بازار آریا

آخرين مطالب

همت دولت بر تحقق FATF اقتصاد ایران

همت دولت بر تحقق FATF
  بزرگنمايي:

بازار آریا - فلسفه گروه ویژه اقدام مالی (FATF)
گروه ویژه اقدام مالی (FATF) یک نهاد بین‌دولتی است که هدف آن توسعه و ترویج سیاست‌ها در سطح ملی و بین‌المللی برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم است. FATF توسط اجلاس سران
7ـ G در سال 1989 برای مبارزه با پولشویی که سیستم بانکی و موسسات مالی را تهدید می‌کند، تاسیس شد.
در اکتبر 2001، ماموریت FATF برای مبارزه با تامین مالی تروریسم گسترش یافت. دستور تجدیدنظرشده فعلی FATF که جهت‌گیری‌ها و اولویت‌های FATF را تعیین می‌کند، در نشست وزیران FATF در آوریل 2008 به‌تصویب رسید. FATF از زمان تاسیس، کار خود را بر 3فعالیت اصلی متمرکز کرده است: 1. تعیین استانداردهای بین‌المللی برای مبارزه با پولشویی (از سال 2001) و مبارزه با تامین مالی تروریسم. توصیه‌های FATF توسط بسیاری از نهادهای بین‌المللی از جمله صندوق بین‌المللی پول، بانک جهانی و سازمان ملل به‌رسمیت شناخته‌شده، تایید و تصویب شده است. 2. تضمین انطباق موثر جهانی با استانداردها: در این زمینه، FATF فرآیندی از ارزیابی‌های متقابل دارد که هدف آن نظارت بر پیشرفت‌های حاصل‌شده توسط دولت‌های عضو در اجرای توصیه‌های FATF و تشویق آنهاست. گزارش‌های ارزیابی متقابل نه‌تنها ارزیابی فنی دقیقی از میزان اجرای یک سیستم موثر مبارزه با پولشویی توسط کشور مورد ارزیابی ارائه می‌دهد، بلکه منتشر و از طریق مکانیزم فشار همتایان اجرا می‌شود. 3. شناسایی تهدیدهای پولشویی و تامین مالی تروریسم: این گروه به‌طورمنحصربه‌فردی برای تجزیه و تحلیل و جلب‌توجه بین‌المللی به آسیب‌پذیری‌های نوظهور پولشویی و تامین مالی تروریسم توجه دارد و روند خود را برای شناسایی تهدیدهای پولشویی و تامین مالی تروریسم به‌طورقابل‌توجهی ارتقا داده است.
فرجام وعده‌های دولت در تحقق FATF یوسف کاووسی، کارشناس اقتصادی: مسئله FATF از مسائل مهمی است که اقتصاد کشور را قفل کرده است. در حال‌ حاضر 6 میلیارد دلار پول کشور در یکی از بانک‌های قطر بلوکه شده است و نمی‌دانیم سرنوشتش چه خواهد شد.
یکی از شعارهای انتخاباتی رئیس‌جمهوری مبنی بر وفاق ملی، اشاره‌اش به همین مسئله بود که تعاملی میان مخالفان و موافقان پیوستن به FATF ایجاد شود تا در این میان، معیشت مردم هم منتفع شود. البته اگر توافقی هم بر سر FATF ایجاد شود، این گشایش اقتصادی در آینده نزدیک اتفاق نخواهد افتاد. مذاکراتی در مجمع بعدی FATF در بهمن خواهیم داشت و به احتمال زیاد مقرراتی مقابل ایران قرار خواهد گرفت که ایران باید آنها را یا تطبیق دهد یا همکاری‌های لازم را داشته باشد که حداقل یک سال‌ونیم زمان خواهد برد و اگر هم در FATF پذیرفته شد، تازه گام بعدی این خواهد بود که بانک‌های ما استاندارد نیستند و بانک‌های خارجی حاضر نیستند با ما کار کنند. اگر FATF حل شود هم، تازه اول راه است و گام بعدی، استاندارد کردن بانک‌ها است. ما باید ابتدا بانک‌ها را ساماندهی کنیم. درست کردن بانک‌ها هم باوجود ناترازی و بی‌کفایتی سرمایه آنها کار راحتی نیست و زمانبر است و هزینه دارد. باید تکلیف بانک‌های ورشکسته را حل کنیم. هیچ بانک خارجی با این بانک‌ها کار نمی‌کند و اگر هم کار کند، هزینه کارمزد تا 50 درصد از ما می‌گیرند، اما باوجود تمام این مراحل FATF گام نخست دیپلماسی دولت چهاردهم و قدم اول برای تحقق وعده‌هایی است که داده‌اند. مخالفان FATF باید در نظر داشته باشند که پذیرش مقدمات FATF به این معنا نیست که حتما آنچه آنها دیکته کرده‌اند را اجرا کنیم. کشور با در نظر گرفتن ملاحظات می‌تواند پیشنهاداتی دهد و بومی‌سازی انجام بگیرد. این‌طور نیست که متن آماده‌شده‌ای را مقابل ما بگذارند و ما ملزم به اجرای تام آنها باشیم و بخواهیم اطلاعات محرمانه به آنها بدهیم. بسیاری از کشورها در حال‌ حاضر عضو FATF هستند، اما طبق ملاحظات خودشان پیش می‌روند. امارات به‌تازگی از لیست خاکستری خارج شده است. کشوری که هاب معاملات دنیا است تا الان در لیست خاکستری بوده، چراکه ملاحظات کشور خودش را در نظر می‌گیرد. اگر قرار بود امارات در سال‌های گذشته همه اطلاعات مشتریان را گزارش دهد که این همه سرمایه‌گذاری در کشورش رخ نمی‌داد. با همه این اوصاف به تصویب FATF خوش‌بین هستم، اما باید در نظر داشت که به‌محض تصویب در لیست سفید قرار نمی‌گیریم. از لیست سیاه خارج می‌شویم و در لیست خاکستری قرار گرفتن، محدودیت‌های خودش را دارد و بعد از آن قرار گرفتن در لیست سفید هم، مستلزم پذیرش قوانین دیگری است، اما با صرف پذیرش FATF و آن دو کنوانسیون که مخالفان بر نپذیرفتن آن تاکید دارند، کاری پیش نمی‌رود و در صورت پیشرفت در پرونده گروه ویژه اقدام مالی تنها شعار رئیس‌جمهوری محقق شده است.
خروج اقتصاد از انحصار در صورت تحقق FATF مراد راهداری، تحلیلگر مسائل اقتصادی: در یک معامله تجاری باید یک سر معامله پول و یک‌طرف معامله، خدمات و کالا باشد. یعنی باید به‌طورحتم یک طرف معامله پول باشد، نه اینکه هر دوطرف معامله، کالا باشد. FATF هم فقط با جابه‌جایی‌های پولی مرتبط است و مسیر پول در این سامانه، شفاف‌سازی و ردیابی می‌شود. دو دلیل عمده وجود دارد که مسئله پیوستن به FATF قاطعانه پس ‌زده شده و پذیرفته نشده است. یکی از این دلایل، تقدس‌مآبی برخی دولت‌ها و افراد است که باعث شد در برابر پذیرش آن مقاومت کنند و آن را ابزاری برای سلطه بدانند. مسئله دوم فسادی است که در حوزه اقتصاد وجود دارد. برخی به قولی کاسبان تحریم هستند و در شرایط تحریمی و نپیوستن به FATF، نفع مادی دارند. هرچقدر تحریم و این انزوای تجاری طولانی‌تر شود، این دسته افراد، انحصار بیشتری ایجاد می‌کنند. در صورت پیوستن به FATF، اقتصاد از انحصار خارج و رقابتی می‌شود. این دو دلیل عمده باعث شد ما در سنوات گذشته خیلی به‌سمت مذاکره برای خروج از لیست سیاه FATF نرویم. اکنون که دولت جدید، عدالت را معیار قرار داده و می‌خواهد یک اقتصاد ارزان و پررونق داشته باشد، به‌دنبال جریان FATF است. در حال ‌حاضر حتی سامانه پولی جهانی برخی کشورهای دوست ما هم، مدعی تعارض با منافع امریکا هستند، کشورهایی مانند روسیه و چین هم عضو FATF هستند، در حالی که آنها هم می‌توانستند مثل ما از آن سامانه دوری کنند، اما این کار را نکردند. توجیه ما برای ورود نکردن به FATF کافی نبود. ما می‌توانستیم به اهداف‌مان برسیم و از مزایای سامانه پولی FATF استفاده کنیم. به‌اعتقاد من، این دولت می‌تواند به این سامانه بپیوندد تا هم به‌طورشفاف پیشرفت مالی داشته باشیم و هم فعالیت‌هایی که مبتنی بر جابه‌جایی‌های پولی است، فراهم شود. اما این فعالیت‌های مبتنی بر اصول جهانی در تعارض با مبانی ارزشی نیست و نباید اجازه دهیم مانع ورود ما به این تعهد جهانی شود. همیشه ابزارهایی وجود دارند که نیازهای دیگرمان را پوشش دهیم. عدم‌ورود ما به این سامانه باعث شده است میزان تجارت محدود و در نتیجه ورودی‌های ارزی‌مان محدود شود. آسیب این موضوع قابل‌اندازه‌گیری دقیق نیست، اما طبق بررسی دستگاه‌های مطالعاتی قابل‌توجه بوده است. باید آسیب‌ها را در کنار امتیازات و محاسن این کنوانسیون قرار داد. در حال ‌حاضر کشور در لحظات مهمی قرار دارد و تنها مدیریت قوی و برتر که با اقتصاد جهانی با تعامل رفتار کند و در عین حال به اهداف خاص خودش هم برسد، خیلی مهم است.
بهتر است با پیوستن به FATF اجازه دهیم بازرگانان، صنایع، تجار، بخش کشاورزی و خدمات به‌راحتی با اقتصاد جهانی تجارت کنند و از اقتصاد ایران هم بهره‌مند شوند، در عین اینکه با مفاد ارزشی ما هم در تعارض نیستند. هنر این است که هم رفاه داشته باشیم و هم ارزش‌های کشور را حفظ کنیم.
شفاف‌سازی اعتبار تجارت جهانی است سیاوش غیبی‌پور، تحلیلگر مسائل اقتصادی: در حال‌ حاضر فضای سیاسی داخلی این نوید را می‌دهد که احتمال پیوستن ایران به لیست کشورهای متعهد وجود دارد. چنین تصمیمی اگر محقق شود، به‌‎دلیل زیان‌های بسیاری است که پیش از این از مقاومت در برابر پیوستن به FATF تجربه کرده‌ایم. برای جبران این زیان‌های متعدد و برای حمایت از سفره مردم، نیاز است کشور وارد این کنوانسیون‌ها شود و آنها را بپذیرد. حتی کشورهای شرق آسیا که رابطه خوبی هم با ما دارند، به‌دلیل لزوم شفاف‌سازی، وارد روابط بین‌المللی تجاری بلندمدت نمی‌شوند. هم‌اکنون اعتبار و شفاف‌سازی در تجارت جهانی، یکی از پایه‌های تجارت است. یعنی تمام افرادی که قصد تجارت با یکدیگر دارند، باید مانند آینه شفاف باشند و نظارت و بازرسی شوند. حتی با چین هم که روابط تجاری خوبی با ما دارد تا زمانی که یک‌سری موارد شفاف نشود، نمی‌توانیم قراردادهای موثری با آن ببندیم که به‌نفع مردم باشد. نگرانی که اکنون درباره شفافیت وجود دارد، مربوط به تحریم در کشور ما است، چراکه در صورت شفافیت، داده‌های تجاری افشا می‌شود؛ داده‌هایی که در شرایط تحریم و برای یافتن راهی برای معاملات تجاری در کشور ایجاد شدند. اما اگر این اقدام را هم انجام ندهیم، هزینه تجارت برای ما 20 تا 30 درصد افزایش پیدا می‌کند. یعنی با هر کشوری که بخواهیم معامله کنیم، به‌دلیل اینکه شفافیت نداریم، باید روند قانونی تجارت را دور بزنیم، با شرکت‌های سایه وارد عمل تجاری شویم یا اینکه در کشور خودمان با افرادی معامله کنیم و بعد آنها بروند با طرف‌های خارجی مسیر معامله را ادامه دهند که خودش منجر به ایجاد فساد شده است. اما به‌منظور کاهش هزینه‌های مواد اولیه، کاهش هزینه انتقال تکنولوژی و دانش‌بنیان باید این مسیر را طی کنیم. در رابطه با مخالفان FATF که تاکنون آن را موجب مختل شدن استقلال کشور می‌دانند، معتقدم تمام کشورهایی که در حال‌ حاضر عضو FATF هستند، از استقلال کشورشان حمایت می‌کنند. این تصویر که FATF استقلال عمل کشورها را محدود می‌کند، از نظر تئوری شاید درست باشد، اما از نظر واقعی خیر، یعنی همان کشورها که عضو هستند هم، استقلال‌شان حفظ شده است. در رابطه با کنوانسیون پالرمو معتقدم همیشه در تجارت ابزارهایی مبتنی بر تجهیز امنیت کشورها همیشه وجود داشته است و در حال ‌حاضر هم وجود دارد. همه کشورهایی که هم‌اکنون با اسرائیل رابطه دارند، تجارت منفی هم دارند. نباید نگران چنین مسائلی بود. خیلی از کشورها هم موانع ما را دارند، اما به‌گونه‌ای این مسائل را حل می‌کنند. قانون پولشویی در کشور ما در حال ‌حاضر بیشتر از 10 سال است که اجرا می‌شود. من به‌شخصه باتوجه به وضعیت کنونی، به حل مسئله FATF بسیار خوش‌بین هستم. بهتر است با پیوستن به FATF اجازه دهیم بازرگانان، صنایع، تجار، بخش کشاورزی و خدمات به‌راحتی با اقتصاد جهانی تجارت کنند و از اقتصاد ایران هم بهره‌مند شوند، در عین اینکه با مفاد ارزشی ما هم در تعارض نیستند. هنر این است که هم رفاه داشته باشیم و هم ارزش‌های کشور را حفظ کنیم.
سخن پایانی چندی پیش دولت در نامه‌ای خطاب به مجلس درخواست کرد، بین شورای‌عالی امنیت ملی و نهادهای اقتصادی بر سر حل مسئله FATF وفاقی رخ دهد. در آن نامه عادی‌سازی پرونده FATF و یک‌سری اقداماتی که قرار است انجام شود، مطرح شد که با آنچه در رسانه‌ها گفته می‌شود، متفاوت است. سوالی که مطرح می‌شود این است که باتوجه به شرایط کنونی منطقه، تحرکات نظامی و انتخابات امریکا فرجام FATF چه خواهد بود؟ آیا اسنادی مانند FATF که از نظر برخی تصمیم‌سازان اقتصادی حتی در صورت حل‌وفصل هم مشکلی از نظام پولی و بانکی ما حل نخواهد کرد، در دولتی تعیین‌تکلیف خواهد شد؟ اگرچه FATF (کارگروه ویژه اقدام مالی) در ذات خود مسئله‌ای مربوط به بخش اقتصادی است، اما حل مسئله FATF ریشه در دیپلماسی سیاسی دارد و مسئله‌ای نیست که تمام و کمال در دست سیاست‌گذار اقتصادی باشد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1213978/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اسرائیل مقر ارتش لبنان را بمباران کرد

حمله موشکی سنگین حزب‌الله به قلب اسرائیل

حقوق دولتی معادن در بودجه 1404، معادل 15 درصد/ تعیین تکلیف برای حق انتفاع گل‌گهر و چادرملو

انتقادات تند رییس مجلس از مخالفان واردات خودرو/ 8 میلیارد قطعه می‌آورند، برای واردات خودرو پول ندارند

اتمام مصوبه ترخیص درصدی کالاهای حوزه صنعت/ تجار از روش برات مدت‌دار استفاده کنند

شاخص کل سقف سالانه خود را شکست/ پرواز بورس به کانال 2.3 میلیونی

جزئیات موارد ابطال گارانتی خودرو/ مصرف‌کنندگان در چه شرایطی حق شکایت از خودروسازان را دارند؟

گزارش دیوان محاسبات از تخلف وزارت راه در الکترونیکی‌کردن عوارض/ نمره «صفر» در آیتم آزادراه‌ها

سردار سلامی: شریان اقتصادی اسرائیل باید قطع شود

جهان در سال 2025 چگونه خواهد بود؟

نوسازی صنعت، راهبرد‌ اساسی وزارت صمت + فیلم

هشدار: احتمال رکود اقتصادی آمریکا در سال 2024 به شدت افزایش یافت

استاندار خراسان شمالی: موضوع گردشگری در توسعه اقتصادی استان نقش مهمی دارد

رسانه‌ها باید مشکلات را نقد کنند نه افراد

کشف 7 هزار لیتر سوخت قاچاق در نهبندان

مصر به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت واکنش نشان داد

فوری / زلزله در رستم آباد گیلان

عامل حمله مرگبار روز جمعه در افغانستان که بود؟

توییت جدید حساب رهبر انقلاب به زبان عبری: تمام سران باند تروریستی صهیونیستی باید محاکمه شوند

جو بایدن دم رفتن یقه یک خبرنگار را گرفت + فیلم

تداوم روند افزایشی در بازار خودرو/ قیمت دنا پلاس وارد کانال جدید شد

صدور حکم دادگاه برای قاتل معاون زاکانی

انتخاب اعضای هیئت نظارت بر انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس خبرگان + اسامی

برنامه رئیس جمهور برای روز دانشجو

نگاهی به سوابق کاری و تحصیلی علی نبیان

دور جدید اعزام‌های حج عمره با افزایش قیمت

اوکراین مدعی شد؛ استفاده روسیه از تسلیحات کره‌شمالی در جنگ

جهش درآمد شرکت‌ها در آبان کلید خورد/ صنایع بورسی روی فرش قرمز

آمار رسمی ضرر و زیان فیلترینگ به کسب و کارها بالاخره اعلام شد/ ضرر و زیان به 50 هزار میلیارد تومان رسید

هدیه نفتی عراق به لبنان

تحلیلی بر رشد انفجاری قیمت بیت کوین

یازدهمین روز افزایش بازار سرمایه

تعدیل روشنایی تابلو‌های تبلیغاتی در طول شب

بازار نفت به لطف توافق اوپک‌پلاس متعادل شده است

واکنش ادامه دار به گرانی خودرو؛ کمیسیون مجلس ورود کند

مقایسه نرخ مالیات بر درآمد در کشورهای اروپایی (نقشه)

به‌کارگیری سیاست‌های ترجیحی؛ راهکار تجویز شده در علم اقتصاد

بازخوانی ابهامات خصوصی سازی در ایران/ موانع رفع می‌شود؟

اگر خودروسازی برای خودروسازان صرفه اقتصادی ندارد شرکت را تعطیل و بیش از این جان و روان مردم را به بازی نگیرند

سفر وزیر اقتصاد ایران به عربستان + علت چیست؟

بازگشت سرمایه‌داران به بورس

واکنش قالیباف به قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام/ راه اندازی سانتریفیوژها آغاز شد

بررسی طرح اصلاح قانون انتخابات شوراها در دستور کار امروز مجلس

خبر وزیر علوم از لغو ملی شدن سازمان سنجش

واکنش مقام نظامی ایران به حضور ناوهای آمریکایی در منطقه/ چیزی به آنها اضافه نشده، همین هستند که بودند

واکنش نیکزاد به قطعنامه شورای حکام/ بدانید و بفهمید که ایران با این رفتارهای تکراری، منفعل نخواهد شد

هشدار به پایتخت‌نشینان

آمریکا این 4 کشور را تهدید کرد/ «نتانیاهو» را بازداشت کنید، شدیداً تحریم می‌شوید

هشدار این کشور درباره تهدید اسرائیل برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران

استاندار مرکزی از بیمارستان ترخیص شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی