بازار آریا

آخرين مطالب

انتظارات صنعت ریلی اقتصاد ایران

  بزرگنمايي:

بازار آریا - سعید قصابیان/ کارشناس حمل‏‏‌ونقل ریلی مشکلات بخش ریلی تنها به مسائل زیرساختی یا اجرایی محدود نمی‌شود، بلکه نیازمند تغییرات جدی در سطح سیاستگذاری و ساختاری است. تفکیک وزارتخانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ راه از شهرسازی، ایجاد نهاد رگولاتوری مستقل، تکمیل خصوصی‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازی و توسعه ترانزیت از طریق تقویت تجارت بین‌المللی، همگی از راهکارهایی هستند که می‌توانند حمل‌‌‌ونقل ریلی کشور را از رکود فعلی خارج کنند.
به نظر می‌رسد که برای دولت جدید، تمرکز بر حل این چالش‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها، نه‌‌‌‌‌‌‌‌‌تنها به بهبود کارآیی حمل‌‌‌ونقل ریلی منجر خواهد شد، بلکه می‌تواند نقش مهمی در تقویت اقتصاد و تجارت کشور ایفا کند. انتظارات بخش ریلی از دولت جدید شامل تفکیک وزارت راه از شهرسازی، ایجاد نهاد رگولاتوری، تشکیل «قطار کامل»‌‌‌‌‌‌‌‌‌، بهبود سیاست‌‌‌‌‌‌‌‌‌های تعرفه‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری، توسعه زیرساخت‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها با لحاظ بخش نرم‌‌‌‌‌‌‌‌‌افزاری ترانزیت و برقراری ارتباط موثر ریل و بندر است. یکی از انتظارات مهم حوزه ریلی از دولت جدید، تفکیک بخش راه از بخش شهرسازی است. بخش مسکن همواره به دلیل اهمیت اجتماعی و اقتصادی که دارد، توجه بیشتری دریافت کرده و باعث شده که بخش حمل‌‌‌ونقل، به‌‌‌‌‌‌‌‌‌ویژه حمل‌‌‌ونقل ریلی، در سایه قرار گیرد. تفکیک این دو بخش می‌تواند به تمرکز بیشتر بر مشکلات حمل‌‌‌ونقل، تخصیص بودجه بهتر و توجه بیشتر به توسعه زیرساخت‌‌‌‌‌‌‌‌‌های ریلی منجر شود. این دیدگاه ناشی از تجربه گذشته است، چرا که در ترکیب فعلی، بخش مسکن به‌‌‌‌‌‌‌‌‌طور سنتی اولویت بیشتری نسبت به حمل‌‌‌ونقل دارد. علت این اولویت، اهمیت بالای مسکن در هزینه خانوار و تمرکز رسانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و نهادهای نظارتی روی آن است.
این مساله باعث شده که توجه و بودجه لازم به بخش حمل‌‌‌ونقل تخصیص پیدا نکند. بنابراین، تفکیک این دو بخش می‌تواند زمینه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ساز رشد و توسعه مستقل حمل‌‌‌ونقل شود. البته با تفکیک این دو بخش و ایجاد دو وزارتخانه مجزا قرار نیست معجزه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای رخ دهد. به این معنی که بخش دولتی مشکلات و کندی بسیاری داشته و به این صورت نیست که با تشکیل وزارتخانه مستقل دولت بزرگ خواهد شد. کوچک یا بزرگ شدن دولت ربطی به تعداد وزارتخانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها ندارد و این موضوع متناسب با میزان مداخله‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای است که دولت در اقتصاد، جامعه و فرهنگ خواهد داشت. این موضوع که دولت‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها هیچ‌گاه کوچک نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند به این دلیل است که دولت‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها علاقه به دخالت در چیزهای بیشتری دارند که باعث بزرگی بیشتر دولت‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها می‌شود. یکی از مشکلات عمده‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای که خصوصی‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازی در بخش ریلی را با شکست مواجه کرده، نبود نهاد رگولاتوری مستقل و کارآمد است. این نهاد باید به‌‌‌‌‌‌‌‌‌عنوان یک نهاد حاکمیتی، متشکل از بخش خصوصی و دولتی، شرایط رقابت عادلانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای را میان فعالان بخش ریلی ایجاد کند.
در حال حاضر شرکت‌‌‌‌‌‌‌‌‌ راه‌‌‌‌‌‌‌‌‌آهن هم نقش تصدی‌‌‌‌‌‌‌‌‌گری و هم داوری را دارد که این وضعیت باعث تضاد منافع می‌شود. به علت وجود تصدی‌‌‌‌‌‌‌‌‌گری بخش دولتی، وجود نهاد رگولاتوری اهمیت بیشتری نیز پیدا می‌کند. در شرایط فعلی نهاد رگولاتوری وجود ندارد و تاکنون به این موضوع توجه جدی نشده است. انتظار بخش حمل‌‌‌ونقل ریلی از دولت جدید این است که شرایط عادلانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای را برای رقابت بخش خصوصی فراهم کند. در حال حاضر متولی بخش ریلی هم شرکت‌های زیرمجموعه فعال در این بخش دارد (موضوع تصدی‌‌‌‌‌‌‌‌‌گری) و هم در اختلافات و سوانح این بخش حکم داور را دارد و قضاوت می‌کند. داوری نهاد حاکمیتی بخش ریلی تنها منحصر به سوانح این بخش نیست، بلکه زمانی که اختلافی میان این نهاد حاکمیتی و یک شرکت ریلی ایجاد می‌شود، خود این نهاد قضاوت کرده و حکم صادر می‌کند. در صورتی که در برخی از سوانح ممکن است، شرکت راه‌‌‌آهن مقصر باشد، زیرا بخش زیرساخت، سیگنالینگ و ابنیه به آن تعلق دارد و تنها ناوگان به بخش خصوصی تعلق دارد. این در حالی است که این ناوگان نیز توسط شرکت راه‌‌‌‌‌‌‌‌‌آهن سیر و حرکت داده می‌شود. شرکت‌های حمل‌‌‌ونقل باری فقط وظیفه بازاریابی و جذب بار را به عهده دارند و بعد از این مرحله دخالتی در فرآیند حمل بار ندارند.
بخش عمده‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای از خسارت‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها در سوانح به گردن بخش خصوصی انداخته می‌شود. در گذشته تجربه موفقی در این موضوع در هنگام تفکیک وزارتخانه وجود داشته و این موضوع به بیش از 10 سال گذشته بر‌‌‌می‌‌‌‌‌‌‌‌‌گردد و وضعیت حمل‌‌‌ونقل از زمان کنونی مطلوب‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر بود.
به این صورت که ناوگان باری قابل‌‌‌توجهی وارد بخش ریلی شد. متاسفانه در حال حاضر هیچ سفارشی برای ساخت واگن مسافری در داخل وجود ندارد و وارد رکود اقتصاد حمل‌‌‌ونقل ریلی شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌ایم که در آن زمان این موضوع وجود نداشت. خصوصی‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازی ناقص در بخش ریلی، ازجمله عدم‌واگذاری کامل لکوموتیوها به بخش خصوصی، یکی دیگر از مشکلات اصلی بخش ریلی است. تشکیل قطار کامل (یعنی بخش خصوصی بتواند از لکوموتیو و واگن‌‌‌‌‌‌‌‌‌های خود برای حمل بار استفاده کند) از مهم‌ترین عواملی است که می‌تواند باعث رقابت بیشتر و ارتقای کیفیت خدمات حمل‌‌‌ونقل ریلی شود. موضوع ایجاد نهاد رگولاتوری برای خصوصی‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازی بخش ریلی، شرط لازم است، اما شرط کافی نیست. یکی از دلایل اینکه خصوصی‌‌‌سازی در بخش ریلی شکست خورده به علت نبود نهاد رگولاتوری بوده، اما علت‌‌‌‌‌‌‌‌‌های دیگری نیز برای آن وجود دارد.
از سال 1384 با اجرایی شدن اصل 44 قانون دسترسی آزاد به شبکه ریلی نیز تصویب و قرار شد که خصوصی‌‌‌سازی در بخش ریلی آغاز شود. موضوع رگولاتوری یکی از فرآیندهای خصوصی‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازی است؛ ایجاد نهاد رگولاتوری زمانی ضرورت می‌‌‌یابد که ذی‌نفعانی وجود داشته باشند که قرار باشد در یک بازار با یکدیگر رقابت کنند. در این فضا نهاد رگولاتوری به عنوان یک نهاد حاکمیتی مرکب از بخش خصوصی و دولتی می‌تواند این رقابت را عادلانه کند. مهم‌ترین وظیفه نهاد رگولاتوری این است که از حقوق شرکت‌های ریلی در مقابل یکدیگر دفاع کرده و فضای عادلانه‌‌‌ای ایجاد شود تا حقوق و منافع فعالان بخش خصوصی در این رقابت تامین شود. در بخش ناوگان تنها واگن‌‌‌‌‌‌‌‌‌های باری و مسافری واگذار شده است، اما مشکل خصوصی‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازی عمیق‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر از بحث مالکیت است. اگر یک شرکت بخش خصوصی اقدام به خرید واگن و لکوموتیو کند، خودش نمی‌تواند قطار کامل تشکیل دهد و باید لکوموتیو خود را به صورت اجاره در اختیار شرکت راه‌‌‌آهن قرار داده تا سیر را انجام دهد. امکان تشکیل قطار کامل در شرایط فعلی وجود ندارد. قطار کامل، قطاری است که بخش خصوصی بتواند لکوموتیو و واگن را خریداری کند و بعد از بازاریابی و جذب بار بتواند قطار کامل خود را تشکیل داده و از نقطه مبدأ تا مقصد سیر دهد.
مشکل خصوصی‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازی این است که برخی از شرکت‌هایی که وارد بازار حمل‌‌‌ونقل ریلی شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند، ذاتا خصوصی نیستند. این موضوع باعث شده تا خصوصی‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازی بخش ریلی با شکست مواجه شود. نمی‌توان از یک شرکت شبه‌‌‌دولتی انتظار رفتار خصوصی داشت. در بخش مسافری به علت اینکه زیان‌‌‌ده است، شرکت‌ها با حمایت یک سری نهادهای حامی و به صورت شبه‌‌‌دولتی به حیات خود ادامه می‌دهند. این زیان‌‌‌ده بودن بخش مسافری به قیمت‌گذاری دستوری بلیت قطار بازمی‌گردد که می‌توان آن را با ایجاد نهاد رگولاتوری برطرف کرد و آزادسازی قیمت بلیت قطار باید صورت گیرد تا جلوی زیان بیشتر شرکت‌های مسافری گرفته شود. معتقدم باید یک تجدید نظر کلی در این بخش صورت گیرد. یکی از نکاتی که می‌تواند بخش خصوصی را به تحرک وادار کند، موضوع تشکیل قطار کامل است. باید از بخش خصوصی خواسته شود که قطار کامل تشکیل دهد به این معنا که شرکت حمل ریلی بخش خصوصی، لکوموتیو و واگن (به صورت اجاره یا سایر روش‌ها) تامین کند و بعد از جذب بار و بارگیری و تخلیه و تشکیل قطار کامل بخشی از زیرساخت موجود را اجاره دهد و برای سیر و حرکت استفاده کند. بخش خصوصی باید توانایی تشکیل قطار کامل با سرمایه خود را داشته باشد.
این موضوع بین شرکت‌ها رقابت ایجاد می‌کند و شرکت‌های ضعیف‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر از دایره رقابت حذف می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. حالت بهینه این است که چند شرکت بخش خصوصی قوی باقی بمانند و با یکدیگر رقابت کنند. حتی در مقررات سیر و حرکت راه‌‌‌‌‌‌‌‌‌آهن نیز موضوع تشکیل قطار کامل تعریف شده است. متاسفانه شرکت راه‌‌‌‌‌‌‌‌‌آهن در دولت گذشته در مقابل تشکیل قطار کامل مقاومت داشت. یک کنسرسیوم ریلی بین ایران و افغانستان تشکیل شده که متشکل از شرکت‌های خصوصی ایرانی است که بر مبنای آن یک قطار کامل تشکیل شده که از ایستگاه سنگان به مرز بین دو کشور و از آنجا به داخل خاک افغانستان حرکت می‌کند.
--> اخبار مرتبط فرصتی برای تعاملات تجاری افق فرصت‌ها شکوفایی 5 صنعت خدماتی نتیجه بدبینی به تجارت «زعفران کارت»؛ خدمتی نوین برای کشاورزان توسط بانک تجارت

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1198315/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نوسان قیمت‌ها در بازار خودرو/ کاهش 2 میلیونی قیمت ساینا

پیگیری ویژه حادثه تروریستی بندر لنگه توسط نهادهای امنیتی

توسعه گردشگری و ظرفیت‌های ارائه خدمت به خانواده شهدا در گلستان

تقویت همکاری‌های ایران و عمان در زمینه‌های اقتصادی و امنیتی؛ گام‌های جدید در روابط دوجانبه

خودرویی که همه منتظر آن بودند روانه بازار می‌شود

پیشکسوت باشگاه استقلال: شهریاری رفت تا مریض نشود

واشنگتن در حال بررسی کاهش تحریم‌ها علیه دمشق است

تشکیل 5 کارگروه ویژه «مسکن» در دولت

پیش بینی بورس سه شنبه 11 دی 1403

مقابله با فقر در دستور کار شورای عالی رفاه؛ 6 پیشنهاد برای بهبود معیشت

قیمت بنزین 90 برابر می شود/ شوک بزرگ برای اسرائیلی ها

قیمت بنزین 90 برابر می شود/شوک بزرگ برای اسرائیلی‌ها

مسعود نیلی: زمان تصمیمات سخت فرا رسیده است!

تشکیل جلسه هیات مدیره پرسپولیس با حضور مدیرعامل / روند انتخاب سرمربی جدید به کجا رسید؟

گزارش قیمت بسته شده طلا، سکه و دلار امروز دوشنبه 10 دی 1403

پیام تبریک پزشکیان به مناسبت آغاز سال نو میلادی

اسرائیل غافلگیر شد / عملیات مرگبار در یک مرکز نظامی رژیم صهیونیستی

آقامحمدی: بخش خصوصی برای همه ناترازی‌های کشور برنامه عملیاتی دارد

نشست استاندار قزوین با مسئولان هلدینگ‌های اقتصادی کمیته امداد امام خمینی(ره)

کشف بیش از 7 میلیارد قاچاق از خودروهای شوتی در زنجان

دیدار و رایزنی «الیحیا» و «البدیوی» با الجولانی در دمشق

اتهام پراکنی نماینده آمریکا علیه ایران در شورای امنیت

ترکش‌های زورآزمایی قاهره و آنکارا شرق مدیترانه را لرزاند

جزئیات ثبت‌نام معلولان برای دریافت کمک هزینه معیشتی اعلام شد

در حراج شماره 54 مرکز مبادله چند سکه طلا اختصاص یافت؟

روسیه و اوکراین زندانیان خود را مبادله کردند

حماس فراخوان جدید صادر کرد

پیش بینی بورس سه‌شنبه 11 دی‌ماه / دو عاملی که کمک شایانی به رشد بازار کرد

نماینده وزارت کار: زیرساخت‌های اجرای کالابرگ الکترونیکی آماده است

رنگ بازار طلا و سکه سبز شد؛ صعود مجدد دلار به کانال 81 هزار تومان

نقشه آمریکا برای آینده عراق: نفوذ از مسیر شتاب‌‌‌دهنده‌‌ها

واکنش ویس کرمی به قیمت‌های اعلامی بنزین سوپر وارداتی

پول خریداران تویوتا پس داده می‌شود

اتفاق غیرمنتظره در زندگی سی و نهمین رئیس جمهور آمریکا

واژگونی مینی بوس حادثه آفرید/ چند نفر کشته و زخمی شدند؟

رایزنی روسای جمهور ترکیه و امارات درباره تحولات منطقه

جزئیات حراج ربع و تمام سکه مرکز مبادله منتشر شد

صندوق‌های طلا متنوع‌تر می‌شوند

دوراهی بورس‌بازان

از مذاکرات تا هدف‌گذاری تجارت 5 میلیارد دلاری

یک بدهکار بانکی دانه درشت در استان اردبیل دستگیر شد

لزوم استفاده از صندوق توسعه ملی در اجرای طرح‌های تولیدی و صنعتی بوشهر

اجاق گازهای اقتصادی بازار لوازم خانگی 8 میلیون تومان شدند

تاثیر‌گذاری حوادث منطقه بر بازار ارز/ بازگشت قیمت دلار به تعادل محتمل است

حذف های جدید دهک ها در یارانه اعلام شد

با برگزاری دیدار استقلال و سپاهان در ورزشگاه آزادی موافقت شد

اظهارات مهم سرپرست سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها درباره طرح کالابرگ الکترونیکی/ این دهک‌ها حذف می‌شوند

عربستان از وزیر خارجه سوریه برای سفر به ریاض دعوت کرد

دهک‌های 8 تا 10 از لیست یارانه حذف می‌شوند؛ فعلا یارانه نقدی تغییر نمی‌کند

تامین 70درصدی اعتبارات برای تکمیل ساماندهی گلزارهای شهدا در مازندران

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی