بازار آریا

آخرين مطالب

فقر غذایی خانوار شهری تحلیل بازار آریا

فقر غذایی خانوار شهری
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد /یک مطالعه پژوهشی وضعیت فقر و ناامنی غذایی در مناطق شهری ایران در سال 1401 را بررسی کرده است. براساس این مطالعه تنها 45درصد از ساکنان شهری از امنیت غذایی بهره‌مند بوده و 55درصد ساکنان مناطق شهری دچار فقر غذایی هستند.
به گفته کارشناسان، عوامل مربوط به اقتصاد کلان همچون تورم و رشد پایین اقتصاد کشور در یک دهه اخیر، مهم‌ترین عوامل موثر بر فقر بالای غذایی در مناطق شهری کشور بوده است. این پژوهش که با عنوان «توزیع مکانی فقر، ناامنی غذایی و عوامل مؤثر بر آن در مناطق شهری ایران» در مجله اقتصاد و توسعه کشاورزی منتشر شده است نشان می‌دهد سیاست‌های حمایتی به‌رغم اثرگذاری مثبت در این حوزه، فقر غذایی را رفع نکرده است.
فقر غذایی و عوامل آن
برای درک مفهوم فقر غذایی (Food Poverty) باید ناامنی غذایی (Food Insecurity) را شناخت. فرد زمانی که به غذای سالم و مغذی کافی برای رشد و تکامل طبیعی و یک زندگی فعال و سالم دسترسی نداشته باشد، دچار ناامنی غذایی می‌شود. این موضوع ممکن است به دلیل در دسترس نبودن غذا یا کمبود منابع برای تهیه غذا باشد. ناامنی غذایی را می‌توان در سطوح مختلف شدت تجربه کرد.

فقر غذایی اما به معنای مقرون‌به‌صرفه بودن غذا و دسترسی جوامع محلی به آن است. از نظر اقتصادی، فقر درآمدی و بیکاری از مهم‌ترین دلایل کاهش قدرت خرید مواد غذایی هستند. افزایش قیمت مواد غذایی، عدم دسترسی به زمین و منابع تولید غذا و توزیع ناعادلانه منابع نیز باعث تشدید این مشکل می‌شوند. بسیاری از افراد، به‌ویژه در کشورهای درحال‌توسعه، به دلیل فقر اقتصادی توانایی خرید غذای کافی و سالم را ندارند که این امر منجر به سوءتغذیه و مشکلات بهداشتی می‌شود. از جنبه اجتماعی، سطح پایین آموزش و آگاهی تغذیه‌ای می‌تواند باعث انتخاب‌های نامناسب غذایی و بروز کمبودهای تغذیه‌ای شود.
همچنین عوامل زیست‌محیطی مانند تغییرات اقلیمی، کاهش منابع آب، تخریب محیط‌‌زیست و شیوع بیماری‌های گیاهی و دامی نیز از دیگر دلایل فقر غذایی به شمار می‌آیند. خشکسالی، سیل و دیگر حوادث طبیعی می‌توانند تولید محصولات کشاورزی را کاهش داده و دسترسی به غذا را محدود کنند. همچنین، کاهش منابع آب برای آبیاری زمین‌های کشاورزی و آلودگی خاک و منابع آبی، کیفیت و کمیت تولید غذا را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند. به‌طور کلی، فقر غذایی یک بحران چندبعدی است که برای مقابله با آن نیاز به سیاست‌های موثر در زمینه کاهش فقر، حمایت از تولید کشاورزی پایدار، بهبود آموزش تغذیه‌ای و مدیریت منابع طبیعی وجود دارد. همکاری دولت‌ها، سازمان‌های بین‌المللی و جوامع محلی در این زمینه می‌تواند نقش مهمی در کاهش فقر غذایی و بهبود امنیت غذایی جهانی ایفا کند.
نگاهی به روش پژوهش
در این مطالعه شاخص کلی امنیت غذایی خانوار (AHFSI) و نیز شاخص فقر فوستر، گریر و توربک (FGT) محاسبه و بر اساس این شاخص‌ها توزیع مکانی فقر و ناامنی غذایی در مناطق شهری ایران بررسی شده است. در سال‌های اخیر، به دلیل افزایش قیمت مواد غذایی، هزینه رژیم غذایی سالم در ایران به‌شدت افزایش یافته است. اگر چه هدف‌گذاری سیاست‌های حمایتی دولت در جهت بهبود وضعیت معیشت خانوارها بوده است، با‌این‌حال، ضعف در حوزه اقتصاد کلان، به رفاه خانوار در بلندمدت آسیب زده است. اطلاعات هزینه و درآمد خانوارهای مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که به دلیل شرایط تورمی و به دنبال آن تاثیرپذیری درآمد واقعی و قدرت خرید مصرف‌کنندگان، این برنامه‌های حمایتی اثرگذاری لازم را در کاهش فقر و ناامنی غذایی نداشته‌اند. در این پژوهش، ابتدا با استفاده از اطلاعات هزینه و درآمد خانوار مرکز آمار ایران ماتریس عملکرد تغذیه‌ای ترسیم و سرانه کالری دریافتی در سال 1401محاسبه شد. در ادامه با استفاده از این اطلاعات تاثیر متغیرهای اقتصادی و دموگرافیکی بر ناامنی غذایی در چارچوب مدل لاجیت تحلیل شد.
نتایج پژوهش
بر اساس نتایج، مناطق شهری کشور در شرایط امنیت پایین غذایی قرار دارند؛ به طوری که سرانه کالری دریافتی در مناطق شهری کشور روزانه 2540 کیلو کالری است و عموما این کالری از غلات تامین می‌شود. علاوه بر این، در دریافت کالری در استان‌های مختلف کشور نابرابری وجود دارد و متوسط کالری دریافتی میان استان‌ها بین 1988 تا 3196 کیلوکالری متغیر است. بررسی وضعیت شاخص‌های فقر غذایی نیز نشان می‌دهد متوسط نرخ، شکاف و شدت فقر در مناطق شهری به ترتیب 55.1، 15.2 و 6درصد است. براساس این شاخص‌ها می‌توان گفت 55.1درصد جمعیت مناطق شهری کشور در سال 1401 فقر غذایی داشتند و کالری دریافتی خانوارهای فقیر در این مناطق، 15.2درصد کمتر از حداقل کالری مورد نیاز روزانه بوده است؛ لذا برای از بین بردن فقر، کالری دریافتی خانوارهای فقیر باید 15.2درصد افزایش یابد.
عوامل اثرگذار بر فقر غذایی
نتایج حاصل از برآورد مدل در این مطالعه نشان می‌دهد متغیرهای سن، وضعیت اشتغال، ساعت کار سرپرست خانوار، یارانه دریافتی خانوار، درآمد خانوار و تنوع غذایی بر امنیت غذایی خانوارها اثر مثبت و معنی‌دار اما بعد خانوار بر امنیت غذایی خانوارها اثر منفی دارد. ضمن آنکه دو متغیر جنسیت و سواد سرپرست خانوار بر امنیت غذایی خانوارها در مناطق شهری ایران اثر معنی‌دار نداشته‌اند. با توجه به یافته‌های مطالعه اگر‌چه راه‌حل بلندمدت افزایش قدرت خرید خانوار، ثبات‌بخشی و کاهش قیمت کالاها از طریق تقویت تولید و عرضه است اما در کوتاه‌مدت، افزایش حقوق و دستمزدها متناسب با نرخ تورم و برنامه‌های حمایت اجتماعی از اقشار کم‌درآمد و ضعیف جامعه می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.
به عبارت دیگر سیاستگذاری‌های درآمدی که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بتوانند سطح درآمد و در نتیجه قدرت خرید خانوار را افزایش دهند، می‌توانند به عنوان یک راهکار علمی و اثرگذار بر امنیت غذایی به حساب آیند. همچنین برنامه‌ها‌ی حمایت اجتماعی و فقرزدایی باید هدفمند باشند و متناسب با نیازها و کمبودها در شرایط جغرافیایی، جمعیتی و درآمدی مختلف به کار گرفته شوند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1259326/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت انواع میوه به نرخ‌ تره‌بار تهران/ هر کیلو لیمو شیرین و سیب چند؟

عرضه گوشت و مرغ با چک دو ماهه واقعیت دارد؟ + فیلم

توصیه پزشکیان به معلمان/ برنامه دولت برای رفع تبعیض در آموزش

تردد «پلاک خارجی»‌ها مجاز شد؟

وضعیتی عجیب/ رییس کمیسیون معدن اتاق ایران: 65 درصد معادن ایران تعطیل هستند

نفت‌نگار هفته

افزایش 300 میلیون لیتری ذخایر بنزین کشور

قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا؛ کاهش پنج تا 30 میلیونی در یک روز

پیشبرد راهبردتسهیل صدور مجوزها درکنار توجه به چالشهای نوپدید

کانادا خطاب به ترامپ: آماده جنگیم/ مکزیک: انتقام می‌گیریم

حمایت بانک صادرات ایران از اقتصاد و تولید ​

39 پروژه عمرانی و اقتصادی در نمین افتتاح شد

ورود نهاد نظارتی به ابهامات ترخیص محموله‌های نوبرانه آیفون

بانک تجارت در خدمت پیشرفت اقتصاد کشور است

اعلام شاخص‌های 6 گانه حذف یارانه نقدی

بورس صعودی شد

بهره‌برداری از 50 طرح عمرانی و اقتصادی در قائمشهر

ضرورت توجه شهرداری کرمانشاه به حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی

تکیه بر تولید ملی و دیپلماسی دولت چهاردهم، کلید موفقیت در دوران تحریم

تعرفه‌های ترامپ به ضرر صنایع خودروسازی و کشاورزی آمریکا خواهد بود

هشدار قاطع صنعا به آمریکا: در برابر جنگ اقتصادی را با قدرت ایستادگی می‌کنیم!

سقوط بالگرد در این کشور/ مسافر خوش‌شانسی که از پرواز مرگ پیاده شد

درخشش بازتاب هنر در دومین جشنواره فرهنگی-اقتصادی آگهی‌های بازرگانی

نشست مدیرکل بنیاد شهید و امورایثارگران مازندران با دختران معزز شهدا

عبور از بحران ناترازی گاز و افزایش ظرفیت تولید نفت

آیا لایحه عفاف و حجاب می‌تواند به عنوان یک قانون در نظر گرفته شود؟ + فیلم

زمان آغاز برخورد پلیس با خودروهای دولتی دودزا و فاقد معاینه فنی

«سوددهی» ناگهانی خودروسازان

اجرای فشارافزایی خشکی و دریا در هاب اول پارس جنوبی

محکومیت 460 میلیاردی 4 صراف متخلف ارزی در کرج

کشف 50 میلیارد کالای قاچاق در پایتخت

شورای مشترک بازرگانان ایران و تونس احیا شود

درآمدهای کرمان به بیش از 60 همت رسید| 40 میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی

مصوبات سفر رئیس‌جمهور، تحول اقتصادی خراسان شمالی را رقم می‌زند

بهره‌برداری از 54 طرح عمرانی و اقتصادی در شهرستان زرندیه

آغاز ثبت‌نام در دوره پذیرش بدون آزمون دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی

قیمت سیب زمینی در بازار + جدول

آینده کره‌جنوبی در دستان لی جائه‌میونگ؟

بورس در انتظار پول

یک پیش‌بینی از سال آینده؛ منتظر تورم سی‌درصدی نباشید

فرآورش 21 میلیارد مترمکعب گاز در پالایشگاه نهم پارس جنوبی

ورود قاچاق این واکسن فایزر به ایران/ هشدار مهم سازمان غذا و دارو

چرا بخش کشاورزی دیگر محبوب نیست؟

قیمت زعفران در بازار + جدول

رکوردشکنی تولید نفت قزاقستان با وجود تعهد به توافق اوپک‌پلاس

شروع بازی تعرفه‌ گمرکی ایالات متحده، کانادا، مکزیک و چین

روشنفکران چگونه توسعه صنعتی را زیر سوال بردند؟ | روشنفکران علیه صنعت

احیا شورای مشترک بازرگانان ایران و تونس با برقراری پرواز بین دوکشور

آکتائو پلی میان استان‌های شمالی ایران و بازار اوراسیا

کشف 4 حلقه انشعاب غیرمجاز سوخت در کشور

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی