بازار آریا

آخرين مطالب

صاحب‌نظران در یک نشست تخصصی بررسی کردند‌

بهره‏‏‏‏‌وری در سرگردانی اقتصاد ایران

بهره‏‏‏‏‌وری در سرگردانی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : کم‌‌‌توجهی به نظام کارشناسی و پرهیز از حل سریع مسائل عمومی از مهم‌ترین عوامل سرگردانی بهره‌‌‌‌‌وری در ایران است. به عقیده سه کارشناس و صاحب‌نظر حوزه حکمرانی و مدیریت، اگر صنایع، کسب‌وکارها و اقتصاد ایران در زمینه بهره‌‌‌‌‌وری موفق نیستند و با مسائلی نظیر انرژی و چالش ناترازی روبه‌رو هستند، به این‌دلیل است که مسائل بحرانی عمیق شده و در شناخت و حل آنها از علم، کار کارشناسی و اجرای به‌‌‌‌‌موقع پرهیز شده‌است.
رانت‌‌‌‌‌جویی، قطع گسترده گاز و برق یا ساختار اداری ضعیف در ایران همگی ناشی از سرگردانی در انتخاب اولویت‌‌‌‌‌های اصلی کشور است؛ موضوعی که محور بیست‌‌‌‌‌وهشتمین عصرانه بهره‌‌‌‌‌وری با عنوان «درهم‎تنیدگی بحران‌‌‌‌‌ها و مسوولیت دولت، نخبگان و مردم» بود. این جلسه که به‌میزبانی انجمن بهره‌‌‌‌‌وری ایران برگزار شد، میزبان دیدگاه‌های دکتر علی‌‌‌‌‌نقی مشایخی استاد مدیریت دانشگاه صنعتی شریف، نصرالله جهانگرد معاون اسبق وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و مسعود حجاریان پژوهشگر بود. توصیه به باز‌کردن درهای ارتباط با جهان، تقدم‌دادن به‌کار کارشناسی به‌جای روابط شخصی، اصلاح نظام یارانه‌‌‌‌‌ای و اهمیت‌دادن به گفت‌وگو از جمله مواردی هستند که صاحب‌نظران، توجه به آنها را برای عبور از شرایط فعلی ضروری می‌دانند.
دوگانگی در سیاستگذاری
دکتر علی‌‌‌‌‌نقی مشایخی با اشاره به وضعیت بهره‌‌‌‌‌وری پایین در کشور، ریشه این مساله را در تناقض اهداف در سطوح کلان دانست. او معتقد است که نبودهماهنگی میان اهداف اقتصادی و سیاسی، ناهمسویی ایجاد‌کرده و به اتلاف منابع منجر شده‌است. او توضیح داد: وقتی در سطوح بالای تصمیم‌گیری، مسائل منطقه‌ای در اولویت است اما در سطح سیاستگذاری داخلی، به‌دنبال رشد اقتصادی یا کاهش بیکاری هستیم، این دوگانگی عملا بهره‌‌‌‌‌وری را قربانی می‌کند. مشایخی همچنین به لزوم حذف زمینه‌‌‌‌‌های رانت‌‌‌‌‌جویی اشاره کرد و گفت: قیمت‌گذاری ارز و یارانه‌های عمومی، بستری برای ایجاد رانت فراهم کرده‌اند. باید این ساختار را تغییر داد و یارانه‌‌‌‌‌ها را به‌صورت هدفمند و برای اقشار کم‌‌‌‌‌درآمد تخصیص داد تا معیشت این گروه‌ها بهبود یابد. به باور او، تعامل با جهان نیز یکی از ضروریات است و برای رشد تکنولوژی و جذب سرمایه‌گذاری، به ارتباط موثر با دنیا نیاز داریم. این ارتباط می‌تواند تحولی در بنگاه‌ها و بخش‌های مختلف ایجاد کند. مشایخی تاکید کرد: اصلاح ساختار مدیریتی کشور از اولویت‌‌‌‌‌هاست. نیروهای شایسته باید در سطوح وزارتی و اجرایی جذب شوند.
دولت باید از متخصصان واقعی دعوت کند و سیاست شایسته‌‌‌‌‌سالاری را جدی بگیرد. او همچنین خواستار بازگشایی کانال‌های گفت‌وگو در جامعه شد و تاکید کرد: مردم و نهادهای مدنی باید بتوانند نظراتشان را آزادانه بیان کنند. گفت‌وگو درباره تصمیمات کلان می‌تواند بسیاری از مشکلات را حل کند. مشایخی در پایان، اصلاح ساختار بودجه‌و حذف هزینه‌های غیرضروری را نیز از اولویت‌‌‌‌‌ها دانست و تصریح کرد: بسیاری از بودجه‌‌‌‌‌های عمومی تخصیص داده‌شده به مقولات فرهنگی، کارآیی لازم را ندارند. این منابع باید هدفمندتر هزینه شوند تا به رفع کسری‌بودجه کمک کنند. به گفته او، بحران‌های کنونی نتیجه ضعف در تصمیم‌گیری و نبود هماهنگی میان ارکان حکمرانی است و تنها راه عبور از این شرایط، اتخاذ رویکردی شفاف، علمی و مشارکتی است.
سه رکن حکمرانی اعتمادساز
مهندس نصرالله جهانگرد نیز در بیست‌‌‌‌‌وهشتمین عصرانه بهره‌‌‌‌‌وری به تحلیل وضعیت بحرانی کشور در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی پرداخت و تاکید کرد: این بحران‌‌‌‌‌ها محصول سیاست‌ها و تصمیماتی است که خود مولد بحران بوده‌اند. او با اشاره به ضعف‌های موجود در نظام آموزش، گفت: ما در جامعه‌‌‌‌‌مان موفقیت را صرفا فردی می‌بینیم و عناصر اجتماعی و هم‌‌‌‌‌افزایی در آموزش ما کمرنگ است. همین مساله باعث شده‌است تا یک مساله به بحران تبدیل شود. به گفته جهانگرد، تصمیمات اشتباه در حوزه انرژی نمونه بارزی از بحران‌‌‌‌‌زایی است. برای مثال، در برنامه چهارم توسعه پیشنهاد شد که قیمت بنزین به‌صورت پلکانی تعیین شود، اما این طرح به دلایلی در مجلس رد شد و قیمت بنزین غیرواقعی باقی‌ماند.
این تصمیم باعث شد نظام انرژی کشور با رانت و سوءاستفاده‌‌‌‌‌های گسترده مواجه شود، به‌‌‌‌‌طوری که بیش از 50‌درصد مصرف عمومی با سرقت و سوءاستفاده همراه است. جهانگرد تاکید کرد: کنش سیاسی خطا، عامل تولید بحران در کشور بوده‌است: وقتی بحران به اوج می‌رسد، به‌جای استفاده از کارشناسان و متخصصان واقعی، به آشناگزینی و محدودیت‌‌‌‌‌سازی روی می‌‌‌‌‌آوریم. این روش‌ها نه‌‌‌‌‌تنها بحران را حل نمی‌کنند، بلکه آن را تشدید می‌کنند. جهانگرد برای عبور از بحران‌‌‌‌‌ها بر شایسته‌‌‌‌‌گزینی و تخریب خلاق تاکید کرد و گفت: ما نیاز داریم تا سازماندهی چابکی با اعضای توانمند ایجاد کنیم و اشتباهات گذشته را بپذیریم. ابزارها و روش‌هایی که ما را به این نقطه رسانده‌اند، نمی‌توانند ما را از وضعیت فعلی بیرون بیاورند.
باید فضا را برای افراد توانمند باز کنیم تا با ایجاد انگیزه، جامعه را به حرکت درآورند. او همچنین اصلاح نظام آموزش و تدوین سیاست‌های پایدار را به‌عنوان راه‌‌‌‌‌حل‌‌‌‌‌های میان‌مدت و بلندمدت پیشنهاد داد و افزود: سیاستگذاری‌‌‌‌‌ها و مدیریت کشور به‌‌‌‌‌شدت تحت‌تاثیر احساسات، روابط شخصی و موضوعات روزمره بوده‌اند. سیاست‌های شفاف، پایدار و قانون‌‌‌‌‌مدار باید جای این رویکرد را در کشور بگیرند. جهانگرد در پایان تاکید کرد: برای عبور از وضعیت کنونی، حکمرانی باید شفاف، قانون‌‌‌‌‌محور و مبتنی بر مشارکت عمومی باشد. به باور او، بازگشت اعتماد به جامعه و استفاده از ظرفیت‌های واقعی، کلید عبور از وضع موجود است.
علاج بحران در اولین گام
دکتر مسعود حجاریان در توضیح روند شکل‌گیری و گسترش بحران‌‌‌‌‌ها بیان کرد: بحران‌‌‌‌‌ها معمولا از مسائل ساده‌‌‌‌‌ای آغاز می‌شوند که به‌طور طبیعی در جامعه و به دلیل اختلاف دیدگاه‌‌‌‌‌ها و تنوع نظرات پدیدار می‌شوند، اما اگر این مسائل در همان مراحل ابتدایی شناسایی و حل نشوند، به‌مرور پیچیده و درهم‌‌‌‌‌تنیده شده و به بحران تبدیل می‌شوند. در تفکر سیستمی، مسائل مانند آنتروپی رشد می‌کنند و اگر به‌موقع مدیریت نشوند، می‌توانند به تخریب سیستم منجر شوند.
وی افزود: روند رشد بحران‌‌‌‌‌ها معمولا خطی نیست و ممکن است نمایی یا سینوسی باشد. این رشد ناشی از تنیدگی و ادغام عوامل مختلف است. بحران‌‌‌‌‌ها از مرحله‌‌‌‌‌ای ساده آغاز شده و پس از پیچیده‌شدن، به جامعه منتقل می‌شوند. ابتدا بحران‌‌‌‌‌ها اجتماعی می‌شوند، سپس به بحران شناختی و در نهایت به بحران هستی‌‌‌‌‌شناختی تبدیل می‌شوند. این تغییرات در ماهیت بحران‌‌‌‌‌ها، مدیریت آنها را پیچیده‌‌‌‌‌تر می‌کند. حجاریان درخصوص بحران‌های اجتماعی گفت: وقتی مسائل به ذهن جامعه به‌ویژه جوانان و دانشجویان سرایت کند و آنها امیدی به آینده و فرصت‌های شغلی نداشته باشند، بحران اجتماعی شکل می‌گیرد. از سوی دیگر، بحران شناختی زمانی رخ می‌دهد که جامعه در تشخیص اطلاعات درست از نادرست دچار سردرگمی شود. شبکه‌‌‌‌‌های اجتماعی نقش قابل‌توجهی در تشدید این نوع بحران دارند و باعث می‌شوند ناامنی ذهنی و اجتماعی گسترش یابد. وی با اشاره به مرحله آخر رشد بحران‌‌‌‌‌ها اظهار کرد: ادغام بحران‌‌‌‌‌ها و انتقال آنها به جامعه در نهایت به بحران هستی‌‌‌‌‌شناختی منجر می‌شود.
در این مرحله، سیستم اجتماعی توانایی تحلیل و تفکر را از دست می‌دهد و افراد دچار ابهامی می‌شوند که آیا جامعه توان مدیریت خود را دارد یا خیر. چنین وضعیتی جامعه را به‌سوی فروپاشی سوق می‌دهد. حجاریان تاکید کرد: برای جلوگیری از این فروپاشی، باید مسائل را در همان مراحل ابتدایی شناسایی و مدیریت کرد. باید با اصلاح تفکرات ناکارآمد و بهره‌‌‌‌‌گیری از حکمرانی شایسته، از گسترش بحران‌‌‌‌‌ها جلوگیری کنند. تنها در این‌صورت می‌توان مانع از تخریب جامعه و نظام شد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1254263/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قالیباف: طرح کالابرگ الکترونیکی باید در ماه رمضان اجرا شود/ 13 کالای اساسی نباید مجددا در سال افزایش یابند

آغاز قرعه‌کشی ایران‌ خودرو/ نتایج چه زمانی اعلام می‌شود؟

تداوم تولید و عرضه گسترده شکر در شرکت توسعه نیشکر

تسهیلات ویژه مسکن برای دهک‌های پایین

پیکر شهید والامقام امنیت محسن ایران‌ نژاد وارد اردبیل شد

دادگاه کروز معطل بررسی کارشناسی/ متهم به اخلال عمده در نظام اقتصادی، صاحب ایران خودرو می‌شود؟

سفر وزیرخارجه ایران به کابل/ عباس عراقچی: ارتباطات اقتصادی ایران و افغانستان باید گسترش یابد

دیاکو حسینی: بهتر است ایران مستقیما با آمریکا مذاکره کند/ امیری: در مذاکرات آینده باید تیم‌های اقتصادی قوی‌تری از طرف ایران شرکت کنند

کدام خودرو‌های وارداتی حق ورود به سرزمین اصلی را دارند؟ + جزئیات

نماینده تندرو شاکی شد/ دولت دست روی دست گذاشته تا کسی در مجامع بین‌المللی برخلاف مصالح ملی صحبت کند+ فیلم

کنایه یک نماینده به اظهارات اخیر ظریف/ الحمدلله نهان نفاق‌آلود شعار وفاق را در مجامع جهانی فریاد زد

تولید ناخالص استان‌ها در سال 1400/ تهران در اوج

وکیل ملکی در شرق تهران

دلایل کمبود و گرانی سیب‌زمینی در بازار

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز یکشنبه 7 بهمن 1403/ افزایش قیمت بیت کوین

نماینده تندرو شاکی شد/ دولت دست روی دست گذاشته تا کسی در مجامع بین‌المللی بر خلاف مصالح ملی صحبت کند + فیلم

رسایی: تمام توان دولت به جای حل مسائل اقتصادی و معیشتی این شده که ظریف را در یک جایگاه غیرقانونی نگه دارد! + فیلم

خراسان جنوبی پتانسیل‌های زیادی برای رشد و توسعه اقتصادی دارد

وزیر خارجه ایران وارد کابل شد

دولت قبل از ماه رمضان کالابرگ الکترونیکی را اجرایی کند

کرونا و بیماری‌ام اس به یکدیگر مرتبط هستند؟

چندمین حمله رسایی به ظریف در صحن مجلس: یک انتصاب غیرقانونی صورت گرفته/ قالیباف رسایی را تایید کرد؛ معاونت نظارت موضوع را پیگیری کند

تغییر مسیر دلار با ترامپ

کارگرانی که عیدی کارمندی می‌گیرند

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز یکشنبه 7 بهمن 1403/ افزایش قیمت

تهدید جدی آمریکا علیه طالبان

قیمت دلار مبادله‌ای امروز یکشنبه 7 بهمن 1403/ افزایش قیمت

قیمت طلا 18 عیار امروز یکشنبه 7 بهمن 1403/ کاهش قیمت

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز یکشنبه 7 بهمن 1403

قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 7 بهمن 1403/ کاهش قیمت طلا 18 عیار+ جدول

برف و باران در اکثر مناطق کشور از امروز/ هشدار کولاک صادر شد

حیات مجدد کالابرگ الکترونیکی

مأموریت قالیباف به کمیسیون اقتصادی برای بررسی افزایش لجام‌گسیخته‌ی قیمت ارز و طلا

مأموریت قالیباف به کمیسیون اقتصادی مجلس برای بررسی افزایش لجام‌گسیخته‌ی قیمت ارز و طلا + فیلم

دستور قالیباف به کمیسیون اقتصادی مجلس: افزایش دوباره قیمت ارز پیگیری شود

فقط این خودروهای وارداتی قابل خرید و فروش هستند + لیست

لیست خودروهای وارداتی مجاز اعلام شد + جزئیات

قالیباف: رزمایش اقتدار پیامبر اعظم 19 جلوه‌ای دیگر از اقتدار نیرو‌های مسلح را به نمایش گذاشت

با خیال راحت درس بخوانید! تغییرات کنکوری به آزمون 1404 نمی‌رسد

اشتغال 51 درصد از زنان فعال اقتصادی خراسان رضوی در صنعت پوشاک

بازدید رییس سازمان تعزیرات حکومتی ازنمایشگاه پیشگامان پیشرفت

قالیباف: رزمایش «پیامبر اعظم 19» اقتدار نیرو‌های مسلح را به نمایش گذاشت

قالیباف: ارائه کالابرگ الکترونیک به مردم در اولویت باشد

فولادمبارکه دومین شرکت برتر ایران در زمینه سودآوری

بازدید معاون اول رئیس‌جمهوری از غرفه فولاد مبارکه

حمله به ظریف در صحن مجلس/ تمام توان دولت به جای حل مسائل اقتصادی صرف نگه داشتن فردی در جایگاهی غیرقانونی شده است

ترامپ تصمیمش درباره اوکراین را تغییر داد

ظرفیت تجارت ایران‌ و‌ چین چقدر است؟

حاجی‌دلیگانی: طرح استیضاح همتی را ارجاع دادیم

ناوگروه‌ جدید ارتش به آب‌های بین‌المللی اعزام شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی