بازار آریا

آخرين مطالب

ناترازی انرژی با دستکاری قیمت درست نمی‌شود اقتصاد ایران

ناترازی انرژی با دستکاری قیمت درست نمی‌شود
  بزرگنمايي:

بازار آریا - ناترازی انرژی در ایران، به‌ویژه در حوزه‌های بنزین، برق، آب و گاز، به یکی از چالش‌های اساسی اقتصادی و اجتماعی کشور بدل شده است که این ناترازی‌ها به دلایل مختلفی از جمله سیاست‌های نادرست دولتی و مصرف بی‌رویه و ناتوانی در ارتقای فناوری برمی‌گردد. ناترازی انرژی در ایران به‌ویژه در حوزه‌های بنزین، برق و گاز یکی از چالش‌های اساسی کشور است که نیازمند راهکارهای جامع و مداومی است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
ارتقای فناوری، بهبود کارایی تولید و توزیع و مدیریت مصرف می‌تواند به بهبود این وضعیت کمک کند و برای دستیابی به این هدف، نیاز به همکاری دولت، صنایع و جامعه به‌طور کلی وجود دارد.
آن‌گونه که کارشناسان اقتصادی می‌گویند در بخش ناترازی بنزین موارد متعددی از جمله افزایش تعداد خودروها و وابستگی شدید به حمل‌ونقل جاده‌ای باعث افزایش مصرف بنزین در کشور شده و این موضوع به تقاضای بیش از عرضه این محصول انجامیده است به گونه‌ای که میزان واردات بنزین در سال گذشته بالغ بر 2 میلیارد دلار بود و در سال جاری هم تا پایان سال رقم سه میلیارد دلار مطرح شده است. در کنار این موضوع تخصیص یارانه‌های سنگین به سوخت نیز عامل دیگری است که باعث شده قیمت بنزین در داخل کشور نسبت به بازارهای جهانی بسیار پایین‌تر باشد که این امر منجر به افزایش مصرف بی‌رویه و قاچاق سوخت نیز شده، این در حالی است که سرمایه‌گذاری در به‌روز‌رسانی و بهبود فناوری پالایشگاه‌ها می‌تواند به افزایش تولید داخلی بنزین کمک کند. از دلایل ناترازی برق نیز می‌توان به رشد جمعیت، توسعه صنعتی و افزایش مصرف خانگی اشاره کرد که منجر به فشار بر شبکه‌های برق و ایجاد ناترازی در تامین برق شده است. همچنین تجهیزات قدیمی و ناتوانی در ارتقا و نگهداری مناسب آنها باعث کاهش کارایی و افزایش ضایعات در تولید و توزیع برق نیز شده ضمن آنکه ناتوانی در بهره‌برداری از منابع انرژی تجدیدپذیر مانند باد و خورشید، باعث وابستگی بیشتر به منابع سنتی و ایجاد ناترازی‌ها شده است.
در حوزه گاز هم رشد صنایع و افزایش مصرف خانگی باعث افزایش تقاضای گاز شده است و مشکلات فنی و فناوری در استخراج و تولید گاز نیز کاهش تولید و ایجاد ناترازی‌ها را به دنبال داشته ضمن آنکه ناتوانی در توسعه زیرساخت‌های لازم برای انتقال و توزیع گاز، باعث کاهش کارایی و ایجاد ناترازی‌ها شده است که نیازمند سرمایه‌گذاری در توسعه میادین گازی و به‌کارگیری فناوری‌های نوین برای افزایش تولید گاز در کشور هستیم. روزنامه اعتماد به تازگی فراخوانی را برای استفاده از نظریات کارشناسی پیرامون موضوع ناترازی ارایه کرد و آنچه در پی می‌آید، صحبت‌هایی است که سید مرتضی افقه، اقتصاددان با تمرکز بر ناترازی در حوزه انرژی داشته و به صورت متنی در اختیار خوانندگان قرار می‌گیرد.
ریشه ناترازی‌ها در نظام ارزشی حاکم است سید مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشگاه در مورد ناترازی‌های انرژی در کشور بر این باور است که ناترازی‌های موجود که امروز به حد بحران رسیده‌ نه ظرف یک روز ایجاد شده و نه یک عامل باعث این اتفاقات شده است تا در کوتاه‌مدت بتوان آنها را رفع کرد یا با اصلاح یک عامل در مسیر حل آن قرار داد. افقه در ادامه گفت: ریشه ناترازی‌ها در نظام ارزشی حاکم بر تصمیم‌گیران کشور است، چراکه ناترازی اصلی در نظام ارزشی حاکم باعث اولویت دادن به خواست‌های سیاسی شده و معیشت و رفاه و پیشرفت اقتصادی را در رتبه‌های بعدی قرار داده است.
بیشتر بخوانید:چالش‌های مالی ناترازی‌های برق
او تصریح کرد: تمامی این خواست‌ها بر حل مشکلات اقتصادی، معیشتی و رفاهی مردم اولویت داده شده و سال‌هاست که به یک نظام انتخاب و انتصاب کارگزاران حاکمیتی تبدیل شده است که نه تنها در بخش دولتی، بلکه در همه ارکان نظام حاکمیتی این اولویت وجود دارد.
میزان تقاضای انرژی با افزایش شهرنشینی هر روز بیشتر شد افقه خاطرنشان کرد: تا زمانی که اولویت در گسترش خواست‌های سیاسی باشد و حل مشکلات مردم جزو اولویت‌های بعدی قرار گیرد و نیازهای معیشتی رفاهی درجات پایین‌تری پیدا کنند، وضعیت به همین شکل باقی خواهد ماند. این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بنابراین کارگزاران حاکمیتی الزاما به دنبال پیشرفت و توسعه یا حل مشکلات نیستند یا اگر هم باشند جزو اولویت‌های بعدی‌شان قرار دارد و متاسفانه در طول 30 سال گذشته این تفکرات به مجموعه این ناترازی‌ها تبدیل شده است.
این اقتصاددان تصریح کرد: همان نظام ارزشی هم در روابط خارجی ما اثرگذار بوده که منجر به تشدید تحریم‌ها شده است و شاهد آنیم که هفت سال این تحریم‌ها ادامه پیدا کرد و در این مدت هم باز اولویت‌ها نظام ارزشی بوده که باعث عدم سرمایه‌گذاری‌ها شدند، بنابراین تقاضا برای استفاده از یارانه مرتبا با افزایش جمعیت رشد کرد، اما به اندازه افزایش شهرنشینی و رشد جمعیت سرمایه‌گذاری صورت نگرفت.
اقتصادخوانده‌های سطحی‌نگر بر طبل افزایش قیمت‌ انرژی می‌کوبند افقه افزود: بنابراین مساله ناترازی‌های امروز ریشه در یک نگاه عمیق و اساسی دارد که در طول زمان ایجاد شده است و در طول 30 تا 40 سال گذشته ما را به این نقطه رساندند و نظام حاکم و تصمیم‌گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌ها باعث این ناترازی‌ها شد. این کارشناس اقتصادی در ادامه تصریح کرد: متاسفانه عده‌ای از اقتصادخوانده‌های سطحی‌نگر سال‌هاست که بر طبل افزایش قیمت به عنوان عاملی بر حل ناترازی‌ها می‌کوبند و این موضوع را بهانه‌ای برای افزایش قیمت و فشار بر اقشار کم درآمد کرده‌اند.
بیشتر بخوانید:ناترازی ارزی کمبود انرژی را گسترده کرد
به عنوان مثال؛ مصرف بالای بنزین را دلیل پایین بودن قیمت‌ها می‌دانند یا به اصطلاح آن را رانت یا یارانه پنهان تلقی می‌کنند، این در حالی است که یکی از دلایل افزایش مصرف بنزین به خودروهای ناکارآمد برمی‌گردد و بخش دیگر هم به خودروهای فرسوده و کمبود وسایل حمل و نقل عمومی مربوط می‌شود که باعث افزایش مصرف بنزین شده است. افقه تصریح کرد: در کنار این موارد بی‌تدبیری‌هایی هم در بحث آمایش سرزمینی ایجاد شده است و حدود 50 درصد جمعیت را در سه تا چهار شهر بزرگ متمرکز کرده‌اند که منجر به تراکم جمعیتی شده که باعث ترافیک در این شهرها و حجم بالای ترافیک در کنار خودروهای غیراستاندارد با مصرف بنزین بالا شده است.
هدررفت 30 تا 40 درصدی برق از مبدا تا مصرف این اقتصاددان در ادامه گفت: طبق گفته رییس‌جمهور روزانه 20 میلیون لیتر قاچاق بنزین در کشور انجام می‌شود که اگر این آمارها درست باشد پس چرا بالا بودن مصرف بنزین را به پایین بودن قیمت بنزین محدود می‌کنند و این مساله را بهانه‌ای برای فشار آوردن بر دولت و افزایش قیمت‌ها کرده‌اند. او با اشاره به هدررفت برق در کشور ادامه داد: بین 30 تا 40 درصد مصرف برق از مبدا تا به مصرف هدر می‌رود که جزو مواردی است که ارتباطی با نرخ‌گذاری‌ها ندارد، بنابراین علت اصلی این ناترازی‌ها را باید پیدا کرد نه اینکه با نگاهی سطحی‌نگرانه تنها قیمت‌ها را ببینیم.
افقه گفت: متاسفانه برخی از این اقتصادخوانده‌های ما در فرمول‌های اقتصادی‌شان جز متغیر قیمت هیچ متغیر تاثیرگذار دیگری را نمی‌بینند، این در حالی است که ما در کتب کلاسیک اقتصادی معمولا برای هر متغیر چندین متغیر تاثیرگذار را برمی‌شمریم، اما اگر فرض هم ‌کنیم که متغیرهای دیگری ثابت هستند و تنها یک متغیر تاثیرگذار بوده و آن متغیر هم، قیمت است. هر چند برای کشورهای دیگر می‌تواند صحیح باشد، اما برای کشور ما در شرایط فعلی درست نیست و صرف اینکه ما پیشنهاد کنیم که قیمت‌ها را تغییر یا افزایش دهیم، صرفا فشار بر مردم را زیاد می‌کند و افزایش نارضایتی‌ها را به دنبال دارد و به نتیجه‌ای هم نخواهیم رسید.
نتیجه جراحی اقتصادی چه شد؟ این کارشناس اقتصادی گفت: آن‌گونه که شاهد بودیم زمانی که تحت عنوان جراحی اقتصادی قیمت‌ها را افزایش دادند، این افزایش نرخ‌ها در هر سه نوبت منجر به تورم‌های افسارگسیخته در جامعه شد که فشار زیادی را بر مردم وارد کرد که هنوز هم تبعات آن گریبانگیر مردم است.
افقه افزود: اگر به دنبال حل ناترازی‌ها هستند در کوتاه‌مدت باید روی عواملی مثل قاچاق بنزین و هدررفت‌هایی که وجود دارد و توزیع جمعیت در کشور و افزایش حمل و نقل عمومی و ... تمرکز کنند و پس از آن هم قیمت‌ها را به مرور و نه به صورت شوک یک‌باره افزایش دهند تا تعادل ایجاد شود و در میان‌مدت و بلندمدت هم با تحول ساختاری اقدامات اصلاحی انجام شود که ریشه این تحولات هم به تغییر در نظام ارزرشی و اولویت دادن به حل مشکلات معیشتی و رفاهی مردم برمی‌گردد، در غیر این صورت این روند ادامه پیدا می‌کند و صرفا با دستکاری قیمت‌ها مشکلات بیشتر می‌شود و اصل مشکل هم به صورت ریشه‌ای حل نخواهد شد.
منبع: روزنامه اعتماد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1252465/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عیدی امسال کارگران چقدر خواهد بود؟/ اینفوگرافیک

وضعیت دسترسی ایرانی‌ها به برخی خوراکی‌ها وخیم شد

جزئیات تازه از آتش سوزی مخزن انبار نفت

زمان اعمال تأثیر معدل در کنکور/ وزیر علوم: من یک رأی بیشتر ندارم + فیلم

خریدار سهام سایپا کیست ؟

استرداد 44 هزار تُن روغن خوراکی غیرقابل مصرف از بندرعباس به آرژانتین

دومین جلسه کمیته شهدا و ایثارگران ستاد دهه فجر برگزار شد

قالیباف: مردم رمز پیروزی و تداوم انقلاب اسلامی هستند

پلمب 116 انبار کالا/ کشف 742 میلیارد کالای قاچاق

تیپ و استایل عجیب یک فعال اقتصادی در دیدار با رهبر انقلاب + عکس

فعال اقتصادی با چهره ای عجیب در مراسم دیدار با رهبر انقلاب

تصاویری جدید از دیدار امروز فعالان اقتصادی با رهبر انقلاب + عکس

پرونده‌های ‌قاچاق سوخت اخلال در نظام اقتصادی‌ شد

بلوک‌بندی و نظم جدید در منطقه؟+ فیلم

نسخه جدید کوثر با نام کوثر 1.5 به فضا می‌رود

قیمت گوشی شیائومی امروز چهارشنبه 3 بهمن

رهبر انقلاب: مصداق مهم مانع‌زدایی از تولید، عمل به سیاست‌های اصل 44 است+ فیلم

انعقاد 3 قرارداد بزرگ در زمینه حمل‌ونقل هوایی و ریلی

صنعا، عربستان را تهدید کرد/ آرامکو در تیررس ماست

رابیتس چیست و چه عواملی بر قیمت آن تأثیر می‌گذارند؟

معرفی هتل‌ های خوب اصفهان از نظر مسافران

کاهش قیمت 10 مدل خودرو وارداتی

قیمت طلا، سکه و ارز 3 بهمن ماه 1403؛ طلا و سکه باز هم گران شد

ارزش گمرکی برخی خودروهای وارداتی بروز شد+ جدول

قیمت دلار، یورو و پوند امروز چهارشنبه 3 بهمن 1403/ افزایش قیمت

نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز چهارشنبه 3 بهمن 1403+‌ جدول

چین پاسخ لفاظی‌های ترامپ را داد

تحریم‌های ایران 9 ماه دیگر حذف خواهند شد؛ ترامپ چه می کند؟

افزایش 14 میلیون مترمکعبی تولید گاز با توسعه میدان بلال

تورم مناطق شهری و روستایی در دی ماه/ فشار تورمی از سمت کدام کالاها بود؟

اقدام غیرمنتظره بانک مرکزی/ شوک به زائران عمره وارد شد

قیمت طلا، سکه و دلار امروز چهارشنبه 3 بهمن 1403+‌ جدول

شهر آشپزخانه نوین ایرانیان با محصولات برند وارمی

تور کوالالامپور با پرواز امارات | این بهترین انتخاب است؟

ترامپ، حفاظت فیزیکی از «بولتون» را لغو کرد

قیمت طلا روی دور تند صعود؛ سکه به کانال 59 میلیون نزدیک شد

صعود 53 هزار واحدی شاخص کل بورس

حادثه مخزن گاز مایع ری بدون تلفات جانی

وزارت نیرو با دقت و جزئیات پیگیر حق آبه هیرمند است

برخی نکات فعالان اقتصادی در محضر رهبر انقلاب

صعود دلار و تأثیر آن بر ارزها

رشد بی‌سابقه گردشگری در ژاپن: 36.9 میلیون بازدیدکننده در سال 2024

شکایت مطهری از استقلال رد شد

قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا امروز چهارشنبه 3 بهمن

نقش اصلاحات اقتصادی در بهبود وضعیت مالی صنعت خورو

دستاوردهای بخش خصوصی در نمایشگاه پیشگامان پیشرفت چشمگیر بود

تقویت بخش خصوصی با کاهش مالیات بر تولید در بودجه 1404

اتاق بازرگانی توانایی انعکاس صدای بخش خصوصی را دارد

آخرین دفاع متهم اصلی پروندهٔ رضایت خودرو

مذاکرات با آمریکا در داووس تکذیب شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی