بازار آریا

آخرين مطالب

5 میلیون ایرانی مهاجرت کرده‌اند/ با طوفان مهاجرت از کشور مواجهیم اقتصاد ایران

5 میلیون ایرانی مهاجرت کرده‌اند/ با طوفان مهاجرت از کشور مواجهیم
  بزرگنمايي:

بازار آریا - آفتاب‌‌نیوز :
رسول صادقی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران در سومین نشست همایش «مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز، چالش‌ها و راهکارها» با موضوع وضعیت اجتماعی و اقتصادی ایران و تاثیر آن بر مهاجرت نخبگان، گفت: افزایش مهاجرت از ایران، بازنمایی شرایط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و محیط زیستی است که از دهه 80 سرعت گرفته است.
وی افزود: پدیده مهاجرت به طور کلی در سطح بین المللی روند خطی فزاینده پیدا کرده و بر اساس نظر کاستلز تسریع شده و هر چه بیشتر زنانه شده است. البته افزایش سالخوردگی در کشور‌های شمال و نیاز آنها به مراقبت، مهاجرت نیرو‌های زن از کشور‌های جنوب را به این کشور‌ها بیشتر کرده است. از سال 2000 به این طرف، مهاجرت یک پدیده جهانی شده است. بیشتر مهاجرت‌هایی از کشور‌های جنوب به شمال انجام شده داوطلبانه بوده، اما به عنوان مثال مهاجرت‌هایی که به ایران شده اغلب به صورت توده وار و به نوعی اجباری بوده است. بر اساس تحقیقات گالوپ حتی در کشور‌های توسعه یافته هم میل به مهاجرت وجود دارد و خیلی‌ها علاقه‌مند مهاجرت به آمریکا هستند. این میل در کشور‌های در حال توسعه و در جوانان بیشتر است و ایران جزو کشور‌های متوسط به بالا در مهاجرت فرستی است.
استاد دانشگاه تهران ادامه داد: در کشور‌های توسعه یافته جذب مهاجر به دو دلیل است یکی به علت سالخوردگی و دیگری برای تامین نیروی کار که نوعی تعادل را در این جوامع به وجود می‌آورد. اما در کشور‌های در حال توسعه بیشتر جمعیت جوان و تحصیلکرده مهاجرت می‌کنند که نگرانی‌های زیادی را شکل می‌دهد. در کشور‌های توسعه یافته نیز ورود تعداد زیادی مهاجر می‌تواند مسائلی مانند تغییر هویت قومی را به وجود آورد و ممکن است در برخی از این کشور‌ها بعد از مدتی بومیان اقلیت شوند. به همین علت جنبش‌های راست گرا در برخی از این کشور‌ها به شدت مخالف ورود انبوه مهاجران هستند.
صادقی افزود: در ایران نیز ساختار جمعیت رو به میانسالی است و اکثریت جمعیت دیپلم و دانشگاه رفته هستند؛ اما از سال 1420 به سمت سالخوردگی می‌رویم و اگر سرمایه‌های جوان به سرمایه اقتصادی فعال تبدیل نشوند، با مشکلات زیادی مواجه می‌شویم.
حدود 5 میلیون ایرانی مهاجرت کرده‌اند
وی گفت: آمار دقیقی از ایرانیان مهاجرت کرده نداریم، اما حدود پنج میلیون نفر برآورد می‌شوند. عوامل زیادی در روند فزاینده مهاجرت از کشور موثر بوده که عدم بهره برداری مناسب از سرمایه‌های انسانی، ناامیدی، نبود چشم انداز بهبود، بحران‌های اقتصادی، نفوذ اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، افزایش قارچ گونه موسسات مهاجرتی و افزایش ایرانیان مهاجر که اطرافیان خود را تشویق به مهاجرت می‌کنند، از جمله این عوامل است.
افزایش اعتراضات در بین مهاجران ذهنی
استاد دانشگاه تهران افزود: میل به مهاجرت همیشه منجر به مهاجرت نمی‌شود و بخشی از افرادی که تمایل به مهاجرت دارند، اما نمی‌توانند مهاجرت کنند، ناراحتی خود را به شکل اعتراض یا اغتشاش نشان می‌دهند. آنان مهاجران ذهنی هستند که سکونت و ماندن آنها اجباری است و همواره با آرزوی مهاجرت زندگی می‌کنند.
صادقی گفت: پتانسیل اعتراضات اجتماعی در این گروه بالاست. در سال‌های اخیر این گروه افزایش پیدا کرده‌اند و از مهاجرت‌های فردی به مهاجرت نخبگان و فعالان استارت اپ‌ها رفته است. انفعال وزارت خارجه در ارتباط با ایرانیان خارج از کشور نیز به این روند دامن زده و متاسفانه شبکه سازی و نهادسازی و تلاش برای ایجاد انگیزه و امید و فرهنگ سازی در این زمینه بسیار ضعیف است.
مهاجرت نخبگان افغان از ایران به زیان کشور است
ماندانا تیشه یار، استادیار دانشگاه علامه طباطبایی نیز با اشاره به مهاجرت افغانستانی‌ها به ایران گفت: بخش مهمی از مهاجران به ایران نخبگان افغان هستند. مهاجرت این افراد از دهه 1350 به ایران شروع شد و اکنون نسل دوم و سوم آنها در ایران حضور دارند، کسانی که در ایران تحصیل کرده و رشد یافته‌اند.
وی گفت: در سه سال گذشته بعد از تحولات افغانستان موجی که از این کشور خارج شدند، نمی‌خواستند زیر سایه امارت اسلامی زندگی کنند، شامل افرادی تحصیل کرده مانند استادان دانشگاه، دانشجویان، پزشکان؛ مهندسان، حقوقدانان، اقتصاددانان جامعه شناسان، روزنامه نگاران، ادیبان و ورزشکاران بودند که علاوه بر سرمایه انسانی، سرمایه مالی هم به ایران آوردند.
تیشه یار افزود: این افراد بعد از مدتی به علل مختلف از ایران به سمت کشور‌های غربی، آمریکا و استرالیا مهاجرت می‌کنند، در حالی که دوست داشتند در ایران بمانند، زیرا به سرزمین اصلی آنها نزدیکتر بود. با این حال تلاشی برای ماندگاری آنها انجام نشد، مهاجرت این گروه از افغان‌ها از ایران به نفع کشور نیست و در بلند مدت به ضرر ایران تمام می‌شود.
وی گفت: با رفتن آنها نسل بعدی این افراد با زبان فارسی بیگانه می‌شوند. مهاجران نخبه افغان می‌توانستند در حل برخی مسائل مثل قاچاق، امنیت، مبارزه با تروریسم، محیط زیست، تغییرات اقلیمی، مساله آب به ایران کمک کنند. مساله ممانعت از تحصیل زنان افغانستان نیز در این کشور می‌تواند در آینده موجب شود فرزندان آنها به خوبی تربیت نشوند که پیامد‌های آن به ایران هم می‌رسد.
مدیران بی کیفیت و خروج نخبگان، مشکلات کشور را تشدید می‌کند
مشایخی، استاد دانشگاه صنعتی شریف نیز در این همایش گفت: در مقطعی از تاریخ ایران قرار داریم که وضعیت بسیار نگران کننده است. ما با طوفانی از مهاجرت از کشور مواجه هستیم، بسیاری از دانش آموزان حتی در مدارس مذهبی اکنون به دنبال انتخاب رشته‌ای هستند که در خارج از کشور خواهان داشته باشد و به فکر مهاجرت هستند.
وی افزود: دانشجویان دانشگاه‌های خوب کشورنیز همه تلاششان این است که معدل خوبی داشته باشند تا بتوانند بروند. مسائل اقتصادی یکی از علل افزایش مهاجرت است. زیرا بسیاری از افرادی از ایران رفته‌اند در خارج از کشور حقوق و زندگی بهتری دارند.
استاد دانشگاه صنعتی شریف گفت: محدودیت‌های تحمیل شده به خانواده‌ها و عوامل اجتماعی بسیاری از مردم را آزرده است و به دنبال رفتن هستند. مهاجرت در بین نیرو‌های تحصیلکرده بیشتر است. یکی از مهمترین عارضه‌های این اتفاق این است که کشور از نیرو‌ها و مدیران با کیفیت خالی می‌شوند.
وی افزود: در این شرایط شرکت‌های خصوصی و سازمان‌های دولتی نمی‌توانند نیرو‌های با کیفیت جذب کنند و نیرو‌های بی کیفیت به عنوان مدیران و تصمیم گیرندگان حاکم می‌شوند و تصمیم‌های غلط این افراد این سیکل معیوب را تشدید می‌کند و وضعیت کشور بدتر می‌شود.
مشایخی ادامه داد: این منظومه مدیران جدید نمی‌تواند بحران‌های مختلف اقتصادی یا مثلا بحران آب را حل کنند و با افزایش مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بحران مهاجرت از کشور باز هم تشدید می‌شود. هر دانشجویی می‌بیند همه دوستانش می‌روند و با خودش می‌گوید چرا من نروم.
وضعیت آموزش و پرورش ایران گریه دارد
وی گفت: مهاجرت، مهاجرت می‌آورد. علاوه بر آن، سیستم آموزش و پرورش هم فاجعه است، معدل‌ها پایین است، معلمان مشکل معیشت دارند. سواد دانش آموزان پایین آمده است، بچه‌های مدارس امروز در ایران فکر کردن را یاد نمی‌گیرند و در بهترین شرایط و در بهترین مدارس، فقط تست زدن را یاد می‌گیرند.
مشایخی افزود: وضعیت آموزش و پرورش ایران گریه دارد. بچه‌هایی که در این مدارس بزرگ می‌شوند، هیچ حسی به کشور ندارند و به راحتی می‌گویند به من چه و فشار و تمایل به مهاجرت به سطح دبیرستان کشیده شده است. با طوفان مهاجرت از کشور مواجه هستیم.
وی گفت: اگر بخواهیم این وضعیت را درست کنیم یک کوه کار داریم، نمی‌گویم نمی‌شود، اما کار سنگینی است. راه حل آن این است که یک تحول بزرگ به وجود بیاید و مدیریت کشور به دست خردمندان بیفتد، اول باید کشور را سامان بدهیم تا نخبگان کشور برگردند.
معین: پتانسیل ما در کشور خیلی بالاست
مططفی معین، وزیر اسبق علوم و رئیس «همایش مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز» که در سالن حضور داشت، بعد از سخنان دکتر مشایخی گفت: ما هم می‌دانیم چه خبر است؟ اما پتانسیل ما در کشور خیلی بالاست. باید از خودمان انتقاد کنیم. 15 تا 20 میلیون دانش آموخته دانشگاهی داریم اگر نهاد‌های مدنی را رشد دهیم، می‌توان مشکل را حل کرد.
وی افزود: کشور ما از نظر نهاد‌های مدنی خیلی ضعیف است. 40 درصد مردم کانادا به نهاد‌های مدنی پول می‌دهند. باید به داد مردم برسیم. شرایط وخیم فعلی را تایید می‌کنم. اما اگر بیداری اتفاق بیفتد و به خودمان بیاییم، راه حل پیدا می‌شود.
هادی خانیکی، استاد ارتباطات دانشگاه علامه و دبیر این نشست نیز گفت: مسائل مختلفی درباره مهاجرت از زاویه‌های دید مختلف مطرح شد که بسیار مهم هستند.
وی افزود: بسیاری از مسائلی که امروز درباره مهاجرت مطرح می‌کنیم برای اولین بار نیست که مطرح می‌شود. 50 سال پیش دکتر مجید تهرانیان نیز در تحقیقاتی که انجام داده بود به این نتیجه رسید که عوامل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نقش تعیین کننده‌ای در افزایش مهاجرت ایرانیان دارد. نتایج تحقیقات دکتر تهرانیان هنوز هم معتبر است.
خانیکی گفت: قرار نیست در این همایش سند ملی مهاجرت تهیه کنیم، قرار است گزارشی از فرار مغز‌ها تهیه کنیم که از زوایای مختلف مدنی اقتصادی، سیاسی و علمی به این موضوع نگاه شده باشد. نسل‌های مختلف باید با هم صحبت کنیم و بتوانیم به راه حل برسیم. راه حل‌هایی که در بیانیه پایانی همایش مطرح می‌شود.
منبع: خبرگزاری ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1241026/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازگشت قیمت درهم امارات و لیر ترکیه به مسیر صعودی؛ دینار عراق گران شد/ شوک غیرمنتظره به برنامه اقتصادی ترکیه

تاکید مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر دستیابی به بازارهای جدید صادراتی

بررسی تجارت ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در مجمع تشخیص مصلحت

برنامه جدید مجلس نمایندگان آمریکا برای حمایت از اسرائیل

بررسی بخش اول لایحه بودجه در شورای نگهبان پایان یافت

پزشکیان: ایران تعامل دوستانه در محیط بین‌الملل است

سیگنال مهم دونالد ترامپ به بازار طلا

آخرین وضعیت بررسی بودجه در شورای نگهبان؛ آقای سخنگو توئیت زد

نخست وزیر دانمارک خطاب به ترامپ: گرینلند فروشی نیست!

وزیر اقتصاد: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت ارز پایین آید

افزایش قیمت‌ها در بازار ارز/ ریال عمان افزایشی شد

فریز قیمت‌ها در بازار خودرو/ ساینا و اطلس چند؟ + جدول

لیست شرکت های قانونی فروش مجازی طلا اعلام خواهد شد

وزیر اسبق ارتباطات: اگر دنبال فیلترشکن‌فروش‌ها هستید، از وزیر بپرسید!

صرافی رمز ارز داریم که 8 میلیون کاربر دارد!

تجارت آزاد ایران با کشور‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا مغایر با سیاست‌های کلی نیست

همتی: عده ای نمی خواهند قیمت ارز پایین بیاید | دشمن روی این حوزه تمرکز کرده است

پسر ترامپ به گرینلند رسید

دهمین زلزله این منطقه طی امروز

لیست شرکت ها قانونی فروش مجازی طلا قانونی اعلام خواهد شد

با یک ثبت نام ساده 5 میلی‌ طلای رایگان جایزه بگیرید

زمان واریز یارانه دی ماه اعلام شد

ماموریت یک تیپ ارتش اسرائیل در غزه پایان یافت

ثبات نسبی در بازار خودرو/ تنها دو خودرو تغییر قیمت داشتند+ جدول

افزایش 40 میلیون متر مکعبی مصرف گاز ایرانیان

همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت ارز پایین آید؛ فرزین: نرخ ارز کانال‌ها غیرواقعی است

سخنگوی کمیسیون آموزش: گوگل پلی و واتساپ شرایط تخصصی جمهوری اسلامی را پذیرفتند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: نمایندگان از پاسخ‌های وزیر اقتصاد قانع شدند

نرخ بیکاری استان تهران در پاییز چقدر شد؟

دلایل موافقان و مخالفان تفکیک وزارت راه و شهرسازی در دولت پزشکیان

راهبرد دولت چهاردهم در سیاست خارجی به روایت عارف

آمادگی کامل ایران برای مقابله با ویروس HMPV

70 درصد گاز تولیدی در نیمه شمالی کشور مصرف می‌شود

پیش بینی قیمت دلار 19 دی 1403

تخت روانچی:رهبر انقلاب هرگونه استفاده از سلاح هسته‌ای را ممنوع اعلام کردند

تحلیل فعال اقتصادی روس از سفر پزشکیان

اعلام جزئیات حراج شماره 81 شمش طلا/ حراج بعدی سکه طلا چه زمانی برگزار می‌شود؟

پیام تازه ترامپ به گرینلند/ به نفعتان است که به آمریکا ملحق شوید

کدام استان پایین‌ترین نرخ بیکاری را در پاییز امسال داشت؟

5 استان بیشترین مصرف گاز را دارند

میقاتی به دمشق سفر می‌کند

حجم کل معاملات شمش طلا از 14 تن عبور کرد

رئیس دفتر بازرسی ویژه رئیس‌جمهور: اجازه ندهیم جریانات سیاسی شهدا، دفاع مقدس و انقلاب را به نفع خود مصادره کنند‌/ کشور ما اکنون در جنگ دیگری است؛جنگ اقتصادی با دشمنی بزرگ‌تر و با شدت بیشتری علیه کشور و مردم وجود دارد‌‌

میدری: وزارت رفاه به دنبال انباشت سرمایه در مناطق کشور است

روابط عمومی اتاق‌ها با هم‌افزایی به پیشبرد اهداف کمک می‌کنند | سطح ارتباطی بین اتاق‌ها و جامعه را تقویت کنیم

حمله افراد مسلح ناشناس به یک مقام سوریه

2 ابهام بزرگ در پی موافقت مجلس با تقاضای بررسی تفکیک وزارت راه‌وشهرسازی

تاکید پزشکیان بر عزم دولت برای حمایت از توسعه هوش مصنوعی

فرمول تخت‌روانچی برای توافق جدید

تجزیه راه و شهرسازی در بهارستان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی