بازار آریا

آخرين مطالب

پتروشـیمی روی ریل تکمیل زنجیره ارزش اقتصاد ایران

پتروشـیمی روی ریل تکمیل زنجیره ارزش
  بزرگنمايي:

بازار آریا -

به گزارش شانا، یکی از مهم‌ترین رویکردهای باارزش صنعت پتروشیمی طی چند سال اخیر، حرکت در مسیر تکمیل زنجیره ارزش محصولات پایه و تحقق هدف مهم کاهش خام‌فروشی است. این رویکرد در چند سال گذشته با سیاست‌های مختلف و از مسیرهای متفاوت پیگیری شده، اما مسئله مهم این است که وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در سیاست کلان به دنبال توسعه و تکمیل زنجیره محصولات پایه هستند تا افزون بر تأمین نیاز داخلی، همچنان سهم خود را در بازارهای داخلی حفظ کنند و آن را در بازارهای فراملی نیز توسعه دهند. به همین دلیل است که به گفته مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، تمرکز طرح‌های توسعه‌ای صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه، تکمیل و توسعه زنجیره ارزش محصولات پایه متمرکز بر محصول اصلی است که صنعت پتروشیمی ایران نیز هم‌اکنون در تولید آنها ارزش‌افزوده دارد.
امروزه صنعت پتروشیمی به ظرفیت اسمی سالانه 96 میلیون تن رسیده است، به‌طوری ‌که بنا بر پیش‌بینی‌ها در برنامه هفتم توسعه، سالانه به‌طور میانگین 8 درصد رشد خواهد داشت و به ظرفیت 132 میلیون تن خواهد رسید. در برنامه‌ریزی پیش‌بینی‌شده، در کنار تنوع خوراک برای مجتمع‌های پتروشیمی شامل گاز خام، متانول، اوره، آمونیاک و اتان، پیش‌بینی تنوع محصول هم مدنظر است.
بازنگری با سمت‌وسوی تکمیل زنجیره ارزش
هم‌اکنون اجرای 61 طرح پتروشیمی با سرمایه 24 میلیارد دلار در برنامه هفتم توسعه پیش‌بینی و حدود نیمی از سرمایه مورد نیاز این طرح‌ها نیز تأمین شده که به‌طور میانگین حدود 60 درصد پیشرفت فیزیکی دارند، همچنین 48 طرح پتروشیمی با سرمایه‌ای بالغ بر 40 میلیارد دلار در برنامه هشتم توسعه تعریف شده است، از این ‌رو برنامه‌ریزی برای تأمین خوراک ورودی این مجموعه‌ها و محصولات تولیدی و خروجی آنها موضوعی ضروری است، ضمن اینکه برنامه‌ریزی منسجمی برای تکمیل زنجیره محصولات پتروشیمی انجام شده تا ارزش افزوده حداکثری در این صنعت رقم خورد. به همین منظور، پیش‌تر شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرد که با هدف تکمیل زنجیره ارزش، پرهیز از خام‌ فروشی و ایجاد ارزش افزوده از منابع هیدروکربوری، مجوز حدود 17 طرح پتروشیمی پس از بازنگری، لغو و طرح‌های تکمیل زنجیره ارزش، جایگزین شده تا از ظرفیت مجتمع‌ها بیش‌ازپیش استفاده شود.
در ادامه این روند، مدیریت کلان پتروشیمی، شناسایی جزئی‌تر این ظرفیت‌ها را در دستور کار قرار داد. در حوزه پروپیلن ظرفیت فراوانی در تولید پروپان و بوتان وجود دارد، از سوی دیگر خام‌فروشی زیادی در حوزه پروپان و بوتان و در زمینه بازاریابی و تأمین ناوگان حمل‌ونقل این محصولات دیده می‌شود.
در صورتی‌ که بتوانیم این محصول را به‌عنوان خوراک مورد استفاده قرار دهیم و تأسیسات PDH/PP (تبدیل پروپان به پلی‌پروپیلن) را راه‌اندازی کنیم، افزون بر تکمیل زنجیره این محصولات، می‌توانیم بسیاری از مسائل مربوط به تحریم را در مرحله حمل‌ونقل این محصول برطرف کنیم و آن را در زنجیره پایین‌دست پلی‌پروپیلن و پلی‌پروپیلن اکساید به‌کار بگیریم، ضمن اینکه با این کار نوع بازار و ارزش قیمتی محصول تغییر و به ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی افزوده می‌شود.
باید توجه داشت که زنجیره پایین‌دست پلی‌پروپیلن نیز مصارف و ارزش بالایی دارد و به‌طور معمول پروپان را برای زنجیره پروپیلن به‌عنوان سوخت استفاده می‌کنند. با این حال نگاه مدیریت شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر این است که این محصول، می‌تواند ارزش افزوده بیشتری برای کشور داشته باشد.
طی چند سال اخیر، حرکت در این مسیر آغاز و چند پروژه PDH تعریف شده که روند اجرای برخی از آنها همچون سلمان فارسی در ماهشهر، PDH بیدبلند در بهبهان و PDH پارس در عسلویه قابل قبول است. چند مجتمع PDH دیگر نیز در دستور کار قرار دارد که با اجرای این پروژه‌ها، مصرف و زنجیره پروپان به مرور کامل و ارزش افزوده بالایی تأمین خواهد شد.
ارزش افزوده کمتر شناخته‌شده متانول
هم‌اکنون ظرفیت تولید متانول در کشور قابل‌توجه است و از چند سال قبل بر مدیریت تولید این محصول، تغییر مجوزهای جدید برای ساخت مجتمع‌های جدید متانولی و توسعه زنجیره محصولات پایین‌دستی متانول تأکید شده است، از این رو در پروژه‌های جدید صنعت پتروشیمی، افزون بر چند طرح برای تکمیل زنجیره ارزش این محصول، تبدیل آن به خوراک مجتمع‌های دیگر و پارک‌های صنایع تکمیلی بر پایه محصول متانول نیز پیش‌بینی شده که پارک متانولی در پارسیان یکی از آنهاست.
هم‌اکنون تولید سالانه متانول کشور 10 میلیون تن است که بیشتر آن به‌صورت خام صادر می‌شود، اما بنا بر پیش‌بینی‌ها، با توجه به پروژه‌های متانولی در دست اجرا تا یک دهه آینده، ظرفیت تولید متانول در ایران به نزدیک 40 میلیون تن در سال خواهد رسید، از این رو بر اساس برنامه‌ریزی انجام‌شده قرار است حداقل حدود 14 تا 15 میلیون تن از این تولید در بخش‌های پایین‌تر زنجیره، به ارزش افزوده بیشتر تبدیل شود، اما یکی دیگر از حوزه‌های کارکردی متانول و تبدیل آن به محصولی جایگزین، وزارت نفت است که برای رفع ناترازی بنزین، از متانول استفاده کند. سال‌های گذشته برای ورود صنعت پتروشیمی به بحث تأمین بنزین، تأکید شد که به ‌جای صادرات ارزان متانول، از متانول تولیدی صنعت پتروشیمی با فرآیند تولید بنزین از متانول (MTG) بنزین تولید شود. این روندی است که پتروشیمی‌های تولیدکننده متانول هم موافق آن هستند و سازوکارهای لازم برای انجام این برنامه وجود دارد. هم‌اکنون هلدینگ‌هایی همچون پتروفرهنگ و شستان که واحدهای متانولی زیادی دارند، بخشی از ظرفیت خود را به این برنامه اختصاص داده‌اند.
نگاه جدید به زنجیره اوره و بازار داخلی
اوره و آمونیاک، یکی دیگر از محصولات پایه پتروشیمی است که صنعت پتروشیمی ایران در آن، دارای ارزش افزوده و بیشترین تولیدات است. اوره تولیدی شرکت‌های پتروشیمی عمومی، مورد استفاده بخش کشاورزی کشور قرار می‌گیرد. به همین دلیل کیفیت محصولات آنها از اهمیت زیادی برخوردار است که یکی از دلایل این کیفیت، اجبار بخش کشاورزی به واردات انواع کودهای اوره است. از این رو حسن عباس‌زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر ضرورت استفاده از روش‌ها و فناوری‌های نو برای تولید کود اوره مورد نیاز صنعت کشاورزی تأکید کرده است.
از حدود 74 میلیون تن محصول پتروشیمی، حدود 8 میلیون تن آن اوره است و اوره‌سازان اصلی همچون پتروشیمی‌های هنگام و پردیس و اردگان، خراسان، شیراز و کرمانشاه در شرایط خوبی برای تولید این محصول هستند. این شرکت‌ها هرکدام مزیت زیادی در تولید اوره و آمونیاک دارند، اما برخی از آنها مثل پتروشیمی پردیس به دنبال تکمیل زنجیره ارزش اوره رفته‌اند. پتروشیمی پردیس، برنامه‌ریزی تکمیل زنجیره ارزش اوره را با تولید محصولاتی با ارزش همچون «کریستال ملامین» و «رزین اوره فرمالدئید» و کود اوره با پوشش گوگردی و رزین ملامین فرمالدئید آغاز کرده، همچنین برنامه‌ریزی این مجتمع برای دو محصول دیگر «اوره هیدروژن پیروکسید» و «کود اوره با پوشش پلیمری» نیز آغاز شده است.
باید توجه داشت که یک سوی تلاش شرکت‌های پتروشیمی برای تکمیل زنجیره ارزش، تأمین خوراک پایدار و تنوع در خوراک مجتمع بوده، ضمن اینکه وزارت نفت در یک الگوی از قبل اعلام‌شده به پتروشیمی‌ها، تخفیف در تأمین خوراک را به‌عنوان یک ابزار تشویقی برای آنها در نظر گرفته است. می‌توان گفت که سیاست کلی تکمیل زنجیره محصولات پایه پتروشیمی در ایران به‌عنوان برنامه‌ای تثبیت‌شده بین مسئولان اجرایی، شرکت‌های پتروشیمی و سرمایه‌گذاران پذیرفته شده و این قطار روی ریل درستی برای تنوع و توسعه محصولات خود قرار دارد.
منبع: هفته‌نامه مشعل

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1213266/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیش از 50 تکلیف روی میز شورای ملی تامین مالی

صنعت، سرچشمه اقتصاد مولد و اشتغال پایدار کشور است/ سه زنجیره صنایع فولادی، سلولزی و نساجی در گیلان شکل گرفته است

سقوط آزاد اقتصاد رژیم صهیونیستی و فرار سرمایه‌گذاران

شجره: باید حمایت‌های سیاسی،نظامی و اقتصادی رژیم صهیونیستی قطع شود

نباید برق در این شرایط اقتصادی گران می‌شد

فعالان اقتصادی با دانش روز همگام شوند

این کالاها مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد

قیمت طلا، سکه و دلار امروز یکشنبه 4 آذر 1403+ جدول

قیمت دلار، یورو و پوند امروز یکشنبه 4 آذر 1403/ افزایش قیمت

نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز یکشنبه 4 آذر 1403+ جدول

خواب ترامپ برای نفت ایران تعبیر می‌شود؟

فوری/ آغاز مذاکرات ایران با کشورهای اروپایی رسما تائید شد+ جزئیات

جنسیس 2026 رونمایی شد/ عکس

تصاویر لورفته از عصبانیت شدید نتانیاهو حین بازجویی+‌ فیلم

واشنگتن میدان بازدارندگی را به رقبا واگذار کرد

مشاغل زنانه پسند کشور مشخص شدند

انفجار مشکوک در اطراف فرودگاه بن گوریون!+ عکس

شاخص کل بر فراز قله 18ماهه خود ایستاد/ بورس کانال 2.3 میلیونی را پس گرفت

مدیرعامل شرکت توسعه پتروایران منصوب شد

استانداردسازی 90 درصدی جایگاه‌های سی‌ان‌جی منطقه میاندوآب

اقتصاد چیست و انواع آن کدامند؟/ چرا باید به اقتصاد اهمیت داد؟

تفاوت بین اقتصاد کلان و اقتصاد خرد چیست؟

پتانسیل معادن خراسان جنوبی برای توسعه اقتصادی استفاده شود

پیشرفت 88 درصدی پروژه بنزین‌سازی پالایشگاه تهران

کشف 368 میلیاردی زمین خواری اراضی ملی در هرمزگان

تقویت رایزن‌های اقتصادی راهگشای دیپلماسی اقتصادی است

سفر عمره گران می‌شود

عقب نشینی دلار/دیگر خبری از صف خرید ارز نیست

هشدار مهم به ساکنان این 21 استان

آغاز ثبت نام وام شهریه برای این گروه از دانشجویان

صف کشی خریداران برای فروش ربع‌سکه‌/ بازار از خریدار خالی شد

بهره‌برداری از واحد جامدسازی گوگرد فاز 2 پالایشگاه آبادان

مدیر عامل راه‌آهن: قطار تهران - مشهد با تهاتر نفت برقی می‌شود

اسرائیل مقر ارتش لبنان را بمباران کرد

حمله موشکی سنگین حزب‌الله به قلب اسرائیل

حقوق دولتی معادن در بودجه 1404، معادل 15 درصد/ تعیین تکلیف برای حق انتفاع گل‌گهر و چادرملو

انتقادات تند رییس مجلس از مخالفان واردات خودرو/ 8 میلیارد قطعه می‌آورند، برای واردات خودرو پول ندارند

اتمام مصوبه ترخیص درصدی کالاهای حوزه صنعت/ تجار از روش برات مدت‌دار استفاده کنند

شاخص کل سقف سالانه خود را شکست/ پرواز بورس به کانال 2.3 میلیونی

جزئیات موارد ابطال گارانتی خودرو/ مصرف‌کنندگان در چه شرایطی حق شکایت از خودروسازان را دارند؟

گزارش دیوان محاسبات از تخلف وزارت راه در الکترونیکی‌کردن عوارض/ نمره «صفر» در آیتم آزادراه‌ها

سردار سلامی: شریان اقتصادی اسرائیل باید قطع شود

جهان در سال 2025 چگونه خواهد بود؟

نوسازی صنعت، راهبرد‌ اساسی وزارت صمت + فیلم

هشدار: احتمال رکود اقتصادی آمریکا در سال 2024 به شدت افزایش یافت

استاندار خراسان شمالی: موضوع گردشگری در توسعه اقتصادی استان نقش مهمی دارد

رسانه‌ها باید مشکلات را نقد کنند نه افراد

کشف 7 هزار لیتر سوخت قاچاق در نهبندان

مصر به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت واکنش نشان داد

فوری / زلزله در رستم آباد گیلان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی