بازار آریا

آخرين مطالب

سه محور اساسی در تحول نظام مالیاتی/ ضرورت رفع فقر اطلاعاتی گزارش ویژه

سه محور اساسی در تحول نظام مالیاتی/ ضرورت رفع فقر اطلاعاتی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گفته یک کارشناس اقتصادی، در حال حاضر سازمان امور مالیاتی همچنان نتوانسته است از نظام سنتی خود عبور کند، ضمن اینکه توسعه پایه‌های مالیاتی و ساماندهی معافیت‌ها نیز برای عبور از درآمدهای نفتی در بودجه باید مورد توجه قرار بگیرد. - آریا بازار -
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، طی حدود 4 سال گذشته اقدامات متعددی در زمینه زیر ساخت و توسعه داده محوری در سازمان امور مالیاتی صورت گرفت.
در همین راستا یکی از قوانین قدیمی که اجرای آن دور از ذهن به نظر می‌رسید، یعنی قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان و همچنین ساماندهی دستگاه‌های کارتخوان به صورت نسبی به اجرا درآمد.
برهمین اساس نیز بود که مالیات توانست نسبت‌های بیشتری از درآمد بودجه را به خود اختصاص دهد. با این وجود این سازمان همچنان نیازمند اقدامات بیشتری است تا به اهداف تعیین شده در اسناد بالادستی به ویژه برنامه هفتم توسعه دست پیدا کند. در قانون برنامه هفتم، هدف‌گذاری شده است که نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در پایان برنامه هفتم به 10 درصد برسد.
وحید شقاقی کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در پاسخ به سوالی در مورد شرایط کنونی نظام مالیاتی کشور با در نظر گرفتن اقدامات گسترده‌ای که طی سال‌های اخیر انجام شده و همچنین راهکارهای ارتقا سهم درآمدهای مالیاتی در بودجه متناسب با هدف‌گذاری برنامه هفتم توسعه گفت: واقعیت این است که نظام مالیاتی ما یک نظام مالیاتی سنتی و مودی محور است و با این نظام مالیاتی سنتی، امکان تحول در ساختار مالیاتی وجود نخواهد داشت. ما باید از این نظام مالیاتی سنتی عبور کنیم. البته من می‌دانم که برای عبور از این نظام مالیاتی سنتی مقاومت‌های بسیار زیادی وجود دارد، هم از درون سازمان مالیاتی و هم بیرون از آن.
وی افزود: در بودجه سال 1404، 1800 همت درآمد مالیاتی دیده شده است. اگر تولید ناخالص داخلی را 28 هزار هزار میلیارد تومان در نظر بگیریم، نسبت تولید ناخالص داخلی به مالیات حدود 6.5 درصد خواهد بود. این عدد جزو کمترین اعداد و کمترین نسبت‌ها در دنیاست. میانگین مالیات به تولید ناخالص داخلی در جهان بالای 15 درصد و در کشورهای اروپایی نسبت‌ها به بالای 30 تا 35 درصد می‌رسد.
شقاقی با بیان اینکه ما جزو کشورهایی هستیم که کمترین مالیات را از تولید ناخالص داخلی دریافت می‌کنیم، گفت: معتقد هستم که این نسبت قابلیت افزایش دارد، ولی نه با این نظام مالیاتی سنتی موجود. می‌دانیم که شرایط رکود اقتصادی حاکم است و بنگاه‌های تولیدی ما شرایط بسیار بدی دارند. لذا افزایش مالیات نمی‌تواند به صورت سنتی اعمال شود. باید افزایش مالیات بسیار هوشمندانه بر بنگاه‌های تولیدی اعمال شود، به نحوی که به مانعی برای رونق تولید نباشد.
حتی یک گزارش از اثربخشی معافیت‌های مالیاتی وجو ندارد
وی ادامه داد: بالعکس، مالیات می‌تواند حامی تولید باشد، ولی نیاز به یک نقشه راه حمایت از تولید و حمایت از سرمایه‌گذاری دارد. یعنی نظام مالیاتی ما باید یک نظام مالیاتی حامی تولید هم باشد. در حال حاضر معافیت‌های مالیاتی زیادی وجود دارد که من هنوز یک گزارش هم از اثربخشی این معافیت‌های مالیاتی ندیده‌ام. بنابراین، یک موضوع می‌شود ساماندهی معافیت‌های مالیاتی که باید در کشور انجام شود.
اقداماتی در بحث فرار مالیاتی انجام شده، ولی واقعاً ابتدایی است. ما با روش‌های سنتی نمی‌توانیم فرار مالیاتی را مهار کنیم. حتماً نیاز به نظام مالیاتی الکترونیکی هوشمند داریم که به سامانه‌های مختلف متصل شود. آن طرح جامع مالیاتی که زمانی قرار بود پیشرفت کند، من دیگر الان اطلاع ندارم چه بلایی سرش آمده است. ولی ما نیاز به یک نظام مالیاتی هوشمند داریم که بتواند رصد درستی از وضعیت درآمد، ثروت و شرایط اقتصادی خانوارها و بنگاه‌های تولیدی داشته باشد.
معطلی 2 ساله مالیات برعایدی با وجود تصویب در مجلس
این کارشناس اقتصادی در خصوص توسعه پایه‌های مالیاتی گفت: موضوع دیگری نیز که باید به آن توجه کنیم، پایه‌های مالیاتی است. به طور مثال، مالیات بر عایدی سرمایه حدود دو سال است که از مجلس و دولت بیرون نیامده. این پایه مالیاتی زمانی که در مجمع تشخیص بودیم، مطرح شد و دو سال پیش قرار بود اصلاحات لازم انجام شود و پایه این مالیات اضافه شود، اما هنوز هم مانده است. ما خیلی کند عمل می‌کنیم.
در سیاست‌های کلی برنامه هفتم، به توسعه پایه‌های مالیاتی اشاره شده است. ولی این پایه‌های مالیاتی، مثل مالیات بر مجموعه درآمد، مالیات بر ثروت، مالیات بر عایدی سرمایه و دیگر پایه‌های مالیاتی، باید توسعه پیدا کنند. اما ما، یعنی سازمان‌های دولتی و مجلس، در تصویب و پیاده‌سازی پایه‌های مالیاتی خیلی کند عمل می‌کنیم.
ضرورت رفع فقر اطلاعاتی برای تحقق اهداف مبارزه با فرار مالیاتی
وی با اشاره به اینکه با این فقر داده و اطلاعاتی که نظام مالیاتی فعلی درگیر آن است، نمی‌توانیم فرار مالیاتی را کنترل کنیم، گفت: تقریباً در خیلی از حوزه‌های خدماتی که سر می‌زنم، یک شماره کارت می‌دهند که ما به حساب فرد دیگری واریز کنیم. این موضوعی است که همه ما در زندگی روزمره خود مشاهده می‌کنیم. برای صنف‌های مختلف، وقتی می‌رویم، می‌بینیم که شماره کارت‌های مختلفی می‌دهند که به آن‌ها واریز صورت بگیرد. ما نمی‌توانیم فرار مالیاتی را به صورت موردی پوشش دهیم، چون خود این سیستم هم درگیر فساد می‌شود. باید این سیستم هوشمند، داده‌محور و به صورت الکترونیکی باشد تا حد امکان مودیان را کاهش دهیم.
بعد شفافیت اطلاعات و گردش مالی را باید ارتقا دهیم. در اقتصاد، این‌ها کارهایی هستند که خیلی راحت می‌شود انجام داد. اما خوب، من باز هم معتقدم که ذی‌نفعان، هم از درون سازمان و هم از بیرون سازمان، فشار وارد می‌کنند.
شقاقی با بیان اینکه با وضعیت کنونی نظام مالیاتی ما، نمی‌توانیم از تولید حمایت کنیم، گفت: اینکه شما یک نرخ 20 درصدی را برای همه صنایع تعیین کنید، کارآمد نیست. هر صنعتی ویژگی‌هایی و اولویت‌بندی‌هایی دارد. اگر می‌خواهیم مالیات از تولید حمایت کند، اگر می‌خواهیم معافیت‌های مالیاتی بدهیم، خوب این‌ها همه نیاز به یک شفافیت اطلاعاتی دارند. تا زمانی که نظام مالیاتی این شفافیت اطلاعاتی را نداشته باشد، اصلاً نمی‌تواند نقشه‌راهی برای خود طراحی کند. در مجموع، کارهای بزرگی باید در سازمان مالیاتی انجام شود و جای کار زیادی دارد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1261991/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس اتاق اصناف: برخی نهادهای برای پول عید مردم کیسه دوخته‌اند

حضور جانبازان در دوره‌های مدیریت‌های کلان کشور مایه مباهات و افتخار است

برگزاری دومین جلسه کمیسیون مشترک مجمع تشخیص درباره پالرمو و CFT

اعلام حمایت انصارالله یمن از مصر و اردن

استاد دانشگاه تهران: درآمدهای نفتی دولت احمدی‌نژاد برابر با کل درآمدهای تاریخ ایران بود

مهران غفوریان: مشکلات اقتصادی مردم را خفه می‌کند/ ویدئو

علی مطهری: دور زدن تحریم‌ها در عمل به «رانت‌خواری» منجر شد/ با درخواست رسمی دولت آمریکا برای مذاکره، ایران باید وارد مذاکره شود

«سیاست‌های نوین در توسعه کسب و کارهای روستایی» منتشر شد

محسن گودرزی از شکاف بحرانی میان دولت و ملت می گوید / مایی ایجاد شده که فکر می کند در برابر آنها از خودش باید محافظت کند

قیمت تور مشهد برای نوروز 1404 چقدر است؟

خبر خوش برای بازنشستگان / فرمول پیشنهادی جدید برای افزایش مستمری

انفجار تقاضا برای طلا

هدف‌گذاری پالایشگاه تهران برای توسعه سبد درآمدی

جهان در شوک موضع‌گیری اخیر ترامپ

ظریف عازم بغداد شد

فوری / زلزله در قم

پیش بینی قیمت طلا و سکه 18 بهمن 1403

مادر شهیدان والا مقام «محمدحسن و عباس گیوه‌کی» آسمانی شد

فعالیت‌های بابک زنجانی با نظارت ضابط در حال پیگیری است | پاسخ سخنگوی قوه قضاییه درباره فعالیت‌های مجدد اقتصادی وی

آبروریزی ایران خودرو در مجمع | توطئه‌ای بی‌سابقه ؛ از قطع برق تا جعل اسناد

افتتاح و بهره برداری از طرح های اقتصادی و فرهنگی

برخی نمایندگان مجلس: پلتفرم‌های آنلاین فروش طلا می توانند ابزاری برای حمایت از سرمایه‌گذاری ها خرد باشند

نهایت مبلغ افزایش حقوق کارگران تامین اجتماعی در سال آینده | توافق واریزی 13/000/000 تومانی افزایش حقوق کارگران

طالبان: سفر عراقچی به کابل فصل جدیدی را در روابط افغانستان و ایران رقم زد

سفر عراقچی به افغانستان زمینه ساز تحول در روابط اقتصادی

کاهش وقفه زمانی برای صدور گواهینامه‌های رانندگی

مخالفت عمان و اتحادیه عرب با طرح ترامپ علیه ساکنان غزه

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس: سالانه 800 هزار تن سیب‌زمینی مازاد در کشور داریم

آیا در جنگ تعرفه ای امریکا، رمز ارزها برنده نهایی خواهند بود ؟

8 پروژه عام المنفعه در خمام به بهره برداری رسید

بازار خودرو در فاز انتظار/ کاهش قیمت این دو خودرو + جدول

بزرگترین واگذاری‌ها در تاریخ اقتصاد کشور رقم خورد

پیش بینی قیمت دلار 18 بهمن 1403

داود منظور: 7 میلیارد دلاری که از کره جنوبی آزاد کردیم در قطر بلوکه شد/ ویدئو

خبر مهم درباره نرخ بلیت قطار تهران-وان + جزئیات

ماجرای افزایش 50 درصدی قیمت شیرینی و ماکارونی در سال آینده چیست؟

پشت پرده تغییر شکل تابلوهای تبلیغاتی چیست؟

توسعه تأمین مالی جمعی در ایران؛ راهکاری نوین برای رشد اقتصادی

افزایش حقوق سال آینده نیامده، ضرر شد/ 30 درصد افزایش دلار از روز اعلام افزایش حقوق 20 درصدی

حریق وحشتناک منزل مسکونی در مشهد / یک نفر جان باخت

مخالفت عمان با طرح جنجالی ترامپ برای کوچاندن اهالی نوار غزه

گمانه‌زنی از گام تعرفه‌ای بعدی «ترامپ»

ادعای وزیر صهیونیستی درباره تشکیل کشور فلسطین

هیئت‌مدیرۀ ایران‌خودرو به کروز رسید؟

مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی واگذار شد/ ترکیب هیئت مدیره جدید+ عکس

بند کمال خان به بهره‌برداری سپرده شد

معاون عتبات سازمان حج و زیارت: در ماه شعبان برای سفر 52 هزار زائر ایرانی به عتبات ظرفیت‌سازی شده است

گرینلندی‌ها از ترس ترامپ دست به دامن اروپا شدند

درگیر شدن 12 استان در پی ورود سامانه بارشی به کشور

ثبات نسبی قیمت‌ها در بازار خودرو/ آخرین قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا+ جدول

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی