بازار آریا - استاندار خراسان رضوی، شهر فرودگاهی را یک زیرساخت
اقتصادی مهم برشمرد و گفت: با اختصاص 12 هزار هکتار زمین و راهاندازی همزمان خطوط کارگو و مسافری، آینده
اقتصادی استان روشنتر خواهد شد. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از غلامرضا مظفری در پاسخ به سوالات خبرنگاران در نشست خبری، از آغاز مطالعات پروژه قطار سریعالسیر مشهد–تهران با حمایت دولت و نیز تکمیل مراحل تست گرم خط 3 قطار شهری مشهد خبرداد و اظهارداشت: با توجه به ظرفیتهای کمنظیر اقتصادی، گردشگری و منطقه آزاد دوغارون، خواستار تسریع در تکمیل پروژههای نیمهتمام شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
وی افزود: در جلسه اخیر کارگروه ملی زیارت، دکتر عارف پیشنهاد ارتقای این کارگروه به شورای عالی زیارت را مطرح کرد که با استقبال مسئولان مواجه شد. در این نشست همچنین پروژههای مهمی همچون آزادراه حرم تا حرم، قطار برقی و قطار سریعالسیر مورد بررسی قرار گرفتند.
قطار سریعالسیر مشهد–تهران؛ مسیر توجیهپذیر و اولویتدار دولت
مظفری با اشاره به آغاز مطالعات پروژه قطار سریعالسیر در سال جاری گفت: تنها مسیر توجیهپذیر این پروژه از نظر اقتصادی، مسیر مشهد–تهران است. خوشبختانه برای نخستین بار ردیف بودجه مشخصی به این موضوع اختصاص یافته و تأمین مالی آن نیز از طریق فاینانس خارجی در حال پیگیری است.
قطار برقی پروژهای مستقل از سریعالسیر / 90 درصد هزینهها با فاینانس تأمین میشود
استاندار خراسان رضوی تصریح کرد: پروژه قطار برقی کاملاً از قطار سریعالسیر مستقل است و بر ارتقاء خط فعلی تمرکز دارد. تاکنون 10 درصد تأمین مالی انجام شده و 90 درصد باقیمانده از طریق فاینانس تأمین خواهد شد.
هر کیلومتر قطار شهری مشهد نیازمند 5 همت بودجه
مظفری با بیان اینکه اجرای خط 3 قطار شهری مشهد مراحل نهایی تست گرم را طی میکند، افزود: این پروژه که یکی از سنگینترین طرحهای حملونقل شهری در کشور است، با تلاش مدیریت شهری مشهد تقریباً به اتمام رسیده است. احداث هر کیلومتر از این مسیر به 5 همت اعتبار نیاز دارد.
سهم ناعادلانه خراسان رضوی از آزادراهها
وی با انتقاد از وضعیت زیرساختهای جادهای استان گفت: یکی از چالشیترین موضوعاتی که امروز در سطح ملی در دست پیگیری است، برخی از دستورکارهای شورای عالی زیارت و مثلاً آزادراه حرم تا حرم است؛ البته اصلیترین بحث امروز همان موضوع تأمین مالی پروژه است و باوجود اینکه هنوز چالشهایی وجود دارد، اما خبر خوب این است که برای اولین بار، موضع واحدی در استان بهوجود آمده یعنی مطالبات همه یکسو شده است. در پروژه قطار سریعالسیر اعتبارات خوبی در سال جاری برای پیشرفت مطالعات تخصیص یافته است و در حوزه آزادراه نیز 10 درصد تأمین منابع شده و 90 درصد فاینانس خواهد بود.
همکاری با شرکتهای معدنی برای توسعه خطوط ریلی
استاندار خراسان رضوی از امضای تفاهمنامههایی با شرکتهای بزرگ معدنی برای احداث قطعات راهآهن خواف–مشهد خبر داد و تأکید کرد که این مسیرها جزو کریدورهای مهم
اقتصادی شرق کشور محسوب میشوند.
مظفری منطقه آزاد دوغارون را با وسعت 8700 هکتار، بستری مهم برای جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی دانست و گفت: این منطقه میتواند نقش تعیینکنندهای در ایجاد امنیت پایدار در مرزهای شرقی کشور ایفا کند.
ورود روزانه 3 هزار تبعه افغانستانی / انسداد مرزها با پیشرفت ارتش
استاندار خراسان رضوی از پیگیری جدی ساماندهی اتباع خارجی خبر داد و گفت: روزانه حدود سه هزار نفر از اتباع افغانستانی بهصورت رسمی وارد کشور میشوند. طرح انسداد مرزهای شرقی به طول بیش از 700 کیلومتر در دست اجراست و تاکنون 60 کیلومتر از آن به پایان رسیده است.
وی در خصوص پدیده شاندیز نیز اظهارکرد: تأکید بنده بر فعالسازی پروژههای نیمهتمام است و در صورت عدم تکمیل این طرحها تا سال 1404، استان با شکست در حوزه سرمایهگذاری مواجه خواهد شد.
استاندار خراسان رضوی با تأکید بر لزوم فعالسازی پروژههای نیمهتمام، پدیده شاندیز را نماد توسعه
اقتصادی و
صنعت گردشگری استان دانست و افزود: اگر تا سال 1404 پروژههایی مانند پدیده به نتیجه نرسند، در حوزه جذب
سرمایه دچار چالش خواهیم شد و باید مسیر بازگشت اعتماد سرمایهگذاران را هموار کنیم.
مظفری از ارتقای رتبه فضای کسبوکار استان خبرداد و گفت: رتبه خراسان رضوی از جایگاه 21 در بهار 1403 به رتبه 4 در پاییز همان سال رسید و این امر نتیجه تلاش، انسجام دستگاههای اجرایی و امیدآفرینی عمومی بوده است.
وی با اشاره به وجود بیش از 2200 اثر تاریخی ثبتشده در استان، گفت: باید گردشگری زیارتی را با ظرفیتهای طبیعتگردی، سلامت و تاریخی ترکیب کرد تا خراسان رضوی به یک قطب جامع گردشگری تبدیل شود.
بهره مندی از ظرفیت فرودگاه بینالمللی مشهد و ایجاد شهر فرودگاهی
استاندار خراسان رضوی همچنین شهر فرودگاهی را یک زیرساخت
اقتصادی مهم برشمرد و گفت: با اختصاص 12 هزار هکتار زمین و راهاندازی همزمان خطوط کارگو و مسافری، آینده
اقتصادی استان روشنتر خواهد شد.
مظفری خاطرنشان کرد: توسعه زیرساختها، جذب سرمایه، افزایش همکاریهای منطقهای و ایجاد امنیت پایدار در اولویت برنامههای اجرایی استان قرار دارد و امیدواریم با همکاری تمامی دستگاهها، مسیر پیشرفت با سرعت بیشتری ادامه یابد.
انتهای پیام/282
https://www.bazarearya.ir/fa/News/1296301/شهر-فرودگاهی-مشهد-پیشران-اقتصاد-شرق-کشور-خواهد-بود