بازار آریا

آخرين مطالب

متغیرهای مالی کاغذی‏‏‌های بازار سرمایه یکپارچه نزولی شد

راز تراژدی کاغذسازان اقتصاد ایران

راز تراژدی کاغذسازان
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد-عباس بیات : شرکت‌های کاغذساز بازار سرمایه در دوره‏‏‌های اخیر با توجه به کمبود ماده‏‏‌اولیه یعنی آخال (کاغذ باطله) با مشکلات عدیده‏‏‌ای دست و پنجه نرم می‌کنند. این مشکلات تا جایی ادامه یافته که در بهار امسال زیان‌ده شده‏‏‌اند. وارداتی بودن آخال به‌عنوان ماده کلیدی تولید کاغذ موجب شده است تا شرکت‌های کاغذساز برای تامین آن با هزینه‏‏‌های گزافی مواجه شوند. از طرفی تقاضا برای آخال در داخل ایران بسیار بالاست و همین موضوع موجب فزونی تقاضا بر عرضه می‌شود و در نتیجه نزول متغیرهای بنیادین کاغذسازان را به دنبال داشته است. طی نیمه نخست امسال، مقادیر تولید و فروش شرکت‌های کاغذساز بورسی در قیاس با مدت مشابه به‏‏‌ترتیب افت 34 و 31درصدی را تجربه کرده است. به دنبال این کاهش، کاغذسازان نزول درآمدی را نیز تجربه کرده‏‏‌اند.
طی شش‌ماه امسال فروش صنعت کاغذ 105میلیارد تومان بوده که در قیاس با مدت مشابه سال قبل 28درصد کاهش یافته است. نرخ‌‌‌گذاری در این صنعت به‌طور آزاد بوده و سایه نرخ‌گذاری دستوری بر آن حاکم نیست. با این حال زخم ناشی از تامین ماده‌‌‌اولیه تا جایی عمیق است که روی سودآوری این صنعت نیز تاثیر گذاشته است. در بازه سالانه طی سال 1402 متوسط حاشیه سود این صنعت 10درصد به ثبت رسید که در قیاس با متوسط فصلی 9درصد کاهش را تجربه کرده است. در مقیاس فصلی طی بهار امسال کاغذسازان زیان‌ده شده‌‌‌ و میانگین حاشیه سود منفی 20درصدی را به ثبت رسانده‌‌‌اند.
پاشنه‌‌‌آشیل کاغذسازان
ارزیابی روند تولیدات شرکت‌های محصولات کاغذی بازار سرمایه نشان می‌دهد که در مقیاس سالانه، به‌طور متوسط هر سال 107هزار تن انواع کاغذ توسط شرکت‌های بورسی تولید و هر سال 6درصد به این میزان تولید افزوده شده است. با این حال روند تولیدات طی سال‌های اخیر تا جایی نزولی شده که طی 12ماه 1402 مجموع تولیدات این صنعت با 11درصد کاهش نسبت به سال ماقبل به 117هزار تن تنزل یافته است. در مقیاس فصلی، اوضاع تولیدات صنعت کاغذ بحرانی‌‌‌تر است. طی تابستان امسال مجموع تولیدات صنعت کاغذ به میزان 18هزار و 186تن به ثبت رسید که در قیاس با تابستان سال گذشته 36درصد نزول را تجربه کرده است.
در نیمه نخست سال‌جاری نیز این افت تولیدات تکرار شده است. طی شش‌ماه آغازین 1403 میزان تولیدات صنعت کاغذ 39هزار و 982تن به ثبت رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 34درصد افت داشته است. اصلی‌‌‌ترین عاملی که می‌‌‌توان برای وضعیت بحرانی تولیدات این صنعت در نظر گرفت، بحث مواداولیه است. کاغذ باطله یا آخال اصلی‌‌‌ترین ماده اولیه صنعت کاغذ است. فزونی تقاضا بر عرضه آخال (کاغذ باطله) موجب شده است تا همواره به‌‌‌رغم تخصیص ارز ترجیحی، شرکت‌های کاغذی و کارتنی با کمبود آخال مواجه شوند. تمامی چهار شرکت کاغذساز بورسی در نیمه نخست امسال با کاهش تناژ تولید همراه شده‌‌‌اند. از میان این چهار شرکت «لطیف» با ثبت 640تن تولید و نزول 15درصدی مقدار تولید خود، کمترین میزان افت تناژ را تجربه کرده است. با توجه به خاصیت دپوپذیری کاغذ، ارزیابی مقدار فروش در کنار تولید می‌‌‌تواند عملکرد مالی این شرکت را بهتر نمایان کند.
میزان تناژ فروش شرکت‌های کاغذی در 13سال گذشته به‌طور متوسط 107هزار تن بوده و هر سال 6درصد به این میزان فروش افزوده شده است. همان‌طور که عنوان شد کمبود آخال تا جایی بحرانی شده است که اثر خود را بر درآمد و مقدار فروش این صنعت نیز نمایان کرده است. در دو سال اخیر مقدار فروش این صنعت نزولی بوده است. طی سال 1402 مجموع مقدار فروش شرکت‌های تولیدکننده کاغذ بورسی، 115هزار و 638تن به ثبت رسید که در قیاس با سال ماقبل کاهش 10درصدی را تجربه کرده است. در بازه فصلی طی تابستان امسال و در مجموع شش‌ماه نخست 1403 به‌‌‌ترتیب نزول 34 و 31درصدی در تناژ فروش صنعت کاغذ رقم خورده است. تمامی چهار شرکت بورسی صنعت کاغذ در شش‌ماهه امسال با افت مقدار تولید مواجه شده‌‌‌اند. در این میان شرکت «چکاپا» با ثبت تولید 22هزار و 971تن نزول 25درصدی را تجربه کرد که کمترین میزان افت در میان شرکت‌های کاغذساز بورسی بوده است.
طعم خوش قیمت آزاد
برخلاف عمده صنایع تولیدی کشور که در حصار قیمت‌گذاری دستوری قرار دارند، نرخ‌‌‌گذاری در کاغذسازان مرجع خاصی ندارد و به‌‌‌صورت آزاد تعیین می‌شود. با این حال نبود آخال به‌‌‌حدی وضعیت این صنعت را بحرانی کرده که حتی قیمت آزاد هم مرهمی بر زخم عمیق کاغذسازان نبوده است. در بازه شش‌ماهه متوسط نرخ فروش محصول اصلی شرکت‌های کاغذساز بورسی 9درصد نسبت به نیمه نخست 1402 افزایش یافته است. در این مقیاس بیشترین رشد نرخ فروش به شرکت «لطیف» تعلق دارد. شرکت نام‌برده موفق شد محصول اصلی خود یعنی تیشو (دستمال کاغذی) را در شش‌ماه آغازین امسال با 16درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل به فروش برساند.
در ششمین ماه از سال‌جاری، شرکت‌های تولیدکننده کاغذ بورسی محصول اصلی خود را به‌طور متوسط با رشد 5درصدی نسبت به میانگین امسال به فروش رسانده‌‌‌اند. در این بازه زمانی بیشترین میزان رشد نرخ فروش مربوط به شرکت «چکاپا» بوده که خمیر ویرچین خود را با 11درصد افزایش نسبت به متوسط امسال به فروش رسانده است. در مقیاس نقطه به نقطه طی شهریورماه متوسط رشد نرخ فروش کاغذسازان 13درصد بوده است. در این مدت شرکت «لطیف» دستمال کاغذی تولیدی خود را با افزایش 15درصدی نسبت به شهریور سال قبل به فروش رسانده و با این اوصاف بیشترین میزان جهش نرخ فروش در میان هم‌‌‌گروهی‌‌‌های خود را تجربه کرده است.
فوران درآمدی «لطیف»
روند سالانه درآمد فروش شرکت‌های کاغذساز بورسی نشان می‌دهد که در 13سال اخیر به‌طور متوسط هر سال 41درصد به فروش این صنعت افزوده شده است. با این حال طی دوره‌‌‌های اخیر روند رشد درآمدی این صنعت متوقف شده است. در سال 1402 فروش کاغذسازان 2هزار و 977میلیارد تومان بوده که در قیاس با سال ماقبل تنها یک‌درصد بهبود یافته است. این موضوع نشان‌دهنده کاهش شتاب 40درصدی فروش این صنعت است. وضعیت رکودی درآمد این صنعت تا جایی ادامه یافته که در مقیاس فصلی درآمد این صنعت با کاهش همراه شده است. در تابستان امسال فروش این صنعت 506میلیارد تومان به ثبت رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 29درصد کاهش یافته است. تجمیع شش‌ماهه فروش این صنعت 105میلیارد تومان بوده که در قیاس با نیمه نخست 1402 نزول 28درصدی را تجربه کرده است. در میان چهار شرکت تولیدکننده کاغذ بورسی، تمامی تولیدکنندگان این صنعت با نزول درآمد در نیمه نخست امسال همراه بوده‌‌‌اند. در این بین «لطیف» با ثبت فروش 305میلیارد تومان و نزول 19درصدی درآمد شش‌ماهه خود کمترین میزان نزول درآمدی را تجربه کرده است.
از سود به زیان
همان‌طور که عنوان شد، مواداولیه شرکت‌های کاغذساز یعنی آخال عمدتا از طریق واردات تامین می‌شود. همین موضوع موجب تحمیل هزینه‌ بر شرکت‌های تولیدی و درنتیجه کاهش درآمد و سودآوری کاغذسازان شده است. متوسط حاشیه سود ناخالص، عملیاتی و خالص شرکت‌های کاغذساز بورسی طی 13سال اخیر به‌‌‌ترتیب 23، 18 و 15درصد بوده است. در سال 1402 متوسط سه‌حاشیه سود این صنعت 10درصد به ثبت رسید که در قیاس با متوسط سالانه 9درصد کاهش یافته است. در بازه فصلی نیز نزول حاشیه سود کاملا مشهود است. میانگین حاشیه سود ناخالص، عملیاتی و خالص شرکت‌های کاغذی بورس از بهار 99 به میزان 16درصد بوده است. با این حال کاهش حاشیه سود این صنعت تا جایی ادامه یافته که طی بهار امسال شرکت‌های کاغذساز به زیان رسیدند. در بهار سال‌جاری متوسط حاشیه سود شرکت‌های کاغذساز به میزان منفی 20درصد به ثبت رسیده است.
--> اخبار مرتبط چگونه کسب‌وکاری را از بین سبدی از کسب‌وکارها انتخاب و اولویت‌بندی کنیم (استراتژی سبد) رفع موانع بوروکراسی برای حضور بیشتر در بازارهای جهانی تبدیل «رایان هم‌افزا» به بزرگ‌ترین هلدینگ فناوری بازار سرمایه تولیدکنندگان رب و سس چقدر سود می‏‏‌سازند؟ ترنج به عنوان "غرفه خلاقانه" درپانزدهمین نمایشگاه صنعت مالی انتخاب شد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1214832/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راهکارهای مغفول حل ناترازی برق

بورس صعودی شد

تأثیر منفی انتخاب ترامپ به اقدامات جهانی اقلیمی

ادعای مهم دستیار پزشکیان درباره قیمت بنزین

طبق بودجه 1404 افرادی که در خارج از کشور ارز دارند می‌توانند خودرو وارد کنند

اجاره جرثقیل: راهکاری سریع و اقتصادی پروژه‌های سنگین

زنان سرپرست خانوار بیمه می‌شوند

دادگاه کلاهبرداری 8 هزار میلیاردی‌ برگزار شد

جلسه رسیدگی به اتهامات 28 متهم پرونده کثیرالشاکی برگزار شد

روند نزولی درآمد سرانه کشور/ درآمد هر ایرانی 80 درصد سال 90

جزییات رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی یک شرکت خودرویی

شاهد تحلیل محیط زیست هستیم و نقش تحولگرای زنان برای تقویت رویه‌های پایدار مهم است

کلاهبرداری شبکه‌ای به میزان بیش از 8 هزار میلیارد تومان/ تنها 4 درصد از مشتریان به صورت واقعی خودرو تحویل گرفتند/ خرید ملک 30 میلیاردی در دبی توسط متهم اول پرونده

از خرید ملک 30میلیاردی برای همسر در امارات تا کشف اسناد از درون کیسه‌های زباله | جزئیات عجیب از پرونده طراوت نوین

سردار سلامی: شریان اقتصادی اسرائیل باید از زمین و دریا قطع شود

آغاز ثبت ‎نام آزمون استخدامی با بیش از 31 هزار فرصت شغلی

تعلل بانک مرکزی در ابلاغ افزایش وام مسکن

منطقه ماهشهر تکمیل‌کننده زنجیره ارزش نفت و گاز است

گازرسانی به نیروگاه‌ها حدود 3 میلیون مترمکعب افزایش یافت

جزئیات موارد ابطال گارانتی خودرو منتشر شد

برق خانگی گران شد ؛ 38درصد از ابتدای پاییز 1403

استقلال حداکثری یوتیلیتی؛ تضمین تولید پایدار پتروشیمی بوشهر

ترامپ نمی‌تواند تحریم‌ها را شبیه به 8 سال پیش اعمال کند

دادگاه28متهم پرونده رضایت‌خودرو/کلاهبرداری 8 هزار میلیاردی‌

دادگاه رسیدگی به پرونده «رضایت خودرو طراوت نوین» برگزار شد

مدل عملیاتی اشتغال دانش‌آموختگان یزد تدوین می‌شود

بی توجهی بزرگترین مصرف کنندگان زغال سنگ به کنفرانس کوپ!

تیر تعرفه‌های تلافی‌جویانه آمریکا و اروپا بر چشم صنعت خودرو

ترامپ میتواند فشارهای اقتصادی بیشتری بر ایران وارد کند؟

وزیر ارتباطات: ر‌فع فیلترینگ در دست اقدام است

مجوز واردات خودرو برای جانبازان بالای 50 درصد

قیمت طلا، سکه و ارز 3 آذر 1403؛ تکان سنگین قیمت ها در بازار طلا و سکه

هتل گرانفروش 7 میلیارد ریال جریمه شد

محاکمه متهمان پرونده کثیرالشاکی خودرویی طراوت نوین

همکاری اقتصادی جدید بین مسکو و پیونگ‌یانگ در راه است

بخش صنعت 40 درصد اشتغال استان زنجان را پوشش داده است

یزد در بسیاری از زمینه‌ها استان مولد کشور است

عضو کمیسیون قضائی مجلس: خودروسازان مسئولین را بازی می‌دهند

مجوز واردات خودرو برای جانبازان بالای 50 درصد/ ویدئو

پنیر ایرانی راهی ژاپن می‌شود

تأثیر مثبت اقدامات دولت پزشکیان بر بازار سرمایه/ روند صعودی بورس تا پایان سال حفظ می‌شود؟

اعتراض تجار و تولیدکنندگان به قطعی‌های مکرر سامانه جامع تجارت

دولت و نظام بانکی شرکای خوبی برای فعالان اقتصادی نیستند

نشست ترکمنستان و چین برای تقویت همکاری‌ها درباره افغانستان

بورس با رشد 24 هزار واحدی هفته را شروع کرد

حمل روزانه 9 میلیون لیتر فرآورده به نیروگاه‌های منطقه چابهار

ثبت نام طرح رایگان چکاپ سلامت در منزل آغاز شد!

تأمین سوخت نیروگاهی و خانگی مهم‌ترین اولویت منطقه زاهدان

نظارت منطقه خوزستان بر اجرای طرح‌های ملی صنعت انتقال نفت و گاز

نقدی بر ایده خطرناک آزادسازی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی