بازار آریا

آخرين مطالب

روایت تجارت نیوز از صندوق توسعه ملی که از درآمدهای نفتی خالی شد اقتصاد ایران

روایت تجارت نیوز از صندوق توسعه ملی که از درآمدهای نفتی خالی شد
  بزرگنمايي:

بازار آریا - تجارت نیوز / دولت‌ها تاکنون بیش از 103 میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی قرض گرفته‌اند و پس نداده‌اند. همچنین در سه سال گذشته، حتی یک ریال از درآمد نفتی به حساب این صندوق واریز نشده است. با این حال باید پرسید که چه میزان از پول نفت به عنوان یک ثروت مشترک و ملی برای آیندگان مانده است؟
«ماموریت صندوق توسعه ملی، تبدیل عواید نفت و گاز به ثروت ماندگار، مولد و سرمایه‌های زاینده اقتصادی و حفظ سهم نسل‌های آینده از نفت و گاز است.»؛ این صحبت‌های مهدی غضنفری، رئیس صندوق توسعه ملی، در دی ماه سال جاری در نشستی خبری به مناسبت چهاردهمین سالگرد تأسیس صندوق توسعه ملی است.
حفظ سهم نسل‌های آینده و تبدیل به ثروت ماندگار، دیگر شبیه یک شوخی می‌ماند. منابع صندوقی که به دلیل حفظ منابع بین‌نسلی و ناپایدار نفتی شکل گرفته است، نه صرف مخارج زیرساختی و توسعه‌ای، بلکه صرف مخارج روزمره دولت‌ها می‌شود. تا جایی که بدهی‌های دولت‌ها به صندوق توسعه ملی همیشه بحران عظیمی برای این صندوق بوده است.
نفت یک ثروت ملی است و منافع حاصل از آن باید صرف همگان شود. اما تاکنون درآمد نفتی سهم بسیار اندکی در سفره مردم داشته و حتی بخش کمی از آن صرف توسعه زیرساخت‌های نفتی و گازی شده است. این ثروت مشترک تنها متعلق به یک نسل نیست و باید برای آیندگان نیز باقی بماند. اما روند استفاده از درآمد نفتی و وابستگی بودجه کشور به نفت، نشان از کاهش سهم این ثروت برای آیندگان دارد.
باید دید بدهی‌های دولت‌ها به صندوق تاکنون چه مشکلاتی به بار آورده است و وضعیت ثروت ماندگار نفت و گاز در آینده چه می‌شود؟

بدهی دولت‌ها به صندوق توسعه ملی بیش از 103 میلیارد دلار است
علیرضا صالح، عضو هیأت عامل و معاون منابع و مصارف صندوق، در نشست خبری دی ماه عنوان کرد: از ابتدای تاسیس صندوق در سال 1389 تا پایان آذر سال جاری، جمع منابع صندوق توسعه ملی، 172 میلیارد دلار است. 163 میلیارد و 167 میلیون دلار از آن مبلغ، مربوط به منابع حاصل از نفت، گاز و میعانات گازی می‌شود.
وی ادامه داد: در 14 سال گذشته، در حوزه مصارف دولتی و حاکمیتی بر اساس قوانین و مجوزهای خاص 96 میلیارد دلار، برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های غیردولتی، نهادهای عمومی غیردولتی، تعاونی‌ها و بخش خصوصی 29٫3 میلیارد دلار تسهیلات پرداخت شد. در حال حاضر، مانده موجودی صندوق توسعه ملی 29٫8 میلیارد دلار و با در نظر گرفتن تعهدات جاری، کل مانده موجودی صندوق 10 میلیارد تا 11 میلیارد دلار است.
بنا بر گزارش صندوق در شهریور سال جاری، دولت سیزدهم 24.2 میلیارد دلار، دولت دوازدهم 33.9 میلیارد دلار، دولت یازدهم 32.3 میلیارد دلار و دولت دهم 13.5 میلیارد دلار از سهم صندوق توسعه ملی به عنوان قرض دریافت کرده‌اند و اکنون مطالبات صندوق توسعه ملی از دولت‌ها 103.9 میلیارد دلار است.
آغاز سرمایه‌گذاری‌های نامشخص در صنعت نفت
صندوق توسعه ملی در گزارش منتشرشده در شهریور سال جاری اعلام کرد که منابع پرداخت‌شده به دولت در قالب وام، از طریق حضور صندوق در بالادست نفت، جبران می‌شود.
به نظر می‌رسد که دولت‌ها دیگر حتی قصد و نیت جبران بدهی خود به صندوق توسعه ملی هم ندارند و قرار است خود صندوق با سرمایه‌گذاری در صنعت نفت، از محل سود قراردادهای منعقدشده، منابع را بازپرداخت کند. قرارداد 18 میلیارد دلاری پارس جنوبی گواهی بر این موضوع است.
آن طور که رضا دهقان، مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران، در مورد قرارداد پارس جنوبی به خبرگزاری فارس توضیح داده، برای تامین مالی این طرح، سالانه سه میلیارد دلار نیاز است که از صندوق توسعه ملی تامین می‌شود. صندوق توسعه 15 میلیارد دلار برای طرح فشارافزایی در نظر گرفته است.
به‌کار‌گیری منابع صندوق در زیرساخت‌های نفت و گاز، می‌تواند به افزایش تولید منجر شود و اهداف این صندوق در زمینه حفظ منابع ملی را محقق سازد. اما موضوع بازپرداخت این منابع و رسیدن سود آن به صندوق توسعه ملی، موضوعی حساس است. اگر قرار باشد با سرمایه‌گذاری صندوق، تولید نفت و گاز افزایش یابد و درآمد حاصل از آن برای آیندگان باقی بماند، امری است که می‌تواند مفید واقع شود. اما نوع سرمایه‌گذاری جدید در پارس جنوبی، مربوط به وساطت نهادهای حاکمیتی می‌شود که شاید الزامی به بازپرداخت منابع به صندوق توسعه ملی نداشته باشند.
وزارت نفت 110 میلیارد دلار به صندوق توسعه ملی بدهکار است
پیش‌تر فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی ایران، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز مطرح کرد: وزارت نفت حدود 110 میلیارد دلار به صندوق توسعه ملی بدهکار است. این بدهی عمدتا به دلیل واریز نشدن بدهی دولت‌ها از سال‌های قبل به حساب ذخیره ارزی شکل گرفته و بخشی دیگر مربوط به وام‌هایی است که پس داده نشده‌اند.
وی افزود: پیشنهاد این بود که صندوق توسعه ملی در میدان‌های نفتی و گازی سرمایه‌گذاری کند و از محل سود حاصل از آن هم اصل بدهی و هم تعهدات مالی جبران شود. اما در یک مقطع زمانی، مجمع با این پیشنهاد مخالفت کرد. دلیل این مخالفت، موضع صندوق توسعه ملی مبنی بر ورود نکردن به سرمایه‌گذاری مستقیم بود. آن‌ها اعلام کردند که نمی‌توانند بنگاه‌داری کنند و این کار در چارچوب وظایف آن‌ها نیست.
او ادامه داد: در نهایت، این مسئله به‌گونه‌ای دیگر ساماندهی شد؛ به این صورت که قرار شد یک واسطه مانند قرارگاه خاتم‌الانبیا و مپنا وارد عمل شود و منابع را در اختیار بگیرد. سپس صندوق توسعه ملی در آن سرمایه‌گذاری کند و از محل درآمدهای حاصل، هم وام‌ها و هم مطالبات قبلی تسویه شود. اما مشخص نیست که این کار چقدر شدنی است و در آینده چه میزان از آن انجام می‌شود؟ همچنین معلوم نیست که اگر خاتم‌الانبیا به عنوان واسطه این پول را دریافت کند، آیا مبلغ را به صندوق توسعه بازمی‌گرداند یا خیر؟
در 3 سال گذشته منابع حاصل از نفت به صندوق توسعه ملی واریز نشد!
دولت‌ها تاکنون به درآمد نفتی، نه به عنوان ثروتی ملی، بلکه به عنوان منبع درآمدی آسان برای مصارف جاری نگاه کرده‌اند. در واقع بخش بزرگی از درآمد نفتی صرف بودجه جاری شده و همچنین مبالغ برداشت‌شده از صندوق توسعه ملی نیز به‌ندرت صرف توسعه زیرساخت‌های نفتی و گازی شده است.
رئیس صندوق توسعه ملی در نشست خبری چهاردهمین سالگرد صندوق توسعه ملی عنوان کرد: باید هر سال منابعی از نفت وارد صندوق شود، در حالیکه در 3 سال گذشته جریان ورودی جدید نفت به صندوق رخ نداده و جریان نقدی ورودی در سه سال گذشته صفر بوده است.
این بدان معناست که مسئولان با صادرات روزانه 1.5 میلیون بشکه در روز به طور میانگین، حتی یک ریال از درآمد این منابع را به حساب صندوق توسعه ملی واریز نکرده‌اند. این در حالی است که صندوق توسعه ملی منبع ذخیره درآمد نفت و گاز بوده و دقیقا برای جلوگیری از وابستگی بودجه به نفت و ذخیره ارزی درآمد نفت برای آیندگان و توسعه کشور تشکیل شد.
اما مسئولان سه سال است که حتی یک ریال به حساب صندوق توسعه ملی واریز نکرده‌اند و پول نفت را یا صرف مخارج مصرفی بودجه جاری یا خرج مصارفی خارج از بودجه کرده‌اند که کسی خبری از آن‌ها ندارد.
ادامه این روند، معنایی جز ته‌کشیدن منابع نفتی و نبود درآمد مکفی برای توسعه کشور و آیندگان ندارد. مسئولان با سیاست‌گذاری‌های نادرست، نقشه راهی را ترسیم کرده‌اند که نه‌تنها اجازه رشد اقتصاد صنعتی را ندادند، بلکه با وابستگی به نفت و ذخیره نکردن منابع حاصل از آن برای آینده کشور، اقتصاد ایران را روز به روز درمانده‌تر کرده‌اند. این روند تا کجا می‌تواند ادامه یابد؟

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1272078/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سه شنبه بانک های استان تهران تعطیل است/ بورس تعطیل نیستند

رقابت پرتنش مدیرعامل ایرانی اوبر و ایلان ماسک

نقشه تعطیلی مدارس و ادارات کشور فردا 7 اسفندماه + عکس

ایران به دو قطعنامه مرتبط با بحران اوکراین رای ممتنع داد

836هزار نفر در صف وام ازدواج و فرزندآوری!

پیش بینی قیمت دلار 7 اسفند 1403

با محتکران کالاهای اساسی برخورد میشود

فوری / قطعنامه‌ای علیه روسیه درباره اوکراین به تصویب رسید

دیدار عراقچی و وزیر خارجه کوبا در ژنو

بالا گرفتن تقابل بین روسای آژانس‌ها فدرال آمریکا و ایلان ماسک

ناکامی فروشندگان سهام؟

برداشت یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای کالابرگ

افشاگری نماینده مجلس درباره پشت پرده افزایش نرخ ارز

جلسه حراج حضوری شمش طلا فردا برگزار می‌شود؟

برخورد مرگبار 2 تریلی، یک کامیون و 8 سواری در جاده ساوه به همدان

پیش بینی قیمت طلا و سکه 7 اسفند 1403

مدیرکل توسعه ساتبا: ناترازی 18 هزار مگاواتی در تابستان 1403

تبلیغات رمزارزها ممنوع شد

فرار مجدد «بی‌بی» از جلسه محاکمه فرار

غریب آبادی با مدیران تروئیکای اروپا دیدار کرد

سه خبر بازار دلار و سکه را مردد کرد

همستر کامبت برگشت

مه‌گرفتگی جاده‌های اصلی و بزرگراهی خراسان رضوی را فراگرفت

پیش بینی بورس سه شنبه 7 اسفند 1403

کردستان و گیلان و چهارمحال و بختیاری هم تعطیل شدند

فوری / قطعنامه‌ای درباره اوکراین و علیه روسیه به تصویب رسید

نقش دولتی‌ها در پرونده چاپ پول

وزیر جهاد کشاورزی: قیمت حبوبات در ایران پایین‌تر از نرخ های جهانی است

برنامه جامع شرکت ملی گاز برای کاهش اتلاف انرژی

چالش‌های صنعت پالایش احصا شده است

نقش «رفیق‌دوست» در گسترش صنعت موشکی از زبان علی لاریجانی

جلسه علنی مجلس فردا (سه‌شنبه) تشکیل می‌شود

سهمیه بنزین نوروز 1404 چقدر است؟

جنگ در اوکراین چگونه آغاز شد؟ / پای آمریکا در میان است؟

چند درصد از مودیان به سامانه مودیان متصل شدند؟

الجولانی چهارشنبه به اردن می‌رود

ردپای هیجان در بورس

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف: تا 1420 دیگر گاز نداریم

سیستم ایمنی قوی ضامن استمرار تولید است

شتاب‌بخشی توسعه صنعت پتروشیمی با فناوری‌های نوین و تفکر جدید

ادارات و دانشگاه‌های این استان هم تعطیل شد / نحوه فعالیت مدارس

سخنگوی مرکز مبادله: فردا حراج شمش طلا و جلسات بازار ارز تجاری برگزار می‌شود

نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران: خدمت به جامعه ایثارگری باید همراه با اخلاص باشد

خاتمی: وضعیت کشور خوب نیست البته این وضع را آقای پزشکیان به وجود نیاوردند

تحلیل اکوایران از تصمیمات ناگهانی که فرصت تحلیل بازار را گرفت

قیمت طلا، سکه و دلار امروز دوشنبه 6 اسفند 1403/ کاهش قیمت طلا 18 عیار و سکه+‌ جدول

خبر مهم فرزانه صادق درباره رونمایی از بسته حمایتی مستاجران+ جزئیات

قیمت طلا 18 عیار امروز دوشنبه 6 اسفند 1403/ کاهش قیمت+ جدول

رمزگشایی از رویکرد خزنده آذربایجان در قفقاز جنوبی

قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 6 اسفند 1403/ کاهش قیمت‌ها+ جدول

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی