بازار آریا

آخرين مطالب

«عصر برق» با اوج تقاضای سوخت‌های فسیلی در حال ظهور است: تحلیل یا تخیل؟ وزارت نفت

«عصر برق» با اوج تقاضای سوخت‌های فسیلی در حال ظهور است: تحلیل یا تخیل؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در یادداشتی به نقد گزارش تازه آژانس بین‌المللی انرژی درباره عصر برق پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری شانا به‌نقل از دبیرخانه اوپک ، در این یادداشت آمده است که آژانس بین‌المللی انرژی در جریان رونمایی از چشم‌انداز انرژی جهان در سال 2024 با اشاره به اوج تقاضای زغال‌سنگ، نفت و گاز تا پایان دهه جاری، اعلام کرد که «آینده نظام انرژی جهان برقی است».
فاتح بیرول، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی گفت: در تاریخ انرژی، شاهد عصر زغال‌سنگ و عصر نفت بوده‌ایم – و اکنون با سرعت در حال حرکت به سمت عصر برق هستیم که نظام انرژی جهان را تعریف می‌کند.
این نظر که نظام انرژی را می‌توان با یک منبع انرژی تعریف کرد، با تحلیل آژانس بین‌المللی انرژی یا در حقیقت با واقعیت انرژی امروز که در آن زغال‌سنگ، نفت و گاز روی‌هم‌رفته حدود 80 درصد از ترکیب انرژی جهان را به خود اختصاص می‌دهند، همخوانی ندارد.
افزون بر این، تنزل دادن تاریخچه انرژی به مجموعه‌ای از رویدادهای پیاپی و درگیری مداوم منابع انرژی در نبرد با رقابت و جایگزینی، این واقعیت را نادیده می‌گیرد که منابع انرژی در یک رابطه وابسته متقابل قرار دارند. این تعریف گذشته و حال را تحریف می‌کند و برخی از فرضیه‌های اساسی را که زیربنای چشم‌انداز آژانس بین‌المللی انرژی از آینده انرژی ما است، زیر سوال می‌برد.
با توجه به اینکه «عصر زغال‌سنگ» به پایان آمده است، آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش خود با عنوان «گزارش نیم‌سال درباره زغال‌سنگ - ژوئیه 2024» اعلام کرد: تقاضای جهانی زغال‌سنگ در سال 2023 با رشد 2.6درصدی به رقم بی‌سابقه 8 میلیارد و 700 میلیون تن رسید که رشد بی‌سابقه آن قابل‌توجه است.
علاوه بر این، بنا بر گزارش آژانس بین‌المللی انرژی با عنوان «تحلیل و پیش‌بینی زغال‌سنگ از سال 2023 تا سال 2026» که در دسامبر 2023 منتشر شد، زغال‌سنگ همچنان بزرگترین منبع انرژی در تولید برق، فولادسازی و تولید سیمان به‌شمار می‌رود.
آژانس بین‌المللی انرژی همچنین اشاره کرده است که «عصر نفت» مربوط به گذشته است. با این حال، بر اساس گزارش این آژانس درباره «چشم‌انداز اقتصادی جهان در سال 2024»، تقاضای [نفت] در سال 2023 از بالاترین سطح آن در سال 2019 پیشی گرفت. در حقیقت، آژانس بین المللی انرژی در گزارش خود درباره «چشم‌انداز اقتصادی جهان در سال 2024» پیش‌بینی‌های خود را در سناریوی سیاست‌های انرژی تعهدشده کشورها برای سهم تجمعی زغال‌سنگ، نفت و گاز در ترکیب انرژی در سال 2030 از 73درصد پیش‌بینی‌شده در چشم‌انداز اقتصادی جهان در سال 2023 به 75درصد افزایش داد که با ارزیابی اوپک مطابقت بیشتری دارد.
اوپک همچنین توجه را به گزارش‌های تازه آژانس بین‌المللی انرژی درباره سهم زغال‌سنگ، نفت و گاز در ترکیب انرژی جلب می‌کند. آژانس بین‌المللی انرژی هفته گذشته در روز نهم اکتبر 2024 (چهارشنبه، 18 مهر) با انتشار گزارشی باعنوان «انرژی‌های تجدیدپذیر در سال 2024» اعلام کرد: حدود 80 درصد از تقاضای انرژی جهان در سال 2030 همچنان از طریق سوخت‌های فسیلی تأمین خواهد شد.
این نهاد انرژی در گزارش «چشم‌انداز اقتصادی جهان در سال 2024» اعلام کرد که این مقدار سهم در سناریوی سیاست‌های انرژی تعهدشده کشورها 75 درصد خواهد بود. حتی با در نظر گرفتن اینکه تنظیم سیاست در این دو مورد ممکن است تا حدودی متفاوت باشد، تفاوت قابل‌توجهی است.
«عصر برق» که آژانس بین‌المللی انرژی معتقد است باسرعت به‌سوی آن پیش می‌رویم، با چالش‌های متنوعی روبه‌روست. برای نمونه، توسعه انبوه در حوزه برق نیازمند افزایش تصاعدی تقاضا برای مواد معدنی ضروری است. با این حال، همانطور که در گزارش «چشم‌انداز اقتصادی جهان در سال 2024» آمده است: افزایش دسترسی به مواد معدنی حیاتی از خط لوله پروژه‌های اعلام‌شده - که بسیاری از آنها دارای زمان فرآوری قابل‌توجهی هستند – رشد کمتر از انتظاری در مقایسه با افزایش ظرفیت تولید شماری از مواد معدنی حیاتی دارد.
رشد تقاضای برق همچنین به گسترش بی‌سابقه ظرفیت شبکه نیاز دارد. بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی با عنوان «برق در سال 2024»، به‌منظور دستیابی به اهداف ملی انرژی و اقلیمی باید 80 میلیون کیلومتر خطوط برق هوایی و کابل زیرزمینی تا سال 2040 ساخته شود. این رقم مشابه ظرفیتی است که در طول 100 سال گذشته ساخته شده است و باید ظرف 15 سال انجام شود.
افزون بر این، شایسته است که اهمیت فرآورده‌های نفتی برای بخش مواد معدنی حیاتی را در نظر داشته باشیم که شامل وسایل نقلیه تجهیزات گازوئیل‌سوز معدن و تجهیزات مورداستفاده در شبکه برق از جمله محصولاتی مانند مواد کابل‌های عایق و روغن‌های ترانسفورماتور و حمل‌ونقل تجهیزات حیاتی می‌شود. افزون بر این، برق‌رسانی گسترده هم به حجم زیادی فولاد و سیمان نیاز دارد که اغلب در فرآیند تولیدشان از زغال‌سنگ استفاده می‌شود.
آژانس بین‌المللی انرژی از سیاست‌گذاران خواسته است تا از تحلیل این نهاد برای درک چگونگی تغییر چشم‌انداز انرژی استفاده کنند. این نهاد انرژی همچنین از سرمایه‌گذاران خواسته است تا در پروژه‌های جدید نفت و گاز سرمایه‌گذاری نکنند. درباره این چشم‌انداز، باید به پیامدهای کاهش سرمایه‌گذاری در صنایع نفت و گاز به‌ویژه بخش‌های مربوط به امنیت انرژی توجه لازم شود.
در زمینه آینده نظام انرژی، نیاز کسانی که به امکانات بدیهی دسترسی ندارند، باید در اولویت قرار گیرد. اولویت‌های انرژی 685 میلیون انسانی که هنوز به برق دسترسی ندارند و دو میلیارد و 100 میلیون انسانی که برای پخت‌وپز همچنان به سوخت‌های ناایمن وابسته هستند، با کسانی که از امکان انتخاب نوع انرژی برخوردارند، بسیار متفاوت است.
مباحث زیادی در گذشته درباره «زمان‌های اوج» نظام‌های انرژی مطرح شده که هرگز رخ نداده است. چنین تصورهایی که با واقعیت‌ها رد شده‌اند، به‌راستی کارآیی خود را از دست داده‌اند. حقیقت این است که امروز بیش از هر زمان دیگری نفت، زغال‌سنگ، گاز و برق در جهان مصرف می‌شود.
اوپک برای آینده انرژی عادلانه و پایداری که آرزوی همه ماست، همچنان از رویکرد «همه انسان‌ها، همه نوع انرژی و همه فناوری‌ها» حمایت می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1202619/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویت اقتصادی کشور، لازمه دستیابی به موفقیت‌های پایدار در ورزش است

کولبران مجوز گرفتند

همتی: برای توسعه دریامحور تمام تلاش خود را به کار خواهیم گرفت

شناسایی دو هزار نفر از عوامل مرتبط با قاچاق سوخت در فضای مجازی

هدف ما، توجه به گردشگری خلاق است/ باید برای جزیره کیش تنوع درآمدی ایجاد کرد

تفاهم نامه 39 طرح اقتصادی در سیستان و بلوچستان و با حضور رئیس جمهور به امضا رسید

کشف 10 میلیارد ریال لوازم یدکی قاچاق در کرمانشاه

شارژ سریع با خرید اکانت تلگرام پرمیوم از اوریکس گیم

نرخ بهره بین بانکی به بالاترین میزان خود رسید

دغدغه های فعالان اقتصادی را رفع خواهیم کرد

محمود جامساز: پرداخت یارانه مشکلی از مردم حل نمی‌کند

سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها: یارانه آبان ماه شش دهک واریز و هم اکنون قابل برداشت است

برگزاری همایش مدیران بیمه دی در تهران

نشست صمیمی رئیس جمهور با فعالان اقتصادی سیستان و بلوچستان

وزیر صنعت: مجوز برای ته‌لنجی‌ها و کولبران اعطا شد

انتظارات مهم فعالان اقتصادی بو‌شهر از دولت چهاردهم

حفظ سرمایه‌های کلان در بازار کار اصلی ترین سیاست اشتغالی

همتی: چاره‌ای جز توسعه دریا محور نداریم

پزشکیان: باید به جایگاه شایسته ایران در منطقه دست پیدا کنیم

بیت کوین گران شد

همتی: چاره‌ای جز توسعه دریامحور نداریم

وابستگی ایران به واردات نهاده‌ها 2.4 برابر شده

وزیر رفاه: یارانه کسی را حذف نکرده‌ایم

قیمت طلا، سکه و ارز اول آذر 1403؛ تغییر قیمت سکه، عجیب شد

تفویض اختیار به سطوح استانی، مطالبه استاندار سیستان و بلوچستان از رئیس‌جمهور

کارگر با کارفرمایی که مرخصی نمی‌دهد، چه کند؟

اقتصاد دریا محور؛ ضرورت تدوین برنامه های توسعه ای با نگاهی وسیع اما طراحی واقعی

امضای تفاهم نامه 39 طرح اقتصادی در سیستان و بلوچستان

قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا امروز پنجشنبه 1 آذر

همتی: دولت معتقد به توسعه دریا محور است/ کیش را به روزهای اوج باز می‌گردانیم

وزیر صمت: مسائل کولبران و ته‌لنجی‌ها با پشتیبانی رئیس جمهور حل شد

ایجاد 30 هزار فرصت شغلی برای مددجویان بهزیستی

جان کارگران معدن های سنتی در خطر است

وزیر کار: ما تا می‌خواهیم یک کاری بکنیم می‌گویند برو جلوی دزدی را بگیر!

فراهم بودن ظرفیت‌های توسعه دریا محور در منطقه آزاد کیش

تبدیل کیش به پیشران اقتصادی با توسعه دیپلماسی اقتصادی

رهاورد اقتصادی نخستین سفر رئیس جمهور به سیستان و بلوچستان

ورود سرمربی فرانسوی سپاهان به ایران

نخستین سفر رئیس جمهور به سیستان و بلوچستان / امضای تفاهم نامه 39 طرح اقتصادی به ارزش 70 همت

سکه امامی از نیمه 52 میلیون تومان عبور کرد؛ تثبیت دلار در کانال 69 هزار تومان

خرید سهام اُپال، الگوسازی برای ادغام‌های استراتژیک در صنایع است/ درآمدزایی فولاد مبارکه برای کل ایران است

پزشکیان: دغدغه‌های فعالان اقتصادی را رفع خواهیم کرد

امضای تفاهم‌نامه 39 طرح اقتصادی در سیستان و بلوچستان

درخواست بیجار از رئیس جمهور درباره تفویض اختیار به مدیران استانی

تاکید سفیر جدید ازبکستان در کابل بر تقویت روابط با طالبان

وعده رفع دغدغه‌های بانکی فعالان اقتصادی سیستان و بلوچستان

پیش‌بینی مهم صندوق بین‌المللی پول از رشد اقتصادی ایران

تکلیف کارگر در قبال کارفرمایی که مرخصی نمی‌دهد، چیست؟

کیهان در واکنش به تغییرات: از لابستر تا نگرانی‌های اقتصادی با واردات آیفون

رئیس‌جمهور: باید به جایگاه شایسته ایران در منطقه دست پیدا کنیم + فیلم

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی