بازار آریا

آخرين مطالب

نیم نگاهی به رویکردهای احتمالی ترامپ در عرصه سیاست خارجی اقتصاد ایران

نیم نگاهی به رویکردهای احتمالی ترامپ در عرصه سیاست خارجی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - برنا - گروه بین الملل: انتخاب دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رییس جمهور ایالات متحده، آینده نظام بین الملل را با اما و اگرهای بسیاری مواجه کرده است.
سید علیرضا بهشتی، روزنامه نگار و استادیار دانشگاه نوشت: سیاست خارجی ترامپ در 4 سال پیشین ریاست جمهوری او نشانی از رویکرد‌های جمهوریخواهان و دموکرات‌ها نداشت و به عبارت دیگر ترامپ با رویکردی ملی گرایانه بزرگترین رقیب ایالات متحده را چین می‌دانست که این رویکرد به تقابل اقتصادی چین و ایالات متحده در زمینه تعرفه‌های تجاری کالا‌های چینی هم منجر شد.
مساله دیگر برای ترامپ افزایش بودجه نظامی ناتو برای تامین امنیت کشور‌های عضو بود که این موضوع هم به واگرایی میان ایالات متحده با آلمان، کانادا و فرانسه منجر شد.
خروج ترامپ از معاهده پاریس و خروج ایالات متحده از شورای حقوق بشر سازمان ملل در زمان او نیز در کنار موارد یاد شده نشان داد ترامپ به دنبال ایجاد نوعی سیاست خارجی متفاوت در ایالات متحده است که یکجانبه گرایی را به همراه دارد. بدون اینکه در این زمینه دکترین خاصی داشته باشد یا بر مبنای رویکرد مشخصی در حوزه سیاست خارجی عمل کند.
ریشه این موارد به نگرش اقتصادی وی به تعامل یا تقابل با بازیگران تاثیر گذار در عرصه بین الملل باز می‌گردد. اما نکته بنیادین در سیاست خارجی دوره جدید ریاست جمهوری ترامپ، (طبق سخنرانی‌ها و مصاحبه‌های وی) که مشابه دوره پیشین است، نهادینه شدن رویکرد‌های اقتصادی وی در حوزه سیاست خارجی با تمرکز بر چین است و مانند دوره پیشین گویا خاورمیانه برای او برخلاف سیاستمداران کهنه کار جمهوری خواه و دموکرات در اولویت اول نیست که البته اینکه در مقام عمل به صورت عینی نمود پیدا کند یا نه نیاز به زمان دارد.
این نگرش نشان می‌دهد خاورمیانه حتی کمتر از دور پیشین ریاست جمهوری وی برای او اهمیت دارد و البته بر خلاف رویکرد دموکرات‌ها که نگرشی هژمونیک نسبت به خاورمیانه دارند و مسائلی مانند حقوق بشر را دستاویز مداخله در این منطقه می‌کنند، بیشتر نگرانی ترامپ معطوف به مساله مهاجرین غیر قانونی، کنترل مرزها، کاهش مالیات و اصلاح اقتصادی در ایالات متحده است. مساله‌ای که البته می‌تواند میان او و برخی از راست‌ها و نو محافظه کاران و از سوی دیگر لیبرال‌ها در دو حزب جمهوری خواه و دموکرات در زمینه تعریف مفهوم قدرت در عرصه بین الملل اختلاف ایجاد کند.
این رویکرد ترامپ از یک سو ایجاد کننده فرصت‌های دیپلماتیک و حرکت به سمت همگرایی با بازیگران تاثیر گذار در عرصه بین الملل و تمرکز بر تعریف قدرت بر مبنای مؤلفه‌های اقتصادی و نظامی است و از سوی دیگر ایجاد کننده یک تهدید میان مدت برای اتحادیه اروپا و چین در زمینه کاهش تعاملات اقتصادی و نظامی است.
اگر از مسأله حمایت از اسرائیل که نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم ایالات متحده با هر رییس جمهوری نسبت به آن منفعل باشد بگذریم، چرخش سیاست خارجی ایالات متحده در خاورمیانه از سوی ترامپ، نسبت دوره ریاست جمهوری بایدن در چهار سال پیش رو، می‌تواند فرصتی برای کاهش واگرایی میان بازیگران اصلی منطقه مانند ایران، ترکیه و عربستان فراهم کند.
اینکه ترامپ خود را متعهد به حل بخران‌های اقتصاید ایالات متحده می‌داند و در قالب ترامپیسم که زاییده اندیشه‌های خود اوست، رویکرد‌های ایدئولوژیک نسبت به خاورمیانه را بر مبنای مولفه قدرت که هم در دیدگاه دموکرات‌ها و هم جهموری خواهان، مؤلفه مشترک رویکرد‌های رئالیستی و نئو رئالیستی است، در برابر اصلاح ساختار‌های اقتصادی ایالات متحده در قالب توجه به سیاست داخلی دولت فدرال، کنار می‌گذارد، می‌تواند بستری باشد برای افزایش تقویت همگرایی میان بازیگران یاد شده در منطقه؛ چرا که هر سه کشور یاد شده در زمینه تعامل با چین و روسیه دارای اشتراکات زیادی هستند و از سوی دیگر از نظر سیاست خارجی منطقه‌ای بیش از پیش به هم نزدیک شده‌اند. اشتراکات دینی و فرهنگی نیز که میان این کشور‌های تاریخی کهن دارد. البته نمی‌توانیم در کنار این بازیگران، نامی از قطر و مصر نبریم. شاید دو نمونه بارز در زمینه افزایش تقویت روابط دیپلماتیک میان ایران، مصر و عربستان دیدار رییس جمهور در اجلاس بریکس با «السیسی» و محکوم کردن تجاوز اسرائیل به ایران از سوی عربستان به عنوان یکی از اولین دولت‌های منطقه‌ای در این زمینه باشد. در حوزه روابط با ترکیه و قطر هم که با همه فراز و فرودها، چالش مهم و عمیقی را در تاریخ روابط دو کشور نمی‌بینیم.
کوتاه اینکه، شاید در رویکرد سیاست خارجی ترامپ نوعی واقع گرایی ساختاری تدافعی را مشاهده کنیم که مؤلفه قدرت و بر مبنای آنارشی در نظام بین الملل در آن مشاهده می‌شود، اما همانطوری که پیشتر ذکر شد، حداقل آنگونه بر مبنای سخنان و دیدگاه‌های وی در دوره جدید ریاست جمهوری اش نمایان است، نمی‌توانیم او را یک نئو رئالیسمی بدانیم که تامین قدرت را به عنون مولفه‌ای سخت و تاثیر گذار در عرصه بین الملل بر مینای آنارشی موجود در نظام بین الملل (آنگونه که کنت والتز مطرح کرده است) می‌داند، حتی وی را نمی‌توانیم نئو لیبرالیسمی بدانیم که متکی بر همگرایی میان سازمان‌ها و نهاد‌ها در حوزه‌های اقتصادی است. ترامپ را می‌توانیم زاینده یک رویکرد جدید به نام «ترامپیسم» بدانیم که فارق از هر تقسیم بندی در حوزه نظریه‌های عرصه سیاست خارجی و روابط بین الملل بدون ایدئولوژی تعریف شده‌ای در سیاست خارجی، متفاوت‌تر از هر رییس جمهور ایالات متحده تا کنون، تقویت ایالات متحده را در اصلاح مشکلات اقتصادی و تقویت نیروی نظامی ایالات متحده با نگاه به ظرفیت‌های درونی کشور و بدون توجه به همکاری یا نبود همکاری بازیگران تاثیر گذار عرصه بین الملل دانست.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1250710/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جزئیات مرگ 4 کودک در پی قصور یک پزشک

توافقات جدید ایران و آذربایجان در شانزدهمین نشست اقتصادی

خط‌ونشان ابوعبیده درباره آتش‌بس غزه

بازار خودرو روند متفاوتی در پیش گرفت/ جدیدترین قیمت محصولات سایپا و ایران خودرو+ جدول

ارتش اسرائیل 3 اسیر زن را تحویل گرفت+ عکس

گروگان 3 ساله از چنگال باند کودک‌ربایی آزاد شد

رهبر انقلاب بر پیکر قضات شهید اقامه نماز کردند+ فیلم

مقایسه تجارت‌نیوز از بازار مسکن ایران و عربستان؛ دوره انتظار خرید مسکن در عربستان فقط 3 سال است!

نقش‌آفرینی زنان رمز توسعه اقتصادی

مالکی: اروپایی‌ها به دنبال تضعیف ایران هستند/ جهش اقتصادی با نگاه به آسیا

یک شخص مالک 1000 ملک در ایران است

15 تحلیل درباره چشم‌انداز دلار

فردا؛ آغاز اولتیماتوم اصلاح اطلاعات حقوق و مزایای کارکنان در سال 1403

ادعای جدید بایدن درباره ایران و حزب‌الله

از جشن تولدی که نیمه کاره رها شد تا تماس تلفنی شبانه با نتانیاهو/ جزئیات محرمانه از توافق آتش بس غزه

تاثیر تحریم‌های جدید آمریکا علیه روسیه بر قیمت گازوئیل

رویای سال 93 برای بازار خودروی 1403 محقق شد؟

جزئیات جدید از ترور قضات دیوان عالی

رئیس‌ کمیسیون اصل نود: نزدیک به 10 سال است که در انتظار تکمیل سامانه املاک هستیم

معرفی ظرفیت‌های مهم سرمایه گذاری در نخستین اجلاس زنان راه ابریشم

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران وارد پاکستان شد/ سرلشکر باقری: با همکاری پاکستان، مرز را به مرز دوستی با ارتباطات اقتصادی گسترده تبدیل می‌کنیم

رسانه‌ها مهمترین ابزار برای تصمیم‌سازی هستند

آمریکا بمب‌های هسته‌ای خود در اروپا را ارتقا داد

انتقال اوراق بهادار متوفیان به وراث، آسان‌تر از همیشه

سخنرانی ایلان ماسک در گردهمایی که ترامپ برگزار می‌کند

ترامپ چگونه نتانیاهو را تسلیم خود کرد؟

قیمت طلا، سکه و دلار امروز یکشنبه 30 دی 1403/ طلا 18 عیار و سکه امامی ارزان شدند

نیروهای ارتش روسیه شهرکی در شرق اوکراین را تصرف کردند

قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 30 دی 1403/ کاهش قیمت‌ها+ جدول

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز یکشنبه 30 دی 1403/ سکه امامی ارزان شد

رشد چشمگیر صادرات خاویار ایران در 9 ماهه امسال

ادعای یک کشور اروپایی درباره توافق پوتین و ترامپ

بورس در انتظار یک اشاره

سریع ترین راه فروش فوری خودرو

مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن: هیچ دستگاهی حق آدرس گرفتن از مردم را ندارد

شبکه سازی مؤثر برای مشارکت اقتصادی زنان در مسیر راه ابریشم

ظرفیت‌های کردستان برای جذب سرمایه‌گذاری‌های کلان مورد استفاده قرار گیرد

پرسپولیس و درویش برای هم ماندند!

چرخابی: گندوز فقط تماشاگر بود/ کارترون یک مربی اقتصادی است

عارف یک آئین نامه مهم را ابلاغ کرد

چند نفر برای حج تمتع 1404 ثبت‌نام کرده‌اند؟

هدف سرلشکر باقری از سفر به پاکستان مشخص شد

وزیر میراث‌فرهنگی حکم انتصاب تازه صادر کرد

عضو موسسه تحقیقات دامی کشور: قیمت شیر الان 18 هزار تومان است، ولی از روستایی 10 هزار تومان می‌خرند

پیش بینی قیمت دلار 1 بهمن 1403

کارشناس اقتصادی: 5 دهک اول جامعه هیچ تسهیلاتی دریافت نکرده‌اند

شهادت، اکسیر حیات امت اسلام است

پشت پرده لو رفتن دعوای سیدحسین و رضاییان

به دنبال ایجاد بستر مناسب برای معرفی توانمندی‌های اقتصادی بانوان مشهدی هستیم

شناسایی عوامل ترور قضات روی میز فراجا

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی