بازار آریا
گزارشی از نشست مشورتی با حضور اقتصاددانان برجسته کشور
دوشنبه 18 فروردين 1404 - 18:41:46
بازار آریا - به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری رسا، نشستی مشورتی با حضور اقتصاددانان برجسته کشور با موضوع اتخاذ رویکرد و سیاست‌های کلان رسانه‌ای درباره موضوعات اقتصادی و چگونگی مواجهه با این چالش‌ها که عصر یکشنبه در سالن جلسات خبرگزاری رسا برگزار شد.
در این نشست حجت الاسلام و المسلمین حسن آقا نظری شاهرودی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب به صورت عملیاتی بر اصلاح ساختار بانک‌ها تأکید کرده‌اند، گفت: اگر این اصلاحات در سیستم بانکی انجام شود، سرمایه‌گذاری فعال می‌شود و در نتیجه تولید افزایش می‌یابد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با طرح این سوال که کسر بودجه دولت چه میزان بر تورم ایران تأثیر دارد و افزایش قیمت دلار تا چه حد بر تورم مؤثر است، اظهار داشت: هر دو عامل (کسر بودجه و افزایش قیمت دلار) تأثیرگذار هستند، اما تأثیر کسر بودجه بیشتر است. اگر این مشکل برطرف شود، تأثیر تورم کاهش خواهد یافت.
حجت الاسلام و المسلمین نظری شاهرودی با تأکید براینکه در ایران باید کار علمی جدی‌تری در حوزه اقتصاد انجام شود، بیان کرد: دانشکده‌های اقتصاد و مراکز تحقیقاتی باید مسائل اقتصادی را به طور علمی و دقیق بررسی کنند.
حجت الاسلام غلامعلی معصومی نیا استاد حوزه و دانشگاه نیز در این نشست با بیان اینکه باید از نظر رسانه‌ای بتوانیم تأثیرگذار باشیم، بیان کرد: برخی ممکن است با اسم «اقتصاد اسلامی» موافق نباشند، اما من معتقدم که باید از این نام استفاده کنیم. چرا که اگر بتوانیم در فضای رسانه‌ای ثابت کنیم که اقتصاد اسلامی حتی در سیاست‌های اجرایی گذشته نادیده گرفته شده است، این می‌تواند پیامدهای مثبتی داشته باشد، اسلام برای اموال مردم ارزش قائل است و این سیاست‌ها که به مردم آسیب می‌زنند، برخلاف اصول اسلامی هستند.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه با تأکید بر این نکته که افرادی که خود در طراحی و اجرای سیاست‌های اقتصادی نقش داشته‌اند، اکنون به انتقاد از آن‌ها پرداخته‌اند، اظهار داشت: در دانشگاه‌ها مطرح می‌شود که اقتصاد اسلامی باید در عمل به کار گرفته شود، در حالی که این اصول همواره جزو سیاست‌های نظام بوده است، حوزه علمیه باید به عنوان نماینده اسلام عمل کند و مسئولیت مطالبه‌گری از موضع بالا را بر عهده بگیرد. اما در حال حاضر مشاهده می‌شود که نظام اسلامی بیشتر تحت تأثیر دیگران قرار دارد.

بازار آریا

همچنین حجت الاسلام محمد مهدی محققی مدیر عامل خبرگزاری رسا در این نشست با اشاره به اهمیت معرفی اندیشمندان اقتصادی حوزه، اظهار کرد: در حالی که تلاش‌های زیادی در حوزه های علمیه برای پرورش اقتصاددانان اسلامی صورت گرفته، شمار اقتصاددانان اسلامی شناخته‌شده در رسانه‌ها محدود است. هدف خبرگزاری رسا این است که با معرفی این افراد، تلاش‌ها و دستاوردهای علمی آنان را در عرصه‌های علمی و پژوهشی به جامعه و حکمرانان معرفی کنیم.
مدیر عامل خبرگزاری رسا با اشاره به اینکه ورود به این حوزه به چند دلیل بایسته است، اظهار داشت: نخستین دلیل، واکنش به جریان های خبری رقیب در عرصه اقتصاد است. با توجه به اینکه در این زمینه خبرنگار متخصص اقتصاد نداریم، باید از دانش و تجربه متخصصان اقتصاددان حوزوی بهره‌مند شویم.
وی با تأکید بر اینکه در زمینه اقتصاد اسلامی با چالش‌هایی از داخل و خارج حوزه مواجه هستیم، اظهار داشت: حوزه‌های علوم انسانی اسلامی، به ویژه اقتصاد اسلامی، تحت انتقادها و فشارهایی قرار دارند. از این رو، لازم است که واکنی خبری و علمی متناسب و عالمانهداشته باشیم، بدون اینکه به هیجان‌زدگی و نفرت‌پراکنی دچار شویم.

بازار آریا

حجت الاسلام سعید فراهانی عضو هیئت علمی دانشگاه قم در ادامه این نشست با بیان اینکه نهادهای متعددی در حوزه علمیه در زمینه اقتصاد اسلامی فعالیت دارند که برخی صرفاً آموزشی، برخی پژوهشی و برخی هر دو بعد را پوشش می‌دهند، تصریح کرد: مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) سال‌هاست که در سطح ارشد و دکتری دوره‌های آموزشی برگزار می‌کند و فارغ‌التحصیلان بسیاری داشته است.
حجت الاسلام فراهانی با بیان اینکه یکی از نهادهای فعال در این حوزه، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه است که سابقه‌ای طولانی دارد، گفت: این نهاد از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تحت عنوان دفتر همکاری حوزه و دانشگاه فعالیت خود را آغاز کرده است. گروه اقتصاد این پژوهشگاه نیز دارای تاریخچه و آثار علمی قابل توجهی است و تا کنون چندین دوره دکتری در رشته‌های اقتصاد و اقتصاد اسلامی برگزار کرده است.

بازار آریا

حجت الاسلام جواد عبادی استاد حوزه و دانشگاه نیز در این نشست اظهار داشت: مسأله اقتصاد اسلامی است که متأسفانه به یک موضوع دوقطبی در کشور تبدیل شده است؛ به‌گونه‌ای که یک جنگ فکری جدی در گرفته که آیا اصولاً چیزی به نام اقتصاد اسلامی وجود دارد یا نه، این چالش تنها در سطح نظری نمانده و به جنگ رسانه‌ای نیز کشیده شده است، در این فضا جریان‌های صاحب قدرت و ثروت - که از این بلاتکلیفی نفع می‌برند - به حمایت مالی از جریان‌هایی پرداخته‌اند که اساساً اقتصاد اسلامی را زیر سوال می‌برند.
حجت الاسلام عبادی با بیان اینکه در این جدال نظری جریانی تلاش دارد علم اقتصاد را انحصاری تعریف کند، گفت: آن‌ها با معیارها و سنجه‌های خاص خود اقتصاد را علمی قطعی مثل ریاضی جلوه می‌دهند و در نتیجه می‌گویند چیزی به نام "اقتصاد اسلامی" معنا ندارد- چون مثلاً نمی‌شود گفت دو دوتا چهارتای اسلامی یا غیراسلامی، اما هر کسی که اقتصاد خوانده باشد می‌داند که این رشته شامل مکاتب مختلفی است - حداقل هشت مکتب اقتصادی مهم وجود دارد که هرکدام دیدگاه خاص خود را دارد و با دیگری تضاد دارد، از این‌رو اقتصاد اسلامی هم می‌تواند یک مکتب باشد همچون سایر مکاتب که در فضای علمی پذیرفته شده‌اند.

بازار آریا

محمدجواد توکلی عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی (ره) در این نشست تأکید کرد که بزرگ‌ترین مشکل در کشور، ضعف سواد اقتصادی است و افزود: این ضعف هم شامل سواد اقتصادی عموم مردم می‌شود و هم مسئولین، به طوری که فضای رسانه‌ای و اقتصادی کشور به گونه‌ای مدیریت می‌شود که مردم، گاهی مطالبه‌گر مسائلی می‌شوند که حتی به ضرر خودشان است.
عضو هیئت علمی مؤسسه امام خمینی (ره) به چالش‌های آموزش اقتصاد اسلامی در دانشگاه‌ها و کمبود کارشناسان بومی در این زمینه اشاره کرد. وی افزود: برای بهبود این وضعیت، اقداماتی نظیر تهیه گزارش‌های سیاستی و تأسیس اندیشکده‌های تخصصی در حوزه برنامه‌ریزی اقتصادی انجام شده است تا به رشد و توسعه اقتصاد اسلامی کمک شود.
توکلی با تاکید براینکه در اقتصاد ایران یک نوع مافیای خبری نئولیبرال شکل گرفته که از سوی افرادی که از سیاست‌های نئولیبرال نفع می‌برند، پشتیبانی می‌شود، اظهار کرد: چند وقت پیش متوجه شدم که یکی از شرکت‌ها تمام تبلیغات خود را به یک روزنامه اقتصادی بزرگ داده بود که نشان‌دهنده وجود یک ائتلاف رسانه‌ای است که با کسانی که از نوسانات اقتصادی سود می‌برند همکاری دارند. این وضعیت واقعیت تلخی است که در اقتصاد کشور وجود دارد.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1288915/گزارشی-از-نشست-مشورتی-با-حضور-اقتصاددانان-برجسته-کشور
بستن   چاپ