بازار آریا

آخرين مطالب

فرصت‌ها و محدودیت‌ها در روابط ایران و مصر ارزیابی شد

دیدار قاهره در ترازوی تحلیل اقتصاد ایران

دیدار قاهره در ترازوی تحلیل
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : قاهره روز پنج‌شنبه 26 مهر میزبان رسمی یک مقام ایرانی در طول چهار دهه پس از قطع روابط بین جمهوری اسلامی و جمهوری عربی مصر بود. سید عباس عراقچی با حضور در کاخ ریاست جمهوری با ژنرال عبدالفتاح السیسی دیدار و درخصوص تحولات منطقه‌ای و چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور رایزنی کرد. روابط تهران و قاهره در دهه‌‌های گذشته عموما متشنج بوده، اما دو کشور در طول دو سال گذشته به‌ویژه از زمان آغاز جنگ در غزه، تماس‌‌های دیپلماتیک سطح بالا را تشدید کرده‌اند.بدر عبدالعطی وزیر امور خارجه مصر که در وزارت خارجه میزبان عراقچی بود، تیرماه گذشته برای شرکت در مراسم تحلیف رئیس‌جمهور ایران به تهران سفر کرد.
سخنگوی رسمی ریاست جمهوری مصر درباره این دیدار تصریح کرد: در ملاقات عراقچی با السیسی تحولات جاری منطقه مورد بررسی قرار گرفت، سیسی بر موضع مصر تاکید کرد و خواستار عدم‌گسترش دایره درگیری و لزوم توقف تشدید تنش‌ها برای جلوگیری از لغزش به سمت یک درگیری بزرگ شد که پیامدهای جدی بر امنیت و قابلیت‌های همه کشورها و مردم منطقه خواهد داشت.وی افزود: در این زمینه، السیسی بر ضرورت تداوم و تشدید تلاش‌‌های بین‌المللی با هدف آتش‌‌بس در غزه و لبنان، توقف تجاوزات و حملات در کرانه باختری، و اجرای کمک‌‌های فوری و کافی بشردوستانه برای پایان دادن به رنج‌‌های روزافزون تاکید کرد.
سید عباس عراقچی نیز به نوبه خود از تلاش‌های مصر برای دستیابی به ثبات و امنیت در منطقه قدردانی کرد و از نقش مصر در این راستا در همه مسیرها قدردانی کرد. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگویی درخصوص جزئیات دیدارهایش گفت: رایزنی‌هایم با آقای السیسی بسیار صریح، مستقیم و جدی در خصوص اوضاع منطقه بود. مسائل دوجانبه‌ای بین ایران و مصر وجود داردکه در خصوص آن در این دیدارها صحبت کردیم، روابط دوجانبه را مرور کردیم و فکر می‌‌کنم که الان چشم‌انداز بهتری وجود دارد. این اولین بار نیست که مقام‌‌‌‌‌‌های جمهوری اسلامی از تمایل خود برای برقراری مجدد روابط با مصر خبر می‌دهند. مهرماه 1400، مدیرکل خاورمیانه و شمال آفریقای وزارت امور خارجه ایران گفته بود: در حال تلاش برای بهبود روابط با مصر هستیم و حل مشکلات ایران و عربستان می‌تواند بر این موضوع تاثیرگذار باشد.
به نظر می‌رسد که اجرایی شدن توافق ایران و عربستان در 17 فروردین 1402 منجر به تکاپوی بیشتر در روابط ایران و مصر شده است. پیش‌تر سامح شکری وزیر خارجه سابق مصر نیز با تایید تاثیرگذاری متغیر روابط تهران و ریاض بر روابط تهران و قاهره گفته بود که گسترش روابط قاهره با ایران به تحولات پس از توافق احیای روابط تهران و ریاض بستگی دارد.
مصر از متحدان نزدیک عربستان سعودی محسوب می‌شود و طبیعتا دماسنج روابط ایران و عربستان نقش تعیین‌‌کننده‌‌ای در پیشرفت گفت‌‌وگوهای ایران و مصر خواهد داشت. با این حال جدا از اهمیت متغیر عربستان و محیط عربی پیرامون مصر، قطع روابط دیپلماتیک تهران و قاهره از سال 1358 در کنار اختلاف‌‌‌‌‌‌نظر درباره مسائل منطقه‌‌‌‌‌‌ای و اتهامات مصر مبنی بر ترویج تشیع از سوی ایران نیز مسائلی است که نیازمند پروسه اعتمادسازی است. این اختلافات حتی پای یک خیابان در تهران یعنی خالد اسلامبولی را در روابط ایران و مصر به میان آورده است.
به رغم نداشتن روابط دیپلماتیک رسمی میان ایران و مصر و وجود دست‌‌اندازها در روابط این دو کشور قدیمی، تماس و دیدارهایی در همین فضا میان مقامات ارشد دو کشور در جریان بوده است. 16 اردیبهشت 1376 علی اکبر ولایتی و عمرو موسی وزرای امور خارجه وقت ایران و مصر در قاهره مهم‌ترین مسائل مربوط به جهان اسلام، منطقه خاورمیانه و مسائل مورد علاقه دو کشور را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
4 دی ماه 1386 علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب و دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی به مصر سفر کرد. نقطه عطف این دیدارها اما سفر محمد مرسی رئیس‌‌جمهور اخوانی مصر به تهران به تاریخ 9 شهریور 1391 برای حضور در اجلاس سران جنبش عدم‌‌تعهد به میزبانی جمهوری اسلامی ایران بود. متعاقبا محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور اسبق ایران نیز 17 بهمن همان سال در سفری چهار روزه به قاهره سفر کرد. با این حال این زمینه پس از تحولات بهار عربی دستخوش تنش‌های جدیدی شد که در عمل دیدارها و تماس‌ها را به حاشیه برد و قطع کرد.
با گذشت یک دهه از این تحولات و بازگشت دوباره دولت‌‌های رقیب به تنش‌‌زدایی گسترده که با توافق ایران و عربستان به اوج رسید، زمینه‌‌ای برای ارزیابی دوباره ارزش افزوده برقراری روابط دیپلماتیک بین ایران و مصر به وجود آمده که می‌تواند با توجه به فضای مساعد منطقه‌‌ای و تاکید ایران بر سیاست همسایگی و اول همسایگان، منجر به برقراری مجدد روابط بین ایران و مصر پس از بیش از چهار دهه قطع روابط سیاسی و دیپلماتیک شود.
روابطی که با توجه به وزن و جایگاه سیاسی و تاریخی مصر در جهان عرب و رویکرد عقلانی این کشور در ترتیبات منطقه خاورمیانه می‌تواند به عنوان وزنه تعادلی در روابط با دیگر کشورهای عربی مورد استفاده قرار گیرد. ناظر بر این واقعیت که در مواضع تهران و قاهره در بسیاری از نشست‌ها و اجلاسیه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بسیار به یکدیگر نزدیک است.
پیشران‌های تحرک در روابط
اما چرا ایران و مصر به این نقطه رسیده‌اند؟ پیشران‌های این تغییر چیست که در طول سه سال گذشته تهران و قاهره را به سمت رایزنی‌های دیپلماتیک سطح بالا سوق داده است؟ «احمد بروایه» کارشناس خاورمیانه در موسسه ابرار معاصر تهران و پژوهشگر ارشد مسائل مصر و شمال آفریقا به «دنیای‌اقتصاد» گفت: یکی از عوامل مهمی که در طول سه سال گذشته باعث تحرک در روابط ایران و مصر شد، سیاست همسایگی دولت سیزدهم بود که خواهان بهبود روابط میان تهران و قاهره شد. دلیل دوم و مهم‌تری که باعث شد این تمایل ایران با پاسخ و پژواک مثبت مصر همراه شود و در قاهره طنین انداز شود، تمایل مصر برای بهبود وزن راهبردی خود در غرب آسیا بود. مصر از سال 2019 و شروع پاندمی و پس از آن بحران اوکراین، دچار بحران‌های مالی گسترده‌ای شد و همزمان این ادراک را داشت که جایگاه منطقه‌ای آن از سوی بازیگرانی چون ترکیه، عربستان، امارات و قطر تحت الشعاع قرار گرفته است. بنابراین به این نتیجه رسید که باید تماس‌های خود را با بازیگرانی چون ایران حفظ کند و حضور در منطقه را افزایش دهد.بنابراین تلاقی سیاست همسایگی و تمایل مصر برای نقش‌آفرینی در منطقه باعث رشد تماس‌های سیاسی -دیپلماتیک میان تهران و قاهره شد.
موانع و ملاحظات
با این حال و به‌رغم رشد دیدارها و تماس‌ها میان تهران و قاهره، مقامات مصر همچنان از سطح دیدارها و رایزنی‌ها فراتر نرفته و به این سطح راضی هستند و برخلاف تصور عمومی شاهد احیای روابط دیپلماتیک و بازگشایی سفارتخانه‌ها نیستیم. بنابراین پرسش مهمی که مطرح می‌شود این است که ملاحظات طرف مصری برای احیای کامل روابط دیپلماتیک چیست؟ چرا به‌رغم تمایل ایران، مصر گامی فراتر از تماس‌های دیپلماتیک برنداشته است؟
«عبدالامیر نبوی» استاد دانشگاه و پژوهشگر ارشد مقیم در مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه با بیان اینکه مصر در روابط با ایران گامی بر نمی‌دارد که به رابطه استراتژیک این کشور با جهان عرب آسیبی وارد شود، معتقد است: همین وضعیت در رابطه ایران با دیگر کشورها نیز برای مصر صادق است. مصر ضمن اینکه نکاتی را ملاحظه قرار می‌دهد، رابطه با ایران را در چارچوب کلی دنیا و منطقه می‌بیند. نبوی درخصوص موانعی که برای احیای روابط دیپلماتیک وجود دارد، افزود: مصر خود را کنشگر جدی، موثر و قدیمی در مساله فلسطین می‌بیند، این در حالی است که سیاست ایران با مواضع مصر در این باره سازگار نیست.
باید پرسید این کشور مهم منطقه چه سودی برای مصر خواهد داشت؟ آیا توان سرمایه‌گذاری کلان دارد؟ آیا بازار ایران می‌تواند مقصد صادراتی مهم و جدید باشد؟ آیا ایران در سازمان‌ها و مجامع وزن سنگینی دارد؟ علاوه بر اینکه درآمدهای مصر از کانال سوئز به دلیل عملیات حوثی‌ها به عنوان یکی از متحدان ایران به شدت آسیب دیده است.
--> اخبار مرتبط پیام‌های آمریکا به ایران در 40 روز گذشته مذاکرات غیرمستقیم ایران و غرب حمایت ایران از مقاومت تایید ضمنی ارسال پیام فرانسه به ایران تهران؛ کانون دیپلماسی برای غزه

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1201524/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نوسان شاخص‌های اقتصاد کلان ناشی از خطا‌های سیاست‌گذاری اقتصادی

ممنوعیت تردد در محور کندوان تا 6 دی ماه

بررسی راهکارهای رفع معضلات معیشتی با حضور همتی در مجلس

توصیه اقتصادی علی لاریجانی به دولت و مجلس

نقش هلدینگ‌های بزرگ اقتصادی در حمایت از اندیشکده‌ها

رسانه عبری: نتانیاهو همچون دادگاه در کنست هم دروغ می‌گوید

عراق در عصر دوم ترامپ/ بغداد به میدان رویارویی تهران و واشنگتن تبدیل می‌شود؟

نخست‌ وزیر پاکستان تحریم‌های آمریکا علیه کشورش را محکوم کرد

وضعیت فعالیت بازار سرمایه برای در چهارشنبه مشخص شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 5 دی 1403

صحبت های رییس کمیسیون کشاورزی از جاماندن زعفرانی ایرانی از بازار بین‌المللی

با یک ثبت نام ساده 5 میلی‌ طلای رایگان جایزه بگیرید

تحلیلی از معاملات امروز بازار سهام؛ تخته گاز خودرویی‌ها در بازار سرمایه

چگونه 30 میلیون لیتر سوخت روزانه گم می‌ شود؟

تمامی مقاطع تحصیلی مشهد چهارشنبه تعطیل شد

مدیر کل پیشین نظارت بر بانک ها: قانون پولی و بانکی قدیم حافظ ریال نبود

عدم انطباق رشد اقتصادی، بهره‌وری و کنترل تورم در بودجه 1404 با سیاست های کلی برنامه هفتم

جراحی لوزه چه تاثیری بر روان انسان ها دارد؟

توسعه ظرفیت‌ها در سیستان و بلوچستان؛ راهی به سوی اقتصاد پایدار و کاهش قاچاق

روایت وزیر ارتباطات از رفع فیلتر واتساپ و گوگل‌پلی

فوری/ آلودگی هوا استان تهران را تعطیل کرد+ جزئیات

واکنش الحوثی به تهدیدات آمریکا علیه صنعا

چرتکه افزایش دلار برای دو‌ اتفاق

دهک اول بیشترین تورم ماهانه آذرماه را متحمل شد

تبریک پزشکیان به مناسبت کریسمس

احتمال تبدیل شدن بغداد به میدان رویارویی تهران و واشنگتن

انسداد جاده چالوس و آزادراه تهران+ جزئیات

پیش بینی قیمت دلار 5 دی 1403

جنایت تازه اسرائیل در کرانه باختری

مدارس و ادارات فردا تعطیل است؟

عدم انطباق رشد اقتصادی و کنترل تورم در بودجه 1404 با سیاست‌های کلی برنامه هفتم

آلودگی هوا تعدادی از مدارس این استان را غیرحضوری کرد

خبر بد ایران خودرو برای متقاضیان هایما S7 پلاس

امتناع یون سوک یول از حضور در جلسه بازجویی

مهلت برگزاری مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت تمدید شد

سمت و سوی بازار ارز تجاری

چرا ارز تک نرخی نشد؟

وزیر راه: توسعه تجهیزات کشور برای دفاع و توسعه اقتصادی است

حذف فاصله بین نرخ ارز نیمایی و بازار تجاری نیازمند تحلیل جامع است + فیلم

بررسی 657 پرونده در کمیته مشاغل سخت و زیان‌آور استان ایلام

عدم انطباق رشد اقتصادی، بهره وری و کنترل تورم در بودجه 1404 با سیاست های کلی برنامه هفتم

از شوک درمانی تا جراحی اقتصادی | تک‌نرخی‌سازی ارز یا بازی با معیشت مردم؟

بازگشت ترامپ و تغییر چشم‌انداز اقتصاد جهانی؟

بررسی بودجه 1404 در مجمع تشخیص مصلحت نظام کلید خورد

بازدید نماینده ولی فقیه از اراضی کشاورزی «باهوکلات»

رشیدی کوچی: رفع فیلترینگ واتساپ و گوگل‌پلی مثبت ارزیابی می‌شود

صدور مجوز صادرات بیشتر تسلیحات به اسرائیل توسط دولت آلمان

بی‌اعتنایی بازار خودرو به نرخ ارز/ کاهش 11 میلیون تومانی قیمت این خودرو + جدول

برج ایفل طعمه حریق شد/ مردم تخلیه شدند

سوریه چگونه به دامان جنگ داخلی فرو غلتید؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی