بازار آریا

آخرين مطالب

علل مهاجرت داخلی در ایران بررسی شد

مهاجرت اجباری با گسل رفاهی اقتصاد ایران

مهاجرت اجباری با گسل رفاهی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - مرکز پژوهش‌های مجلس اخیرا در گزارشی به بررسی علت مهاجرت داخلی در ایران طی سال‌های 1375 تا 1399 پرداخته است. نتایج این گزارش حاکی از آن است که الگوهای مهاجرت داخلی در ایران تحت‌تاثیر دو عامل سن و جنسیت قرار دارد. براساس این گزارش در بازه 1375 تا 1400، حدود 20 تا 25درصد از مهاجرت‌ها به دلایل اقتصادی صورت گرفته است. همچنین توسعه انسانی نامتوازن در استان‌های کشور موجب تشدید مهاجرت‌ها و پیامدهای منفی برای هر دو نوع استان توسعه‌یافته و کمتر‌توسعه‌یافته شده است. در استان‌های کمترتوسعه‌یافته معضلاتی مانند از دست دادن نیروی انسانی متخصص و افزایش فقر و در استان‌های توسعه‌یافته‌تر مشکلاتی مانند حاشیه‌نشینی و اشتغال کاذب به وجود آمده است. بررسی‌ها حاکی از آن است که ادامه تمرکزگرایی منابع و نابرابری‌های توسعه‌ای باعث ادامه مهاجرت‌ها و تشدید مشکلات خواهد شد.
مهاجرت داخلی، چه درون‌استانی و چه بین‌استانی، نقش مهمی در تغییرات جمعیتی و رشد جمعیت شهرستان‌ها و استان‌های کشور دارد. این مهاجرت‌ها بر ابعاد اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی استان‌ها نیز اثرگذار است. بررسی‌ها حاکی از آن است که مهاجرت رفتاری تصادفی نیست؛ بلکه زمانی رخ می‌دهد که شرایط اجتماعی و اقتصادی فعلی نتواند نیازهای افراد را برآورده کند و آنها را به جست‌وجوی فرصت‌های بهتر سوق دهد. به همین منظور مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی علل و پیشران‌های مهاجرت داخلی در ایران طی سال‌های 1375 تا 1400 پرداخته است.
تاثیر عوامل اقتصادی بر مهاجرت
مهاجرت داخلی در ایران تا حد زیادی با عوامل اقتصادی، به‌ویژه اشتغال و بیکاری، مرتبط است. در بازه 1375 تا 1400، حدود 20 تا 25درصد از مهاجرت‌ها به دلایل اقتصادی، از جمله جست‌وجوی کار، یافتن شغل بهتر، یا انتقال شغلی صورت گرفته است. همچنین، بررسی‌ها حاکی از آن است که استان‌های مهاجرفرست نسبت به استان‌های مهاجرپذیر، نرخ بیکاری بالاتری به‌ویژه در میان فارغ‌التحصیلان دانشگاهی دارند. این مساله به‌ویژه از آن جهت اهمیت دارد که مهاجرت جوانان و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی از استان‌های مهاجرفرست، عمدتا به دلیل عدم وجود شغل مناسب و عدم امنیت شغلی رخ می‌دهد. این امر باعث می‌شود استان‌ها از بهره‌گیری از نیروی کار متخصص و نخبه خود محروم شوند و در نتیجه به میزان محرومیت آنها افزوده شود.

بازار آریا

براساس گزارش بازوی پژوهشی مجلس، مقایسه درصد علل مهاجرت براساس محل سکونت (شهری و روستایی) طی دوره 1395 تا 1399 نشان می‌دهد که علت «پیروی از خانوار» در شهرها برای مهاجرت بیشتر از روستاها بوده است. علاوه بر این، در شهرها عوامل مرتبط با کار و تحصیلات به‌عنوان علل مهاجرت اهمیت بیشتری داشته‌اند. در مقابل، در روستاها، دلیل انجام یا پایان خدمت نقش برجسته‌تری برای مهاجرت نسبت به مناطق شهری داشته است.
تاثیر سن و جنس بر مهاجرت
مهاجرت داخلی در ایران از نظر سن و جنسیت الگوهای مشخصی دارد. بیشتر مهاجرت‌ها در سنین جوانی رخ می‌دهند و دلایل مهاجرت با توجه به سن و جنسیت متفاوت است. تاثیر تحصیلات بر مهاجرت از حدود 10سالگی آغاز شده و تا سنین 20تا 24سالگی به‌عنوان یکی از دلایل اصلی ادامه دارد. تفاوت‌های جنسیتی در دلایل مهاجرت از 15سالگی آشکار می‌شود و تا گروه‌های سنی بالاتر نیز باقی می‌ماند. در زنان، علت اصلی مهاجرت در تمام سنین معمولا پیروی از خانوار است، اما این موضوع در مردان تنوع بیشتری دارد.
در دوره مورد مطالعه مرکز پژوهش‌های مجلس، چه در کل جمعیت و چه در مناطق شهری و روستایی (با وجود تفاوت‌های جزئی)، در مردان در گروه سنی 20 تا 24سال و 25 تا 29سال، انجام یا پایان خدمت سربازی نقش بیشتری در مهاجرت داشته است. درحالی‌که در سنین 25سال به بالا، عوامل مرتبط با کار و دستیابی به مسکن از دلایل برجسته محسوب می‌شدند. به این ترتیب، ساختار سنی-جنسی و تغییرات ساختار سنی نقش قابل‌توجهی در مهاجرت دارند. دگرگونی‌های ساختار سنی می‌توانند بر روندهای مهاجرت آینده تاثیر بگذارند و حتی ممکن است اهمیت عوامل مرتبط با کار را در سال‌های آتی پررنگ‌تر کنند.

بازار آریا

تاثیر توسعه انسانی بر مهاجرت
همچنین توسعه انسانی به‌عنوان شاخصی شامل بهداشت، آموزش و رفاه (درآمد سرانه)، همواره بر مهاجرت‌های بین‌استانی تاثیرگذار بوده است. مهاجرت داخلی در ایران از مناطق با توسعه کمتر به سمت مناطق با توسعه بیشتر و از نواحی مرزی به نواحی مرکزی جریان دارد. در هر سه دوره مورد بررسی مرکز پژوهش‌های مجلس (1385، 1390 و 1395)، استان‌های با سطح بالاتر توسعه انسانی عمدتا خالص مهاجرتی مثبت داشتند، در‌حالی‌که استان‌های با سطح پایین‌تر توسعه انسانی معمولا خالص مهاجرتی منفی را تجربه کردند. استان‌های مهاجرفرست مانند لرستان، کردستان، ایلام، کرمانشاه، کهگیلویه‌و‌بویراحمد و سیستان‌و‌بلوچستان نسبت به استان‌های مهاجرپذیر همچون تهران، اصفهان، یزد و البرز، به‌وضوح سطح توسعه انسانی کمتری داشته‌اند.
لزوم توجه به توسعه نامتوازن
براساس نتایج گزارش بازوی پژوهشی مجلس، توسعه نامتوازن استان‌های کشور باعث تشدید جریان‌های مهاجرتی و بروز پیامدهای منفی اجتماعی و اقتصادی در هر دو نوع استان‌ توسعه‌یافته و کمتر‌توسعه‌یافته شده است.
در استان‌های کمتر‌توسعه‌یافته، این پیامدها شامل از دست دادن سرمایه انسانی، نیروهای متخصص و تحصیل‌کرده و افزایش فقر است. در‌حالی‌که در استان‌های توسعه‌یافته‌تر، مشکلاتی مانند حاشیه‌نشینی، فقر، اشتغال کاذب و سایر آسیب‌های اجتماعی به وجود می‌آید. اگر تمرکزگرایی در توزیع منابع و نابرابری‌های توسعه‌ای در کشور ادامه پیدا کند، روند مهاجرت‌ها همچنان ادامه خواهد داشت. براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نه‌تنها عوامل اقتصادی، بلکه عوامل اجتماعی مانند آموزش و بهداشت نیز به طور جدی بر مهاجرت تاثیر دارند. بنابراین، تاکید صرف بر عوامل اقتصادی نباید موجب غفلت از دیگر ابعاد توسعه انسانی شود. در نهایت، توسعه همه‌جانبه و متوازن و کاهش نابرابری‌ها بین مناطق مختلف کشور می‌تواند به‌طور قابل‌توجهی جریان‌های مهاجرت داخلی را تعدیل کند و مدیریت آنها را بهبود بخشد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1244502/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روسیه الحاق ارمنستان به اتحادیه اروپا را به «سوار شدن به تایتانیک» تشبیه کرد

واکنش روسیه به انتخاب رئیس جمهور جدید لبنان

رقم عیدی بازنشستگان دو برابر پایه حقوق است؟

پیام بایدن به رئیس جمهور جدید لبنان

دبی آس رو کرد؛ جهان غافلگیر شد

مردم مراقب طلا و سکه‌های تقلبی باشند

بازگشت ایرانی‌ها از آلمان به دلیل بحران اقتصادی

ایجاد صلح و ثبات تنها با کمک و همکاری کشورهای منطقه امکان پذیر است

کف قیمت تمام شده ساخت هر متر مسکن اعلام شد/ باقری: در تهران کمتر از این قیمت امکان ندارد

کشف خودروی 200 میلیاردی قاچاق در این شهر

واکنش روحانی فرودگاه مهرآباد به حواشی

مکرون به بیروت می‌رود

حمله یمن علیه مواضع اسرائیل

کف قیمت تمام شده ساخت هر متر مسکن اعلام شد

حل مشکلات اقتصادی در گرو حل FATF است

لزوم معرفی بیشتر صنعت کفش قم در بازارهای جهانی

مهاجرانی: دولت، بخش خصوص را شریک راهبردی خود می‌داند

کاهش تورم نقطه‌به‌نقطه به 32 درصد؛ دستاورد دولت قبل با حذف ارز 4200 تومانی + فیلم

احمدیان: حضور نیرو‌های بیگانه، معادلات سیاسی و امنیتی منطقه را پیچیده‌تر می‌کند

آنکارا با کارت کردها چگونه بازی می‌کند؟

صدور مجدد گذرنامه‌ها در سوریه

چند هزار نفر حساب‌های خود را برای ثبت نام خودروهای وارداتی وکالتی کردند؟

چرا فقط دونالد ترامپ است که می‌تواند با ایران معامله کند؟ | ترامپ ادعا کرد که ایران تحت این فشار اقتصادی به دنبال توافقی «بهتر» خواهد بود

مهاجرانی: دولت بخش خصوص را شریک راهبردی خود می‌داند

واکنش روسیه به خیز ارمنستان برای عضویت در اتحادیه اروپا

مقصد سفر استانی بعدی پزشکیان مشخص شد+ جزئیات

بیانیه تازه حماس در پی ریاست جمهوری جوزف عون

ظریف: به ما فشار آمده است اما هنوز هستیم

صادرات 165 هزار تن کالا از بنادر این استان

پیشروی قیمت درهم امارات و لیر ترکیه

6 هزار میلیارد بیبی دوج برنده شوید!

آخرین کمک نظامی واشنگتن به کی‌یف در دولت بایدن

میزان حضور مرزبانان روسی در مرز ارمنستان و ترکیه کم می‌شود؟

آتش سوزی‌های مهیب کالیفرنیا به خانه ستارگان معروف هالیوود رسید

دادگاه تجدیدنظر نیویورک درخواست ترامپ را رد کرد

آژیر خطر برای فروشندگان خودرو به صدا درآمد

انتقاد وزیر کار به نحوه تعیین حداقل حقوق؛ باید دستمزد بر اساس صنف‌های مختلف تعیین شود

توانمندسازی کلیدواژه دومین همایش ملی دانش‌بنیان‌ها

احیای جایگاه آبادان و خرمشهر به‌ عنوان پیشران‌های اقتصادی با لایروبی اروند مُیسر خواهد شد

در کشور دچار ناترازی مرکب در حکمرانی هستیم

نانِ گران زیر تیغ نظارت رفت

صنعت گردشگری نقش موثری در رونق اقتصادی استان مرکزی دارد

پیام تبریک ایران به رئیس جمهور جدید لبنان

دیدار دبیر شورای عالی امنیت با نخست وزیر ارمنستان

معافیت 100 درصدی مالیاتی حقوق بگیران در سال 1404 تایید شد

خبر مهم حماس درباره توافق آتش‌بس غزه

تصاویر آخرالزمانی از آتش‌سوزی‌های لس آنجلس آمریکا

سقوط 9 هزار دلاری بیت کوین در یک روز

جلایی پور: بازی حذفی سیاسی باید متوقف شود

مرگ زودرس؛ چگونه روند صنعت زدایی زودهنگام در ایران کلید خورد؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی