بازار آریا

آخرين مطالب

مقصر گرانی دلار کیست؟/ همتی زیر تیغ استیضاح می‌رود؟ اقتصاد ایران

مقصر گرانی دلار کیست؟/ همتی زیر تیغ استیضاح می‌رود؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - چند ماه قبل که مسعود پزشکیان توانست به پاستور راه یابد، کمتر کسی تصور می‌کرد که پس از مدتی کوتاه زمزمه‌های از استیضاح وزیر اقتصادش به گوش برسد.
در همین راستا در روزهای گذشته، عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، و محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی، با اعضای کمیسیون اقتصادی و نمایندگان جلساتی را برگزار کرده‌اند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بااین‌حال به نظر می‌رسد که این جلسات به نتیجه مطلوب نرسیده است.
همتی زیر تیغ استیضاح/بانک مرکزی دوباره قربانی می‌دهد؟ در این میان، انتشار اظهارات همتی درباره کف نرخ دلار در محدوده 73 هزار تومان، باعث ایجاد التهابی قابل‌توجه در بازار ارز شد و حتی تکذیب این موضوع از سوی او نیز نتوانست تأثیرات منفی این اتفاقات را جبران کند. همتی اعلام کرده بود که فیلم سخنانش به‌صورت گزینشی منتشر شده است. او می‌توانست با انتشار فیلم کامل اظهاراتش، اثرات خبر نادرست منتشر شده را کاهش دهد، اما این اقدام در برنامه‌های او قرار نگرفت. همین امر موجب شده که عده‌ای از نمایندگان به فکر استیضاح بیفتند. برخی از نمایندگان می‌گویند سکوت کنیم تا دلار 100 هزار تومان شود؟ 
در همین رابطه احمد نادری، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگویی به ثبت رسمی دو طرح استیضاح وزرای دولت( وزیر اقتصاد و وزیر نفت) در سامانه مجلس خبر داد و گفت: علاوه بر این دو طرح، برخی استیضاح‌های دیگر به‌صورت شفاهی مطرح شده‌اند، اما تنها طرح‌هایی که حداقل 10 امضا دارند و به‌طور رسمی ثبت شده‌اند، مورد بررسی قرار می‌گیرند. تاکنون استیضاح وزیر نفت با 23 امضا و وزیر اقتصاد با بیش از 70 امضا ثبت شده است. 
همتی در مرداد 1397 به عنوان رئیس بانک مرکزی منصوب شد و در خرداد 1400 از بانک مرکزی رفت. بر اساس اطلاعات موجود، قیمت ارز در اوایل مرداد 1397 حدود 9500 تا 10 هزار تومان بود و در خرداد 1400 به 24 هزار تومان افزایش یافت.
نکته مهم دیگر این است که در چند وقت اخیر این گمانه به وجود آمده که به‌احتمال زیاد فرزین برای جلب رضایت وزیر اقتصاد و اعمال تغییرات در رهبری ارزی بانک مرکزی، یکی از مقامات ارشد خود را فدای این هدف خواهد کرد. ممکن است این فرد قربانی، محمد آرام، معاون ارزی او باشد.
استیضاح وزیر اقتصاد احمدی‌نژاد و روحانی البته در چند دهه اخیر، وزرای اقتصادی بارها در مجلس شورای اسلامی حضور یافته‌اند و از میان آن‌ها، دو نفر استیضاح شده‌اند. شمس‌الدین حسینی و مسعود کرباسیان وزرای اقتصادی در دولت‌های احمدی‌نژاد و روحانی.
جالب اینجاست که پس از هر استیضاح و برکناری، مشکلات اقتصادی نه‌تنها حل نشده، بلکه به آن‌ها افزوده شده است.
همچنین استیضاح همتی در حالی کلید خورده که در آن زمان که پزشکیان راهی پاستور شد مردم و فعالان اقتصادی بر این باور بودند کشور در حال پوست‌اندازی اقتصادی است و رئیس‌جمهور به دنبال جذب متخصصانی است تا اقتصاد بیمار ایران را بهبود بخشد. در این راستا، حمایت علی طیب‌نیا، وزیر سابق اقتصاد که به‌عنوان طبیب تورم ایران شناخته می‌شود، به‌عنوان فرمانده اقتصادی دولت مسعود پزشکیان، موجی از امید را در میان مردم ایجاد کرد. اما پس از گذشت چند ماه، به نظر می‌رسد که مردم متوجه شده‌اند که دولت سیزدهم اسب زین شده‌ای تحویل نداده و ساکنان پاستور با چالش‌های جدی روبرو هستند.
حمایت قالیباف از تیم اقتصادی دولت البته اگرچه محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی معتقد است که اکنون زمان مناسبی برای ارزیابی عملکرد تیم اقتصادی دولت نیست؛ اما گروهی دیگر بر این باورند که تیم اقتصادی دولت پزشکیان بیش از حد منفعل عمل کرده است. این ادعا باتوجه‌به نوسانات قیمت ارز، طلا و سکه تقویت می‌شود. به گفته این افراد، سیاست‌های پولی و نرخ ارز از عوامل کلیدی در سنجش عملکرد اقتصادی یک دولت به شمار می‌روند و تغییرات در قیمت ارز می‌تواند تأثیرات قابل‌توجهی بر تجارت خارجی، نرخ تورم، رشد اقتصادی و سایر جنبه‌ها داشته باشد.
رشد محسوس دلار در چند ماه تحلیل نمودار شاخص ارزی در تهران نشان‌دهنده افزایش قابل‌توجه قیمت دلار است. روزی که عبدالناصر همتی به خیابان باب همایون رفت، قیمت دلار در محدوده 58 هزار تومان قرار داشت، اما چند ماه بعد به سطوح روانی حساسی رسید. البته در این مدت، عوامل متعددی در این تغییرات نقش داشتند که از جمله آن‌ها می‌توان به تحولات خاورمیانه و جراحی ارز نیمایی اشاره کرد که به‌عنوان دو عامل اصلی این افزایش قیمت ارز شناخته می‌شوند.
پشت پرده گرانی دلار از زبان فرزین /تکرار سریال جمشید بسم‌الله و وحید مظلومین! در این شرایط، محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی، اعلام کرده است که نرخ دلار در بازار ایران تحت‌تأثیر یک کانال آمریکایی قرار دارد. به گفته برخی افراد، این کانال که با نام «بن‌بست» شناخته می‌شود، هر روز ساعت 9 صبح نرخ دلار را اعلام می‌کند و تمامی سرورهای آن در آمریکا مستقر هستند. در این زمان، هیچ معامله‌ای انجام نمی‌شود و این کانال نرخ را تعیین می‌کند که صرافی‌ها نیز بر اساس آن عمل می‌کنند.
فعالان اقتصادی نیز در واکنش به این اظهارات بیان می‌کنند که این نخستین‌بار نیست که مسئولان اقتصادی دولت از پذیرش مسئولیت خود طفره می‌روند و افزایش قیمت‌ها را به گردن دیگران می‌اندازند.
پیش‌ازاین نیز در اواخر دهه 1380 و اوایل 1390، معاون اول محمود احمدی‌نژاد افزایش قیمت دلار را به فردی به نام «جمشید بسم‌الله» نسبت داد که به گفته او قیمت‌ها را قبل از شروع بازار اعلام می‌کرد. همچنین در سال 1397، با افزایش قیمت سکه طلا، مسئولان به‌جای اشاره به تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی، فردی به نام «وحید مظلومین» را به‌عنوان عامل افزایش قیمت معرفی کردند که بعدها محاکمه و اعدام شدند.

بازار آریا

مدیران دولتی روزه سکوت گرفته‌اند! نکته عجیب ماجرا آنجاست که مقامات دولت چهاردهم در مواجهه با افزایش نرخ ارز و شایعات مربوط به آن، واکنشی نشان نداده‌اند. پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه، و سایر مقامات از جمله سخنگوی دولت و معاون رئیس‌جمهور در برابر این موضوع سکوت کرده‌اند، درحالی‌که در گذشته به مسائل ارزی واکنش نشان می‌دادند. همچنین، در سال‌های گذشته، مقامات دولتی به‌صراحت اعلام کرده‌اند که دولت از افزایش نرخ ارز نفعی نمی‌برد و خواهان تضعیف پول ملی نیست.
در همین حال، سایر وزارتخانه‌های مرتبط با تأمین ارز در ایران نیز به‌طورکلی رویکرد سکوت را در پیش گرفته‌اند. وزارت صمت هنوز گزارشی درباره وضعیت واقعی اقتصاد منتشر نکرده است که نشان دهد آیا چرخ‌های این اقتصاد به حرکت درآمده‌اند یا خیر. عدم ارائه تحلیل دقیق از وضعیت واقعی اقتصاد ایران، فضایی را برای سیاه‌نمایی و ایجاد نگرانی در میان مردم فراهم می‌آورد.
اگرچه آمارهای صادرات نفت به‌صورت محرمانه نگهداری می‌شود، اما اظهارات وزیر نفت درباره وضعیت کنونی می‌تواند تا حدی آرامش‌بخش باشد. با این‌حال، سکوت جمعی مقامات دولتی و عدم پاسخگویی بانک مرکزی نسبت به وقایعی که ریشه‌های متعددی دارند، بدون شک به گسترش بحران به‌جای مدیریت آن منجر خواهد شد.
حال باید دید دولت چهاردهم در مواجهه با افزایش قیمت ارز و نوسانات کنونی قادر خواهد بود تدبیری بیاندیشد. گفته می‌شود تغییرات تازه‌ای در روزهای آتی در راه است. 
223224
کد خبر 2004850

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1245698/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توصیه‌ی مهم تجمع علمای مسلمین به رئیس جمهور جدید لبنان

ورشکستگی در آلمان به بالاترین میزان خود رسید !

ضعیف ترین وزیر پزشکیان از نظر افکار عمومی/شبکه های اجتماعی کدام وزیر را دوست ندارند؟

چه تعداد ایرانی درگیر آتش‌سوزی کالیفرنیا شدند؟

روند کاهش قیمت مرغ طی روزهای گذشته

افزایش 40 هزار بشکه‌ای تولید نفت شرکت آغاجاری

آمریکا دوباره صنعت نفت ونزوئلا را تحریم کرد

این تیم میزبان سوپرجام شد

آغاز پیش‌فروش ٢ محصول این خودروساز

تهرانی‌ها از امروز مشکلات‌شان را در این سامانه اعلام کنند

سقوط اقتصادی فرانسه نزدیک است؟

بلایی که سامانه یکپارچه خودرو‌های وارداتی بر سر متقاضیان درآورد/ خودرو‌های خوب برای از ما بهتران!

علیرضا دبیر: امیر عابدینی ادبش را نشان داد!

نگاه صرف به بخش اقتصادی گردشگری یک ظلم به بخش گردشگری و میراث فرهنگی کشور است

تولید مولیبدن به دلیل رشد بی رویه مواد اولیه متوقف شده

گوشی اقتصادی جدید سامسونگ را بشناسید +عکس

عارف: دولت مصمم به تحقق رشد 8 درصد اقتصادی است

اروپاگرایی ارمنستان و عواقب سنگین اقتصادی و امنیتی برای آن

اعتراض کادر درمان ترکیه به مقررات پولی‌سازی و ریاضت اقتصادی

عارف: در برابر ایران‌هراسی ضعیف و انفعالی برخورد کردیم/ تمام کشورهای منطقه به حوزه تمدنی ایران افتخار می‌کنند/ نگاه صرف به بخش اقتصادی گردشگری یک ظلم به بخش گردشگری و میراث فرهنگی کشور است

بنگاه‌های اقتصادی کوچک ایران لنگ یک وام 100 میلیونی مانده‌اند

گوشی اقتصادی جدید سامسونگ

تصاویر/ نشست مشترک معاون اول رئیس جمهور با فعالان اقتصادی حوزه گردشگری

زمان پیش‌فروش ٢ محصول اقتصادی سایپا اعلام شد

«اقتصاد هنر» محور تازه توسعه صنایع دستی اصفهان است/ لزوم شناسنامه‌دار کردن آثار هنری

استارلینک چیست؟

دیدار میقاتی و الجولانی در دمشق + عکس

وداع متقاضیان با محصول پرطرفدار ایران خودرو

بلاگرها در این استان صاحب خانه می‌شوند

هم‌دردی عارف با حادثه دیدگان آتش‌سوزی در کالیفرنیا

اعلام وضعیت اضطرار توسط وزارت بهداشت آمریکا

اولین تصاویر از خنثی‌سازی عملیات داعش در حرم حضرت زینب (س) + فیلم

معاون وزیر اقتصاد ارتباط بین FATF و تحریم های آمریکا را رد کرد

چگونه با پیراهن مشکی مردانه، استایلی لاکچری داشته باشیم؟

53 میلیون دلار در تالار ارز تجاری معامله شد

188 تجهیز فرآورشی به مدار عملیاتی بازگشتند

پروژه ساخت تأسیسات جمع‌آوری گازهای مشعل در عراق کلید خورد

تصویب 12 پروژه با اعتبار 3.6 همت در شرکت ملی نفت

حمایت از شرکت‌های داخلی آینده صنعت نفت را تضمین می‌کند

پشت پرده دست سازش آنکارا به کردها

آغاز پیش‌فروش ٢ محصول سایپا از دوشنبه

دستور دادستان تهران برای دادرسی اصحاب دعوا

برگزاری کارگاه هوش مصنوعی در زمینه اچ‌اس‌ئی

تشدید تحریم‌ها علیه صنعت نفت روسیه از سوی واشینگتن

هائیتی: 15 سال پس از زلزله ژانویه 2010

رشد اقتصادی جهان در سال 2025 بدون تغییر می‌ماند؟

عارف: گنجینه‌ های پنهان ایران، کلید حل مشکلات اقتصادی!

کمبود آب تامین پایدار غذا را در مقیاس جهانی تهدید می‌کند

علت عدم علاقه مردان به شغل معلمی مشخص شد/ معلمی زنانه شد؟

قطع گاز 1000 ویلای خالی از سکنه در این استان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی