بازار آریا
شنای بازار طلای ایران در خلاف جهت رودخانه جهانی؛
تداوم ریزش طلای بورسی
يکشنبه 31 فروردين 1404 - 10:49:20
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای اقتصاد - الینا قاسمی : در هفته‏‌ای که گذشت، بازار روزهای پرتلاطمی را پشت سر گذاشت. روزهای ابتدایی هفته با تداوم انعکاس کاهش قیمت طلا در بازارهای آتی، سپرده‏‌های شمش طلا و نقره، سپرده‏‌های سکه و همچنین صندوق‌های کالایی همراه بود. با گذشت روزها و تخلیه هیجان‏‌های ناشی از اخبار مثبت در بازار، ثبات بیشتری بر بازار حاکم شد و پس از چند روز کاهش قیمت مستمر، بالاخره نشانه‏‌هایی از ثبات پدیدار شد؛ نشانه‏‌هایی که از جنس انتظار برای دور دوم مذاکرات در هفته جاری بود.
بررسی عملکرد ابزارهای مبتنی بر طلا و نقره در بورس‌کالای ایران نشان می‌‌‎دهد، در هفته‌‌ای که گذشت، در بازار سپرده و آتی با کاهش نسبی حجم و تعداد معاملات شمش طلا و نقره مواجه بودیم. طی هفته گذشته در مجموع 591کیلوگرم شمش نقره و 235کیلوگرم شمش طلا در بازار گواهی سپرده و آتی معامله شد. روند معاملات شمش طلا در بورس‌کالا نشان می‌دهد که در هفته گذشته 2میلیون و 229‌هزار و 517گواهی شمش طلا معادل 223کیلوگرم به ارزش 2‌هزار و 28میلیارد تومان و 12‌هزار و 658قرارداد آتی شمش طلا معادل 12.7کیلوگرم به ارزش تقریبی 135میلیارد و 200میلیون تومان معامله شد. این آمار در مقایسه با هفته قبل از آن، یعنی هفته منتهی به 22فروردین، کاهشی محدود را در این بازارها نشان می‌دهد. همچنین در هفته منتهی به 29فروردین‌ماه، 465‌هزار و 103گواهی سپرده معادل 465.1کیلوگرم شمش نقره به ارزش 44میلیارد تومان و 12‌هزار و 650قرارداد آتی معادل 126.5کیلوگرم شمش نقره به ارزش 14.7میلیارد تومان منعقد شد. به این ترتیب در هفته‌‌ای که گذشت، در مجموع 235.6کیلوگرم شمش طلا به ارزش 2‌هزار و 163میلیارد و 200میلیون تومان و 591.6کیلوگرم شمش نقره به ارزش 58میلیارد و 700میلیون تومان در بورس‌کالا معامله شد.
بررسی قیمت در بازار گواهی
گواهی سپرده شمش طلا، هفته گذشته را با قیمت 978‌هزار و 168تومان آغاز کرد و در روز یکشنبه به کف قیمتی خود در هفته رسید و با قیمت 890‌هزار و 509تومان معامله شد و پس از آن مجددا با شیبی ملایم روند صعودی گرفت و در روز پایانی معاملات با قیمت 899‌هزار و 331تومان معامله شد. گواهی سپرده سکه تمام‌بهار آزادی نیز در حالی هفته را با قیمت 78میلیون و 389‌هزار و 743تومان به پایان رساند که در ابتدای هفته با قیمت 84میلیون و 692‌هزار و 97تومان معامله شده بود و فقط در روز سه‌‌شنبه توانست رشدی ناچیز را تجربه کند. گواهی سپرده شمش نقره نیز از قیمت 101‌هزار و 932تومان در روز شنبه به قیمت 97‌هزار و 228تومان نزول کرد و در هفته گذشته تنها دو روز مثبت را تجربه کرد. 

بازار آریا

حد نوسان قیمت روزانه این سپرده‌‌ها، حداکثر تا مثبت و منفی 5‌درصد با توجه به قیمت تسویه روزانه روز معاملاتی قبل است که با توجه به شرایط بازار در هفته گذشته، در برخی از روزها کاهش قیمت حداکثری را در این بازارها شاهد بودیم. صندوق‌های طلا هم که عمده صندوق‌های کالایی بورس‌کالای ایران را تشکیل می‌دهند، با وضعیت مشابهی مواجه بودند و در بعضی از روزهای گذشته تا حداکثر دامنه نوسان مجاز خود کاهش یافتند. هفته جدید نیز با استمرار کاهش قیمت در این بازارها آغاز شد و در روز شنبه هم بازار کالایی فلزات گران‌‌بها نزولی بود. طلا و نقره در ایران در انتظار اخبار مذاکرات از رم هستند و با احتیاط همچنان به سمت پایین حرکت می‌کنند. این در حالی است که طلای جهانی همچنان در حال ثبت رکوردهای تازه است.
رکوردشکنی طلای جهانی
در تاریخ 17آوریل یعنی روز پنج‌شنبه هفته گذشته، طلا رکوردی تاریخی را ثبت کرد و هر اونس طلای جهانی به قیمت 3‌هزار و 357دلار رسید تا به یک قله تاریخی دست پیدا کند. در ماه‌‌های اخیر، طلای جهانی در مسیر صعود قرار داشت و در هفته‌‌های اخیر نیز به دلیل افزایش تنش‌‌ها در جهان و بالا گرفتن جنگ تجاری میان ایالات‌متحده آمریکا و چین، این روند افزایشی، سرعت بیشتری گرفت. افزایش تقاضای بانک‌های مرکزی‌‌ سراسر جهان برای افزایش سهم طلا در ترازنامه دارایی خود، بیم از رکود جهانی و اوج گرفتن نااطمینانی‌‌ها در جهان از دلایل اصلی استمرار افزایش قیمت طلای جهانی هستند. در بازاری که دچار عدم‌اطمینان است، طلا همچنان دارایی‌ای است که سرمایه‌گذاران با اطمینان خاطر بیشتری آن را انتخاب می‌کنند. طلا از حمایت بخش رسمی سود می‌‌برد؛ چیزی که نقره، پلاتین و پالادیوم فاقد آن هستند و این دلیل اصلی محبوبیت طلا در زمانی است که نااطمینانی‌‌ها و تنش‌‌ها شدت می‌‌گیرند.
این پشتوانه، موقعیت طلا را به‌عنوان یک دارایی ذخیره قابل اعتماد، به‌ویژه در زمان استرس ژئوپلیتیک و اقتصادی، تقویت می‌کند. رفتار سرمایه‌گذاران این روند را تایید می‌کند؛ در حالی که در سراسر جهان صندوق‌های قابل معامله طلا در سال‌جاری افزایشی محسوس داشته‌‌اند، دارایی‌‌های صندوق‌های قابل معامله نقره ثابت مانده‌اند. رصد رفتار سرمایه‌گذاران نشان می‌دهد که با وجود عرضه کم، سرمایه‌گذاران نسبت به نقره با احتیاط بیشتری عمل ‌‌می‌‌کنند. این امر ناشی از نبود تقاضای نهادی و تردیدهای مداوم در مورد رشد صنعتی این فلز گران‌‌بهاست. فلزات سفید همچنان در کمبود عرضه ساختاری باقی مانده‌‌اند و با این حال، این تنگنا به تقاضای پایدار سرمایه‌گذاران برای این فلزات تبدیل نشده است. 
ویژگی‌‌هایی مانند نقدینگی اندک و کشش قیمتی بالا، آنها را به‌عنوان دارایی‌‌های ذخیره ارزش نامناسب می‌کند. بررسی رفتار سرمایه‌گذاران در ماه‌‌های اخیر نشان می‌دهد که آنها تمایلی به استفاده از نقره یا پلاتین به عنوان جایگزین طلا نداشته‌‌اند و این مساله، این ایده را تقویت می‌کند که اعتماد نهادی و ارتباط سیاست‌‌ها بیشتر از شرایط بازار در شکل‌‌گیری تقاضا اهمیت دارد.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1296662/تداوم-ریزش-طلای-بورسی
بستن   چاپ