بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای‌اقتصاد» اثر کاهش اختلاف قیمت کارخانه و بازار خودرو را بررسی کرد

بازار کساد حواله خودرو اقتصاد ایران

بازار کساد حواله خودرو
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : بازار زیرزمینی خرید و فروش حواله خودرو این روزها تغییرات محسوسی را به خود می‏‏‌بیند. رشد قیمت رسمی خودرو که اواخر آبان ماه رخ داد، موجب شده که قیمت حواله خودروهای داخلی به میزان قابل‌توجهی کاهش پیدا کند و حتی تعداد آگهی‏‏‌هایی که به خرید حواله داخلی‏‏‌ها اختصاص دارند هم بسیار کمتر شده است. با وجود این به نظر می‌رسد دلالانی که از این بازار خارج شده‏‏‌اند بیشتر به سمت خرید و فروش حواله خودروهای وارداتی سوق پیدا کرده‏‏‌اند.
تا چند ماه پیش کافی بود در یکی از پلتفرم‌‌‌های ثبت آگهی واژه «حواله خودروی داخلی» را جست‌وجو کنید تا انبوهی از آگهی‌‌‌ها را که قیمت‌های نجومی برای حواله پیشنهاد داده‌‌‌اند ببینید اما حالا اگر این کار را کنید تعداد کمتری آگهی می‌‌‌بینید و حتی قیمتی که برای حواله پیشنهاد می‌دهند نیز به طور محسوسی کمتر شده است. به نظر می‌رسد افزایش قیمت کارخانه‌‌‌ای خودرو که به کاهش فاصله قیمت بین کارخانه و بازار منجر شده، باعث شده است که بازار غیرقانونی خرید و فروش حواله خودروهای داخلی به نوعی رکود برسد و برخی از دلالان از این بازار خارج شوند. اما اگر در این پلتفرم‌‌‌ها واژه «حواله خودروی وارداتی» را جست‌وجو کنید خواهید دید که بخشی از دلالانی که از بازار حواله محصولات داخلی خارج شده‌‌‌اند حالا سر از بازار حواله خودروهای وارداتی درآورده‌‌‌اند. تعداد آگهی‌‌‌های مربوط به این خودروها همچنان بالاست و قیمت آنها نیز کماکان قابل‌توجه است.
منظور از حواله خودرو، قراردادی است که بین شرکت خودروسازی و خریدار نوشته می‌شود و بنابر آن شرکت سازنده موظف می‌شود با پرداخت وجه توسط خریدار، در زمان مشخصی خودرو را به او تحویل دهد. درحقیقت حواله خودرو به‌‌‌نوعی نشان‌‌‌دهنده مالکیت خودرو است و فروش حواله به عنوان یکی از راه‌‌‌های نقل و انتقال خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما برخی از افرادی که اقدام به خرید خودروی صفر از کارخانه می‌کنند، به دلایلی پیش از تحویل خودرو، حواله آن را به شخص دیگری می‌‌‌فروشند. این در شرایطی است که بارها اعلام شده خرید و فروش حواله خودرو، اقدامی غیرقانونی است.
البته تا پیش از افزایش رسمی قیمت خودروهای داخلی وضعیت به این منوال نبود. 28 آبان ماه بود که قیمت‌های جدید خودروهای داخلی اعلام شد که به طور میانگین از رشد 30 درصدی آنها حکایت داشت. اما بازار پا به پای این افزایش قیمت پیش نرفت و به‌رغم اینکه بهای دلار در بازار آزاد نیز به طور قابل‌توجهی افزایش یافت قیمت خودرو در بازار بیش از 10‌درصد رشد را به خود ندید، بنابراین اختلاف قیمت خودروهای داخلی بین بازار و کارخانه به طور محسوسی کاهش یافت. به طوری که بهای حواله سورن پلاس از 150 میلیون تومان به 80 میلیون تومان رسیده است. این در شرایطی است که به دلیل تورم عمومی کشور ارزش این مبلغ برای سوداگران نیز افت کرده است. بنابراین انگیزه دلالان نیز برای فعالیت در بازار حواله خودرو کاهش پیدا کرده‌‌‌ است. موضوعی که دستاورد آن از ده‌‌‌ها مصاحبه و اعلام غیرقانونی بودن خرید و فروش حواله بیشتر بوده است.
پیش از این بارها وزارت صمت و پلیس در مورد غیرقانونی بودن خرید و فروش حواله اخطار داده‌‌‌اند اما تا پیش از کاهش اختلاف قیمت کارخانه و بازار خودرو شاهد بودیم که این دست از اخطارها تاثیری بر بازار زیرزمینی حواله خودرو نگذاشته بود چراکه اختلاف قیمتی که وجود داشت سود بادآورده‌‌‌ای را برای دلالان ایجاد می‌‌‌کرد که به هرحال مسیر خود را برای کسب آن پیدا می‌‌‌کردند. برای مثال خرید و فروش حواله یک دستگاه هایما برای آنها 150 میلیون تومان سود داشت. این سود به میزانی بود که برای کسب آن دست به ریسک یا زحمت دور زدن قانون بزنند اما با کاهش حاشیه سود حواله خودرو دیگر این صرفه اقتصادی در میان نیست یا بسیار کمرنگ‌‌‌تر شده‌‌‌ است.
البته با افزایش عرضه خودروهای وارداتی بهای حواله‌‌‌های این دست خودروها نیز حدودا کاهش پیدا کرده است اما این کاهش قیمت محدودتر از افت قیمت حواله خودروهای داخلی است. با این حال، همچنان شاهد فعالیت گسترده دلالان در بازار حواله خودروهای وارداتی هستیم. دلیل اصلی این موضوع، حاشیه سود بالاتر نسبت به خودروهای داخلی است. به عنوان مثال، سود خرید و فروش حواله برخی مدل‌‌‌های وارداتی همچنان بالای 500 میلیون تومان است. همچنین حواله خودروهایی که با امتیاز جانبازی وارد شده‌‌‌اند همچنان قیمت بالایی داشته و تعداد قابل‌توجهی از آگهی‌‌‌ها را نیز به خود اختصاص داده‌‌‌اند.
مجموع اتفاقاتی که در بازار حواله خودرو رخ داده حاوی دو درس مهم برای سیاستگذاران است. اول اینکه تنها برخورد قهری برای کاهش دلالی در بازار خودرو کافی نیست بلکه سیاستگذاران باید به سمتی بروند که انگیزه دلالی کاملا از بین برود. وقتی کاهش حاشیه سود خرید حواله برای دلالان توانسته چنین تاثیری بر بازار حواله بگذارد، حذف حاشیه سود می‌تواند به کلی پای واسطه‌‌‌گران را از این بازار خارج کند. درس دیگر اینکه افزایش عرضه و تسهیل‌‌‌گری در دسترسی متقاضیان به خرید خودرو می‌تواند از دلالی در بازار خودرو بکاهد. کمااینکه برای خودروهای وارد‌شده با سهمیه جانبازی که عرضه آنها بسیار محدود است شاهد فعالیت شدید دلالان هستیم.
جزئیات قیمتی حواله خودرو
خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» برای بررسی بازار سیاه خرید و فروش حواله خودرو با چند نفر از کسانی که در پلتفرم‌‌‌های ثبت آگهی اقدام به انتشار آگهی خرید حواله خودرو کرده‌‌‌ بودند تماس گرفت. از یکی از آگهی‌‌‌دهندگان قیمت حواله سورن‌‌‌پلاس را پرسیدیم. در پاسخ می‌‌‌گوید: «اگر حواله سورن پلاس XU7 است، نمی‌‌‌خریم، چون بعد از افزایش قیمت‌ها، قیمت کارخانه‌‌‌ای آن تقریبا مثل بازار است و حاشیه سودی ندارد. اما اگر سورن پلاس EF7 است حدود 80 تا 90 میلیون تومان بسته به موعد تحویل آن را خریداری می‌‌‌کنیم.» از وی پرسیدیم چرا نسبت به گذشته قیمت کمتری را پیشنهاد می‌دهد؟ می‌‌‌گوید: «قیمت این حواله قبلا تا 150 میلیون تومان می‌‌‌رسید اما با نزدیک شدن قیمت کارخانه‌‌‌ای به قیمت بازار سود آن خیلی کمتر شده است. مثلا هایما قبلا در کارخانه 300 تا 400 میلیون تومان نسبت به بازار ارزان‌‌‌تر فروخته می‌‌‌شد، بنابراین اگر کسی حواله آن را می‌‌‌خرید، پول خودرو را هم پرداخت می‌‌‌کرد و در بازار می‌‌‌فروخت حداقل 150 میلیون تومان «خیر» می‌‌‌کرد، اما حالا سود خریدار حواله همین خودرو به حدود 50 میلیون تومان رسیده و پیشنهاد قیمت بالاتر برای خریدار نمی‌‌‌صرفد. قیمت حواله بعضی خودروهای ارزان‌قیمت‌‌‌تر حتی به 3 تا 4 میلیون تومان رسیده است که به زحمت خرید و فروش آن نمی‌‌‌ارزد.»
با آگهی‌‌‌دهنده دیگری تماس می‌‌‌گیریم، در متن آگهی نوشته: «خرید حواله خودرو، کاملا قانونی» این در شرایطی است که از همان ابتدا خرید و فروش حواله‌‌‌های خودرو ممنوع بود و حتی در برهه‌‌‌ای سند خودروها یک‌سال در رهن شرکت باقی می‌‌‌ماند تا امکان فروش نداشته باشد که البته کارساز هم نبود. از این آگهی‌‌‌دهنده در مورد قیمت حواله پژو 207 پرسیدیم، قیمت 100 میلیون تومان را پیشنهاد می‌دهد، این در حالی است که بهای حواله پژو 207 در تابستان امسال حدود 200 میلیون تومان بود. این موضوع را با آگهی‌‌‌دهنده در میان می‌‌‌گذاریم. همان جواب تکراری را می‌دهد: «قیمت کارخانه‌‌‌ای خودرو زیاد شده و حواله از ارزش افتاده است.»
اما در مورد خودروهای وارداتی گرچه شاهد کاهش نسبتی قیمت حواله هستیم اما تعداد آگهی‌‌‌های مربوط به این دست از خودروها افزایش داشته است. چراکه همچنان سود قابل‌توجهی در خرید و فروش حواله این خودروها وجود دارد. برای مثال بهای حواله یک دستگاه تویوتا کرولا کراس به 360 میلیون تومان می‌‌‌رسد. تفاوت قیمت نمایندگی و بازار برای این محصول بسیار قابل‌توجه بوده و به حدود یک میلیارد و 400 میلیون تومان هم می‌رسد چراکه بهای نهایی این خودرو در سامانه یکپارچه حدود 2میلیارد و 400 میلیون تومان بوده و در بازار حدودا 3میلیارد و 800 میلیون تومان خرید و فروش می‌شود بنابراین خریدار این حواله اگر قصد خرید و فروش خودرو در بازار را داشته باشد حدود یک میلیارد تومان سود می‌کند. حواله سوزوکی جیمنی نیز حدود 400 میلیون تومان است. این خودرو از طریق سامانه یکپارچه به بهای 2 میلیارد و 600 میلیون تومان است. بهای این خودرو در بازار به حدود 3میلیارد و 200 میلیون تومان می‌‌‌رسد.
بنابراین اختلاف قیمت 600 میلیون تومانی برای این محصول وجود دارد و خریدار حواله با احتساب قیمت حواله و خودرو و فروش آن در بازار 200 میلیون تومان سود می‌کند. گرچه این سود برای برخی از محصولات نسبت به گذشته کمتر شده اما همچنان آنقدری سود دارد که بتواند انگیزه دلالان برای حضور پررنگ در این بازار را تقویت کند. اما بیشترین آگهی‌‌‌های ثبت‌شده در بخش حواله خودروهای وارداتی مربوط به محصولاتی است که با سهمیه جانبازان وارد شده، از آنجا که خودروهایی که با این سهمیه وارد شده‌‌‌اند، نسبت به دیگر خودروهای وارداتی متفاوت هستند، بهای حواله آنها هم بالاست. برای مثال قیمت حواله تویوتا راوفور کلیوس با سهمیه جانبازی به یک میلیارد و 200 میلیون تومان می‌‌‌رسد. بنابراین دلالان در خرید و فروش این دست از حواله‌‌‌ها بسیار فعال هستند.
بنابراین در بخش خودروهای وارداتی با امتیاز جانبازی، بازار همچنان داغ است. حواله بنز C200 با امتیاز جانبازی حدود 4 میلیارد تومان معامله می‌شود، چرا که قیمت بازار آن به بیش از 24 میلیارد تومان می‌‌‌رسد.
تجربه اخیر بازار حواله خودرو نشان می‌دهد که کلید اصلی مقابله با دلالی، کاهش حاشیه سود دلالی از طریق واقعی‌‌‌سازی قیمت‌ها و افزایش عرضه است. در بخش خودروهای داخلی، افزایش نسبی قیمت رسمی خودرو به خوبی تاثیر خود را گذاشته و بازار حواله را به رکود کشانده است. اما در بخش خودروهای وارداتی، به دلیل محدودیت عرضه و اختلاف قیمت قابل‌توجه با بازار آزاد، همچنان شاهد فعالیت گسترده دلالان هستیم. این تجربه می‌تواند چراغ راهی برای اصلاح سیاست‌‌‌های بازار خودرو باشد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1254262/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قالیباف: طرح کالابرگ الکترونیکی باید در ماه رمضان اجرا شود/ 13 کالای اساسی نباید مجددا در سال افزایش یابند

آغاز قرعه‌کشی ایران‌ خودرو/ نتایج چه زمانی اعلام می‌شود؟

تداوم تولید و عرضه گسترده شکر در شرکت توسعه نیشکر

تسهیلات ویژه مسکن برای دهک‌های پایین

پیکر شهید والامقام امنیت محسن ایران‌ نژاد وارد اردبیل شد

دادگاه کروز معطل بررسی کارشناسی/ متهم به اخلال عمده در نظام اقتصادی، صاحب ایران خودرو می‌شود؟

سفر وزیرخارجه ایران به کابل/ عباس عراقچی: ارتباطات اقتصادی ایران و افغانستان باید گسترش یابد

دیاکو حسینی: بهتر است ایران مستقیما با آمریکا مذاکره کند/ امیری: در مذاکرات آینده باید تیم‌های اقتصادی قوی‌تری از طرف ایران شرکت کنند

کدام خودرو‌های وارداتی حق ورود به سرزمین اصلی را دارند؟ + جزئیات

نماینده تندرو شاکی شد/ دولت دست روی دست گذاشته تا کسی در مجامع بین‌المللی برخلاف مصالح ملی صحبت کند+ فیلم

کنایه یک نماینده به اظهارات اخیر ظریف/ الحمدلله نهان نفاق‌آلود شعار وفاق را در مجامع جهانی فریاد زد

تولید ناخالص استان‌ها در سال 1400/ تهران در اوج

وکیل ملکی در شرق تهران

دلایل کمبود و گرانی سیب‌زمینی در بازار

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز یکشنبه 7 بهمن 1403/ افزایش قیمت بیت کوین

نماینده تندرو شاکی شد/ دولت دست روی دست گذاشته تا کسی در مجامع بین‌المللی بر خلاف مصالح ملی صحبت کند + فیلم

رسایی: تمام توان دولت به جای حل مسائل اقتصادی و معیشتی این شده که ظریف را در یک جایگاه غیرقانونی نگه دارد! + فیلم

خراسان جنوبی پتانسیل‌های زیادی برای رشد و توسعه اقتصادی دارد

وزیر خارجه ایران وارد کابل شد

دولت قبل از ماه رمضان کالابرگ الکترونیکی را اجرایی کند

کرونا و بیماری‌ام اس به یکدیگر مرتبط هستند؟

چندمین حمله رسایی به ظریف در صحن مجلس: یک انتصاب غیرقانونی صورت گرفته/ قالیباف رسایی را تایید کرد؛ معاونت نظارت موضوع را پیگیری کند

تغییر مسیر دلار با ترامپ

کارگرانی که عیدی کارمندی می‌گیرند

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز یکشنبه 7 بهمن 1403/ افزایش قیمت

تهدید جدی آمریکا علیه طالبان

قیمت دلار مبادله‌ای امروز یکشنبه 7 بهمن 1403/ افزایش قیمت

قیمت طلا 18 عیار امروز یکشنبه 7 بهمن 1403/ کاهش قیمت

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز یکشنبه 7 بهمن 1403

قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 7 بهمن 1403/ کاهش قیمت طلا 18 عیار+ جدول

برف و باران در اکثر مناطق کشور از امروز/ هشدار کولاک صادر شد

حیات مجدد کالابرگ الکترونیکی

مأموریت قالیباف به کمیسیون اقتصادی برای بررسی افزایش لجام‌گسیخته‌ی قیمت ارز و طلا

مأموریت قالیباف به کمیسیون اقتصادی مجلس برای بررسی افزایش لجام‌گسیخته‌ی قیمت ارز و طلا + فیلم

دستور قالیباف به کمیسیون اقتصادی مجلس: افزایش دوباره قیمت ارز پیگیری شود

فقط این خودروهای وارداتی قابل خرید و فروش هستند + لیست

لیست خودروهای وارداتی مجاز اعلام شد + جزئیات

قالیباف: رزمایش اقتدار پیامبر اعظم 19 جلوه‌ای دیگر از اقتدار نیرو‌های مسلح را به نمایش گذاشت

با خیال راحت درس بخوانید! تغییرات کنکوری به آزمون 1404 نمی‌رسد

اشتغال 51 درصد از زنان فعال اقتصادی خراسان رضوی در صنعت پوشاک

بازدید رییس سازمان تعزیرات حکومتی ازنمایشگاه پیشگامان پیشرفت

قالیباف: رزمایش «پیامبر اعظم 19» اقتدار نیرو‌های مسلح را به نمایش گذاشت

قالیباف: ارائه کالابرگ الکترونیک به مردم در اولویت باشد

فولادمبارکه دومین شرکت برتر ایران در زمینه سودآوری

بازدید معاون اول رئیس‌جمهوری از غرفه فولاد مبارکه

حمله به ظریف در صحن مجلس/ تمام توان دولت به جای حل مسائل اقتصادی صرف نگه داشتن فردی در جایگاهی غیرقانونی شده است

ترامپ تصمیمش درباره اوکراین را تغییر داد

ظرفیت تجارت ایران‌ و‌ چین چقدر است؟

حاجی‌دلیگانی: طرح استیضاح همتی را ارجاع دادیم

ناوگروه‌ جدید ارتش به آب‌های بین‌المللی اعزام شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی