بازار آریا

آخرين مطالب

حاکمان کشور‌های عربی خلیج فارس در تلاش برای همکاری همزمان با چین و غرب اقتصاد ایران

حاکمان کشور‌های عربی خلیج فارس در تلاش برای همکاری همزمان با چین و غرب
  بزرگنمايي:

بازار آریا - آنژانی تریودی، خبرنگار حوزه اقتصادی مجله اکونومیست
به گزارش فرارو به نقل از مجله اکونومیست، در سال 2024 حاکمان ثروتمند کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس دو هدف کلیدی را دنبال کردند: تثبیت و تحکیم جایگاه خود در نقشه فناوری جهانی و دیگری پیشبرد برنامه‌های بلندپروازانه تنوع‌بخشی اقتصادی. برای دستیابی به این اهداف، آنها به همکاری هم‌زمان با غرب و چین روی آوردند، رویکردی که می‌توان آن را به مانوری دشوار و پیچیده تشبیه کرد؛ گویی به طور هم‌زمان بر دو شتر سوار شده‌اند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
با این حال، با ورود به سال 2025، شیوخ و شاهزادگان کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس با فشار‌های روزافزونی روبه‌رو شده‌اند که آنها را به انتخاب یکی از این دو مسیر وادار می‌کند.
در مسیر تحقق جاه‌طلبی‌های فناورانه، کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس عمدتاً به غرب گرایش پیدا کرده‌اند. امارات متحده عربی که شاید بلندپروازترین کشور منطقه در عرصه فناوری باشد، شرکت مایکروسافت را به‌عنوان شریک اصلی شرکت G42، یکی از پیشتازان هوش مصنوعی داخلی، به همکاری دعوت کرده است. مایکروسافت علاوه بر تأسیس یک مرکز مهندسی در ابوظبی، به همراه بلک‌راک، بزرگ‌ترین مدیر سرمایه‌گذاری جهان در زیرساخت‌های هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری می‌کند.
مایکروسافت و مدلی نوین از همکاری ژئوپلیتیکی و اقتصادی برد اسمیت، رئیس مایکروسافت، این همکاری را «مدلی نوین» از «همکاری ژئوپلیتیکی و اقتصادی» میان خاورمیانه و غرب توصیف کرده است؛ مدلی که به باور او، اساساً بر پایه یک «رابطه دولت‌محور با پشتیبانی بخش خصوصی» بنا شده است. از سوی دیگر، عربستان سعودی با همکاری سرمایه‌گذاران خطرپذیر آمریکایی در حال تأسیس یک صندوق هوش مصنوعی به ارزش 40 میلیارد دلار است، در حالی که گوگل نیز برنامه دارد یک مرکز هوش مصنوعی در این کشور راه‌اندازی کند.
با این وجود، کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس، چین را شریکی مطمئن و جذاب برای دستیابی به اهداف فعلی خود می‌دانند. چین نقش مهمی در تبدیل امارات متحده عربی به یک مرکز تجارت جهانی ایفا کرده و زیرساخت‌های حیاتی مانند انبار‌های عظیم و عملیات عمده‌فروشی را در این کشور ایجاد کرده است. همچنین، با تأمین پنل‌های خورشیدی و توربین‌های بادی، از گذار کشور‌های عربی حاشیه خلیج به انرژی‌های تجدیدپذیر حمایت کرده است. شرکت‌های چینی در حوزه‌های مختلفی از جمله ساخت‌وساز، حمل‌ونقل و سایر صنایع نقش کلیدی ایفا کرده و دانشگاه‌های تحقیق‌محور چین نیز همکاری‌های علمی و فناورانه خود را با دانشگاه‌های مشابه در این کشور‌ها گسترش داده‌اند.
نگاه متناقض به آمریکا: شریکی برای توسعه یا محدودکننده بلندپروازی‌ها؟ در همین حال، همکاری با آمریکا فرصتی مهم برای کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس فراهم می‌کند تا جاه‌طلبی‌های فناورانه خود را، که بخشی اساسی از برنامه‌های تنوع‌بخشی اقتصادی و رشد آینده آنهاست، محقق کنند. فراتر از هوش مصنوعی، حاکمان کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس نگاه خود را به حوزه‌هایی، چون فضا، دفاع و امنیت سایبری معطوف کرده‌اند؛ عرصه‌هایی که در منطقه‌ای با تنش‌های رو به افزایش، امیدبخش به نظر می‌رسند. با این حال، گاهی آمریکا به‌عنوان شریکی سودجو تلقی می‌شود که بلندپروازی‌های کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس و شرکت‌هایشان را محدود می‌کند و منطقه را ابزاری برای تقویت نفوذ خود در جنوب جهانی می‌داند. انتظار می‌رود این رویکرد در صورت ریاست جمهوری مجدد دونالد ترامپ نیز ادامه یابد.
کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس می‌توانند به کشور‌های آسیایی دیگری به‌عنوان جایگزین چین نگاه کنند. عربستان سعودی، برای کاهش ریسک‌های خود، در برخی پروژه‌ها با شرکت‌های ساختمانی هندی و کره جنوبی همکاری کرده است. با این حال، این شرکت‌ها در رقابت با سرعت، کارایی و توان تولیدی بالای شرکت‌های ساختمانی و مهندسی چین با چالش‌های جدی روبه‌رو هستند. از سوی دیگر، شرکت‌های چینی نیز به شدت مشتاق به همکاری هستند؛ کندی رشد اقتصادی در داخل چین، آنها را به سمت بازار‌های خارجی با نرخ رشد بالاتر سوق داده است. در سال 2025، کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس درمی‌یابند که اگر بخواهند روابط خود را با شرکت‌های غربی در حوزه فناوری عمیق‌تر کنند، لازم است در تعاملاتشان با چین رویکردی محتاطانه‌تر در پیش بگیرند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1216068/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مهدی یوسفی: چین از تجربیات غرب استفاده کرد‌ اما از آن‌ها تقلید نکرد/ حسین طباطبایی: مردم چین حزب کمونیست چین را با میزان خدمت‌گزاری‌اش می‌سنجند

راهنمای تمیز کردن کاتالیزور خودرو در خانه

نسخه درمان برای رکود سرسخت اقتصاد ایران/ چرا اصلاحات فوری ضروری است؟

تضاد منافع ترکیه و آمریکا در مِنا چه تاثیری بر تجارت جهانی فولاد و قراضه دارد؟

آمادگی داریم روابط اقتصادی اصفهان و دیاله عراق را توسعه ببخشیم

انتشار مجموعه داستانی با محوریت هوش مصنوعی

اسپایک‌ لی برای داوری به عربستان می‌رود

نمایش هفت فیلم شهرام مکری در عمارت روبه‌رو

سنگ‌های زینتی در عمق رودخانه درخشان

نسخه جدید «کتاب‌باز»

حذف‌شدگان زودهنگام جام‌جهانی

غایب مهم استقلال

تشکر طارمی از پیام پسرش

ولی افتاد مشکل‌ها...!

به اینها نگاه کن؛ آقای قلعه‌نویی!

اکثر اعضای شورای عالی فضای مجازی با رفع فیلترینگ مخالفند

استارشیپ سال آینده میلادی 25 بار به فضا پرتاب می‌شود

گوگل و اپل در انگلیس به دردسر افتادند

تحلیل مدل‌های زبانی از سند ملی هوش مصنوعی

زنجیره فولاد - 1403/09/04

بازار فولاد - 1403/09/04

بازار آتی - 1403/09/04

فروش صادراتی گاز، ارزش بازار را ارتقا داد

بازی بد با شرکت‌های معدنی

ظرفیت‌های مغفول ICC در ایران

بازی نتانیاهو با آتش بس

ترمز سرمایه‌گذاری در بخش معدن

رفع ناترازی معطل چالش‌های ساختاری

تهران ساختگاه نامطمئن و غیرایمنی دارد

جغرافیای منطقه‏‏‌ای فوت‏‏‌شدگان تهران

نسخه واحدی در رگولاتوری نظام‌های پرداخت وجود ندارد

تصویب 250 میلیارد دلار برای حمایت اقتصادی در ژاپن

خبر بد برای بازارهای نوظهور

راه نجات از شوک‌های ارزی

شروع گرم دلار در آذر

فعالان در انتظار انتشار 2 داده تورمی

چینش ETF بر اساس بیشترین تغییر مالکیت - 1403/09/04

افت عیار سنگ‏‏‌آهنی‏‏‌ها

غلبه اخبار مثبت بر اخبار بد

قدرت دست توست اگر بتوانی سکوت کنی!

سفری در تاریخ و تجارت

اثر تحریم بر تجارت و نوآوری

برون‌رفت از معضل مسکن با فرمول توسعه‏‏‌گرها

زبان سرخ جیب پرمی‌دهد بر باد

ترازوی ریسک و بازده شرکت‌ها

بورس در سودای فتح قله 7ماهه

ماسک در کلاس درس ترامپ

ورود نقره به سبد سرمایه‌گذاری

تغییر گسل قیمت خودرو

صادرات پسته در خط‌پایان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی