بازار آریا

آخرين مطالب

رونق پتروشیمی‌ها با سامانه ارز توافقی اقتصاد ایران

رونق پتروشیمی‌ها با سامانه ارز توافقی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - آریا بازار / با آغاز عرضه ارز پتروشیمی‌ها از روز دوشنبه در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران، صنعت پتروشیمی ماهانه حدود 900 میلیون دلار در این بازار عرضه خواهد کرد. آنگونه که متولیان این حوزه اعلام کرده‌اند مانند سایر بازار‌ها طرفین معامله دسترسی راحت‌تری به هم خواهند داشت و علاوه بر حذف رانت ارزی و شفافیت، نرخ ارز نیز غیردستوری و مبتنی بر عرضه و تقاضا کشف می‌شود.
در 9 ماهه سال جاری صادرات پتروشیمی‌ها حدود 10 میلیارد دلار بوده است که 8 میلیارد و 176 میلیون دلار از این میزان صادرات در سامانه نیما عرضه شده و مابقی برای نیاز‌های خود صنعت استفاده شده است.
حال از هفته جاری مبادلات پتروشیمی‌ها هم در این سامانه عرضه خواهد شد. دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در رابطه با فعالیت صنعت پتروشیمی در بازار ارز تجاری گفته است: با این اقدام مناسب بانک مرکزی، رانت‌های ارزی از بین می‌رود و صادرکنندگانی که با سختی‌های فراوان، محصول خود را به فروش می‌رسانند و ارز حاصل صادرات را به کشور می‌آوردند، حس سرخوردگی نخواهند داشت؛ در نتیجه، صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات خود را با اشتیاق بیشتری در سامانه ارز تجاری به فروش خواهند رسانید.
کارشناسان معتقدند با افزایش عرضه صادرکنندگان از یک سو و کاهش تقاضا از سوی دیگر، به مرور زمان تعدیل قیمت ارز اتفاق خواهد افتاد؛ در نتیجه بازار ارز تجاری برای اقتصاد ملی و تولیدکننده تاثیر مثبتی خواهد داشت. در میان صنایع مختلف، صنعت پتروشیمی بالاترین ارزآوری و بیشترین حجم عرضه ارز را دارد. همچنین این صنعت رتبه نخست رفع تعهد ارزی را در بین همه صنایع در اختیار دارد و با عرضه ارز پتروشیمی‌ها در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران، درآمد پتروشیمی‌ها افزایش یافته و گردش مالی بیشتری خواهند داشت.

منافع بازار ارز تجاری برای پتروشیمی‌ها / سرمایه‌گذاری‌ها بیشتر می‌شود
سیدحمید حسینی، رییس اتحادیه صادرکنندگان پتروشیمی گفت: در سیستم ارزی قبلی بانک مرکزی نکته‌ای وجود داشت این بود که چند نوع ارز وجود داشت. صادرکنندگان پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی و فولادی ارز خود را در سامانه نیما عرضه می‌کردند. مابقی واردکنندگان محصولات کشاورزی، غذایی و لوازم خانگی و... هم حق داشتند که از محل صادرات خود واردات انجام داده یا بارنامه خود را به دیگران بفروشند. همچنین ارز ترجیحی و ارز آزاد داشتیم که تقریبا چهار نوع نرخ ارز در بازار داشتیم. ارز نیمایی که صرفا یک سامانه بود و بازار نبود، قیمت‌گذاری آن توسط بانک مرکزی کنترل می‌شد و عمدتا برای واردات این نوع ارز مورد استفاده قرار می‌گرفت. تفاوت ارز نیمایی با بازار آزاد به حدی بود که برای واردکنندگان جذابیت داشت و آن‌ها را به واردات بیشتر تشویق می‌کرد و این نگرانی وجود داشت که این نوع قیمت‌گذاری ارز، هم باعث تشویق واردات و هم خروج ارز از کشور شود.
وی افزود: با توجه به مشکلاتی که در منطقه ایجاد شده و قیمت ارز در حال افزایش بود بانک مرکزی تصمیم گرفت ارز صادراتی را به بازار ارز توافقی یا همان تجاری ببرد و سامانه را تبدیل به بازار کند و در این بازار خریدار و فروشنده با هم معامه کنند و در پروسه واردات هم معطل ثبت سفارش و تخصیص ارز بانک مرکزی نباشد و بتواند از همین محل، بین خریدار و فروشنده انجام شود.
سیدحمید حسینی بیان کرد: ابتدا قرار بود در بازار ارز توافقی فقط محصولات کشاورزی، مواد غذایی و امثالهم حضور داشته باشند، اما بانک مرکزی از آنجا که مطمئن شد بازار ارز توافقی تاثیر مثبت در بازار داشته است، تصمیم گرفت که صادرکنندگان سایر محصولات همچون پتروشیمی، فولاد و فرآورده‌های نفت را هم به این بازار بیاورد و با عرضه بیشتر ارز، بتواند بازار را کنترل کند و موجب اثرگذاری بر دلار آزاد شود. چون دلار آزاد که کارکردی در اقتصاد ما ندارد به جز اینکه مسافری بخواهد در خارج از کشور خرید کند یا برای ورود کالای قاچاق استفاده کند اما برای مابقی کالاها و واحد‌های صنعتی و کارخانه‌ها افراد می‌توانند ارز خود را از بازار ارز توافقی خرید کنند. 
رییس اتحادیه صادرکنندگان پتروشیمی بیان کرد: لذا سیاست بانک مرکزی این است که با تقویت بازار ارز تجاری و عرضه بیشتر ارز در این بازار مانند پتروشیمی‌ها حدود 2 میلیارد دلار ارز را در آن عرضه کند. این موضوع می‌تواند قیمت بازار ارز تجاری را کنترل کند تا به کمک آن، قیمت بازار آزاد هم کاهش پیدا کند. ولی این موضوع باعث نارضایتی بقیه صادرکنندگانی شده که کالای خود را بر اساس قیمت بازار ارز تجاری خریداری نمی‌کنند. مثلا صادرکنندگان پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی می‌توانند مواد اولیه خود را به قیمت ارز تجاری خریداری کنند. یعنی مثلاً اگر ارز تجاری امروز 66 هزار تومان است قطعاً قیمت‌گذاری مواد اولیه و خوراک این واحد‌ها بر اساس دلار 66 هزار تومانی خواهد بود. اما صادرکنندگان محصولات کشاورزی مانند زعفران، پسته، فرش، میوه و تره‌بار و برخی اقلام صنعتی معتقدند که مواد اولیه و هزینه‌های حمل‌ونقل را باید با قیمت بازار آزاد تهیه کنند و این باعث ایجاد نارضایتی در بین این گروه از صادرکنندگان شده است.
وی افزود: این گروه‌ها حدود 10 میلیارد دلار کالا صادر می‌کنند و الان از وضعیت ارز تجاری ناراضی هستند. ولی به نظر می‌رسد که صادرکنندگان محصولات پتروشیمی، فولاد، فرآورده‌های نفتی و تا حدودی واردکنندگان از این بازار رضایت دارند.
حسینی در مورد تأثیر این بازار بر سرمایه‌گذاری هم توضیح داد: من فکر می‌کنم که این نرخ انگیزه لازم را برای صاحبان صنایع خصوصا پروژه‌های صنعتی نیمه‌تمام، به‌ویژه در بخش پتروشیمی و فولاد، فراهم می‌کند. چون پروژه‌های جدی کمتری در این بخش‌ها داریم و بسیاری از پروژه‌ها نیمه‌تمام هستند. این سیستم می‌تواند انگیزه‌ای باشد که صاحبان پروژه‌ها بدانند ارز خود را در یک بازار رقابتی و با قیمت‌های واقعی می‌توانند بفروشند. این امر باعث تشویق و ترغیب برای توسعه فعالیت‌ها و تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1245125/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امام جمعه شیراز: ان‌شاءالله کاخ سفید را حسینیه خواهیم کرد

تشویق سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری از منابع انسانی جوان در اولویت‌ها قرار گیرد

پیروزی اقتصادی گیتیزن‌ها در جدال حساس هفته

پیام تبریک وزیر امور خارجه به نخست وزیر جدید لبنان

حمایت گسترده ساکنان اراضی اشغالی از تبادل اسرا با حماس

فوری/ استان تهران فردا تعطیل است

بی‌طرفی رسانه ملی در معرض سوال | نقد عملکرد صداوسیما در برنامه‌های سیاسی!

کارت قرمز مخالفین برای اردوغان

بررسی رویکرد دولت‌های جهان درباره ارز دیجیتال/ مورد جذاب ژاپن، سوئیس و سنگاپور

بانک ها، ادارات و مراکز آموزشی کرمانشاه روز شنبه تعطیل شد

اروپا پول‌های بلوکه شده روسیه را به اوکراین داد

«بورس» توقف‌نا‌پذیر

قسط 70 میلیونی نهضت ملی مسکن/ متقاضیان باید تاوان بی‌عملی بانک‌ها را بدهند؟

امام جمعه شیراز: کاخ سفید را حسینیه خواهیم کرد | به اذن خدا قدرت در عالم دست به دست می‌شود

بندر چابهار فرصتی استراتژیک برای اقتصاد افغانستان

حمله یک همراه بیمار با چاقو به کارمند حراست بیمارستان مسجد سلیمان

شهادت عزت ابدی است که در تاریخ می‌ماند

کاهش واردات روغن خام به کشور/ رشد 35 درصدی قیمت جهانی روغن

قیمت نفت برنت به یک قدمی 80 دلار رسید

نمایشگاه خوزستان و تأمین نیازهای صنعت نفت دریایی

پیشرفت 80 درصدی گازرسانی به چابهار

ترامپ: برای آیت الله خامنه‌ای آرزوی موفقیت می‌کنم

بزرگترین اقتصادهای جهان در آغاز سال 2025

ان‌شاءالله کاخ سفید را حسینیه خواهیم کرد؛ سران از خدا بی‌خبر آمریکا مطمئن باشند که این وعده تحقق پیدا خواهد کرد

ناو هواپیمابر آمریکا هدف حملات موشکی یمن قرار گرفت

تعداد کشته‌های آتش سوزی لس آنجلس اعلام شد/ احتمال افزایش قربانیان وجود دارد

تایید سوابق تحصیلی برای کنکور سراسری 1404 تمدید شد

زمان حراج جدید سکه اعلام شد/ فرصت واریز وجه تا ساعت 23 امشب

نسخه اکونومیست برای فقیرترین اقتصاد جهان

بزرگراه زابل - زاهدان با حضور رئیس‌جمهور به طور کامل افتتاح شد

نوع پوشش دانشجویان در دانشگاه‌ها جدی گرفته شود

هزینه‌های منطقه‌ای ایران سرمایه‌گذاری برای امنیت ملی است

آینده رمزارزها چگونه خواهد بود؟

آمار اعلامی وزارت بهداشت از شهدای غزه 41 درصد کمتر از میزان واقعی است

قیمت خودرو ریزش کرد+ جدول

صنعا زیر آتش حملات هوایی آمریکا و انگلیس

سیاست جدید ارزی به 4 میلیارد دلار کم‌اظهاری صادرات پایان می‌دهد؟

تکیه به ظرفیت‌های داخلی راه‌حل مشکلات اقتصادی است

مسئولان باید با تبعیت از فرامین مقام معظم رهبری، گره‌های اقتصادی را باز کنند.

ضرورت مشخص کردن برنامه اقتصادی استان فارس/مدیران قوی پای کار بیایند

ورود سامانه بارشی به این استان از فردا/ صدور هشدار سطح زرد هواشناسی

ارز مجازی طلا نیست

توضیح قوه قضائیه درباره خودکشی 3 دختر در یک مجتمع تجاری در کرج

60 واحد مسکونی در این استان به مددجویان واگذار شد

میقاتی به سوریه می‌رود

مشکل واریز وجه حراج سکه برطرف شد

تغییر رویکرد مالیاتی دولت به نفع حقوق بگیران

یک نماینده مجلس: باید به وزرا و دولت فرصت داد/ استیضاح جز ضرر عایدی خاصی برای مردم و کشور ندارد/ تغییراتی در رده‌ مدیران میانی وزارتخانه‌ها صورت گیرد

امام جمعه تبریز: مسئولان گره‌های اقتصادی را باز کنند

به جوانان اهل کار در آذربایجان‌ شرقی فرصت داده شود

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی