بازار آریا

آخرين مطالب

گرمایش جهانی چه بلایی بر سر ما می‌آورد؟

زمین؛ بی‌فروغ‌تر از همیشه اقتصاد جهان

زمین؛ بی‌فروغ‌تر از همیشه
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای‌اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌االملل : برای اولین‌بار در شب کریسمس1968، فضانوردان آپولو8 از فضا به زمین نگاه کردند و با شگفتی به خانه زیبای خود خیره شدند. کره آبی و ابرپوش ما از میان تاریکی فضا می‌درخشید و آن‌قدر زیبا بود که فضانوردان را به فکر مراقبت از این نگین آسمانی انداخت. اما مناظر زیبا از فضا تنها الهام‌بخش نیستند، بلکه به ما اطلاعات ارزشمندی هم می‌دهند. ماهواره‌ها اکنون نشان می‌دهند که زمین در حال تغییر است و این تغییرات نیاز به مراقبت ویژه دارند. آخرین بررسی‌ها حاکی از آن است که درخشش زمین کمی کاهش یافته است، یعنی سیاره‌ای که روزی پرنورتر بود، حالا کم‌نورتر شده است.
براساس مقاله‌ای از اکونومیست، مطالعات ماهواره‌ای نشان می‌دهد که زمین در سال‌های اخیر نور خورشید را کمتر از گذشته منعکس می‌کند. این کاهش در میزان بازتاب نور خورشید یا به عبارتی کاهش آلبدو، باعث می‌شود گرمای بیشتری در سیاره ما جذب شود و به همین دلیل، سرعت گرمایش جهانی افزایش یافته است.
تا اواسط دهه2010، میانگین دمای زمین هر دهه حدود0.18 درجه سانتی‌گراد افزایش می‌یافت؛ اما در سال‌های اخیر این سرعت به بیش از 0.2درجه سانتی‌گراد در دهه رسیده است. سال2023 به‌عنوان یکی از گرم‌ترین سال‌های ثبت‌شده، این روند نگران‌کننده را تایید می‌کند. افزایش سریع دمای زمین، تهدیدی جدی برای اکوسیستم‌ها و زندگی انسان‌ها محسوب می‌شود. بسیاری از گونه‌های گیاهی و جانوری نمی‌توانند با این سرعت تغییر دما سازگار شوند و در نتیجه با خطر انقراض روبه‌رو هستند. از سوی دیگر، افزایش دما منجر به وقوع پدیده‌های شدید آب‌وهوایی مانند موج‌های گرما، خشکسالی‌ها و سیلاب‌های شدید می‌شود که خسارات جبران‌ناپذیری به جوامع انسانی وارد می‌کند.
یکی از دلایل کم‌نور شدن زمین، آلودگی هواست، اما در عین حال کاهش برخی آلودگی‌ها خود عامل کاهش آلبدو می‌شود. سوخت‌های فسیلی مثل نفت و گاز، علاوه بر کربن و هیدروژن، حاوی گوگرد هم هستند. وقتی سوخت‌های فسیلی مثل نفت و گاز می‌سوزند، گوگرد موجود در آنها به ذرات ریز و مضری تبدیل می‌شود که در هوا پخش می‌شوند. این ذرات باعث آلودگی هوا و مشکلات تنفسی شدید می‌شوند. متاسفانه، سالانه میلیون‌ها نفر در سراسر جهان به‌دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند. کاهش آلودگی ناشی از گوگرد، سلامت، بهره‌وری و روحیه مردم را به‌طور قابل ‌توجهی بهبود می‌بخشد. به همین دلیل، حزب کمونیست چین با جدیت به دنبال کاهش انتشار گوگرد بوده است. در دو دهه گذشته، تلاش‌های چین در این زمینه بسیار موفقیت‌آمیز بوده و میزان انتشار گوگرد ناشی از دودکش‌ها حدود 90درصد کاهش یافته است. همچنین، با اعمال محدودیت‌های سختگیرانه بر میزان گوگرد موجود در سوخت کشتی‌ها، آلودگی دریاها به‌طور چشمگیری کاهش یافته است.
کاهش انتشار گازهای گوگردی، آلبدو زمین را کاهش می‌دهد. ذرات سولفات موجود در هوا نور خورشید را پراکنده کرده و باعث می‌شوند بخشی از آن به فضا بازتاب شود. این ذرات همچنین نقش هسته‌های تشکیل‌دهنده قطرات آب در ابرها را دارند. کاهش تعداد این هسته‌ها، باعث کاهش درخشندگی ابرها و حتی عدم تشکیل کامل آنها در برخی موارد می‌شود.
هنوز نمی‌توان با قطعیت گفت که چه سهمی از گرمایش سریع زمین به کاهش انتشار گازهای گوگردی مربوط می‌شود. عملکرد پیچیده ابرها و دخالت عوامل متعدد دیگر در این موضوع، تعیین دقیق این سهم را دشوار کرده است. با این حال، دانشمندان حوزه علوم جو مدت‌ها است پیش‌بینی می‌کنند که حذف اثر خنک‌کنندگی ذرات گوگرد، منجر به افزایش قابل‌توجه دمای کره زمین شود. همان‌طور که پل کروتزن، یکی از برجسته‌ترین دانشمندان این حوزه، در سال2006 اشاره کرد: «مقررات کاهش آلودگی هوا، در کنار افزایش مداوم انتشار گازهای گلخانه‌ای مانند دی‌اکسیدکربن، ممکن است جهان را به سمت خطرات ناشی از گرمایش جهانی شدیدتر سوق دهد.»
کروتزن در پژوهش پیشگامانه خود، به راهکار دیگری نیز اشاره می‌کند. ذراتی که در لایه استراتوسفر قرار دارند، مدت زمان بسیار بیشتری نسبت به ذرات نزدیک به سطح زمین در هوا معلق می‌مانند و به همین دلیل، به ازای هر واحد جرم، اثر خنک‌کنندگی بیشتری دارند. افزودن عمدی یک لایه نازک از ذرات سولفات به استراتوسفر (که به‌عنوان مهندسی آب‌وهوا شناخته می‌شود) می‌تواند همان میزان خنک‌کنندگی را که آلودگی‌های غلیظ جو پایین‌تر ایجاد می‌کنند، فراهم کند، بدون آنکه به اندازه آنها به سلامت انسان آسیب برساند. البته کروتزن این روش را به عنوان راه‌حل قطعی پیشنهاد نمی‌کند؛ اما بر اهمیت تحقیقات بیشتر در این زمینه تاکید کرده و معتقد است در صورت افزایش سرعت گرمایش زمین به بیش از 0.2درجه سانتی‌گراد در دهه، ممکن است نیاز به بررسی جدی‌تر این راهکار باشد.
از آن زمان، تحقیقات در حوزه مهندسی آب‌وهوا با تکیه بر ذرات معلق در استراتوسفر رشد چشم‌گیری داشته است. با این حال، حجم این تحقیقات همچنان ناچیز است. یکی از دلایل اصلی این امر، احتیاط متخصصانی است که دولت‌ها در تدوین سیاست‌های اقلیمی و پژوهشی به آنها رجوع می‌کنند.
گزارش پایانی سال2024 به کمیسیون اروپا، با تاکید بر خطرات بالقوه، خواستار توقف اقدامات عملی در این حوزه و اعمال محدودیت‌های گسترده بر تحقیقات شد.این چشم‌انداز نگران‌کننده‌ای را ترسیم می‌کند؛ چراکه اجرای چنین فناوری‌هایی مستلزم سطح بالایی از اعتماد به یافته‌های علمی است؛ امری که متاسفانه در دنیای امروز به سرعت در حال تضعیف شدن است.
کروتزن بر لزوم کاهش سریع انتشار گازهای گلخانه‌ای تاکید می‌کند تا نیاز به بحث‌ پیرامون مهندسی آب‌وهوا به حاشیه رانده شود. با این حال، او اظهار نگرانی می‌کند که این تنها یک آرزوی دست‌نیافتنی باشد. اگرچه توانایی جهان برای گذار از سوخت‌های فسیلی افزایش یافته، اما همچنان شاهد افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای و تسریع روند گرمایش زمین هستیم. بنابراین، در کنار تلاش برای کاهش انتشارات، دولت‌ها باید به‌طور جدی به پیشنهاد کروتزن مبنی بر تحقیق و بررسی این فناوری‌ها توجه کنند. همان‌طور که ماموریت آپولو8 نشان داد، سیاره ما نیازمند توجه و مراقبت جدی است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1235301/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انصارالله یمن: اسرائیل قادر به مقابله با ما نیست

روسیه هشدار داد/ نباید اجازه داد سوریه تجزیه شود

ادعای گستاخانه اسرائیل درباره یمن

نتانیاهو: اعضای تیم مذاکره کننده اسرائیل اظهارات حماس را تکرار می‌کنند

20 درصد گوشت مصرفی داخل وارداتی است

ببینید | حرف‌های تلخ یک پسر جوان روی آنتن زنده صداوسیما درباره شرایط اقتصادی با چاشنی مهریه

دیدار وزیر صمت با پوتین

اسرائیل: رهبران انصارالله یمن را هدف قرار خواهیم داد

نتانیاهو: اعضای تیم مذاکره کننده اسرائیل دروغ‌های حماس را تکرار می‌کنند

یک کشتی روسی در این کشور توقیف شد

رییس پلیس گمرک کشور منصوب شد

بانک مرکزی باز هم به دنبال کاهش وام ازدواج

بانک جهانی پیش‌بینی رشد اقتصادی چین را افزایش داد

12 قفس پرورش ماهی در عباس آباد ماهی دار شدند

تکذیب خبر اختلاس چند هزار میلیاردی در گل‌گهر سیرجان

جذب سرمایه‌گذاردرمنطقه آزادانزلی با تخصیص زمین و رفع موانع

اعلام آمادگی ایران برای اتصال اتحادیه اقتصادی اوراسیا به بازارهای هدف

درگیری شدید در مناطق مسکونی علویان شهر حمص

کرملین: اظهارنظر درباره سقوط هواپیمای آذربایجانی زود است

متقاضیان وام ازدواج بخوانند

کشف 30 هزار لیتر سوخت مازوت قاچاق در این شهر

اتفاق خوب برای ایران در سن‌پترزبورگ

گفت‌وگوی وزیر صمت با پوتین در حاشیه اجلاس اوراسیا

تکذیب خبر اختلاس چند هزار میلیادری در گلگهر سیرجان

لزوم توجه به حل مشکلات گمرک و پایانه مرزی آستارا

ایران به عضویت اتحادیه اقتصادی اوراسیا درآمد

آمادگی ایران برای اتصال اوراسیا به خلیج فارس و دیگر بازارهای هدف

مسدودسازی 40 صفحه اینستاگرامی

بازدید معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت از پردیس رازی

زمان آغاز پیش فروش خودروهای سایپا

طی روزهای آینده قیمت دلار کاهشی می‌شود؟

بیانیه 'گستاخانه اتحادیه عرب علیه ایران

کشف 30 هزار لیتر سوخت مازوت قاچاق در شهرستان ملایر

استقبال بی‌نظیر مخاطبان از حضور فعال ساعیان ارتباط در بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی تلکام

اتابک با پوتین گفت و گو کرد+ فیلم

حوثی ها به حملات اسرائیل پاسخ خواهند داد/ آماده‌باش ارتش اسرائیل

2 شهید در نتیجه حمله اسرائیل به فرودگاه صنعا

قیمت انواع خودرو؛ رانا در بازار غرق شد

جزئیات تازه از حمله اسرائیل به یمن/ چند نفر شهید و مجروح شدند؟

آملی لاریجانی: عده‌ای احساس کردند باید هر لحظه طعنه‌ای بزنند

فشارها زیاد است اما می‌توان مشکلات را برطرف کرد

ایراد بزرگ استقلال از دیدگاه موسیمانه

خبر فوری/ ایران عضو ناظر اوراسیا شد

خروج مناطق آزاد از حوزه شمول قانون مالیات بر ارزش افزوده یکی از مهمترین و اصلی ترین درخواست ما است

شکایت باشگاه سپاهان از رضا درویش

سفر اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس به منطقه آزاد انزلی

واکنش حزب‌الله لبنان به حمله اخیر اسرائیل به یمن

گزارش صداوسیما از فراز و فرود طرح کالابرگ الکترونیکی

زمان استفاده از کارت بانکی به جای کارت سوخت اعلام شد/ ویدئو

افشاگری پوتین درباره عضویت اوکراین در ناتو

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی