بازار آریا

آخرين مطالب

نفع آمریکا از جنگ تجاری

تعرفه‌ها ارزشش را دارند؟ اقتصاد ایران

تعرفه‌ها ارزشش را دارند؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : پنه‌لوپه کوجیانو گلدبرگ استاد اقتصاد دانشگاه ییل در نوشته‌ای به بررسی چرایی اعمال تعرفه‌ها از سوی دولت ترامپ پرداخت و سعی بر نشان دادن علل طرفداری دولت ترامپ از سیاست‌های تعرفه ای کرد و هشدارهایی در رابطه با اعمال آن در بستر سیاسی-اقتصادی فعلی داد.
دولت منتخب دونالد ترامپ با دو چالش عمده و پیچیده روبه‌رو خواهد بود: جامعه‌ای که به‌شدت به تورم حساس است و رژیمی در چین که برای تلافی اقدامات احتمالی به خوبی آماده است. اگر ترامپ مصرانه به دنبال اعمال تعرفه‌های جدید باشد، باید اولویت‌های خود را روشن کند و سپس از میان اهداف سیاستی متعارض، انتخاب‌هایی انجام دهد. وعده ترامپ برای اعمال تعرفه 60درصدی بر واردات از چین و 10 تا 20درصدی بر سایر واردات، بحث‌های عمومی زیادی را برانگیخته است که آیا چنین سیاست‌هایی واقعا آسیب‌زا هستند یا خیر؟‌ در نهایت، تعرفه‌ها یک نوع مالیات بر مصرف هستند و بسیاری از اقتصاددانان ترجیح می‌دهند مالیات‌ها بر مصرف اعمال شوند تا مالیات بر درآمد؛ زیرا مالیات بر مصرف کارآمدتر و آسان‌تر اجرا می‌شود.
با اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی، منابع از تولیدکنندگان کارآمد خارجی به سمت تولیدکنندگان داخلی کمتر کارآمد هدایت می‌شوند. این امر به معنای افزایش قیمت کالاها برای مصرف‌کنندگان است و به‌طور نامتناسبی بر اقشار کم‌درآمد جامعه تاثیر می‌گذارد؛ زیرا این گروه از جمعیت، سهم بیشتری از درآمد خود را صرف کالاهای مصرفی می‌کنند. در واقع، تعرفه‌ها نوعی مالیات مصرفی هستند که نه تنها به کارآیی اقتصادی آسیب می‌رسانند، بلکه توزیع درآمد را نیز به نفع گروه‌های پر درآمد تغییر می‌دهند.
با این حال، تعرفه‌ها همچنان جذابیت سیاسی قابل توجهی دارند. منتقدان جهانی‌سازی در کشورهای پیشرفته مدت‌هاست استدلال می‌کنند که افزایش کارآیی ناشی از آزادسازی تجارت در دهه‌های اخیر، در مقایسه با اختلالاتی که ایجاد کرده، ناچیز بوده است. اگرچه مصرف‌کنندگان آمریکایی از کاهش قیمت کالاهای وارداتی، به ویژه از چین، بهره‌مند شده‌اند؛ اما این مزایای پراکنده کمتر به چشم می‌آیند؛ درحالی‌که درد و زیان‌های متمرکز ناشی از تعطیلی کارخانه‌ها و از دست دادن شغل‌ها در مناطقی که تحت تاثیر رقابت وارداتی قرار دارند، بسیار ملموس‌تر است.
در چنین شرایطی، افزایش تعرفه‌ها ممکن است چندان بد به نظر نرسد. شاید بتوان با چشم‌پوشی از مزایای اندک جهانی‌سازی، درآمد را به سمت تولیدکنندگان و کارگران داخلی هدایت کرد. همچنین می‌توان با سیاست‌هایی مانند معافیت واردات کم‌ارزش (کمتر از 800دلار)، اثرات نامطلوب تعرفه‌ها را کاهش داد. علاوه بر این، با وجود افزایش قیمت کالاهای مشمول تعرفه، مصرف‌کنندگان آمریکایی در گذشته نشان نداده‌اند که قدردان نقش تجارت در ارزان شدن کالاها باشند.
مشکل اصلی این است که این استدلال‌ها، شرایط اقتصادی کنونی را نادیده می‌گیرند. تورم بالای سال‌های اخیر، حساسیت مصرف‌کنندگان به تغییرات قیمت را به‌شدت افزایش داده است. امروزه، رای‌دهندگان نسبت به فشارهای تورمی ناشی از تعرفه‌ها بسیار حساس‌تر هستند. درحالی‌که طرفداران تعرفه‌های جدید ادعا می‌کنند که چین بار اصلی این تعرفه‌ها را بر دوش خواهد کشید، شواهد نشان می‌دهد که در تعرفه‌های سال‌های 2018 و 2019، بیشتر هزینه‌ها به مصرف‌کنندگان آمریکایی تحمیل شده است. با توجه به اینکه تعرفه‌های قبلی 10 تا 25 درصد بود، تعرفه 60درصدی ممکن است بخشی از هزینه‌ها را به چین منتقل کند؛ اما مصرف‌کنندگان آمریکایی همچنان احساس خواهند کرد که تحت فشار هستند.
حتی اگر قیمت‌ها در آمریکا ثابت بمانند، پیامدهای ناخواسته ممکن است رخ دهد. اگر تعرفه‌های گسترده باعث کاهش شدید ارزش یوآن چین شوند، دلار قوی‌تر واردات چینی را نسبتا ارزان‌تر خواهد کرد. این ممکن است بخشی از افزایش قیمت ناشی از تعرفه‌ها را جبران کند؛ اما هدف اصلی یعنی افزایش رقابت‌پذیری تولیدات آمریکایی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در همین حال، دلار قوی‌تر به ضرر صادرات آمریکا خواهد بود و کسری تجاری را تشدید خواهد کرد.
این نکته نشان می‌دهد که اهداف متعددی که اکنون برای تعرفه‌ها مطرح شده‌اند از جمله احیای تولیدات داخلی، کاهش کسری تجاری، ایجاد درآمد، کاهش وابستگی آمریکا به چین، و وادار کردن چین به مذاکرات اغلب با یکدیگر در تضادند. تعرفه‌ها از طریق قیمت‌ها بر اقتصاد آمریکا تاثیر می‌گذارند. برای تقویت رقابت‌پذیری آمریکا یا کاهش کسری تجاری، تعرفه‌ها باید قیمت واردات را افزایش دهند که در شرایط کنونی یک نتیجه سیاسی منفی به حساب می‌آید.
کاهش وابستگی آمریکا به چین به‌دلیل پیچیدگی زنجیره‌های تامین جهانی، کاری دشوار است. بسیاری از کالاهایی که از کشورهای ثالث به آمریکا صادر می‌شوند، شامل قطعات و مواد اولیه چینی هستند. به‌رغم اعمال تعرفه‌ها از سال2018، چین و چندین کشور دیگر همچنان رشد قابل توجهی در صادرات خود تجربه کرده‌اند. تعرفه‌های جدید ممکن است تنها بر صادرات مستقیم چین به آمریکا تاثیر بگذارد و صادرات سایر کشورها را تحت تاثیر قرار ندهد. گسترش تعرفه‌ها به کشورهای بیشتر برای محدود کردن نفوذ چین، فشارهای قیمتی را تشدید خواهد کرد؛ زیرا گزینه‌های جایگزین برای مصرف‌کنندگان و کسب‌وکارهای آمریکایی محدودتر خواهد شد.استدلال مبنی بر اینکه تعرفه‌ها می‌توانند منبع درآمد دولت باشند، ایده‌ای جالب و جدید است (به این معنا که قرن‌هاست از آن استفاده نشده است). اما این استدلال قابل دفاع نیست. تعرفه‌ها به هیچ وجه نمی‌توانند جایگزین مالیات بر درآمد شوند: پایه مالیاتی درآمد بسیار بزرگ‌تر از حجم واردات است. با این حال، تعرفه‌ها می‌توانند مقداری درآمد برای دولت ایجاد کنند که بخشی از آن ممکن است توسط چین پرداخت شود. اگر تعرفه‌ها به عنوان یک ابزار مذاکره کوتاه‌مدت استفاده شوند، می‌توانند فشار اقتصادی بر چین وارد کنند.
یکی از مهم‌ترین دلایل برای اعمال تعرفه‌ها، افزایش قدرت چانه‌زنی آمریکا در مذاکرات تجاری با سایر کشورها، به ویژه چین، است.تعرفه‌های اعمال‌شده در سال‌های 2018 و 2019 منجر به توافق اولیه‌ای با چین شدند که در آن، چین متعهد شد واردات خود از ایالات متحده را افزایش دهد و به نگرانی‌های مربوط به مالکیت معنوی و انتقال فناوری پاسخ دهد. اگرچه این تعرفه‌ها بزرگ‌ترین انحراف از سیاست تجارت آزاد از زمان قانون اسموت-هالی در سال1930 بود؛ اما تاثیر اقتصادی آنها اندک بود و این توافق به ایالات متحده اجازه داد تا اعتبار خود را در عرصه بین‌المللی حفظ کند.
اما تعرفه‌های سال‌های 2018 و 2019 عواقب سنگینی به دنبال داشت. این تعرفه‌ها نه تنها روابط ایالات متحده و چین را تیره و تار ساخت، بلکه تنش‌ها را نیز تشدید کرد و چین را به سوی ائتلافی با روسیه و ایران سوق داد. تعرفه‌ها همچنین احساسات ضدآسیایی را در داخل آمریکا افزایش دادند. علاوه بر این، روابط آمریکا با متحدانش که در این تصمیم‌گیری‌ها شریک نبودند، تضعیف شد و آنها نیز هدف تعرفه‌های جدید قرار گرفتند. در نهایت، با شیوع همه‌گیری کووید-19 و اختلالات گسترده در تجارت جهانی، توافق فاز اول نتوانست به‌طور کامل به اهداف خود دست یابد. چین به دلیل این اختلالات، قادر به تحقق تعهدات خود مبنی بر خرید کالاهای آمریکایی نشد.
پیشنهادهای تعرفه‌ای امروز ممکن است تاریخ را تکرار کنند؛ اما در مقیاس بزرگ‌تری. دولت آینده با یک جامعه نگران و حساس به تورم و یک رژیم چین آماده برای پاسخ‌گویی گسترده روبه‌رو خواهد بود. اینکه تعرفه‌ها به ابزار مذاکره تبدیل شوند یا موجب اختلالات اقتصادی بیشتری شوند، بستگی به نحوه مدیریت اهداف متعارض از سوی دولت دارد. به کار بردن عقلانیت و دوراندیشی استراتژیک برای این امر ضروری خواهد بود.
--> اخبار مرتبط حمله روزنامه اصولگرا به رئیسی/ صحبت از سرعت پیشرفت کشور با این دلار گران و موج مسمومیت‌ها، عصبانیت مردم را بیشتر می کند بخش خصوصی در مسیر پرسنگلاخ سه‌تحول بزرگ ربیعی: تصمیمات درباره برجام در شورای عالی امنیت ملی اتخاذ خواهد شد در ضرورت اصلاح رویکردها

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1220138/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تسلیم رونوشت استوارنامه‌ سفیر جدید ترکمنستان به عراقچی

دلیل کم بارشی ایران در این فصل چیست؟

دولت یارانه نقدی کارگران را تغییر می‌دهد

آیا لوله مانیسمان انتخابی مطمئن برای سیستم‌های صنعتی است؟

آمریکا مدعی عدم ارتباط با تحریرالشام شد

هلاکت یک فرمانده ارتش اسرائیل

اقتصاد هند همچنان قوی ماند

آخرین جزییات از خبر کشته شدن رهبر گروه تروریستی هیئت تحریر الشام

آمریکا شراکت استراتژیک خود با این کشور را تعلیق کرد

شهادت 100 نفر در حمله روز گذشته اسرائیل به غزه

ترامپ رئیس اف‌بی‌آی را معرفی کرد

این خوراکی‌ها مقصر اصلی چربی خون شدند

علت اصلی زانو درد کشف شد/ این ویتامین را کم دارید

کشف پروتکل عجیب برای دوری از آلزایمر

هشدار مهم به طرفداران بادام

این نان بهترین نیست!

علت برفک زدن فریزر چیست؟/ راهکارهای خلاص شدن از شر برفک

باور غلط درباره شلغم

قند مجاز برای دیابتی‌ها

درمان‌های گیاهی چاق‌ها را به سمت لاغری می‌برد؟

سیز سبز خطرناک است؟

تأثیر این میوه لاکچری بر هضم غذا

بادام را بیشتر بخوریم یا بادام زمینی؟

چند هزار قدم برای پیاده‌روی روزانه کافیست؟

لغو پروازهای شرکت هواپیمایی اسپانیا به مقصد اسرائیل

افزایش شمار شهدای خبرنگار غزه به 191 نفر

ادامه توقف پروازهای به اراضی اشغالی/ لغو پروازهای لغو پروازهای شرکت هواپیمایی اسپانیا به مقصد اسرائیل

مذاکرات ترامپ و ترودو درباره تجارت، انرژی و قطب شمال

گرجستان، اوکراین نمی‌شود

دور جدید اعتراضات در گرجستان/ پارلمان این کشور به آتش کشیده شد

اتحادیه عرب از حاکمیت سوریه حمایت کرد

مقابله با حمله‌ تروریستی در حال انجام است/ ضد حمله به زودی شروع می‌شود

اتحاد ترکیه و عراق برای دورزدن ایران

اخبار تایید نشده از هلاکت فرمانده گروه تروریستی جبهه‌النصره

تاکید عمار حکیم و نوری المالکی بر تامین امنیت مرزهای عراق با سوریه

پایان موفقیت‌آمیز عملیات پیدا کردن کودک گمشده در مراوه‌تپه

خروج شرکت‌ها از تله نیما

واژگونی یک تانکر حامل اسید در سه راه دارلک مهاباد

تظاهرات گسترده در تل‌آویو علیه کابینه نتانیاهو

تحولات 40 ساله اقتصادی زیر میکروسکوپ

بشار اسد: به دفاع از تمامیت ارضی خود در مقابل تروریست ها ادامه می دهیم

«بن گویر» دستور جمع آوری بلندگوهای مساجد را داد

آغاز عرضه سکه تمام بهار آزادى با تاریخ1403

تقویت همکاری بین بانک‌های مرکزی ترکیه و عمان

کمک سامورایی‌ها در FATF

قطار دلار در ایستگاه تاریخی

سوغات وزیر از ریاض

اجرای ناکام حمایت از صنعت

اشتغال آمریکا؛ تعیین‏‌کننده مسیر بازارها

آمار معاملات روزانه - 1403/09/11

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی