمرک کنار هم قرار گرفته‌اند. به نظر نمی‌آید تصمیمی مبنی بر راه‌اندازی و رونق این ساختمان‌ها در دست باشد. 
در بیشتر روستاهای نزدیک مرز رازی مغازه‌ها سیگار و لیر به مسافران می‌فروشند. خیلی از ایرانی‌ها بسته‌های سیگار را می‌خرند تا بتوانند در وان با قیمت بالاتر بفروشند. پس از عبور از مرز شلوغ و پرتردد، ون‌ها آن طرف مرز آماده‌اند و سفر به سمت وان آغاز می‌شود. در مسیر جاده سبز و سبزتر می‌شود. دریاچه‌های فصلی و غیرفصلی پر آب است، وقتی به دریاچه وان می‌رسیم حیرت‌‌زده می‌شویم؛ برخلاف دریاچه ارومیه، لبریز است و پاکیزه و اینجا متوجه یکی از اهداف ایرانی‌ها در سفر به ترکیه می‌شویم. 
خیل عظیمی از ایرانی‌ها اطراف دریاچه وان جمع می‌شوند تا سوار کشتی‌های گردشگری شوند که روی آب، برنامه موسیقی برگزار می‌کنند. تجمع برای سوار شدن به این کشتی‌ها به قدری زیاد است که ناخداها از مردم می‌خواهند که بر اساس پروتکل‌ها رفتار کنند، چرا که تعداد مسافران این کشتی‌ها محدود است. گاهی یک ناخدا ساعت‌ها می‌ایستد برای اینکه مسافران اضافی پیاده شوند. مسافران هم که معمولا می‌دانند تا کشتی بعدی باید حداقل نیم‌ساعت معطل شوند، پیاده نمی‌شوند! که گاهی ممکن است به دعوا و مرافعه ختم شود! واقعیت این است که برای «کشتی‌سواری» همراه با موسیقی که خبری از آن در ایران در دست نیست، معلوم نیست که چقدر ارز از کشور خارج می‌شود.
ایرانی‌ها از وان لباس می‌خرند!
بسیاری از ایرانی‌ها برای گشت‌وگذار به وان می‌روند، اما یکی دیگر از مهم‌ترین اهداف سفر به این شهر خرید است. در سال‌های گذشته برندهای پوشاک ترکیه، کوتون، دیفکتو و ماوی و... توانسته‌اند خیلی از بازارهای خاورمیانه را از آن خود کنند. از آنجا ‌که خیلی از برندهای معروف پوشاک اروپایی و آمریکایی در ایران نمایندگی ندارند، بنابراین خیلی‌ها تمایل دارند که لباس‌های خود را از برندهایی که چندین نمایندگی در وان دارند، تهیه کنند. 
نه فقط برندهای پوشاک خیلی‌ از مرزنشینان برای خرید وسایل خانه و آشپزخانه و جهیزیه هم ترجیح می‌دهند به وان سفر کنند؛ به قول خودشان «هم فال است و هم تماشا». آمار و پژوهش دقیقی در دست ما نیست که بدانیم چقدر ارز از ایران برای خرید پوشاک خارج می‌شود، اما رئیس خانه اقتصاد ایران و ترکیه 18 فروردین امسال به تسنیم گفته: «با سفر بیش از یک میلیون نفر به شهر وان ترکیه، بیش از 1.5میلیارد دلار برای اقتصاد این کشور درآمد در سال گذشته ایجاد شده است.» 
برخلاف ایران که این روزها به دلیل شرایط اقتصادی و تورم‌ بسیاری از مردم پول‌های خود را از چرخه تولید خارج کردند و ترجیح می‌دهند سکه و طلا بخرند، آن طرف مرز حکایت دیگری است. یکی دیگر از تصمیماتی که این رویه را تشدید کرده، ممنوعیتی است که در سال 1399 به دلیل همخوانی نداشتن واردات کالاهای لوکس با اقتصاد مقاومتی رقم خورد و در نهایت دستاورد آن از رونق افتادن بازارچه‌های مرزی ایران مثل ماکو و ارس شد. این تصمیم که بر پایه کنترل اقتصاد ارزی اخذ شده بود، نتیجه عکس داد و اتفاقا به نفع ترکیه شد. طبق آمار به دست آمده در 11 ماه ابتدایی سال 2024، تعداد 3 میلیون و 22 هزار ایرانی به ترکیه رفتند که چیزی در حدود 3 میلیارد دلار برای اقتصاد ترکیه درآمد داشته است.
راننده بودم، اما گاراژدار شدم و اینجا ماندم!
وان سال‌هاست که نه فقط محبوب شهرهای مرزی است، بلکه مشاهدات ما نشان می‌دهد که مشهدی‌ها و شیرازی‌ها هم با وجود دوری راه ترجیح می‌دهند تعطیلات خود را در این شهر پرهیاهو سپری کنند. خیلی از خانواده‌های طبقه متوسط که این روزها نمی‌توانند به استانبول بروند، راهی وان می‌شوند. خیلی از کارگرهای شهرهای مرزی ایران در وان مشغول به کار هستند. یکی از این کارگرها که در زمینه ساخت‌و‌ساز فعالیت می‌کرد، به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «من 32 ساله‌ام و دو بچه دارم. سال‌هاست که در شهرها و روستاهای وان خانه و هتل می‌سازم. خیلی از ایرانی‌ها آنجا مشغول به کارند. در خوی ما کار نداریم.» 
همه جای وان پر است از ایرانی، از گاراژ‌های حمل‌ونقل بگیر تا مغازه‌دارها و فروشنده‌ها و مردمی که در رفت‌وآمد هستند. مردم وان بیشتر کرد هستند و با ایرانی‌ها همراهند. در کوچه و خیابان بیشتر مردم فارسی صحبت می‌کنند تا کردی یا ترکی. آمارها نشان می‌دهد در چند سال گذشته جمعیت وان از 361هزار و 163 نفر به حدود 600 هزار نفر رسیده. به زعم برخی از کارشناسان، خیلی از ایرانی‌های طبقه متوسط ترجیح می‌دهند در وان زندگی کنند. پاتوق ایرانی‌ها معمولا خیابان «جمهوریت» وان است که بیشتر هتل‌ها، مال‌ها و رستوران‌ها آنجا قرار دارند. 
در همین خیابان شاهد این بودیم که یکی از گروه‌های ترک که در میدان جمهوریت می‌خواند، در زمانی که ما آنجا بودیم به پلیس زنگ زد که گروه‌های نوازنده ایرانی مانع کسب‌وکارشان شده‌اند. یکی از هتلداران وان می‌گوید: «معمولا هتلش تا سه، چهار ماه از پیش رزرو است. به نظر او، وان برای هر گروهی در ایران جذاب است، اما برای جوانان بیشتر، به همین دلیل در «فصل گرما» یا «جمعه سیاه» که حراجی‌ها راه می‌افتند، هزاران ایرانی در وان در رفت و آمد هستند. یکی از گاراژ‌دارهای وان که سال‌هاست در وان زندگی می‌کند، تعریف می‌کرد: «اینجا شهری زنده است. زمستان و تابستان ندارد. کارها به‌شدت رونق دارد. من فقط یک راننده بودم که از ایران آمدم اینجا. حالا یک گاراژ دارم. برای همین درخواست اقامت دادم و سال‌هاست که دیگر در این شهر زندگی می‌کنم.» شهری که هر بار با مسافران و مهاجران ایرانی بیشتر و بیشتر رونق می‌گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1279942/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گزارش خبرنگار تسنیم از صنعا؛ شگفتانه در انتظار آمریکایی‌ها

گزینه پیشنهادی وزارت اقتصادی باید برای ارتقای ارزش پول ملی تضمین ارائه کند

وکیل: مطهره گونه‌ای آزاد می‌شود

واکنش زیدآبادی به حرف‌های حدادعادل درباره ساسی مانکن

ایتالیا صلح‌بانی در اوکراین را نمی‌پذیرد

پژو 207 دنده‌ای پانوراما مرز 900 میلیون تومان را رد کرد

سال 1404 این روز‌ها تعطیل هستند

دستور مهم عارف درباره مرحله بعدی طرح کالابرگ

عارف: دستگاه‌های نظارتی برخوردها با عده‌ای سودجو را با جدیت دنبال می کنند

مردم قید شست‌وشوی فرش را هم زدند؛ دلایل کاهش مراجعه به قالیشویی‌ها اعلام شد

جزییات دستمزد کارگران در سال 1404

سرما و بارندگی در راه است

طلا یا دلار: کدام سرمایه‌گذاری امن‌تر در شرایط اقتصادی کنونی ایران؟

برنامه‌ریزی گسترده برای اجرای پروژه‌های عمرانی، اقتصادی و زیرساختی ساری

ماجرای ممنوع‌المعامله شدن صاحبان خانه‌ها و خودروهای لوکس چه بود؟

حادثه رانندگی در دزفول دو کشته بر جای گذاشت

آمریکا به صورت زمینی به یمن حمله می‌کند؟

توسعه خطوط کشتیرانی ایران به غرب و جنوب غرب آفریقا

تداوم سیر صعودی قیمت سکه، طلا و دلار

محمدتقی رهبر: هر تعرضی از سوی آمریکا مساوی با پاسخ بی درنگ و دردآور است/ نباید از جار و جنجال آمریکا و صهیونیست‌ها ترسید

رشد اقتصادی کاهش یافت

پیشنهادهای وسوسه‌کننده خاورمیانه مهاجران را جذب می‌کند؟

ترامپ: وعده تمام کردن یک‌روزه جنگ اوکراین شوخی بود!

دلار در آستانه جهش یا اصلاح؟

فرود اضطراری یک هواپیمای مسافر‌بری در کرمان

پول‌های بورسی در پارکینگ؟

سرمایه‌گذاری در طلا بی خطر هم نیست

قطار فوق‌العاده در این مسیر پرتردد راه‌اندازی شد

آتش‌سوزی جان 59 نفر را در این کشور گرفت

رضایت‌ زعفران‌کاران از عرضه 5 تن محصول در بورس کالا

زیرساخت‌های اقتصادی شهر ارومیه ورود سرمایه‌گذاران فراهم شود

رئیس سازمان اورژانس: نیروهای پیاده داریم که اگر کسی با دیدن قیمت‌ها سکته کرد بتوانیم فرد را احیا کنیم!

قالیباف فرداشب به تلویزیون می‌رود

1874 زندانی استان تهران آزاد شدند

توضیح قائم‌پناه درباره عدد محبوبیت مسعود پزشکیان+ عکس

امکان حذف کامل حاشیه‌نشینی تا 10 سال آینده

مصرف مازوت در این استان ممنوع شد

گفت‌وگوی تلفنی رؤسای جمهور ترکیه و آمریکا

سود بازرگانی واردات خودروی کارکرده معادل خودروی نو تعیین شد

معاون وزارت صمت: اسامی خریداران مواد اولیه پتروشیمی از بورس کالا را منتشر می‌کنم

هشدار تحلیلگران؛ آیا سیاست‌های فدرال رزرو هنوز از بازار حمایت می‌کنند؟

نماینده مجلس: اعتقادات ما می‌گوید بجای شنبه ها، پنجشنبه‌ها تعطیل باشد

بازار شب عید؛ نه مشتری راضی است نه کاسب/ قیمت‌ها بالاست، فعلاً خرید نمی‌کنم تا شب عید همین اجناس حراج شود/اشتیاق بین مردم دیده نمی شود

«جکسونیسم تهاجمی» در بازتعریف اقتصاد بین‌الملل

چشم‏‏‏‏‌انداز بازارهای جهانی

کشف فرار مالیاتی 11 میلیارد تومانی از یک طلافروش!

سود بازرگانی واردات خودروی کارکرده مشخص شد+ عکس

گام های استوار منطقه آزاد ماکو در عرصه جهانی شدن

ضد حال اساسی به مستاجران و اجاره نشینان در آستانه نوروز

عرضه 5 تن زعفران در بورس کالا/ قیمت هر کیلو چند؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی