بازار آریا

آخرين مطالب

چرا پیشرفت این پروژه کند بوده است؟

مسیر ناهموار توسعه فیبر نوری اقتصاد ایران

مسیر ناهموار توسعه فیبر نوری
  بزرگنمايي:

بازار آریا - با وجود اینکه دولت پروژه‌ توسعه فیبر نوری را به برخی شرکت‌های خصوصی واگذار کرده است، شواهد حاکی از آن است که چالش‌های این مسیر منجر به کندی توسعه این شبکه در کشور شده است. این شرکت‌ها معتقدند که علاوه بر انحصار شهرداری‌ها بر خیابان‌ها و تاخیر آنها در صدور مجوزهای لازم، شرکت‌ مخابرات نیز با توجه به حدود اختیارات خود در برخی موارد در این زمینه سنگ‌اندازی‌هایی انجام می‌دهد که مسیر آنها را با چالش‌های بیشتری مواجه می‌کند.
مانع شهرداری‌ها و مشوق‌های ناکافی
در حالی که بررسی‌ها نشان می‌دهند حتی فناوری‌هایی مانند اینترنت ماهواره‌ای نیز نمی‌تواند جایگزین مناسبی برای سرویس مبتنی بر فیبر نوری و اینترنت ثابت باشند، توسعه این شبکه در ایران طی سال‌های گذشته مسیر کندی را پیموده و هر روز نیز با موانع جدیدی مواجه بوده است. برخی از فعالان این حوزه در کنار موانعی مانند سنگ‌اندازی شهرداری‌ها، انحصار دولت بر توسعه پروژه فیبر نوری را یکی از اصلی‌ترین چالش‌ها در این حوزه می‌دانند؛ موضوعی که شواهد نشان می‌دهد در تمام ابعاد نمی‌توان آن را انحصاری نامید.
امیرحسین دهقان، کارشناس شبکه‌ در این باره به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «در دوره وزارت آذری‌جهرمی، پروژه توسعه فیبر نوری از انحصار مخابرات خارج و به اپراتورهای ثابت و سیار سپرده شد و اکنون هر کدام از این اپراتورها قسمتی از کشور را پوشش می‌دهند. این فرآیند تا حدودی هم خوب پیش رفت، اما در نهایت به دلیل بحث‌هایی مانند فیلترینگ و فشارهای دولتی روند آن کند شده است؛ به علاوه آنکه هزینه بالایی نیز برای اپراتورها در پی دارد.»
سعید سوزنگر، دیگر کارشناس شبکه نیز معتقد است بر خلاف باور عمومی، دولت مدت‌هاست که این انحصار را از حیطه اختیارات خود خارج کرده و به شرکت‌های خصوصی سپرده است. او در این باره به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «توسعه فیبر نوری در انحصار دولت نیست و دولت با شرایط خاصی پروژه توسعه فیبر نوری در استان‌های مختلف را به برخی شرکت‌های خصوصی واگذار کرده است. مشکل اصلی عدم توسعه فیبر نوری انحصار شهرداری‌ها بر خیابان‌ها است و شهرداری‌ها به بهانه اینکه زیرساخت‌های شهری مثل آب و فاضلاب توسط آنها انجام شده، در این زمینه سهم‌خواهی و دخالت می‌کنند. توسعه فیبر نوری در شهرها با مانع شهرداری مواجه است و به صورت بین‌شهری نیز شرکت‌های کمی در حال توسعه هستند، ولی متولی اصلی در درجه اول دولت به علاوه سه شرکت دیگر است؛ شرکت ارتباطات زیرساخت، توانیر و رجا.»
سوزنگر همچنین در این زمینه به مشکلات دیگری مبنی بر عدم واگذاری مناسب اختیارات دولت اشاره می‌کند و می‌گوید: «دولت در این زمینه مسوولیت‌های خود را به بخش خصوصی واگذار کرده، اما این کار را درست انجام نداده و این باعث شده است که شرکت‌ها راغب نباشند وارد این پروژه شوند. اکنون اگر پوشش فیبر نوری 8 میلیون خانوار برآورد می‌شود، تنها 500 هزار اشتراک واگذار شده است؛ زیرا دولت به شرکت‌های خصوصی اعلام کرده است که برای پوشش به آنها پول پرداخت می‌کند، آنها نیز این پوشش را ایجاد کرده‌اند و فیبر را تا خیابان‌های اصلی کشیده‌اند، اما کشیدن فیبر تا کوچه‌ها دیگر برای آنها صرفه مالی نداشته است و باید به ازای ایجاد اشتراک نهایی این کار انجام می‌شد. این مساله باعث شده است کاربر نهایی روی نقشه مشاهده کند که منطقه سکونت او تحت پوشش قرار دارد، ولی هنگامی که کاربر تماس می‌گیرد، اپراتور می‌گوید امکان سرویس‌دهی وجود ندارد و متقاضی باید منتظر بماند تا در محله او افراد بیشتری تقاضای خود را ثبت کنند. دولت مشوق‌های درستی در این زمینه نداشته است و بهتر بود به جای این تعداد پوشش، از شرکت‌ها اشتراک طلب می‌کرد و بابت آن هزینه پرداخت می‌کرد.»
رضا واحدی، یکی از مدیران شرکت‌های عامل خصوصی، درباره واگذاری پروژه فیبر نوری به شرکت‌های خصوصی به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «سازمان تنظیم مقررات و وزارت ارتباطات پروژه‌ای را تعریف و حدود هشت میلیون خانوار را به پروژه فیبر نوری متصل کردند. در این باره اعلام عمومی کردند و هر شرکتی که شرایط آن را داشت درخواست داد و در نهایت منجر به صدور پروانه‌ای به نام UNSP شد و 6 شرکت موفق به دریافت آن شدند. با توجه به اینکه هزینه سرمایه‌گذاری در این پروژه بسیار بالا است، سازمان تنظیم مقررات و وزارت ارتباطات مشوق‌هایی را در نظر گرفتند و اعلام کردند که شرکت‌ها در کار هم مداخله نکنند و هر شرکتی متولی هر استانی می‌شود، شرکتی دیگر حق مداخله در آن را ندارد.»
لزوم رفع انحصار از واردات پهنای باند بین‌الملل
کارشناسان معتقدند انحصار دولت در حوزه فیبر نوری در واقع به واردات پهنای باند بین‌الملل بازمی‌گردد؛ انحصاری که اکنون تنها در دست شرکت ارتباطات زیرساخت است و هیچ شرکت خصوصی اجازه ورود به آن را ندارد. سعید سوزنگر، کارشناس شبکه در این باره به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «این پهنای باند بین‌الملل است که کاملا در انحصار ارتباطات زیرساخت و به صورت محدود پژوهشگاه دانش‌های بنیادی قرار دارد. یکی از خواسته‌های اکوسیستم(اقتصاد دیجیتال) این است که دولت از واردات پهنای باند در بستر فیبر نوری رفع انحصار کند. ذات اینترنت بر پایه توزیع‌شدگی و شفافیت است. در کشور ما هر دوی این مقوله‌ها در حال نقض شدن است و از تمام کشورها پهنای باند را وارد می‌کنیم، از لب مرز تا تهران آن را می‌آوریم و در تهران روی آن فیلترینگ اعمال می‌کنیم. در این بین حتی شرکت‌هایی که فیبر زیردریایی یا مرزی دارند، به شرکت زیرساخت تحویل می‌دهند. متمرکز بودن پهنای باند در کشور و اینکه هیچ شرکت دیگری حق ندارد پهنای باند بین‌الملل وارد کشور کند، نرخ را نیز غیررقابتی می‌کند؛ بنابراین باید از واردات پهنای باند بین‌الملل انحصارزدایی شود که در نهایت رقابت و شفافیت را به همراه دارد.»
شرکت‌های خصوصی معتقدند اگر چالشی هم در مقابله با انحصارگرایی وجود دارد، مربوط به چالش‌هایی است که این شرکت‌ها با شرکت مخابرات ایران دارند؛ آنها می‌گویند مخابرات با پیشینه قدیمی که دارد در برخی موارد سنگ‌اندازی‌هایی بر سر راه شرکت‌ها انجام می‌دهد تا بتواند به حیات انحصاری خود در این عرصه ادامه دهد. رضا واحدی در این باره به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «بزرگ‌ترین چالشی که در زمینه توسعه فیبر نوری وجود دارد، تعارض‌هایی است که شرکت‌های خصوصی با شهرداری‌ها و شرکت‌هایی مانند آب، برق و گاز دارند؛ زیرا نقشه مستندی وجود ندارد و در بسیاری از موارد نیز همکاری مثبتی از سوی شهرداری‌ها شکل نمی‌گیرد و مجوزها دیر صادر می‌شوند. این موارد باعث کندی پیشرفت پروژه می‌شد، پیمانکارها نیز کار خود را به موقع انجام نمی‌دهند. اما مهم‌ترین مساله در این بین مربوط به شرکت مخابرات ایران است که تا جایی که بتواند سنگ‌اندازی می‌کند. این شرکت‌ بسیار قدیمی است و می‌تواند امکاناتی را در اختیار شرکت‌های خصوصی قرار دهد، اما این کار را انجام نمی‌دهد. مکاتبات بسیاری انجام شده و سازمان فناوری اطلاعات قول داده است که در این زمینه همکاری کند و اکنون نیز این چالش‌ها نسبت به قبل کمتر شده است. نمی‌توان گفت تمام کاستی‌ها در این زمینه مربوط به مخابرات است، اما اگر مخابرات همکاری بیشتری می‌کرد سرعت اجرایی پروژه نیز بالاتر می‌رفت.»
رضا یوسفی‌زاده، مدیرعامل یکی دیگر از شرکت‌های UNSP، انحصار شرکت مخابرات در این زمینه را تایید می‌کند و می‌گوید: «انحصار مخابرات و تلاش این شرکت برای باقی ماندن در این حوزه وجود دارد. البته نظر وزارت ارتباطات از ابتدا این بوده است که در همه شهرها مخابرات به علاوه یک شرکت UNSP حضور داشته باشد. همچنین در این بین باید شهرداری‌ها نیز با شرکت‌های خصوصی همکاری بیشتری برای توسعه فیبر نوری انجام دهند. دولت از طریق سازمان تنظیم مقررات شرایط رقابتی صحیحی را ایجاد کرده است، اما مخابرات هم شبکه‌ای گسترده‌ای دارد و می‌تواند در بسیاری موارد مانع موضوع باشد.»
شرکت‌های خصوصی علاوه بر اینکه خواستار رفع کامل انحصار در این حوزه از سمت شهرداری‌ها، شرکت‌ مخابرات و شرکت زیرساخت در زمینه واردات پهنای باند بین‌الملل هستند، معتقدند با توجه به افزایش نرخ ارز، دولت باید مشوق‌های کاربردی و مناسب برای توسعه فیبر نوری تعیین و هر چه سریع‌تر این مشوق‌ها را پرداخت کند تا شرکت‌های UNSP بتوانند در این باره قدم مثبتی بردارند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1240826/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لوکاشنکو: قصد ندارم با زور قدرت را تصاحب کنم

اعلام آمادگی سازمان هواپیمایی برای برقراری پروازها به سوریه

تولید نفت کاهش پیدا نکرده است

فعالان بخش خصوصی باید از مصوبات حکومتی موثر بر فرآیندهای کاری مطلع شوند

صدور کارت طلایی برای سرمایه گذاران خارجی

اژه‌ای: برای فائق آمدن بر مشکلات اقتصادی، باید به بخش خصوصی میدان دهیم

پتروپالایش ستاره هرمز، تولید و صادرات محصولات خود را آغاز کرد

کشف زمین‌خواری یک هزار و 500 میلیاردی در اهواز

قیمت گوشی سامسونگ امروز سه‌شنبه 18 دی

حجت الاسلام محسنی اژه ای : فعالان بخش خصوصی باید از مصوبات حکومتی موثر بر فرآیند‌های کاری مطلع شوند

بانک‌ها با انجام بازرسی‌های دقیق، مانع وقوع فساد و تخلف در زیرمجموعه خود شوند

پتروپالایش ستاره هرمز، رسماً تولید و صادرات محصولات خود را آغاز کرد

موافقت مجلس با تقاضای بررسی یک فوریتی طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی

آغاز تولید و صادرات محصولات پتروشیمی از منطقه ویژه لامرد

طلا گران‌ تر شد

محسنی اژه‌ای: فعالان بخش خصوصی باید از تصمیمات و مصوبات حکومتی مطلع شوند

آمادگی قوه قضاییه برای مشورت نظام‌مند با بخش خصوصی

پروازهای ایران به سوریه از سر گرفته شد؟

قیمت دلار، یورو و پوند امروز سه‌شنبه 18 دی 1403/ ریزش قیمت

نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز سه‌شنبه 18 دی 1403/ قیمت دلار پایین آمد

واکنش جبلی به خبر دستگیری‌اش بخاطر استخراج رمزارز در زیرزمین صداوسیما

قیمت طلا، سکه و دلار امروز سه‌شنبه 18 دی 1403/ قیمت دلار پایین آمد+ جدول

خبر مهم از ترخیص خودروهای برقی از گمرک

گزارش تصویری نشست معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری

آغاز ترخیص خودروهای برقی از گمرک

شرط فرانسه برای لغو تحریم های ایران

بازار سرمایه قله 2 میلیون و 900 هزار واحد را هم فتح کرد

نشست هم‌اندیشی مدیران ارشد ایثارگر بانک‌های کشور برگزار شد

قیمت طلا، سکه و ارز 18 دی‌ماه 1403؛ تکان سنگین قیمت ها در بازار طلا و سکه

شیراز و اردکان مستعد گسترش گردشگری و رونق اقتصادی/ بعضی فرصت‌های گردشگری از چشم‌ها مغفول مانده است

نرخ بیکاری پاییز 1403 / سهم 43/1 درصدی فارغ‌التحصیلان از جمعیت بیکار

گزارش اقتصادی روزنامه آمریکایی با طعم تحریک شورش اجتماعی

خیزش لاریجانی علیه گرانی/ نیک‌اندیشی با طعم خون!

قیمت مواد انفجاری معادن 700 برابر شد! /انحصاری که باید شکست

با حکم وزیر صمت حمید توفیقی سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی شد

پیوست معیشتی و اقتصادی در احداث پروژه‌های عمرانی استان تهران رعایت شود

آمریکا به متحد قدیمی خود رحم نکرد؛ ترودو مجبور به استعفا شد

پیش بینی ترامپ درباره آینده روابط آمریکا با چین

صعود 49 هزار واحدی شاخص کل بورس

روایت دستیار وزیر نفت از سود عجیب قاچاق گازوئیل؛ یک میلیارد تومان وارد کنید، 200 میلیارد تومان می‌شود!

فرصت محدود مصالحه با تهران/ توصیه هاس به ترامپ

سفر فرستاده ترامپ به اوکراین به تعویق افتاد

سبد خانوار استان تهران پایین‌تر از میانگین کشور است

قرار نیست شاهد افزایش نرخ حامل‌های انرژی باشیم

کشف زمین‌خواری 1500 میلیاردی در اهواز

گمرک خارگ خدمات‌رسانی به مردم جزیره را در اولویت قرار دهد

مردم قم با رهبر انقلاب دیدار می کنند

ارائه راهکارهای جلوگیری از قاچاق سوخت در آینده نزدیک

افزایش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار درجا زد

عربستان قیمت نفت را برای مشتریان آسیایی افزایش داد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی