بازار آریا

آخرين مطالب

ناترازی‌ برق روزانه 9218میلیارد تومان به بخش صنعت خسارت می‏‏‌زند

ضرر خاموشی، روزی 18همت اقتصاد ایران

ضرر خاموشی، روزی 18همت
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : توقف تولید و انتقال و توزیع برق در کشور هر روز حدود 18هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور خسارت وارد می‌کند که از این میزان 9218میلیارد تومان آن مربوط به بخش صنعت است. مشکلات صنعت برق و ریشه ناترازی‎ها اما دامنه وسیع‌‌‌تری دارد که شامل فرسودگی شبکه توزیع برق و اتلاف شدید انرژی نیز می‌شود. کارشناسان با تاکید بر واردات انرژی برای کاهش خسارت‌‌‌های ناترازی، خواستار لزوم تفکیک رگولاتور و بازیگر صنعت برق هستند و معتقدند در شرایط فعلی، دولت هم سیاستگذار و تنظیم‌‌‌گر صنعت برق است و هم در تولید، حضور مستقیم و فعال دارد و این مساله اثرات مخربی براین صنعت داشته است.
براساس گزارش «ارزیابی تکانه و خسارت بخش صنعت ناشی از قطعی برق» در نشست کمیسیون صنعت اتاق ایران، در شرایط فعلی 36‌درصد برق تولیدی در کشور در بخش صنعت مصرف می‌شود و بخش‌های خانگی با 31درصد، کشاورزی با 14‌درصد و عمومی با 9‌درصد در رتبه‌‌‌های بعدی مصرف قرار می‌‌‌گیرند. همچنین 8‌درصد برق تولیدی کشور به سرفصل سایر مصارف، یک‌درصد به صادرات و یک‌درصد نیز به روشنایی معابر عمومی اختصاص دارد. این گزارش در بخش تکانه‌‌‌های قطعی برق نشان می‌دهد که با فرض قطعی کامل برق، بیشترین آسیب به بخش خدمات وارد می‌شود؛ چراکه این بخش سهم عمده بازار کار و اقتصاد ایران را در اختیار دارد؛ اما در واقعیت، به‌‌‌واسطه اینکه بسیاری از اجزای بخش خدمات حتی با قطعی کامل برق نیز فعالیت خود را با مشکلاتی ادامه خواهند داد، این بخش از منظر تولید ناخالص داخلی خسارت کمتری از قطعی برق متحمل خواهد شد.
این در حالی است که براساس آمارها و مطالعات، با احتساب سهم بخش‌‌‌های مختلف اقتصادی از تولید ناخالص داخلی، بیشترین خسارت قطعی برق به بخش صنعت تحمیل می‌شود و شدت این خسارت در بخش صنعت 3694برابر، در صنعت برق 342برابر، در بخش حمل‌‌‌ونقل 226برابر و در بخش کشاورزی 245برابر محاسبه شده است. از نگاهی دیگر، تفکیک شدت تکانه قطعی برق در رشته فعالیت‌‌‌های صنعتی حاکی از این است که در شرایط خاموشی، رشته فعالیت تعمیر و نصب ماشین‌‌‌آلات و تجهیزات کمترین میزان اثرپذیری را دارد و در مقابل رشته‌فعالیت تولید فلزات پایه با ضریب 22برابر، بیشترین شدت تکانه را از قطعی برق متحمل می‌شود. در حقیقت آسیب رشته‌فعالیت تولید فلزات پایه از قطعی برق 22برابر آسیب رشته‌فعالیت تعمیر و نصب ماشین‌‌‌آلات و تجهیزات است.
بررسی شدت تکانه ناشی از قطعی برق در رشته فعالیت‌‌‌های صنعتی براساس سهم آنها از تولید ناخالص داخلی نیز حاکی از این است که رشته‌فعالیت تولید فلزات با 1059برابر، تولید مواد شیمیایی با 791برابر و تولید مواد غذایی با 332برابر، بیشترین آسیب را متحمل می‌‌‌شوند. در بخشی از گزارش کمیسیون صنعت اتاق ایران، ضرر اقتصادی بخش‌‌‌های مختلف کشور از هر روز قطعی برق نیز بررسی شده است که نشان می‌دهد با توقف تولید، انتقال و توزیع برق در کشور هر روز 17‌هزار و 973میلیارد تومان به اقتصاد کشور خسارت وارد می‌شود که 9218میلیارد تومان از آن مربوط به بخش صنعت است. طبق توضیح کارشناس مرکز پژوهش‌‌‌های اتاق ایران، خسارت روزانه قطع برق به بخش صنعت کشور، براساس اطلاعات حساب ملی سال 1402 به‌‌‌اضافه تورم 35‌درصد نقطه‌‌‌به‌‌‌نقطه در شهریور 1403 برآورد شده است.
براساس این برآوردها، بخش تولید فلزات پایه از قطعی روزانه برق 900میلیارد تومان، بخش شیمیایی 900میلیارد تومان و بخش معدنی غیرفلزی روزانه 660میلیارد تومان خسارت می‌‌‌بیند. این در حالی است که رشته‌فعالیت تعمیر و نصب ماشین‌‌‌آلات که کمترین میزان آسیب را از قطعی روزانه برق می‌‌‌بیند، روزانه 42میلیارد تومان خسارت متحمل خواهد شد.
علیرضاکلاهی صمدی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران پس از ارائه گزارش «ارزیابی تکانه و خسارت بخش صنعت ناشی از قطعی برق» ضمن درخواست از اعضای کمیسیون برای انتقال نظرات و پیشنهادهای خود برای اصلاح یا تکمیل گزارش، گفت: بنا بر پیگیری‌‌‌های انجام‌شده با معاونت حقوقی و امور مجلس اتاق ایران، قرار است در جلساتی با کمیسیون‌‌‌های اقتصادی مجلس، موضوع این گزارش و راهکارهای کمک به رفع ناترازی و جلوگیری از آسیب خاموشی به بخش‌‌‌های اقتصادی مطرح و پیگیری شود.در ادامه نشست، حسن کریمی مشاور مدیرعامل شرکت توانیر، گفت: برق یک صنعت است؛ اما در کشور به‌‌‌عنوان یک صنعت که خودش هم از قطعی برق آسیب می‌‌‌بیند، دیده نمی‌شود. او افزود: برای حل مشکل ناترازی کشور باید صنعت برق را با ماهیت واقعی آن مدنظر قرار دارد و زیان و عدم‌‌‌النفع این صنعت در ناترازی را نیز وارد محاسبات کرد.
مشاور مدیرعامل شرکت توانیر، ادامه داد: در بخش خانگی، امکان خاموشی بیش از دوساعت وجود ندارد و خاموشی طولانی‌‌‌تر عملا زندگی را با از کار انداختن سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی مختل می‌کند؛ اما در بخش صنعت خاموشی‌‌‌های طولانی‌‌‌تر اعمال می‌شود و به همین واسطه آسیب‌‌‌دیده اصلی ناترازی بخش صنعت است.
واردات انرژی برای کاهش خسارت‌‌‌های ناترازی
اعضای کمیسیون صنعت با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاری مدنظر دولت برای حوزه تجدیدپذیرها در مقایسه با یارانه برق پرداختی در اوج بار رقمی محسوب نمی‌شود، خواستار تمرکز بر واردات انرژی برای کاهش خسارت‌‌‌های ناترازی شدند و گفتند که تا زمان حل ریشه‌‌‌ای مساله، نباید از واردات انرژی غافل شد و درصورتی‌‌‌که سهم یک‌درصدی واردات برق در تامین نیاز کشور به 10‌درصد افزایش یابد، بسیاری از خاموشی‌‌‌ها منتفی خواهد شد.
تبعات قطعی گاز
نکته قابل‌‌‌توجه دیگری که در نشست کمیسیون صنعت اتاق ایران مطرح شد این بود که قطعی گاز نیز تبعات کمتری نسبت به قطعی برق ندارد و در این خصوص به‌‌‌ویژه برای صنایع فولاد و پتروشیمی باید مطالعات جدی انجام شود.
کلاهی صمدی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران، در تکمیل اظهارات اعضای کمیسیون، گفت: مشکل ناترازی برق به یک معادله چندمجهولی تبدیل شده و متاسفانه در سال آینده با شرایط بدتری مواجه خواهیم بود. او با اشاره به اینکه مشکل فعلی ناترازی برق ناشی از نبود سوخت برای نیروگاه‌‌‌هاست، گفت: گازوئیل موردنیاز نیروگاه‌‌‌ها و صنایع تامین نمی‌شود و حتی واحدهای صنعتی که برای تامین بخشی از نیاز خود ژنراتور دارند نیز قادر به تولید برق موردنیاز نیستند.رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران ادامه داد: با توجه به بحران سوخت، ایجاد نیروگاه‌‌‌های خورشیدی فقط یک مسیر کوتاه برای تولید برق کشور است و برای اجرای مصوبه دولت باید احتیاط و دقت زیادی شود که تجهیزات وارداتی برای احداث نیروگاه‌‌‌ها با کیفیت و قیمت مناسب و با حذف دلالی و سوءاستفاده تامین شود. کلاهی‌صمدی اظهار کرد: احتمال اینکه همه منابع وعده‌داده‌شده دولت برای احداث نیروگاه‌‌‌های تجدید‌پذیر تخصیص داده شود کم است و با توجه به ابعاد بحران برق و سوخت و عجله‌‌‌ای که برای احداث نیروگاه‌‌‌های تجدید‌پذیر وجود دارد، قرار است 75درصد تجهیزات و ارزش نیروگاه‌‌‌ها وارد شود که با احتساب زمین و... باید گفت کل نیروگاه و حتی اسکلت و پایه پنل‌‌‌ها نیز قرار است وارد شود. او ادامه داد: حتی اگر شرایط فاینانس چین ما را مجاز کرده که 70 تا 75‌درصد نیروگاه تجدید‌پذیر را وارد کنیم، خواستار این هستیم که به نحوی اقدام شود تا شرکت‌های ایرانی مواد اولیه و دانش فنی را وارد کنند و تولید نهایی را انجام دهند.کلاهی صمدی تاکید کرد: واردات و احداث نیروگاه‌‌‌های تجدید‌پذیر در قالب مصوبه دولت، باید در مکانیزمی با حداقل هزینه، حذف واسطه‌‌‌ها و دقت در تخصیص ارز باشد که هزینه‌‌‌ها به سمت واردات سایر اقلام نرود. او با اشاره به اینکه فعلا احداث نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر تنها پروژه زیربنایی در حال اجرای کشور است، گفت: اگر این پروژه مبتنی بر واردات باشد، تیر خلاص به بسیاری از صنایع زده خواهد شد و بهتر است واردات را به سلول و پنل که توانمندی نداریم محدود کنیم و شرایطی فراهم آوریم که با انتقال دانش فنی و مواد اولیه، ایران به زنجیره تامین نیروگاه‌‌‌های تجدید‌پذیر منطقه اضافه شود.
مشکلات شبکه توزیع برق
نکته دیگری که کلاهی صمدی در بحث ناترازی برق مطرح کرد، مشکلات شبکه توزیع برق، اتلاف شدید انرژی در شبکه و نیاز کشور به نوسازی و احداث خطوط جدید بود. او گفت: ما برای تامین برق از محل واردات باید خطوط جدید انتقال برق احداث کنیم که حداقل دوسال زمان نیاز دارد؛ چراکه خطوط فعلی ما مبتنی بر صادرات برق به کشورهای همسایه طراحی شده و آنها برقی ندارند که از این خطوط برای ما ارسال کنند.
رئیس کمیسیون صنعت با اشاره به اینکه نگهداری و ترمیم شبکه توزیع برق کشور در شرایط فعلی 15 تا 20میلیارد دلار هزینه دارد، افزود: در بحث نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر، قرار بود شبکه توزیع نقش باتری را برای این نیروگاه‌‌‌ها بازی کرده و برق این نیروگاه‌‌‌ها را به‌‌‌طور کامل دریافت کند؛ ازاین‌‌‌رو در کنار بحث احداث خطوط جدید و انتقال برق از نیروگاه‌‌‌های خورشیدی به شبکه سراسری، باید رفع مشکلات فعلی خطوط هم در دستور کار باشد.
یزدان‌بخش، عضو کمیسیون صنعت اتاق ایران، نیز در بخشی از این نشست، گفت: در شرایط فعلی به‌‌‌جای تمرکز بر واردات اجزای نیروگاه‌‌‌های خورشیدی، اگر سوخت موردنیاز نیروگاه‌‌‌ها وارد شود، مشکل ناترازی سریع‌‌‌تر رفع خواهد شد و صنایع با استفاده از ژنراتورها، کمتر از قطعی برق آسیب می‌‌‌بینند.همچنین ایزدپناه، عضو دیگر کمیسیون صنعت اتاق ایران، با بیان اینکه قیمت‌گذاری دستوری، بازار کالاهای انرژی‌بر را با مشکل مواجه کرده است، گفت: وقتی انرژی با قیمت ارزان و غیرواقعی به مصرف‌کننده تحویل داده می‌شود، کالای با رده انرژی کم‌‌‌مصرف در بازار مشتری نخواهد داشت و تولیدکننده یا نیازی به تولید این محصولات نمی‌‌‌بیند یا در صورت اجبار قانونی، قادر به جذب مشتری برای محصول باکیفیت و کم‌‌‌مصرف خود نخواهد بود.او با اشاره به اینکه برخلاف روال جهانی، رشد مصرف برق در ایران به افزایش تولید ناخالص داخلی منجر نشده است، افزود: قیمت‌گذاری اشتباه به مصرف نامتعارف برق دامن زده و تا زمانی که این شیوه ادامه داشته باشد، وضعیت نه‌‌‌تنها تغییری نخواهد کرد، بلکه بدتر نیز خواهد شد.
لزوم تفکیک رگولاتور و بازیگر صنعت برق
نکته دیگری که در نشست کمیسیون صنعت اتاق ایران مورد بحث قرار گرفت، لزوم تفکیک رگولاتور و بازیگر صنعت برق بود؛ چراکه در شرایط فعلی، دولت هم سیاستگذار و تنظیم‌‌‌گر صنعت برق است و هم در تولید آن حضور مستقیم و فعال دارد و این مساله اثرات مخربی داشته است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1242257/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بمباران دوباره غزه توسط جنگنده‌های اسرائیل

آخرین نرخ سکه امامی

لایحه اصلاح مصوبه افت قیمت خودرو به دولت می‌رود

54.2 میلیارد دلار ارز واردات تأمین شد

تردد خودرو‌های سنگین بلای جان بزرگترین پل آجری شمال کشور + فیلم

سازمان های مردم نهاد خود را در حوزه اقتصادی توانمند کنند

اینترنت، فیلترینگ، ما و شما، پسا فیلترینگ

افزایش 53 درصدی مراودات تجاری ایران و قطر در 9 ماه سال جاری

برگزاری ستاد هماهنگی روابط اقتصادی خارجی در وزارت امور خارجه

سیر تکاملی دلار در دولت های مختلف ایران

روسیه و طالبان گروه کاری مشترک تشکیل می‌دهند

السودانی: به دنبال توسعه روابط با تهران هستیم

استاندار خراسان جنوبی: تحول اقتصادی در خراسان جنوبی نیازمند تلاش و کار جهادی است

قتل فجیع جوان 17 ساله طی درگیری با سلاح سرد

موضع عراق درباره تحولات منطقه به روایت السودانی/ تاکید بر لزوم گسترش همکاری‌ها با ایران

آغاز ثبت‌نام قطعی حج تمتع 1404+ شرایط و نحوه ثبت‌نام

آخرین فرصت خرید نهال گردو اصلاح شده ضمانتی فقط با 37 هزار

توضیحات نایب رییس کمیسیون اقتصادی در خصوص موضوع دستمزد ناعادلانه کارگران با توجه به تورم

اکنون زمان بخشی‌نگری به موضوع ناترازی انرژی نیست

سراجه قم؛ کلید مدیریت بحران‌های انرژی

آنفلوآنزا در این استان به مرز هشدار رسید

فردا؛ آغاز ثبت نام نهایی حج تمتع 1404

بازی آنکارا و تل‌آویو روی گسل شام؛ ترامپ اردوغان را دور می‌زند

دانلود جوکر 2 فصل 4 قسمت 6 ششم آخر بانوان (دانلود جوکر بانوان قسمت 6 اخر) با حجم رایگان

توجه به فرمایشات رهبر انقلاب؛ توان داخلی، رمز رشد 8 درصدی اقتصاد

آیا دوره بازاریان سنتی به پایان رسید؟ | ملاقات با تاریخ

سیاست جدید ارزی و پایان بهانه‌ها برای عدم بازگشت دلار صادراتی

پتروشیمی خلیج فارس نماینده جدید خود در باشگاه استقلال را معرفی کرد

مسئولیت اجتماعی پتروشیمی‌ها: از تأثیرگذاری تا تحول پیرامونی

چاپ براساس تقاضا و جدال با بحران‌های اقتصادی نشر در ایران

نفوذ غول‌های فناوری در دولت ترامپ

تحول اقتصادی در خراسان جنوبی نیازمند تلاش و کار جهادی است

رهبر انقلاب: کینه آمریکا نسبت به کشور و انقلاب کینه شتری است / در مسائل فرهنگی، اقتصادی، تورم، تولید، ارز، حجاب و غیره ملاحظه مواضع آمریکا را نکنید

چرا مکران به عنوان پایتخت جدید ایران انتخاب شد؟

گیلان و مازندران سالمندترین استان هستند؛ رشد نزولی جمعیت

طلا جهانی امروز (19 دی) چرا ریزش کرد؟+ قیمت جدید اونس

وزارت خارجه از هیچ کوششی برای مساعدت به فعالان اقتصادی فروگذار نخواهد کرد

واقعیتی مهم درباره واریز سود سهام عدالت سال 1398 در 1403+ جزئیات

قیمت مرغ و گوشت قرمز امروز 19 دی 1403

پزشکیان فردا به سیستان و بلوچستان می‌رود

این استان‎‌ها برفی می‌شوند

اقتدار مجتمع گاز پارس جنوبی در تولید پایدار گاز

با انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی موافقت شد/ به واردات خودرو ایرادی وارد نشد/ ویدئو

دفتر نتانیاهو آتش‌بس یک هفته‌ای در غزه را تکذیب کرد

عرضه اولیه ومپنا کلید خورد

شرط مهم برای کاهش قیمت دلار

رهبر انقلاب: امروز کار اصلی دستگاه های تبلیغاتی و فرهنگی پاره کردن پرده توهم اقتدار دشمن است

اعلام آخرین قیمت انواع گوشت مرغ در بازار

44.5 تن شمش طی 4 ماه گذشته وارد کشور شد

تاکید عراقچی بر مساعدت وزارت خارجه به فعالان اقتصادی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی