بازار آریا

آخرين مطالب

«شهر آینده» چشم‌اندازی برای آینده نصف‌جهان اقتصاد ایران

«شهر آینده» چشم‌اندازی برای آینده نصف‌جهان
  بزرگنمايي:

بازار آریا - در عصر ارتباطات و فناوری نیاز به شهرهایی که به افزایش جمعیت و تقاضا برای خدمات و درعین حال توجه به توسعه پایدار و حرکت در راستای آن عمل کند، وجود دارد؛ یکی از رویکردهایی که در چند سال اخیر موردتوجه جدی قرارگرفته است، رویکرد شهر فراگیر یا فراگستر است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، امروزه اکثر برنامه‌ریزان شهری معتقدند با افزایش جمعیت شه‌های آینده با مشکلات اساسی در زیرساخت‌ها روبه‌رو خواهند بود؛ با این حال شکل نوین شهرگرایی در کشورهای توسعه یافته از قرن نوزدهم و در کشورهای در حال توسعه از قرن بیستم آغاز شده است.
رشد عظیم جمعیت این دوره‌ها و مشکلات به‌وجود آمده از آن، موجب شده است که بشریت در قرن بیست‌ویکم به‌دنبال راهکارها و روش‌های نوین و به صرفه‌تری برای رفع مشکلات پیش آمده باشد؛ شهرنشینی و شهرگرایی به سرعت در حال گسترش است، اما آنچه شهرنشینی و شهرگرایی قرن 21 را متمایز از دوره‌های قبل کرده کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در تمام ابعاد شهری است.
شهرهای آینده به‌عنوان شهرهای فراگیر نشان دهنده اهمیت توجه به رویکردهای مختلف شهرنشینی است؛ مطابق با پارادایم جدید شهری، استفاده از سیستم‌های نوآورانه از جمله ایجاد شهرهای فراگیر با سیستم‌های همگرای هوشمند، راه حلی برای غلبه بر این مشکلات شهری است.
شهر فراگیر نوعی از شهر هوشمند است که در آن مطالعات و خدمات شهری با استفاده از فناوری‌های پیشرفته، حس‌گرها و منابع ارتباطی که در عناصر شهری تعبیه شده به‌دنبال افزایش کیفیت زندگی ساکنان، کارکنان و بازدیدکنندگان با به حداقل رساندن اثرات زیست‌محیطی هستند.
توسعه شهرهای آینده بیش از آنکه وابسته به زیرساخت باشد، وابسته به کارایی و کیفیتی است که به‌وسیله نصب و پیاده‌سازی فناوری‌های نوین و مدیریت استراتژیک به دست می‌آید؛ این رویکرد در ایران نوپا بوده و در نخستین گام‌های توسعه قرار دارد و در شهر اصفهان نیز در قالب برنامه جامع، آینده شهر اصفهان از طریق مطالعات و نظرات نخبگان در چند سناریو پیش‌بینی شده است.

بازار آریا

انتخاب راهبردهای پابرجا تضمین‌کننده آینده شهرها مصطفی نباتی‌نژاد، رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان در این‌باره به خبرنگار ایمنا می‌گوید: از آنجا که رویکرد سنتی برنامه‌ریزی راهبردی به آینده نگاه دارد، آینده‌نگری و پیش‌بینی از آینده بر مبنای احتمال بود؛ اینکه چقدر احتمال افزایش جمعیت، کاهش بارندگی، جریان آب در رودخانه، بهبود روابط بین‌الملل و حضور گردشگران خارجی وجود دارد.
وی با بیان اینکه در رویکرد جدید آینده‌نگری با وجود نداشتن قطعیت روبه‌رو هستیم، می‌افزاید: در واقع امکان تعیین احتمال وجود ندارد و سعی می‌کنیم با حالات مختلف پدیده‌ها و متغیرها سناریوهای مختلف بسازیم و آینده‌نگری کنیم.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان ادامه می‌دهد: یک سناریو از یک سو می‌تواند برنگشتن جریان رودخانه و آزاد نشدن قیمت حامل‌های انرژی باشد، اما از سوی دیگر مدیریت یکپارچه شهری شهری محقق می‌شود و در سایر سناریوها ممکن است متغیرها وضعیت برعکس داشته باشند.
نباتی‌نژاد تصریح می‌کند: هرکدام از این سناریوها تأثیرات و الزامات متفاوتی را بر شهر خواهد داشت و ما تلاش می‌کنیم راهبردهایی را برای برنامه انتخاب کنیم که در هر سناریو جوابگو باشد و مسئله شهر را حل کند؛ به این راهبردها «پابرجا» می‌گویند، زیرا همیشه پاسخگوی مسائل ما هستند و هر شرایطی که در آینده داشته باشیم، استفاده از انرژی خورشیدی یک راهبرد کلیدی و ثابت است‌.
وی می‌گوید: برای مشخص‌شدن سناریوها و راهبردها فرایندی را تعریف کردیم و گام نخست این بود که مشکلات، ظرفیت‌ها، روندها و نوآیندهای تأثیرگذار شهر اصفهان را از دل مشارکت با حدود دو هزار نفر از شهروندان، نخبگان دانشگاهی، نمایندگان بخش خصوصی و سمن‌ها شناسایی کردیم و فهرستی طولانی تهیه شد، همچنین از این فهرست به 50 عامل کلیدی رسیدیم که می‌توانست بر آینده شهر اصفهان اثرگذار باشد.
نباتی‌نژاد با بیان اینکه 50 عامل در یک فرایند مشارکتی با حضور نخبگان غربال‌گری شد و به شش متغیر کلیدی رسیدیم که شامل مواردی همچون وضعیت رودخانه زاینده‌رود، قیمت حامل‌های انرژی، روابط بین‌الملل، مدیریت شهری، بود، می‌گوید: با این شش متغیر رویدادی تحت عنوان «شهرآیند» برگزار کردیم، حدود 80 نفر از نخبگان بخش عمومی، دولتی، خصوصی و دانشگاهیان به‌مناسبت روز زاینده‌رود در کارخانه ریسباف گردهم آمدند.
وی با بیان اینکه در این رویداد سناریوهای پیش‌روی شهر را بر اساس شش متغیر شناسایی کردیم و به پنج سناریو رسیدیم، ادامه می‌دهد: از سناریویی که وضعیت خیلی خوب را برای شهر پیش‌بینی می‌کرد تا سناریویی که بیان‌گر وضعیت خیلی بد باشد، روایت هر سناریو نوشته شد که برای مثال اگر رودخانه به‌طور دائم جریان داشته باشد، مدیریت شهری یکپارچه حاکم شود و قیمت حامل‌های انرژی آزاد باشد، اصفهان به چه سمتی می‌رود، همچنین برای سناریوهای بد نیز روایت را مشخص کردیم.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان تاکید می‌کند: بر اساس این روایت‌ها راهبردهای پابرجا و راه‌حل‌هایی که همیشه جواب مسئله است را شناسایی می‌کنیم که طی دو هفته آینده انجام خواهد شد و فرایند آینده‌نگری برای شهر اصفهان انجام می‌شود که شاخص‌ترین گام آن رویداد شهرآیند بود.
نباتی‌نژاد با بیان اینکه این اقدام به ما کمک می‌کند در برابر اتفاقات آینده غافل‌گیر نشویم، خاطرنشان می‌کند: سناریونویسی ما را مهیا می‌کند که بتوانیم برای هر سناریو و اتفاقی در آینده برنامه‌ریزی کنیم و اقدامات لازم را انجام دهیم تا در هنگام بحران، شهر دچار مشکل حاد نشود و عملکردهای شهری را حفظ کند؛ این اتفاق در حوزه برنامه‌ریزی شهری ایران منحصر به‌فرد بود.

بازار آریا

بررسی 5 سناریو برای آینده شهر اصفهان در «شهرآیند» بابک صفاری، مسئول بخش اقتصادی برنامه جامع شهر اصفهان و عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان در این‌باره به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: طرح جامع شهر اصفهان حدود یک سال پیش به‌صورت رسمی آغاز به‌کار کرده است؛ هدف از این طرح تدوین طرحی است که بتواند وضعیت شهر را بهبود دهد و اصفهان را به جای بهتری برای زندگی شهروندان تبدیل کند.
وی با بیان اینکه یکی از گام‌های اصلی که در تدوین طرح جامع برمی‌داریم، تدوین آینده شهر است، می‌افزاید: در این هدف‌گذاری بررسی می‌شود که در افق برنامه که حدود 20 سال آینده است، شهر می‌خواهد به کجا برسد و چه شئونی باید تغییر کند یا حفظ شود که لازمه تدوین طرح درست اندیشیدن درباره آینده شهر است.
مسئول بخش اقتصادی برنامه جامع شهر اصفهان و عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان با بیان اینکه فکر کردن درباره آینده نیازمند یک روش ساختارمند و متالوژی علمی است که بیشتر تصویرهای مرتبط با آینده از شناخت وضع موجود و گذشته شهر نشئت می‌گیرد، می‌گوید: در برنامه جامع شهر اصفهان حدود 100 جلسه کارشناسی در حوزه شناخت وضع موجود شهر اصفهان برگزار و گذشته و وضعیت حال شهر اصفهان در قالب شاخص‌های مختلف تدوین و ترسیم شده است.
صفاری با بیان اینکه وضعیت موجود را که می‌شناسیم تنها قسمت کمی از آینده شهر است، تصریح می‌کند: اگرچه روند و مسیری که از گذشته به حال آمده‌ایم، قسمتی از آینده را تشکیل می‌دهد، اما در واقعیت عناصر دیگری همچون نوآیندها و روندهای جهانی و ملی وجود دارد که بر آینده شهر تأثیرگذار است.
وی خاطرنشان می‌کند: در یک فرایند ساختارمند تلاش شده است که در قالب موضوعات مختلف همچون موضوعات زیرساختی اعم از حمل‌ونقل، شبکه‌های آب، برق و فاضلاب و نظام محیط زیست و سلامت، نظام اجتماعی و نظام کالبدی که شامل الگوهای توسعه و رشد کالبدی شهر، سیما و منظر شهری، محله‌های ناکارآمد و پدافند غیر عامل است و نظام اقتصادی که زیرمجموعه آن فضای کسب‌وکار، حوزه مالیه شهری، اقتصاد کشاورزی، اقتصاد دانش‌بنیان و علم‌وفناوری و صنعت است، شناسایی شود.
مسئول بخش اقتصادی برنامه جامع شهر اصفهان و عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان با بیان اینکه این الگو در گام نخست موجب شناسایی حدود 750 مشکل ریز در شهر اصفهان شد، می‌افزاید: نزدیک 250 ظرفیت برای شهر اصفهان تدوین شد و 114 روندی که می‌تواند آینده شهر اصفهان را تحت تأثیر قرار دهد و حدود 100 نوآیند در سطح ملی و بین‌المللی که آینده اصفهان از آن‌ها تأثیر می‌پذیرد نیز حاصل بررسی‌های صورت گرفته است.
صفاری اظهار می‌کند: دخیل کردن تمام این موضوعات در تدوین آینده سخت و دشوار بود، از این‌رو در قالب یک اولویت‌بندی و پالایشی که انجام شد تعداد این موضوعات از حدود 1200 عنوان به 380 عنوان تقلیل پیدا کرد که این عناوین بیشتر از طریق تجمیع و حذف موارد تکراری اتفاق افتاده است.
وی با بیان اینکه در گام بعدی برای اینکه بتوانیم عناوین را به‌صورت سیستماتیک وارد مطالعات کنیم، 380 عنوان نیز به 50 عنوان کلی تقلیل پیدا کرد که سهم گروه‌های مختلف از این 50 عنوان متفاوت بود، می‌گوید: به‌عنوان مثال در حوزه محیط زیست حدود 12 عنوان، در حوزه کالبد چهار عنوان، حوزه اقتصادی 10 عنوان و در حوزه زیرساخت 13 عنوان اتفاق افتاد، 23 عنوان مربوط به مشکلات، 18 عنوان ظرفیت‌ها و 9 عنوان مربوط به روندها و نوآیندها است.
مسئول بخش اقتصادی برنامه جامع شهر اصفهان و عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان با بیان اینکه نوآیندها مواردی هستند که ممکن است در گذشته و حال وجود نداشته باشند، اما تحولات جهانی و پیش‌بینی‌های محقق می‌گوید که ممکن است اتفاق بیفتد، می‌گوید: برای مثال در حال حاضر مسئله دورکاری در کشور ما جا افتاده نیست، اما به راحتی می‌تواند اتفاق بیفتد یا فرض کنید ارسال‌هایی که با پیک موتوری انجام می‌شود، از طریق پهپاد یا تاکسی‌های پرنده انجام شود، بنابراین اینها مواردی هستند که طی 20 سال آینده قابل دسترس می‌شوند، اما در حال حاضر در حوزه شناخت ما نمی‌گنجد.
صفاری تاکید می‌کند: برخلاف آنکه تصور می‌کنیم مشکلات ما خیلی زیاد است، اما واقعیت این است که ظرفیت‌ها به مشکلات تنه می‌زند و لازم است از ظرفیت‌ها برای تدوین آینده شهر استفاده کنیم، بنابراین 18 عنوان ظرفیت در مقابل 23 عنوان مشکل بیان شد.
وی با بیان اینکه این فرایند در قالب سه ماه فعالیت مطالعاتی مشخص شد و عوامل مؤثر بر آینده شهر تعیین شد، تصریح می‌کند: حدود شش عنوان از 10 عنوان اولیه موضوعات و مشکلات مربوط به محیط زیست بود، مسائل زیست‌محیطی اصفهان موضوع بسیار مهم و کلیدی است که باید در تدوین آینده شهر به آن توجه داشته باشیم.
مسئول بخش اقتصادی برنامه جامع شهر اصفهان و عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان با بیان اینکه برای تدوین سناریوهای آینده شهر 50 عنوان زیاد بود، از این‌رو از طریق پالایشی که صورت گرفت، این موضوعات برای تدوین سناریوها تقلیل پیدا کرد، ادامه می‌دهد: سناریوها باید موضوعاتی داشته باشند که دارای نااطمینانی باشد نه موضوعات قطعی، موضوعات قطعی قابل برنامه‌ریزی هستند، اما برای موضوعات غیر قطعی باید حالات مختلف در نظر گرفته شود.
صفاری تصریح می‌کند: شش مسئله شامل تنش آبی، توسعه اقتصادی شهر اصفهان بر پایه علم و فناوری، قیمت‌های حامل‌های انرژی، ارتباطات بین‌المللی، ساختار مدیریت شهری و فرم درآمد شهر به‌عنوان موضوعات اصلی که آینده شهر اصفهان را شکل می‌هد، شناسایی شده است و اگر در این شش مورد هر تغییری انجام دهیم، آینده شهر تحت تأثیر قرار می‌گیرد.
وی می‌افزاید: به‌عنوان مثال اگر قیمت حامل‌های انرژی نسبت به سایر کالاها به نظام خود بازگردد، به‌طور طبیعی استفاده از حمل‌ونقل شخصی کاهش پیدا می‌کند در نتیجه حمل‌ونقل عمومی گسترش بیشتری خواهد داشت، مقیاس در این بخش افزایش پیدا می‌کند و توسعه حمل‌ونقل عمومی توجیه اقتصادی پیدا می‌کند، در حالی که هم‌اکنون با توجه به تقاضای موجود برای حمل‌ونقل عمومی، این گونه حمل‌ونقل از لحاظ اقتصادی مقرون به‌صرفه نیست.
مسئول بخش اقتصادی برنامه جامع شهر اصفهان و عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان خاطرنشان می‌کند: تمام موارد مذکور بر آینده شهر تأثیر می‌گذارد، بر اساس گزینه‌هایی که بر هریک از این موضوعات تعیین شده، پنج سناریو برای شهر اصفهان ساخته شده است.
صفاری می‌گوید: سناریوی یک برای ادامه دادن «اصفهان نصف جهان» و بهشتی که می‌تواند در سال 1420 به‌عنوان یک شهر نمونه برای زندگی کردن باشد، این است که بتوانیم وضعیت تنش آبی را کنترل کنیم و بهبود دهیم، جریان دائمی رودخانه زاینده‌رود را داشته باشیم و بتوانیم جهت توسعه اقتصادی را از فرم سنتی به فرم‌هایی بر پایه علم‌وفناوری و دانش‌بنیان تبدیل کنیم، قیمت حامل‌های انرژی نسبت به سایر کالاها قیمت واقعی شود، در حوزه ارتباطات بین‌المللی بتوانیم رفع تحریم‌ها را داشته باشیم، مدیریت شهری یکپارچه شود، درآمدهای شهری پایدار شود و میان هزینه و درآمد تناسب وجود داشته باشد.
وی تاکید می‌کند: در نقطه مقابل بدترین سناریو این است که تنش آبی تشدید شود، رودخانه از بین برود، توسعه‌ها همان توسعه‌های قدیمی مبتنی بر روش‌های سنتی و تولیدکننده آلودگی فراوان باشد.
مسئول بخش اقتصادی برنامه جامع شهر اصفهان و عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان با بیان اینکه تمام این سناریوها بر پایه تغییر هر یک از متغیرها می‌تواند رخ دهد، خاطرنشان می‌کند: باید سناریوها را بررسی کنیم و تصمیم بگیریم که می‌خواهیم آینده شهر کدام یک باشد؛ اگر توانستیم از دل سناریوها آینده مطلوب را استخراج کنیم شهر را به سوی تعالی پیش برده‌ایم.
وی تصریح می‌کند: این فرایند در میانه راه است و سناریوها در حال نهایی شدن است که به محض تکمیل به اطلاع تمام نخبگان شهر می‌رسد و پس از آن، موضوع مهم چشم‌انداز شهر و برنامه‌ها و راهبردهایی است که زیرمجموعه آن اتفاق می‌افتد تا وضعیت خوبی را در آینده برای شهر اصفهان داشته باشیم.

بازار آریا

به گزارش ایمنا، امروزه شهرها از یک‌سو روزبه‌روز با افزایش جمعیت و افزایش تقاضا برای خدمات روبه‌رو هستند و از سوی دیگر مباحث مربوط به توسعه پایدار مورد توجه مسئولان و مدیران شهری قرار گرفته است که این تناقض نیازمند حل‌وفصل از طریق روش‌ها و رویکردهای گوناگونی است که در طول سال‌های اخیر به‌صورت متوالی مطرح شده‌اند.
کد خبر 823673

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1236349/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زنگ خطر تورم دوباره به صدا درآمد

سمیع‌پور، پژوهشگر مسائل افغانستان: مهاجرین افغانستانی نه تهدید، بلکه فرصتی برای توسعه ایران هستند/ بحران‌های اقتصادی و تحریم‌ها، بستر اصلی افزایش نگرانی‌ها نسبت به مهاجرین شده‌اند

صنعت پتروشیمی ابزار خنثی سازی تحریم‌ها

چه تعداد زن شاغل در استان تهران داریم؟

نظام ارزی ایران-1|بازیگران بازار ارز ایران چه کسانی هستند؟

اظهارات جولانی درباره زمان انتخابات در سوریه/ تحریرالشام منحل می‌شود

هشدار به گندم‌کاران درپی کاهش بارندگی‌ پاییز

خرج ایران برای بنزین سوپر

بررسی وضعیت قاچاق سوخت در دستور کار کمیسیون انرژی مجلس

خدمت به خانواده‌های شهدا و ایثارگران، نیازمند عزمی راسخ و بصیرتی شفاف است

بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا

گامی به‌سوی آموزش مالی فرزندان با بلوجونیور

بهترین و مجهزترین تعمیرگاه تخصصی گیربکسهای اتوماتیک چینی

بازار نفت، هفته پایانی 2024 را چگونه سپری می‌کند؟

دیدار نمایندگان حوزه علمیه بوشهر با مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران

افت قابل توجه شاخص بورس

روایتی از لحظه خطرناک حمله اسرائیل به فرودگاه یمن

گامی به‌سوی آموزش مالی فرزندان با بلوجونیور / اپلیکیشن و کارت بانکی  برای 7 تا 18 ساله‌ها

توصیه‌های معاونت بهداشت و درمان بنیاد شهید و امور ایثارگران در خصوص افزایش آنفلوانزا در کشور

ضرورت تقویت ذخیره‌سازی گاز در منطقه شرق کشور

تاکید بر حل فوری مشکلات اقتصادی مردم توسط سه قوه

وحدت و همدلی شاخص مهم توسعه است

یکی از شهرداران شرق مازندران دستگیر شد

هشدار ناتو درباره حملات ترکیبی روسیه

تکذیب روایت دروغین اسرائیل درباره ترور شهید اسماعیل هنیه از سوی حماس

ریزش قیمت دلار آغاز شد

بازدید معاون وزیر نفت از پروژه‌های مهم گازی شرق کشور

مردم با حضور در حماسه 9 دی طومار فتنه را پیچیدند

دیدار کوتاه عراقچی از امارات

کار نتانیاهو به بیمارستان کشید

تسنیم: ریزش قیمت دلار آغاز شد

استفاده مطلوب از ظرفیت‌های فنی و مهندسی ملی حفاری

اطلاعیه سپاه درباره دستگیری 3 فعال فرقه ضاله در پرند

تأثیر جنگ غزه بر اقتصاد منطقه منا؛ رشد اقتصادی کشورها تحت تاثیر منفی

آئین نامه اجرایی هوشمندسازی خدمات دولت ابلاغ شد

جهش 20 برابری همکاری اروندان با دانش‌بنیان‌ها

خبر جدید درباره حقوق 1404 کارگران | میزان افزایش حقوق کارگران مشخص شد

رشد 15.99 درصدی فروش 9 ماهه تجمعی غکورش

قیمت طلا، سکه و ارز امروز 9 دی‌ماه 1403

اتاق بازرگانی خواستار استرداد لایحه جدید تجارت شد (+عکس)

موجودی انبار‌های گمرکات استان بوشهر به‌روزرسانی شد

جدال لفظی پاشینیان و لوکاشنکو به کجا می‌رسد؟

وضعیت آلودگی هوای تهران امروز/ این گروه‌ها توصیه‌ها را جدی بگیرند

اولویت‌های جدید برای ثبت نام حج تمتع 1404

سهم دهک دهم از اقتصاد ایران چقدر است؟

پیگیری موضوع قیمت ارز در جلسه شورای اقتصادی سران قوا؛ مجلس به دولت تذکر داد

گیلان برفی می‌شود

پدر شهیدان والامقام «موسوی» از خراسان رضوی به فرزندان شهیدش پیوست

کلید خوردن طرح سوال از همتی درباره افزایش نرخ ارز

دستگیری یک نفر در پی وقوع حمله تروریستی در بندرلنگه

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی