بازار آریا

آخرين مطالب

روند نزولی درآمد سرانه کشور/ درآمد هر ایرانی 80 درصد سال 90 اقتصاد ایران

روند نزولی درآمد سرانه کشور/ درآمد هر ایرانی 80 درصد سال 90
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دنیای اقتصاد، این آمارها نشان می‌دهد که به‌طور متوسط درآمد هر ایرانی در سال‌های اخیر چه رقمی را ثبت کرده است. محاسبه این آمارها با قیمت ثابت می‌تواند به نوعی روایتی از درآمد هر ایرانی بدون اثر تورم را منعکس کند و تغییرات رفاه خانوارها را به تصویر بکشد. مطابق بررسی‌های صورت‌گرفته میزان‌ درآمد خالص سرانه هر ایرانی طی این 13سال، به میزان 20درصد کاهش یافته است.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که این آمارها در برخی سال‌ها، تحت تاثیر تحولات سیاسی بهبود قابل توجهی داشته است.
در سال1394، میزان درآمد سرانه ایرانی‌ها به کمترین مقدار در این مدت رسید؛ اما چون امید به لغو تحریم‌ها وجود داشت و نرخ تورم نیز در آن سال‌ها در مسیر کاهشی حرکت می‌کرد، به نظر خانوارهای ایرانی از لحاظ اقتصادی احساس نارضایتی کمتری داشتند. در سال1396 پس از اجرایی شدن برجام، درآمد سرانه به شکل قابل توجهی رشد کرد و حتی به نزدیکی سال1390 رسید. اما در سال‌های بعد و پس از کنار گذاشتن توافق هسته‌ای، وضعیت درآمد سرانه نیز کاهش یافت و این روند کاهشی تا سال1399 تداوم پیدا کرد. پس از آن، اگرچه به‌دلیل کاهش فشار تحریم‌ها شرایط کمی بهتر شد، اما هنوز نسبت به ابتدای دهه90 فاصله قابل توجهی وجود دارد. رصد این تحولات نشان می‌دهد که درآمد سرانه ایرانی‌ها در 13سال اخیر، تحت تاثیر شدت تحریم‌ها و درآمدهای نفتی نوسان داشته است. به همین دلیل در سال‌های آینده هر حرکتی در جهت بهبود شرایط دیپلماسی کشور، اثر خود را در سفره‌ها منعکس خواهد کرد و هر قدمی در جهت، تشدید تحریم‌ها و تیرگی روابط بین‌المللی باعث تبخیر رفاه خانوار ایرانی خواهد شد.
مرکز آمار ایران اخیرا آماری از درآمد خالص ملی سرانه تا سال 1402 منتشر کرده است. وضعیت درآمد خالص ملی سرانه در سال 1402 نسبت به سال 1390، 20درصد کاهش یافته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که این شاخص طی بازه 1390 تا 1402 فرازونشیب‌های زیادی را تجربه کرده است. مثلا در سال 1396 که برجام رقم خورده، درآمد خالص ملی سرانه توانسته کمترین فاصله را با سال 1390 (که بیشترین مقدار طی این بازه است) داشته باشد. از طرفی در سال 1399که شرایط اقتصادی دوران کرونا به شرایط تحریمی اضافه شده، رقم درآمد خالص ملی سرانه کشور کاهش قابل‌توجهی را ثبت کرده است. بررسی روند این شاخص نشان می‌دهد که گشایش‌های سیاسی می‌تواند تا چه اندازه در افزایش رفاه موثر باشد.
درآمد سرانه، شاخص اقتصادی است که میانگین درآمد هر فرد در یک کشور را نشان می‌دهد. این شاخص با تقسیم کل درآمد ملی بر جمعیت کشور به‌ دست می‌آید. درآمد سرانه می‌تواند تصویری کلی از وضعیت اقتصادی یک کشور ارائه دهد و معمولا برای مقایسه سطح رفاه و توسعه اقتصادی بین کشورهای مختلف به‌ کار می‌رود. این شاخص به‌عنوان یکی از شاخص‌های توسعه، سطح رفاه مردم را تا حدی نشان می‌دهد؛ به‌طوری‌که هرچه این رقم بالاتر باشد، نشان‌دهنده‌ سطح رفاه اقتصادی بهتر و قدرت خرید بالاتر مردم است.
این شاخص تا اندازه زیادی گویای بهره‌مندی شهروندان یک کشور از رفاه و امکانات و در واقع ثمره رشد اقتصادی است. با‌این‌حال، شاخص درآمد سرانه همه‌چیز را درباره توزیع درآمد و نابرابری‌ها نشان نمی‌دهد و ممکن است نابرابری درآمدی را پنهان کند؛ زیرا تنها یک میانگین کلی است و توزیع واقعی درآمد در بین افراد مختلف را مشخص نمی‌کند. شاخص درآمد خالص ملی که مرکز آمار به محاسبه آن پرداخته است، از کسر کردن رقم مصرف سرمایه ثابت از درآمد ملی به دست می‌آید.
روند نزولی درآمد سرانه در سایه تحریم‌ها براساس آمار منتشرشده توسط مرکز آمار ایران، درآمد خالص ملی سرانه به‌قیمت ثابت در سال 1390، در سطح 110میلیون و 500هزار تومان قرار داشت. در سال 1391 همزمان با شروع دور اول تحریم‌های اقتصادی علیه ایران، این شاخص نسبت به سال1390 با کاهش قابل‌توجهی رو‌به‌رو شد و به 92میلیون و 200هزار تومان رسید. شوک منفی تحریم‌ها به اقتصاد ایران تنها به همان سال محدود نشد و روند کاهش درآمد خالص ملی سرانه تا سال1394 ادامه پیدا کرد.
در سال 1395 با کاهش نسبی تحریم‌ها، بهبود شرایط بین‌المللی و افزایش فروش نفت، درآمد خالص ملی سرانه افزایش پیدا کرد؛ اما این شرایط پایدار نماند. اثرات منفی ناشی از احتمال اعمال دور دوم تحریم‌ها در اواخر سال 1396 و اجرایی شدن آنها در اوایل سال1397، مجددا روند نزولی درآمد خالص ملی سرانه را رقم زد. در نتیجه، در سال 1399 به دلیل تشدید تحریم‌ها و شروع همه‌گیری کرونا یکی از کمترین میزان درآمد خالص ملی سرانه برای اقتصاد کشور ثبت شد. در سال 1400 با بهبود شرایط ناشی از همه‌گیری کرونا، افزایش فروش نفت و بهره‌گیری از ظرفیت‌های تولیدی، اقتصاد کشور توانست تاحدی بهبود یابد و درآمد خالص ملی سرانه نسبت به سال 1399 با افزایش مواجه شد.
درآمد خالص ملی سرانه 1402 همچنان پایین‌تر از 1390 با‌این‌حال، طی سال‌های 1400 تا 1402 درآمد خالص ملی سرانه حرکت رو به رشدی چندانی نداشته است و حتی با درآمد خالص ملی سرانه در سال 1390 فاصله زیادی دارد، به طوری که درآمد خالص ملی سرانه سال 1402 تنها 80درصد از درآمد خالص ملی سرانه سال1390 را تشکیل می‌دهد. به عبارت دیگر، اقتصاد ایران طی چند سال اخیر حتی نتوانسته است افت درآمد خالص ملی سرانه در دهه1390 را جبران کند. «دنیای اقتصاد» در یک گزارش نیز با توجه به آمار اعلامی توسط بانک مرکزی از درآمد سرانه به مقایسه ایران با کشورهای همسایه پرداخته بود. البته آمارهای رشد اقتصادی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران تا حدودی متفاوت است.
یافته‌های این گزارش نشان داد که درآمد سرانه اقتصاد ایران در مقایسه با همسایگان فاصله قابل‌توجهی پیدا کرده است. برای مثال درآمد سرانه ایران و ترکیه به قیمت جاری و بر اساس روش برابری قدرت خرید در سال1390 تقریبا در سطح مشابهی قرار داشته؛ اما پس از آن مسیرهای متفاوتی را طی کرده‌اند؛ به‌طوری‌که تا پایان سال 2022، درآمد سرانه ایران نسبت به سال2011حدود 4درصد کاهش یافته، درحالی‌که درآمد سرانه ترکیه در همین بازه 95درصد افزایش را تجربه کرده است. این دو روند متفاوت سبب شده است در سال 2022، درآمد سرانه ترکیه تقریبا دوبرابر درآمد سرانه ایران باشد.
لزوم توجه سیاستگذار به تحولات بین‌المللی با توجه به اینکه به نظر می‌رسد تحریم‌ها از دلایل مهم روند کاهشی درآمد خالص ملی سرانه طی سال‌های اخیر بوده است، توجه سیاستگذاران به تحولات بین‌المللی اهمیت زیادی دارد. برخی تحلیلگران اعتقاد دارند مراودات سیاسی لازم است به گونه‌ای انجام شود که تحولات سیاسی بین‌المللی و منطقه‌ای منجر به اعمال تحریم‌های شدیدتر و فشارهای اقتصادی بیشتر برای کشور نشود و در نتیجه این امر کاهش درآمد سرانه و کاهش رفاه اتفاق نیفتد. بنابراین، ضروری است سیاستگذاران در کنار اصلاحات داخلی و استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی، استراتژی‌های مقابله با تحریم‌ها را نیز در دستور کار قرار دهند تا از تاثیرات منفی احتمالی جلوگیری کنند و اقتصاد کشور در مسیر رشد پایدار قرار گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1215924/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ربع‌ سکه 1403 چند قیمت خورد؟

وزیر جهاد کشاورزی: صادرات پنیر ایرانی به ژاپن تسهیل می‌شود

تفاوت سکه امامی و بهار آزادی؛ بهترین سکه برای سرمایه‌گذاری کدام است؟

سرپرست سازمان ملی زمین و مسکن منصوب شد

بانوان پنجشنبه‌ها دور کار شدند؟

افزایش تعاملات اقتصادی افغانستان با کشورهای همسایه

واردات سنگ روی از افغانستان به ایران

جداول کسری بودجه بر اساس اعلام دیوان محاسبات

برای توسعه اکتشاف معادن، باید بر آموزش نیرو‌های تخصصی تمرکز شود

ایرانی‌ها بیشتر دخترا زا هستند یا پسر زا؟

دیدار مقامات ترکمنستان و چین درباره تحولات افغانستان

رئیس کمیسیون اصل 90: در همه کشور در حال سوزاندن مازوت هستیم

پیش‌بینی جالب برای قیمت طلا تا 20 روز آینده

پیش‌بینی مهم بازار در روزهای آینده؛ یک کارشناس اقتصادی قیمت بعدی طلا را اعلام کرد

جانشین فرماندار برکنار شده بندرانزلی مشخص شد

الزام خودروسازان به تخصیص 20 درصد تولید برای مالکان خودروهای فرسوده

توضیحات پژمان‌فر درباره وام ازدواج و فرزندآوری

پیش‌بینی قیمت دلار 4 آذر 1403/ سایه شورای حکام بر بازار ارز افتاد

اظهارنظرخودرویی‌ها درباره نرخ‌های جدید/ تولید درست شود، قیمت بازار کاهش می‌یابد

خسارت دیدگان قطع برق بخوانند

انتصاب رئیس امور حسابرسی داخلی شرکت ملی گاز

اسناد همسان پیمان‌های EPC و PC در صنعت نفت ابلاغ شد

واکنش قیمت دلار به قطعنامه شورای حکام | آینده دلار چه می‌شود؟

قطعنامه‌های ضدایرانی شورای حکام صادر شد

یک پیش‌بینی جالب قیمت طلا تا 20 روز آینده

تأثیر قطعنامه شورای حکام بر نوسان دلار موقتی است

عرضه انواع سکه طلا در حراج 5 آذرماه مرکز مبادله ایران

رئیس انجمن قطعه‌سازان: تولید خودرو درست شود، قیمت بازار کاهش می‌یابد

استاد دانشگاه: حمایت از بخش کشاورزی فقط در حد قانون است

جزئیات موارد ابطال گارانتی خودرو اعلام شد

پاداش کشف مراکز غیرمجاز رمزارز به 50 میلیون تومان رسید

تلاش وزارت نفت برای ارتقای فرهنگ قرآنی

سیگنال مهم به بازار ارز؛ اولین واکنش­ بخش خصوصی به شکل جدید معامله ارز چیست؟

پایان عملیات بسترشناسی فاز اول توسعه میدان پارس شمالی

اعطای حکم مدیرعامل بانک مسکن از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی

حدود و ثغور واردات در اندیشه اقتصادی رهبر انقلاب

متهم اول پروندۀ طراوت نوین با سرمایه های مردم ملک 30 میلیاردی در دبی خریده بود

مقایسه تورم ایران و کشور‌های جنوب خلیج فارس

مقایسه کنید تورم ایران و کشور‌های جنوب خلیج فارس

مهدی پازوکی: دستیابی به رشد اقتصادی و تورم تک رقمی با حذف بودجه‌های غیرضروری ممکن است

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور منصوب شد

تحقق اهداف پالایش و پخش با سرمایه انسانی توانمند

بهینه‌سازی فرآیندها با هوش مصنوعی راهگشای چالش‌هاست

سفر استراتژیک وزیر دفاع به ونزوئلا؛ از توسعه روابط اقتصادی تا تقویت همکاری‌های نظامی

فدرال رزرو می گوید بدهی ایالات متحده بزرگترین تهدید برای ثبات اقتصادی است و از استیبل کوین ها انتقاد می کند

امیر نصیرزاده: ایران و ونزوئلا در یک کشتی و سنگر مشترک در برابر امپریالیسم قرار دارند + فیلم

نامزد‌های ترامپ برای وزارت خانه‌های اقتصادی آمریکا

کاهش شدید فعالیت اقتصادی منطقه یورو

عضو کمیسیون صنایع مجلس: بهترین بازار برای عرضه خودرو بورس کالا است

پاداش 50 میلیون تومانی برای گزارش مراکز غیرمجاز استخراج رمز ارز

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی