بازار آریا

آخرين مطالب

رییس سازمان بورس :من معاون کسی نیستم و تنها نماینده سهامدارانم اقتصاد ایران

رییس سازمان بورس :من معاون کسی نیستم و تنها نماینده سهامدارانم
  بزرگنمايي:

بازار آریا - وانانیوز|
در نشست مشترک رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و روسا و اعضای هیات‌رئیسه کمیسیون‌‌‌های 20گانه اتاق ایران، چالش‌‌‌های موجود در بخش خصوصی، تولید، سرمایه‌گذاری و بازارهای مالی مطرح و زمینه‌‌‌های همکاری بیشتر بین اتاق ایران و سازمان بورس به منظور حل این چالش‌‌‌ها بررسی شد. در این جلسه رئیس اتاق بازرگانی ایران بر لزوم استقلال هر چه بیشتر سازمان بورس و همچنین جلب اعتماد از بین رفته به این سازمان تاکید و برای همکاری اعلام آمادگی کرد.
رئیس سازمان بورس نیز خواستار حضور شخص ریاست اتاق ایران به‌عنوان نماینده اتاق در جلسات شوای عالی بورس شد.
حجت‌‌‌اله صیدی، رئیس سازمان بورس، با اشاره به اینکه به عنوان دانشجوی اقتصاد و مالی همیشه تلقی خوب و لذت بخشی از اتاق داشته یادآور شد که اتاق‌‌‌های بازرگانی بخش واقعی اقتصاد هستند و واقعیت اقتصاد عملا اینجا اتفاق می‌‌‌افتد. او تاکید کرد: «بازارهای مالی روی بخش حقیقی اقتصاد سوار می‌‌‌شوند و امکان توسعه و انتقال مالکیت‌‌‌ها و تشکیل سرمایه را فراهم می‌کنند.» بر این اساس وی از لزوم داشتن درک درست از بخش واقعی اقتصاد سخن گفت.
رئیس سازمان بورس در بخش دیگری از سخنان خود از وضعیت نامطلوب تولید ناخالص داخلی ایران در مقایسه با کشورهای توسعه‌‌‌یافته و حتی همسایگان سخن گفت. صیدی گفت: ‌‌‌ «امروز کشورهای توسعه‌‌‌یافته سرانه تولید ناخالص داخلی 28‌هزار دلاری دارند و بخش زیادی از این رشد مرهون تولید بوده است. بنابراین اگر وضعیت تولید بهبود یابد، سایر بخش‌‌‌ها وضعیت بهتری پیدا می‌کنند.» صیدی در ادامه از فشارهای متعدد اقتصادی سخن گفت. او با بیان اینکه «فشارهای زیادی را در بخش اقتصادی تحمل می‌‌‌کنیم»، یادآور شد: بخشی از این فشارها از محل تحریم‌‌‌ها وارد می‌شود، اما بخش دیگری نیز به بهره‌وری و نوع حکمرانی شرکتی برمی‌‌‌گردد و با وجود این چالش‌‌‌ها تشکیل سرمایه سخت شده است.
قرار بود اول باشیم؛ با فاصله چهارمیم رئیس سازمان بورس گفت: «در برنامه 20ساله ایران که در ابتدای دهه 80 تدوین شد قرار بود سالی 8‌درصد رشد کنیم و به رتبه اول منطقه در سال 1404 برسیم، اما الان بر مبنای ارزش اسمی بعد از عربستان، ترکیه و امارات چهارمیم و از نظر شاخص برابری قدرت خرید سوم هستیم.» البته علاوه بر رتبه، موضوع نگران‌‌‌کننده‌‌‌تر از نظر صیدی فاصله ایران با این کشورهاست. او در این باره گفت: «کشورهای برتر بیش از هزار میلیارد دلار هستند، اما ما 400میلیارد دلاریم. یعنی فاصله هم بیشتر شده است و این در حالی است که در دهه 80 شانه به شانه پیش می‌‌‌رفتیم و فاصله کم بود.»
وی افزود: «اتفاق تلخ دیگری که افتاده، این بوده که در شش‌سال اخیر نرخ تشکیل سرمایه منفی شده است و تشکیل سرمایه‌‌‌ها کفاف استهلاک را نمی‌‌‌دهد و از جیب می‌‌‌خوریم.» صیدی با ابراز نگرانی از این موضوع رشد اقتصادی و چالش تشکیل سرمایه را به عنوان دغدغه اول کشور مطرح و عنوان کرد: «تشکیل سرمایه، هم در بازار پول و هم در بازار سرمایه انجام می‌شود و سهم بازار سرمایه کم است. با در نظر گرفتن نوسانی جزئی حداکثر یک‌پنجم تامین مالی از بازار سرمایه و مابقی از بازار پول انجام شده است. اگرچه در برخی دیگر از کشورها مانند آلمان و ژاپن نظام بانکی در بحث تامین مالی مسلط‌‌‌تر است، اما در اکثر نقاط جهان این نسبت نصف-نصف است، حال آنکه ما در بهترین حالت 80 به 20 هستیم که رضایت‌‌‌بخش نیست. تامین مالی کوتاه‌‌‌مدت باید توسط نظام بانکی و تامین مالی بلندمدت باید توسط بورس انجام شود و این ماموریت بورس است.»
مثلث بی‌‌‌اعتمادی به بورس صیدی با قبول کاهش اعتماد مردم و سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی به بورس این مساله را بیشتر نتیجه نااطمینانی‌‌‌های موجود در کشور دانست و گفت: «البته نااطمینانی در هیچ کجای دنیا صفر نیست و همه جا هست. ولی در دنیا اینطور نیست که هیچ‌چیز قابل پیش‌بینی نباشد.» وی بخشی از وضعیتی را که به نااطمینانی در فضای کشور انجامیده است نتیجه جغرافیای سیاسی و مسائل منطقه دانست و گفت: «عامل دوم، بحث رفتار سیاستگذار و مجری است. تصمیم‌‌‌های خلق‌‌‌الساعه و چرخش‌‌‌های 180درجه‌‌‌ای، سرمایه‌گذار را نگران می‌کند. در نهایت سرمایه‌گذار نه در مورد بازار اطمینان دارد نه نهادهای تولید و‌‌‌...»
رئیس سازمان بورس یادآور شد که در شرایط نااطمینانی‌‌‌های سیاسی، بازار مالی حساس‌‌‌تر است و دارایی فیزیکی در شرایط عدم‌اطمینان مطمئن‌‌‌تر به نظر می‌رسد. وی گفت: «اما عامل دوم نظام حکمرانی است که با تصمیم‌‌‌های ناگهانی بازارهای مالی را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. عامل سوم نیز رفتار اقتصاد حقیقی است. متاسفانه گاهی می‌‌‌بینیم تولیدکننده کوتاه‌مدت نگاه می‌کند و شرکت خود را به بورس می‌‌‌آورد تا 10‌درصد سهام بفروشد و برود. البته نمی‌شود این را تعمیم داد، ولی امر اعتماد نسبت به بازار سهام یک موضوع چندوجهی است.»
فعالان بورسی 30برابر می‌شوند صیدی در ادامه اشاره کرد که اگر قیمت‌گذاری دستوری نباشد و فرمول‌‌‌ها یک‌شبه تغییر نکنند و شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس نیز با اصول درست کار کنند، در نهایت سودساز خواهند بود. وی گفت: «در همین بازاری که اعتماد به آن لطمه دیده، هنوز 2میلیون فعال بورسی داریم. در هفت‌ماه گذشته بخش مهمی از سهامداران بالای 50‌درصد از سهام بازدهی گرفتند، ولی شاخص که برآیند کلیت بازار است این میزان رشد نداشته است. در اقتصاد نه‌چندان بزرگ ایران 2میلیون فعال بورسی عدد بدی نیست، هرچند الان 60میلیون کد بورسی داریم و ان‌شاءالله 60میلیون فعال بورسی خواهیم داشت.»
رئیس سازمان بورس ادامه داد: «اما رفتار بخش حقیقی اقتصاد نیز وضعیت اعتماد را تحت‌تاثیر قرار داده است و مساله فقط نرخ خوراک پتروشمی نیست. وقتی یک واحد تولیدی سود و زیان خود را دستکاری می‌کند، این امر هم به اعتماد سهامداران ضرر می‌‌‌زند. در دهه 80 همه دست به دست هم دادیم و حرکت کردیم و تولیدکننده‌‌‌ها کشور را سربلند کردند، اما از زمانی که دید کوتاه‌‌‌مدت شد وضعیت تغییر کرد.»
من معاون کسی نیستم صیدی در بخش دیگری از سخنان خود مساله لزوم استقلال بورس را نکته درستی دانست و گفت: «قانون بازار اوراق بهادار کاملا این استقلال را به رسمیت شناخته است. البته استقلال چه در بانک‌مرکزی باشد و چه در بورس، امری نسبی است و صددرصد نیست و بخش مهم آن به رفتار آدم‌‌‌ها بستگی دارد که چقدر مستقل تصمیم بگیرند. ساختار بورس مستقل است و شورا ترکیبی از بخش خصوصی، دولت، وزرا، کانون‌‌‌ها و فعالان بازار است و مجموعه‌‌‌ای از این افراد در شورا تصمیم می‌‌‌گیرند، اما همین شورای مستقل، از حضور رئیس اتاق بازرگانی محروم بوده است. وقتی شخص ریاست اتاق در شورا اعمال نظر کنند، خیلی بهتر می‌توان تصمیم گرفت. بنده هم باید استقلال را حفظ کنم. من معاون کسی نیستم و تنها نماینده سهامدارانم.»
وی ادامه داد: «وقتی دولت لایحه بودجه می‌دهد وظیفه خودم می‌‌‌دانم با وزارت اقتصاد، نفت و... سر بندهای مختلف چانه بزنم و وقتی لایحه تقدیم مجلس می‌شود هم نمی‌شود گفت ما جزو دولتیم و نباید صحبت کنیم، بعد باید به سراغ مجلس برویم. کمااینکه در حال حاضر نیز جلسات متعددی با کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص بندهای مختلف بودجه داریم. برای مثال قرار بود افزایش سرمایه از محل سود انباشته مشمول مالیات شود که این را حذف کردیم تا پول‌‌‌ها در شرکت‌ها بماند و بتوانند طرح‌‌‌های توسعه‌‌‌ای را انجام دهند.»
صیدی در بخش دیگری از این نشست به مساله اوراق بدهی دولتی اشاره و عنوان کرد: «اوراق دولتی برون‌‌‌رانی سرمایه‌‌‌ای ایجاد کرده است. در صورتی که اوایل دهه 90 و در زمان دولت روحانی، وزارت اقتصاد اوراق بدهی دولتی را تعریف کرد و این اوراق دو حسن داشت؛ بدهی دولت سررسیددار و سنددار شد. قرار بود اوراق دولتی 20 تا 40‌درصد بازار باشد، ولی از سال 92 به مرور سهم اوراق بدهی دولتی بالا رفته و به همین تناسب سهم بخش خصوصی پایین آمده است؛ تا جایی که در حال حاضر حدود 88‌درصد اوراق سررسیدنشده بدهی دولتی است و 12‌درصد بدهی بخش خصوصی و این خوب نیست. تمام تلاشمان در بخش بودجه این بوده که در افق سه‌ساله به سمت 50-50 برویم.»
رئیس سازمان بورس در خصوص دیدار ایلان ماسک با ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل، گفت: «آخر نفهمیدیم که خبر مذاکره ایلان ماسک با ایروانی راست بوده یا نه، اما از آنجا که آقای عراقچی فردی راستگوست و گفت نبوده ما هم می‌‌‌گوییم نبوده، ولی چنین چیزی امکان دارد. بالاخره ایلان ماسک و ترامپ تاجرند و می‌‌‌دانند که ارزش ذاتی بورس ما 500میلیارد دلار است و معلوم است که مذاکره می‌کنند. برای اینکه به ارزش ذاتی بورس و به میزان تولید ناخالص داخلی خود برسیم، باید عملکرد شرکت‌ها را درست کنیم و پذیرش آنها در بورس را تسهیل کنیم تا شرکت‌ها وارد بازار سرمایه شوند و از مزایای بورس استفاده کنند. بازار منطقه تشنه عرضه محصول است و اگر دست به دست هم دهیم می‌توانیم ارزش‌‌‌آفرینی کنیم.»
لزوم جذب اعتماد به بورس صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران هم در این نشست با اشاره به اینکه بورس در تمام دنیا پایگاهی مطمئن برای توسعه کشورهاست، بر نقش بسیار بزرگ و مهم این سازمان تاکید کرد و گفت: «متاسفانه در کشور ما چند سال است موضوع بورس به خاطر عدم‌اعتماد مردم و فعالان اقتصادی خدشه‌دار شده است. ما اعتقاد داریم بورس باید مرکز مستقل و بدون دخالت نهادها و سازمان‌های دولتی باشد و بتواند برنامه‌‌‌های درازمدت و مستقلی را تدوین کند و سرمایه‌‌‌هایی را که مردم با زحمت زیاد به دست آورده‌اند با اطمینان برای حفظ و ایجاد ارزش‌افزوده در حوزه بورس و سرمایه‌گذاری‌‌‌ها جمع‌‌‌آوری کند. مخصوصا در حوزه تامین سرمایه واحدهای تولیدی بورس می‌تواند با جمع‌‌‌آوری سرمایه‌‌‌های خرد نقش مهمی داشته باشد.»
وی افزود: «در بیشتر کشورها فعالیت و حمایت بورس به صورتی است که واحدهای تولیدی نیاز به تسهیلات بانکی ندارند و بهره‌‌‌های بالا پرداخت نمی‌‌‌کنند، اما در ایران این اتفاق نمی‌‌‌افتد و مردم و فعالان اقتصادی ما از این بابت رنج می‌‌‌برند و به بانک‌ها متوسل می‌شوند. بانک‌ها هم به دلیل وام‌‌‌های تکلیفی مجالی برای تامین سرمایه واحدهای تولیدی ندارند.»
حسن‌‌‌زاده با اشاره به اینکه دیدگاه مسوولان امروز کشور ما و همچنین مقام رهبری با توجه به شعار سال و اراده ملت در راستای بهبود وضعیت ‌‌‌مخصوصا در حوزه تولید و صادرات است، گفت: «اعتقاد همه مردم و فعالان اقتصادی این است که بورس یکی از مراکز بزرگی است که می‌تواند اعتماد مردم را برای تامین سرمایه جذب کند و در توسعه اقتصادی کشور تاثیرگذار باشد. اما امروز به دلیل بی‌‌‌اعتمادی مردم به سیاست‌‌‌های اقتصادی، سرمایه‌‌‌های خرد مردم در خانه‌‌‌ها منجمد می‌شود و این در حالی است که اعتقاد داریم با جذب اعتماد مردم به بورس می‌شود از این سرمایه‌‌‌ها به نفع اقتصاد کشور استفاده کرد.»
رئیس اتاق ایران در ادامه با اشاره به اینکه بخش زیادی از اوراق فقط در اختیار دولت یا شرکت‌های خصولتی قرار می‌گیرد، گفت: «محدودیت و انحصار برای معاملات بورس فراهم می‌شود که به صلاح کشور نیست. بورس باید در اختیار 80میلیون ایرانی باشد و همه سهامدار باشند و بورس بتواند برای طرح‌‌‌های اصلی و پروژه‌‌‌های بزرگ ایجاد سرمایه کرده و مشکلات کشور را برطرف کند.»
آماده همکاری با بورس هستیم وی در ادامه با اشاره به ظرفیت موجود در اتاق‌های بازرگانی کشور، گفت: «34 اتاق استانی زیرمجموعه اتاق ایران است و 20کمیسیون تخصصی و 49اتاق مشترک با کشورهای خارجی داریم. مرکز پژوهش‌‌‌های اتاق نیز با کمک تیم اقتصادی قوی و با استفاده از کارشناسان اقتصادی و پولی و مالی کارهای کارشناسی و مطالعاتی انجام می‌دهند. علاوه بر این 260تشکل صنعتی و صنفی زیرمجموعه اتاق است و مجموعه بزرگی که 70‌هزار عضو دارد می‌تواند در کنار بورس برای کشور و ملت مفید باشد و ما آماده همکاری هستیم تا با مدیریت آقای صیدی، مسائلی را در بورس پیاده کنیم که برای اقتصاد کشور و مخصوصا در این دوره تاثیرگذار باشد.»

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1214031/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جزئیات موارد ابطال گارانتی خودرو منتشر شد

برق خانگی گران شد ؛ 38درصد از ابتدای پاییز 1403

استقلال حداکثری یوتیلیتی؛ تضمین تولید پایدار پتروشیمی بوشهر

ترامپ نمی‌تواند تحریم‌ها را شبیه به 8 سال پیش اعمال کند

دادگاه28متهم پرونده رضایت‌خودرو/کلاهبرداری 8 هزار میلیاردی‌

دادگاه رسیدگی به پرونده «رضایت خودرو طراوت نوین» برگزار شد

مدل عملیاتی اشتغال دانش‌آموختگان یزد تدوین می‌شود

بی توجهی بزرگترین مصرف کنندگان زغال سنگ به کنفرانس کوپ!

تیر تعرفه‌های تلافی‌جویانه آمریکا و اروپا بر چشم صنعت خودرو

ترامپ میتواند فشارهای اقتصادی بیشتری بر ایران وارد کند؟

وزیر ارتباطات: ر‌فع فیلترینگ در دست اقدام است

مجوز واردات خودرو برای جانبازان بالای 50 درصد

قیمت طلا، سکه و ارز 3 آذر 1403؛ تکان سنگین قیمت ها در بازار طلا و سکه

هتل گرانفروش 7 میلیارد ریال جریمه شد

محاکمه متهمان پرونده کثیرالشاکی خودرویی طراوت نوین

همکاری اقتصادی جدید بین مسکو و پیونگ‌یانگ در راه است

بخش صنعت 40 درصد اشتغال استان زنجان را پوشش داده است

یزد در بسیاری از زمینه‌ها استان مولد کشور است

عضو کمیسیون قضائی مجلس: خودروسازان مسئولین را بازی می‌دهند

مجوز واردات خودرو برای جانبازان بالای 50 درصد/ ویدئو

پنیر ایرانی راهی ژاپن می‌شود

تأثیر مثبت اقدامات دولت پزشکیان بر بازار سرمایه/ روند صعودی بورس تا پایان سال حفظ می‌شود؟

اعتراض تجار و تولیدکنندگان به قطعی‌های مکرر سامانه جامع تجارت

دولت و نظام بانکی شرکای خوبی برای فعالان اقتصادی نیستند

نشست ترکمنستان و چین برای تقویت همکاری‌ها درباره افغانستان

بورس با رشد 24 هزار واحدی هفته را شروع کرد

حمل روزانه 9 میلیون لیتر فرآورده به نیروگاه‌های منطقه چابهار

ثبت نام طرح رایگان چکاپ سلامت در منزل آغاز شد!

تأمین سوخت نیروگاهی و خانگی مهم‌ترین اولویت منطقه زاهدان

نظارت منطقه خوزستان بر اجرای طرح‌های ملی صنعت انتقال نفت و گاز

نقدی بر ایده خطرناک آزادسازی

بازار صادراتی ایران در عراق ساماندهی می شود

35 تا 40 درصد اشتغال استان زنجان در حوزه صنعت است

بهره‌برداری 2779 طرح عمرانی و اقتصادی بسیج در خراسان رضوی

فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی با جدیت پیگیری می‌شود

قیمت میوه‌های پاییز 25 درصد افزایش یافت

پیگیری افزایش مبادلات اقتصادی آبادان با عراق

ارمنستان در تنگنای اقتصادی و نظامی برای توازن قوا

اثر مستقیم مولدسازی روی رشد اقتصادی و کاهش تورم

ترامپ وزیر خزانه‌داری خود را انتخاب کرد؛ اسکات بسنت کیست؟

ایده‌های نوآورانه موتور محرک توسعه اقتصادی

اظهارنظر خودرویی‌ها درباره نرخ‌های جدید؛ تولید درست شود، قیمت بازار کاهش می‌یابد

چرا خودروهای وارداتی به ایران از لحاظ قیمت و امکانات با نسخه جهانی متفاوت است؟

گلدمن ساکس: قیمت نفت 80 دلار خواهد بود

بیمه تکمیلی بازنشستگان 70 درصد گران می‌شود!

جزئیات افزایش 38درصدی تعرفه برق خانگی از ابتدای پاییز 1403

هفته تغییر کانال دلار؛ خواب موقت بازار‌ها برهم خورد

وزارت ورزش بدهی به باشگاه پرسپولیس ندارد

ترامپ وزیر خزانه‌داری خود را انتخاب کرد

گرانی خودرو و آینده قیمت بازار

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی