بازار آریا

آخرين مطالب

برنامه منسجم برای رفع ناترازی نیازمند توجه یکپارچه به انرژی است اقتصاد ایران

برنامه منسجم برای رفع ناترازی نیازمند توجه یکپارچه به انرژی است
  بزرگنمايي:

بازار آریا - کارشناس انرژی با بیان اینکه برای داشتن یک برنامه‌ منسجم و دقیق و مدیریت قوی باید مقوله انرژی به صورت یکپارچه مورد توجه قرار گیرد، گفت: در گام نخست باید نهادی که بتواند برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری و مدیریت برای همه سوخت‌ها را به‌صورت یکپارچه انجام دهد، ایجاد شود.

مهران امیرمعینی در گفت‌وگو با خبرنگار شانا با بیان اینکه ناترازی به این مفهوم است که پیش‌بینی‌های لازم برای پوشش تقاضا نشده و برنامه‌ مناسبی تدوین نشده است، اظهار کرد: برنامه‌ریزی و مدیریت از این منظر نیست که تنها تقاضا پوشش داده شود، بلکه باید رشد تقاضا را از طریق سیاست‌های قیمتی و غیرقیمتی مدیریت کرد، البته در سمت عرضه نیز امکان کاهش تلفات و افزایش راندمان نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌ها نیز وجود دارد که می‌تواند به کاهش ناترازی منجر شود، بنابراین برای ایجاد تراز باید به هر دو سمت عرضه و تقاضا توجه کرد و بخش مصرف تنها عامل ناترازی نیست.
وی با اشاره به اینکه تقاضای ایجادشده قابل مدیریت است، اظهار کرد: برای مدیریت به یک برنامه میان‌مدت حداقل پنج ساله نیاز داریم که با سرمایه‌گذاری در صرفه‌جویی انرژی و تغییر قیمت‌ حامل‌های انرژی شدنی است.
این کارشناس انرژی با بیان اینکه با کنترل رشد تقاضا دیگر مجبور نیستیم دائماً برای توسعه و افزایش تولید برنامه‌ریزی کنیم، بیان کرد: در دهه 70 هم در بخش نفت (فرآورده‌های نفتی) با همین مشکل مواجه بودیم که با اتخاذ سیاست جایگزینی گاز با نفت و توسعه بخش گاز، تراز حاصل شد.
امیرمعینی با اشاره به اینکه اقدام اساسی برای رفع ناترازی باید با هدف صرفه‌جویی انجام شود، گفت: در چند سال اخیر مدیریت تقاضای انرژی مغفول مانده و هیچ‌کدام از دولت‌ها جسارت حل این مشکل را نداشتند و هم‌اکنون با انباشت کمبود سوخت از گاز و برق گرفته تا بنزین و گازوئیل حل این مشکل روزبه‌روز سخت‌تر می‌شود.
افزایش سریع و جهش قیمت‌ها حاصلی جز تورم ندارد
وی با اشاره به اینکه امروز سیاست‌گذاران و مدیران ارشد طبق یک برنامه مشخص بلندمدت که در آن اقدام‌های اساسی در کوتاه‌مدت مشخص شده باشد، باید با این چالش مواجه شوند، افزود: این برنامه باید با تغییر قیمت‌ها و سرمایه‌گذاری در صرفه‌جویی انرژی و نظارت یک سازمان از سوی دولت اجرا شود، البته نکته اساسی با توجه به شرایط فعلی اقتصاد این است که افزایش سریع و جهش قیمت‌ها به سطح بین‌المللی جز تورم حاصلی ندارد، از این رو لازم است دولت‌ها ابتدا به وظیفه اصلی خود یعنی تثبیت اقتصاد بپردازند و سپس در صورت نیاز قیمت‌های انرژی را به سطح قیمت‌های بین‌المللی یا منطقه‌ای افزایش دهند.
این کارشناس انرژی با بیان اینکه تثبیت قیمت‌های سوخت برای یک دوره طولانی بسیار اشتباه بوده است، گفت: متأسفانه این موضوع در 20 سال گذشته رخ داده و تعدیل قیمت‌ها را با مشکل اساسی مواجه کرده است. در صورتی که اگر افزایش قیمت‌ها هماهنگ با تورم، یا حتی کمتر از نرخ تورم انجام می‌شد، شاید اکنون با مشکلات کمتری مواجه بودیم، اما متأسفانه مدیران قبلی به دنبال همه یا هیچ بودند و در حقیقت متوجه خسارتی که این تصمیم اشتباه برای دولت‌های بعدی و اقتصاد ایجاد می‌کرد، نبودند.
امیرمعینی با بیان اینکه انرژی یک مبحث یکپارچه است، تصریح کرد: معضلی که هم‌اکنون در بخش انرژی برق وجود دارد به‌دلیل توسعه بی‌رویه نیروگاه‌های گازسوزی است که اواخر دهه 70 و دهه 80 بدون توجه به منابع محدود نفت و گاز توسعه یافتند.
وی با اشاره به اینکه اگر بخواهیم مدیریت بخش انرژی را به‌خوبی انجام دهیم باید همه حامل‌های انرژی همزمان مدنظر قرار گیرند، اظهار کرد: با توجه به فناوری‌های روز دنیا و کاهش هزینه‌های تولید برق، بخشی از تقاضای انرژی را می‌توان با انرژی‌های تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی، بادی، زمین‌گرمایی و ... پوشش داد.
واردات انرژی، راه‌حل سایر کشورها برای جبران ناترازی
این کارشناس انرژی با بیان اینکه برای داشتن یک برنامه‌ منسجم و دقیق و مدیریت قوی باید مقوله انرژی به‌صورت یکپارچه مورد توجه قرار گیرد، گفت: در گام نخست باید نهادی که بتواند برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری و مدیریت برای همه سوخت‌ها را به‌صورت یکپارچه انجام دهد، ایجاد شود تا از طریق آن با شناسایی عوامل مؤثر در عرضه و تقاضای انرژی، ضمن تدوین یک برنامه جامع و یکپارچه بتوان عملکرد دستگاه‌ها را نیز ارزیابی کرد.
امیرمعینی با اشاره به اینکه بحث ناترازی در همه جای جهان وجود دارد و در بسیاری از کشورها تولید تقاضا را پوشش نمی‌دهد، افزود: کشورهای دیگر برای جبران این ناترازی و مدیریت آن اقدام به واردات انرژی و انتشار تراز انرژی خود می‌کنند. در حقیقت ناترازی انرژی حکایت از سوءمدیریت در این بخش دارد. در ایران نیز با سرکوب تقاضا و عدم عرضه سوخت به بخش‌های مصرف به‌ویژه بخش تولید به نوعی تراز انرژی حاصل خواهد شد که البته خسارت‌های واردشده به بخش تولید ناشی از اجرای چنین سیاستی، میلیاردها دلار برآورد می‌شود.
نمی‌توانیم مردم را متهم اصلی ناترازی معرفی کنیم
وی با بیان اینکه نقش مردم در حل چالش ناترازی انکارناپذیر است، گفت: ابتدا باید فرهنگ‌سازی شود، هرچند لازم است وسایل و تجهیزات انرژی‌بری که در بازار عرضه می‌شود از استانداردهای لازم برخوردار باشند، در غیر این صورت نمی‌توان امیدوار بود که ناترازی در بخش مصرف قابل جبران باشد. در این میان نهادهای مرتبط به‌ویژه وزارت صنایع، شهرداری‌ها و... در مورد تولید و واردات خودرو، تجهیزات و ماشین‌آلات و استاندارهای ساختمان نقش مهمی ایفا می‌کنند، بنابراین مردم را نمی‌توان متهم اصلی ناترازی معرفی کرد.
کارشناس انرژی با اشاره به اینکه مهم‌ترین نکته در بخش قیمت‌گذاری ایجاد ثبات اقتصادی است که اگر وجود نداشته باشد تورم هر تلاشی را برای بهبود وضع موجود خنثی می‌کند، بیان کرد: هرچند برای کاهش فشار بر بودجه دولت‌ها لازم است قیمت تمام‌شده سوخت را در قیمت‌گذاری در نظر گرفت، البته در این مورد اجماعی وجود ندارد که ناشی از چگونگی اعمال قیمت نفت خام، گاز و فرآورده‌های نفتی برای پالایشگاه‌ها و نیروگاه‌ها است. هرچند در مرحله نخست می‌توان ارزش ذاتی کمی برای آن در نظر گرفت و سپس در یک برنامه بلندمدت یا میان‌مدت آن را افزایش داد، برای کاهش کسری بودجه دولت نیز لازم است با تعیین مالیات بر این سوخت‌ها همان‌طور که در سایر کشورهای دنیا نیز مرسوم است ضمن تنوع در درآمدهای مالیاتی دولت‌ها، مقدار آن را نیز افزایش داد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1215834/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جزئیات موارد ابطال گارانتی خودرو اعلام شد

پاداش کشف مراکز غیرمجاز رمزارز به 50 میلیون تومان رسید

تلاش وزارت نفت برای ارتقای فرهنگ قرآنی

سیگنال مهم به بازار ارز؛ اولین واکنش­ بخش خصوصی به شکل جدید معامله ارز چیست؟

پایان عملیات بسترشناسی فاز اول توسعه میدان پارس شمالی

اعطای حکم مدیرعامل بانک مسکن از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی

حدود و ثغور واردات در اندیشه اقتصادی رهبر انقلاب

متهم اول پروندۀ طراوت نوین با سرمایه های مردم ملک 30 میلیاردی در دبی خریده بود

مقایسه تورم ایران و کشور‌های جنوب خلیج فارس

مقایسه کنید تورم ایران و کشور‌های جنوب خلیج فارس

مهدی پازوکی: دستیابی به رشد اقتصادی و تورم تک رقمی با حذف بودجه‌های غیرضروری ممکن است

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور منصوب شد

تحقق اهداف پالایش و پخش با سرمایه انسانی توانمند

بهینه‌سازی فرآیندها با هوش مصنوعی راهگشای چالش‌هاست

سفر استراتژیک وزیر دفاع به ونزوئلا؛ از توسعه روابط اقتصادی تا تقویت همکاری‌های نظامی

فدرال رزرو می گوید بدهی ایالات متحده بزرگترین تهدید برای ثبات اقتصادی است و از استیبل کوین ها انتقاد می کند

امیر نصیرزاده: ایران و ونزوئلا در یک کشتی و سنگر مشترک در برابر امپریالیسم قرار دارند + فیلم

نامزد‌های ترامپ برای وزارت خانه‌های اقتصادی آمریکا

کاهش شدید فعالیت اقتصادی منطقه یورو

عضو کمیسیون صنایع مجلس: بهترین بازار برای عرضه خودرو بورس کالا است

پاداش 50 میلیون تومانی برای گزارش مراکز غیرمجاز استخراج رمز ارز

پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس رتبه نخست مدیریت دانش را کسب کرد

قیمت روز خودرو؛ بازار خودرو یک هفته طوفانی دیگر دارد؟

سوال مهم تولیدکننده مرغ درباره قطع برق و وضعیت تولید

رایتل صدرنشین سرعت  اینترنت همراه به روایت آمار رگولاتوری

تحقق اهداف برنامه هفتم زمینه‌ساز توسعه پایدار پتروشیمی

توسعه متوازن پتروشیمی با تحقق اهداف برنامه هفتم

آخرین خبر‌ها از دادگاه رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی طراوت نوین

تأثیر قطعنامه شورای حکام بر بازار ارز | قیمت دلار چقدر خواهد شد؟

احیای زندگی روستایی؛ کلید توسعه پایدار

دلار افسارگسیخته، رکورد جدیدی ثبت کرد

پایان تعمیرات تنگ‌بیجار؛ تضمین گاز زمستانی غرب کشور

اراده کنند دلار هزار تومان می‌شود!/ وفاق، گفتمان انحرافی است/ تحقق عدالت و انصاف مشروط به خروج نظامیان از اقتصاد است

کاهش نرخ یورو در مرکز مبادله ایران

طبق قانون کسب و کار، اولویت عدم قطعی انرژی با بخش خصوصی است

ناترازی انرژی، مشکلات عدیده‌ای برای بخش خصوصی ایجاد کرده است

طلا در بازارهای جهانی خوش می‌درخشند

جلسه رسیدگی به اتهامات 28 متهم پرونده کثیرالشاکی «رضایت خودرو طراوت نوین» برگزار شد

سیاست های پولی و ارزی کشور نادرست است/تلاش برای کاهش مشکلات فعالان اقتصادی و بخش خصوصی

مقابله با قاچاق کالا به معنای مقابله با گرانی، تورم و بیکاری است

جزئیات اولین دادگاه پرونده «رضایت خودروی طراوت نوین»

جزییات کامل اولین دادگاه رضایت خودرو طراوت نوین

ایران کریدور ترانزیتی تبادل محصولات ژاپنی| آینده اقتصادی جهان از آنِ آسیاست

تأثیر قطعنامه شورای حکام بر بازار ارز/آینده دلار چه می‌شود؟

آیا بنزین 55 هزار تومانی در راه است؟

فرمانده کل سپاه از تلاش کارکنان نفت قدردانی کرد

برگزاری دادگاه 28 متهم پرونده «رضایت خودرو طراوت نوین» / اخلال در نظام اقتصادی و کلاهبرداری شبکه‌ای به میزان بیش از 8 هزار میلیارد تومان

سوگیری تصیمات اخیر دولت به نفع اقلیت و ضرر اکثریت

◄ بررسی توسعه اقتصاد گردشگری و دریامحور در کمیسیون اقتصادی مجلس

اولین جلسه دادگاه «رضایت خودرو طراوت نوین» چگونه گذشت؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی