بازار آریا

آخرين مطالب

سناریوهای تعیین حداقل دستمزد 1404؛ هزینه معیشت کارگران چقدر است؟ اقتصاد ایران

سناریوهای تعیین حداقل دستمزد 1404؛ هزینه معیشت کارگران چقدر است؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - همشهری /هزینه معیشت یک خانوار کارگری چقدر است؟ پاسخ این سؤال و نحوه اجماع نمایندگان دولت، کارفرما و کارگر در شورای ‌عالی کار بر این پاسخ، یکی از کلیدهای اصلی در تعیین حداقل دستمزد کارگران در سال آینده خواهد بود.‌
مذاکرات مزد 1404تا حدود آ‌خر این ماه باید به نتیجه توافقی ختم شود؛ درحالی‌که هنوز شرکای اجتماعی روی هزینه معیشت به‌عنوان یکی از معیارهای قانونی برای تعیین حداقل دستمزد کارگران، به توافق نرسیده‌اند. نکته قابل‌تأمل این است که با آشفتگی‌های اقتصادی و ارزی، این شاخص روزبه‌روز در حال تغییر است و امکان بی‌اثر شدن افزایش مزد سال جدید قبل از پایان سال هم وجود دارد!
موضع‌گیری کارگران
نمایندگان کارگری در شورای‌عالی کار معتقدند طبق بند 2ماده 41قانون کار، «حداقل مزد بدون آنکه مشخصات جسمی و روحی کارگران و ویژگی‌های کار محول‌شده را مورد توجه قرار دهد، باید به‌اندازه‌ای باشد که زندگی یک خانواده 3.3نفره را تأمین کند.‌براساس آخرین محاسباتی که تشکل‌های کارگری انجام داده‌اند، میانگین هزینه معیشت یک خانوار 3.3نفره در آذرماه 1403معادل 29میلیون و 940هزار تومان بوده است. با توجه به این رقم، برای تحقق نظر آرمانی گروه‌های کارگری، حداقل دستمزد و مزایای یک خانوار 3.3نفره کارگری باید 175درصد افزایش پیدا کند که با توجه به سابقه مذاکرات مزد، بعید به‌نظر می‌رسد.‌نکته قابل‌تأمل اینکه هزینه معیشت مهرماه براساس محاسبه گروه‌های کارگری معادل 27میلیون و 650هزار تومان بوده و ظرف کمتر از 2 ‌ماه 8.3درصد رشد کرده است. بر این اساس، اگر تنش‌های تورمی و ارزی مهار نشود، حتی تطبیق دستمزد و هزینه معیشت نیز قادر نیست برای مدت طولانی مشکل معیشتی کارگران را رفع کند.

هزینه معیشت به روایت آمارهای رسمی
سبد هزینه معیشت کارگری از اوایل دهه 90با پافشاری نمایندگان گروه کارگری وارد ادبیات مذاکرات مزد شد. تا آن زمان گرچه در ماده 41قانون کار به‌صراحت از هزینه معیشت صحبت شده بود، اما چنین معیاری برای تعیین دستمزد به رسمیت شناخته نمی‌شد.
هزینه معیشت، براساس سبد ارائه شده از سوی انستیتو تغذیه برای میزان کالری مورد نیاز هر فرد محاسبه می‌شود. این سبد در طول زمان چندبار به‌روزرسانی شده و هر بار میزان کالری آن کاهش یافته است.
در شرایط فعلی، براساس آخرین سبد ارائه شده از سوی انستیتو تغذیه، کل هزینه معیشت یک خانوار 3.3نفره به 31میلیون و 840هزار تومان رسیده است که از این مبلغ، 9میلیون و 377هزار تومان مربوط به هزینه خوراک و 22میلیون و 472هزار تومان مربوط به هزینه‌های غیرخوراکی است.
همچنین براساس اطلاعات مرکز آمار ایران، سهم مسکن در سبد هزینه خانوار به حدود 34درصد رسیده و درمجموع 10.8میلیون تومان از هزینه معیشت ناشی از جبران هزینه مسکن است.
از سوی دیگر سهم درمان و آموزش در سبد هزینه خانوار که از نظر کارفرمایان جزو تکالیف دولت است، درمجموع 4.56درصد محاسبه شده است. با این حساب، هزینه معیشت واقعی در محاسبات کارفرمایی (با کسر 50درصد هزینه مسکن و حذف هزینه آموزش و درمان) به 24میلیون و 358هزار تومان خواهد رسید.
طبق همه محاسبات انجام شده و براساس تجربیات قبلی تعیین حداقل دستمزد کارگری، برآورد می‌شود در مذاکرات امسال دستمزد، چانه‌زنی‌ها در دامنه 35تا 60درصد باشد و احتمال قوی‌تر برای توافق شرکای اجتماعی محدوده 40درصد است.
نگاه کارفرمایان به هزینه معیشت
طرف کارفرمایی می‌گویند در قانون اساسی، هزینه درمان، آموزش و بخشی از هزینه مسکن بر عهده دولت گذاشته شده و بر همین اساس نباید انتظار داشت کارفرمایان مکلف به جبران این هزینه‌ها باشند.‌طبق اعلام مرکز آمار ایران، سهم هزینه‌های آموزش، درمان و مسکن در سبد هزینه خانوار در دی‌ماه 1403معادل 43.6درصد بوده است. اگر فرض گروه کارفرمایی بر این باشد که هزینه درمان و آموزش به‌اضافه نیمی از هزینه مسکن از سبد معیشت کسر شود، رقم هزینه معیشت اعلامی از سوی کارگران به حدود 22میلیون تومان می‌رسد و برای اینکه حداقل دستمزد و مزایای پرداختی به یک خانوار 3.3نفره به این رقم برسد، باید 102درصد افزایش پیدا کند.‌در این میان اگر کارفرمایان بخواهند شکاف موجود میان دستمزد و هزینه معیشت مصوب باقی بماند، نهایتاً با افزایش 40درصدی حداقل دستمزد و مزایای پرداختی به یک خانوار 3.3نفره موافقت خواهند کرد که در این صورت حداقل دریافتی این خانوار از 10.9میلیون تومان در سال‌جاری به حدود 15میلیون تومان در سال آینده افزایش خواهد یافت.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1270683/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

همتی: از نیازمندان یارانه نباید مالیات بگیریم

پزشکیان: باید از افراد پولدار بگیرند و به کسانی که زندگی شان نمی چرخد بدهند تا بچرخد

ریزش قیمت دلار دیجیتال از بامداد امروز

دهک اول تورم بی‌سابقه را تجربه کرد+ جزئیات

تصادف اتوبوس در جاده کاشان+ تعداد مصدومان

پزشکیان: خانه‌های خالی را پیدا نمی‌کنند چون کد پستی وجود ندارد

ژاپن چگونه با تعرفه‌های ترامپ مقابله می‌کند؟

قیمت سکه در جدال با مرز مقاومت کلیدی

احتکار برنج عامل اصلی نوسان بازار

سود 10 میلیاردی با کاشت نهال گردو ژنوتیپ 12پالیز

بازماندن 40 درصد داوطلبان کنکور از آزمون/ علت چیست؟

وعده فرزانه صادق به چابهاری‌ها/ بومی‌ها در اولویت قرار گرفتند

پزشکیان: شفافیت مالیاتی راهی برای کنترل فساد است

همتی: دو چیز گریز ناپذیر است، یکی مرگ است و یکی مالیات!

ابلاغ یک بخشنامه مهم درباره معافیت از مالیات بر ارزش افزوده

شرط شرکت در حراج امروز سکه اعلام شد+ جزئیات

امروز در اقتصاد ایران چه گذشت؟

فناوری نوین کلاهبرداری

تورم در ماه های آینده تشدید خواهد شد

پرداخت باقیمانده پاداش پایان خدمت این بازنشستگان به زودی

دمای این شهر ایران به منفی 21 درجه رسید

بحران جدی تعطیلی جایگاه‌های CNG در آستانه نوروز

دیدار مدیرکل بنیاد شهرستان‌های استان تهران با ایثارگران جنوب غرب استان

هکر‌ها به صرافی معروف حمله کردند/ 401 هزار اتریوم دزدیده شد

چرا طلا مدام گران می‌شود؟+ فیلم

وزیر نیرو: 10هزار ماینر قاچاق در کشور کشف کردیم

بحث و جدل درباره حداقل حقوق کارگران در سال آینده: حقوق ها 16 میلیونی می شود یا 24 میلیونی؟

بازار - 1403/12/04

قیمت طلا و سکه امروز شنبه 4 اسفند 1403+ جدول

قیمت طلا 18 عیار امروز شنبه 4 اسفند 1403+ جدول

تراکتور ایرانی به 25 کشور صادر می‌شود

برای تامین امنیت اطراف کوی دانشگاه چه اقداماتی انجام شده است؟

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز شنبه 4 اسفند 1403

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز شنبه 4 اسفند 1403/ کاهش قیمت

جنب و‌ جوش آخر سال دلار

فقط با یک کلیک، باغ میلیاردی احداث کن!

آغاز مرحله اصلی رزمایش مشترک ذوالفقار 1403

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز شنبه 4 اسفند 1403/ افزایش قیمت

قیمت دلار مبادله‌ای امروز شنبه 4 اسفند 1403/ افزایش قیمت

قالیباف فردا به لبنان می‌رود

حمله هکری بی‌سابقه به یک صرافی رمزارز

آغاز به کار نخستین خط اتوبوس برقی چینی در تهران

زیاد النخاله با قالیباف دیدار کرد

تضمین کیفیت نصب پروژه‌های لوله پنج لایه با خرید ابزارهای لوله‌کشی نیوپایپ

خواب خودروی ارزان تعبیر نشد

30 هزار خودرو روی دست خودروسازان مانده است

صنوبر نیگرا یارانه ای یک ساله 4هزارتومان و دوساله 10هزارتومان

اتوبوس برقی در تهران به بهره‌برداری رسید

سیاست دور زدن تحریم چرا نتیجه نداد؟

جشنواره فروش عیدانه 1170 رقم نهال میوه زودبارده بارکد دار + لیست قیمت

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی