بازار آریا

آخرين مطالب

صلح سازی چین پروژه عادی سازی 2 را عقیم می‌کند؟ اقتصاد ایران

صلح سازی چین پروژه عادی سازی 2 را عقیم می‌کند؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اقتصادنیوز : برخی ناظران براین باورند که رویکرد اخیر عربستان سعودی مبنی بر اینکه ریاض قصد دارد طی چهار سال آینده 600 میلیارد دلار در ایالات متحده سرمایه‌گذاری کند، می‌تواند به عنوان رشوه‌ای زودهنگام به ترامپ در ازای کاهش فشار در مورد توافق عادی‌سازی عربستان و اسرائیل و سایر مسائل ژئوپلیتیکی نیز تلقی شود.
به گزارش اقتصادنیوز، The Cradle با انتشار یادداشتی مدعی شد: 4 فوریه، در پاسخ به این سوال که آیا سعودی‌ها برای به رسمیت شناختن اسرائیل خواستار تشکیل کشور فلسطین هستند، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا که در کنار بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در اتاق بیضی شکل نشسته بود، به سرعت پاسخ داد: "نه، آنها چنین خواسته‌ای ندارند."
اما وزارت امور خارجه عربستان سعودی به سرعت واکنش نشان داد و گفت که موضع این کشور در مورد تشکیل کشور فلسطین "محکم و تزلزل ناپذیر" است و تاکید کرد که ریاض در غیر این صورت هیچ معامله‌ای با تل‌آویو نخواهد داشت.
پروژه عادی سازی 2 و چالش‌های واشنگتن
همزمان محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی تأکید کرد که عربستان سعودی به تلاش‌های بی‌وقفه خود برای ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی با پایتختی بیت‌المقدس شرقی ادامه خواهد داد و بدون آن روابط دیپلماتیک با اسرائیل برقرار نخواهد کرد.
در این بیانیه همچنین تأکید شده است که موضع عربستان در این مورد «غیرقابل مذاکره است و نمی‌توان در این باره مصالحه کرد». علیرغم خوش بینی شدید تیم سیاست خارجی تازه منصوب شده ترامپ، توافق نامه عادی‌سازی بین عربستان و اسرائیل که بسیار در باب آن تبلیغ شده همچنان یک هدف دست نیافتنی باقی مانده است.
در حالی که واشنگتن اصرار دارد چنین توافقی به طور بالقوه نزدیک است، گروهی با استناد به مؤلفه‌های جدی‌تر تأکید دارند که مسیر دستیابی به یک توافق همچنان با موانعی جدی روبرو است. توافق ابراهیم که در دوره نخست ریاست ترامپ محقق شد، در واشنگتن به عنوان یک پیشرفت تاریخی در دیپلماسی غرب آسیا مورد استقبال قرار گرفت و زمینه را برای برقراری روابط دیپلماتیک میان اسرائیل با امارات، بحرین، مراکش و سودان هموار کرد.
با این حال، غیبت آشکار عربستان سعودی - با نفوذترین کشور عربی - قطعه گمشده‌ای است که ایالات متحده و اسرائیل بیش از همه بر آن تأکید دارند.
در دوران تصدی بایدن، رئیس جمهوری وقت آمریکا به جای پیشبرد ابتکار ترامپ، مسلماً آن را تضعیف کرده است. حمایت تسلیم ناپذیر دولت بایدن از نسل کشی اسرائیل در غزه و حملات نظامی تل‌آویو به لبنان، بسیاری از کشور‌های عربی و مسلمان را از خود دور کرده و احتمال توافقات عادی‌سازی جدید را کاهش داده است.
در همین حال، چین از اعتبار رو به زوال واشنگتن استفاده کرده و در سال 2023 با میانجیگری برای نزدیکی تاریخی بین عربستان سعودی و ایران به یک کودتای دیپلماتیک بزرگ دست زد؛ رابطه‌ای که فارغ از تحولات و احتمالات، دست نخورده باقی مانده است.
علیرغم تغییر واقعیت در میدان، دولت ایالات متحده همچنان معتقد است که معامله بین بزرگترین صادرکننده نفت جهان و اسرائیل همچنان براساس شرایط قبلی قابل دستیابی است. مایک والتز، مشاور امنیت ملی جدید دولت ترامپ، اعلام کرده است که دستیابی به توافق صلح بین ریاض و تل آویو اولویت بزرگ دولت جدید است.

بازار آریا

جنگ صلیبی ترامپ
در حالی که سعودی‌ها با تحقق عادی‌سازی را به تشکیل کشور مستقل فلسطین منوط کردند، اما نه اسرائیل و نه دولت جدید ترامپ تمایلی برای تحقق اهداف سعودی‌ها ندارند. بسیاری از حامیان اصلی ترامپ، چهره‌ای چون میریام ادلسون و همچنین اسرائیل، نه تنها با تشکیل کشور فلسطین مخالفند، بلکه آشکارا در مورد الحاق کل کرانه باختری صحبت می‌کنند. بنابراین، هنوز مشخص نیست که ترامپ چگونه می‌تواند دو دیدگاه متضاد را با هم آشتی داده و توافقنامه ابراهیم را گسترش دهد.
به گفته جوزپه دنتیس، تحلیلگر رصدخانه مدیترانه (OSMED) در مؤسسه مطالعات سیاسی ایتالیا «سان پیو پنجم»، ترامپ احتمالاً به رویکرد آزمایش شده خود، یعنی تکیه بر توافق‌نامه ابراهیم به عنوان چارچوبی که عناصر به اصطلاح «معامله قرن» را احیا می‌کند، بازخواهد گشت.
دنتیس در این باره به The Cradle گفت که هدف نهایی چنین تلاش‌هایی به حاشیه راندن کامل موضوع فلسطین و سوق دادن آن به حاشیه برنامه‌های منطقه‌ای و جهانی است.
علاوه بر این، بسیاری بر این باورند که دولت ترامپ یک جنگ صلیبی علیه «انتفاضه جهانی» و کسانی که جرات انتقاد از اسرائیل یا اصرار بر تعقیب جنایات جنگی اسرائیل را دارند، به راه خواهد انداخت. دنتیس ادعا می‌کند: «رویکرد تهاجمی ترامپ در قبال ریاض می‌تواند برای آمریکا و منافع این کشور در خاورمیانه (غرب آسیا) نتیجه معکوس داشته باشد، به‌ویژه اگر پادشاهی آل سعود کماکان این شروط را رد کرده و همین گزاره می‌تواند خطر همسویی نزدیک‌تر عربستان با برنامه‌های دیگر بازیگران بین‌المللی -مانند چین یا روسیه، اگر فقط از نظر استراتژیک یا ابزاری باشد- افزایش دهد؛ گزاره‌ای که برای واشنگتن تهدید است.
برخی ناظران براین باورند که رویکرد اخیر عربستان سعودی مبنی بر اینکه ریاض قصد دارد طی چهار سال آینده 600 میلیارد دلار در ایالات متحده سرمایه‌گذاری کند، می‌تواند به عنوان رشوه‌ای زودهنگام به ترامپ در ازای کاهش فشار در مورد توافق عادی‌سازی عربستان و اسرائیل و سایر مسائل ژئوپلیتیکی نیز تلقی شود.
در حالی که متقاعد کردن سعودی‌ها دشوار است، اما دنتس، باور ندارد که چنین تعهد اقتصادی مهمی بتواند دولت جدید آمریکا را از اهدافش منحرف یا منصرف کند.
به باور این تحلیلگر، فراتر از موضوع عادی‌سازی توافقات با اسرائیل، ریاض می‌خواهد تفاهم و همکاری خود را با واشنگتن به ویژه با دولت ترامپ تقویت کند. با این وجود، واقعیت این است که چهره‌های کلیدی تعریف شده در کاخ سفید، مانند جرد کوشنر، داماد ترامپ، می‌توانند فرآیند‌ها و نیات عربستان را از طریق روابط تجاری خود تضعیف کنند.
از منظر دکتر پل راجرز، استاد بازنشسته مطالعات صلح در گروه مطالعات صلح و روابط بین‌الملل در کالج برادفورد، ترامپ چهره‌ای غیرقابل پیش‌بینی است و نمی‌تواند درباره احتمال توافق با عربستان سعودی نتیجه بگیرد، اما اظهارات اخیر او در مورد اخراج فلسطینی‌ها از غزه نشان‌دهنده رابطه بسیار نزدیک با حقایق سیاسی راست افراطی اسرائیل است.

بازار آریا


چالش پادشاهی
فراتر از محاسبات ژئوپلیتیکی، احساسات عمومی در جهان عرب همچنان یک مانع بزرگ برای عادی‌سازی است. نپذیرفتن دولت فلسطین، همراه با فشار‌های زیاد برای برقراری دیپلماتیک میان عربستان و اسرائیل، به طور گسترده به عنوان تلاشی برای محو کامل آرمان فلسطین تلقی می‌شود – برنامه‌ای که فاقد مشروعیت در میان جمعیت‌های عرب و مسلمان است.-
علاوه بر این، بسیاری از ناظران بر این باورند که جنایات جنگی اسرائیل و نسل کشی در غزه، ادامه مذاکرات صلح را برای ولیعهد سعودی، محمد بن سلمان، بسیار دشوار خواهد کرد. دیدگاه‌های غرب آسیا علیه عادی‌سازی حتی قبل از جنگ 15 ماهه گزاره‌ای برجسته بود. به عنوان مثال، بر اساس شاخص افکار عرب از سال 2022، به طور متوسط ​​84 درصد از شهروندان 14 کشور روابط دیپلماتیک با اسرائیل را رد کردند. این رقم نشان می‌دهد که مجریان عرب پیمان ابراهیم در نهایت نتوانستند افکار عمومی را تحت تأثیر قرار دهند.
جنگ غزه تنها دیدگاه‌های ضد اسرائیلی را در عربستان سعودی تقویت کرده بلکه موجب شده تا توافق عادی‌سازی بدون قید و شرط با اسرائیل تنها خطر بی‌ثبات کردن وجهه ولیعهد را در پادشاهی و خارج از کشور افزایش دهد. با این حال تشکیل کشور فلسطین به هیچ وجه موضوع ساده‌ای نیست، حتی اگر اسرائیل از این ابتکار حمایت کند، که دولت فعلی قاطعانه آن را رد می‌کند.
آرمان‌های ملی فلسطین به دلیل اختلافات داخلی، فقدان رهبری سازمان‌یافته قادر به رسیدگی به چالش‌های کنونی و آینده نخواهد بود. علاوه بر این حمایت متزلزل حامیان سنتی عرب، بالاخص در شرایطی که سوریه درگیر تحولات عمیق شده و با کنار رفتن بشار اسد و آمدن گروه تحریرالشام از مقاومت فاصله گرفته است، موجب شده تا فلسطین نیز درگیر چالش‌هایی جدی باشد.
این در حالی است که براساس واقعیت‌ها پیشنهاد‌ها در باب تشکیل کشور فلسطین در سه دهه گذشته پیشرفت معناداری نداشته است. در نتیجه، ابتکارات یکجانبه موقتی به طور فزاینده‌ای در کانون توجه قرار گرفته و اغلب پیامد‌های فاجعه باری را به همراه دارد.
در این زمینه، فشار برای دستیابی به توافق عربستان و اسرائیل کمتر شبیه یک پیشرفت دیپلماتیک و بیشتر شبیه سرابی است که توسط واشنگتن و تل‌آویو ساخته شده است. دنتیس بر این باور است که در چنین شرایطی و با چشم انداز توافق احتمالی عربستان و اسرائیل، فلسطینیان در آینده اهمیت سیاسی کمتری خواهند داشت.
این وضعیت فضا را برای گروه‌های رادیکال و مسلح فراهم می‌کند تا به میدان آمده و تنش‌ها را در خیابان‌های فلسطین و عرب تشدید کنند. تاکتیک‌های تهاجمی ترامپ ممکن است در مسلح کردن برخی از رهبران موفق باشد، اما بعید است که نگرش‌های عمیق منطقه‌ای را تغییر دهد.
در هر صورت، دستیابی به توافقی بدون امتیازات عمده برای فلسطینی‌ها می‌تواند تنش‌ها را بیشتر شعله ور کند و منطقه را به سمت بی‌ثباتی بیشتر سوق دهد. در حال حاضر، مفهوم توافق عربستان و اسرائیل ممکن است بیشتر خیالی باشد تا واقعیت.
بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1263593/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار هواشناسی؛ موج دوم بارش‌ها در راه این استان از امشب

دستور نتانیاهو درباره مذاکره با حماس

پیش بینی قیمت دلار 21 بهمن 1403

درس‌هایی از مجمع ایران‌خودرو برای بازار سرمایه

روایت اکوایران از واقعیت پنهان مسکن در ایران

تحول اقتصادی ایران در سایه حکمرانی نوین

اسماعیل کارتال: شرایط روحیه تیم‌مان را بالا نگه می‌داریم و هر 4 روز یک بار هم بازی می‌کنیم

پیشنهاد عضو هیات ریسه اتاق اصناف ایران برای اجرای سریع و کامل سپتام/ مالکان دوربین مداربسته را نصب کنند؛ اخذ پایان کار منوط به تایید سپتام شود

دلار از مرز 90 هزار تومان هم عبور کرد!

آغاز عصر خصوصی شدن بزرگ‌ترین خودروسازی ایران

عراقچی: تجربه برجام نشان داد آمریکا اهل عهد نیست

استقبال سازمان ملل از تشکیل دولت جدید در لبنان

ایده های جدید دولت برای تامین برق و رفع ناترازی انرژی

کارآفرینی؛ کلید رشد و نوآوری در جامعه و اقتصاد کشور

عراقچی: هرگز از موضع ضعف پای میز مذاکره نمی‌رویم/ رفع تحریم‌ها نیازمند مذاکره است، اما نه تحت سیاست فشار حداکثری/ مذاکره نمی‌تواند از موضع ضعف صورت بگیرد زیرا دیگر اسمش مذاکره نیست و یک نوع تسلیم است/ تحریم‌ها مانع بزرگی بر سر راه توسعه اقتصادی ایران است

بیانیه مجمع نیروهای خط امام(ره) به مناسبت سالروز پیروزی انقلاب اسلامی/ امروز بعد از 46 سال از آن رویداد بزرگ تا چه اندازه در مسیر آرمان‌ها و اهداف انقلاب گام برداشته و در تداوم آن روزهای پر از امید توفیق یافته‌ایم؟

تلاش نتانیاهو برای شکست مذاکرات آتش‌بس

شام؛ میدانی برای تحقق جاه‌طلبی‌های سلطان/ پشت پرده هراس تحریرالشام از آنکارا

پیش بینی قیمت طلا و سکه 21 بهمن 1403

تقابل بمب‌افکن‌ روسیه با جنگنده اف-35 ناتو در قطب شمال

اطلاعیه تعطیلی دانشگاه‌ها و مدارس استان همدان

چرا موقعیت اصلاحی بازار سهام طولانی شد؟

چهارمحال و بختیاری گنجینه‌ای از فرصت‌ها و ظرفیت‌ها

معاون اقتصادی استاندار تهران: رئیس جمهور به زودی به ری سفر می کند

با خوردن این برگر، قند خون خود را کاهش دهید

افشاگری درباره هدف از طرح ترامپ در مورد غزه

واریز مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی

پشت پرده نقش‌آفرینی ترکیه در شام

مذاکره با آمریکا عاقلانه نیست

نظر مهم کارشناسان از رفتار و آینده بازار سهام در هفته های پیش رو

اقتصاد ایالات متحده در آستانه تغییر بزرگ

تدوین برنامه راهبردی 5ساله سازمان حسابرسی در دولت چهاردهم

نهنگ‌های بازار رمزارز در هفته‌ اول فوریه چه آلت کوینی را خریداری کردند؟

مشکلات آزادراه شیراز ـ اصفهان رو به بهبود است

افتتاح و کلنگ‌زنی 58 طرح در شهرستان دنا

هشدار درباره احتمال ریزش سنگ و تخته‌سنگ در کندوان و هراز

تعداد شهدا در حمله پهپادی اسرائیل به شرق لبنان اعلام شد

ساعت فعالیت مدارس و ادارات کردستان فردا تغییر کرد

دیدار مدیرکل سازمان منع سلاح شیمیایی با «احمد الشرع»

تعطیلی پرحاشیه بورس

سرمایه گذاری، حتی بالاتر از سود بانکی!

پزشکیان: کشورهای اسلامی زندگی را به مردم غزه باز می‌گردانند

شتاب‌بخشی به روند تولید نفت در میدان نفتی تنگیز قزاقستان

32 تفاهم‌نامه و 7 قرارداد بین المللی در کیش اکسپو منعقد شد

حمایت مجلس از توسعه صنعت پتروشیمی با هدف رشد تولید

شرایط استفاده از کارت رفاهی 300 میلیونی اعلام شد

قدرت پاسپورت ایران کاهش یافت

مستمری مددجویان بهزیستی واریز شد

مشهد فردا 21 بهمن تعطیل شد

پزشکیان: قطعا کشورهای اسلامی با کمک هم خواهند توانست غزه را دوباره آباد کنند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی