بازار آریا - دنیای
اقتصاد - گروه استانها و گردشگری : عید امسال غالب ایرانیها از «مسافرت» محروم ماندند، هر چند جمعیت محدودی که موفق به گردش نوروزی شدند، بیش از یک مقصد استانی را در تعطیلات انتخاب کردند.
«دنیایاقتصاد» دو روز پیش با بررسی آمار اولیه از نبض سفرهای نوروزی که بر اساس آمار دستگاههای ترددشمار در جادهها به دست آمده بود، گزارش داد: مسافرتهای عید 1404 با شاخص تعداد خودروهای عبوری در جادههای بین استانی 18درصد نسبت به عید 1403 افزایش پیدا کرده، اما بهرغم این رشد کمی، «کیفیت گردش ایرانیان» به دلیل سایه سنگین «تورم» و «بنیه مالی ضعیف خانوارها» افت داشته است.
اکنون آمار دوم از نبض مسافرتهای عید امسال که متولی بازار گردشگری بر اساس «تعداد افراد سفرکرده» اعلام کرده است، مشخص میکند: فقط 40درصد از جمعیت کشور در نوروز امسال موفق به مسافرت به معنای خروج از شهر محل سکونت و اقامت حداقل یک شب در شهر یا استان دیگر شده است که در مقایسه با سال گذشته، تعداد ایرانیانی که توانستند سفر کنند، تنها 2درصد رشد داشته است.
سیدرضا صالحیامیری در گفتوگوی ویژه خبری با بیان اینکه
ایران جزو 10 کشور جذاب دنیاست، اظهار کرد: آنچه تاکنون انجام دادهایم نشان میدهد اثربخشی در اصلاح افکار عمومی در رابطه با ایرانهراسی در دنیا نداشتهایم و شرایط کشور برای سرمایهگذاری در حوزه گردشگری نیازمند برداشته شدن بوروکراسیهای دولتی است.
وی با اشاره به اینکه 28 دستگاه در ستاد خدمات سفر خدماترسانی داشتند که از همه دستاندرکاران سراسر کشور قدردانی میکنم، افزود: همه توان دولت بسیج شد تا مردم امسال سفرهای خوبی داشته باشند ولی هنوز بین وضع موجود تا وضع مطلوب خیلی فاصله داریم.
وزیر میراث فرهنگی و گردشگری تاکید کرد: مصمم هستیم با همه توان و ظرفیت به مردم خدمت کنیم و هیچ شأنی جز خدمت به مردم برای خود قائل نیستیم؛ همچنین اداره پایش و تحلیل آماری برای رصد دقیق آمار سفرها از جمله برنامههای ماست.
صالحیامیری با اشاره به اینکه بیش از 35 میلیون نفر از 25 اسفند تا 13 فروردین به مسافرت و حدود 40درصد از جمعیت کشور به سفر نوروزی رفتهاند، افزود: در این زمینه 2.2درصد نسبت به سال گذشته رشد داشتهایم و جریان سفر در کل کشور فعال بوده است.
وزیر میراث فرهنگی و گردشگری تاکید کرد: بر اساس آخرین آمارها بالای 7 میلیون گردشگر خارجی وارد کشور شدهاند و با وجود اینکه تلاش غربیها تقویت ایرانهراسی است، توریستهای خارجی هنگام خروج از کشور ذهنیتشان نسبت به
ایران متفاوت میشود.
وی با بیان اینکه جذابیت، امنیت و زیرساخت سه عامل اصلی جذب گردشگر است، افزود: در این زمینه نیازمند ظرفیتسازی جدی هستیم تا موارد انگشتشمار مشکلساز برطرف شود.
آزردگی جدی سرمایهگذاران
به گزارش «ایرنا»، صالحیامیری در عین حال گفت: در موضوع زیرساختها در شرایط مطلوب قرار نداریم.
وی افزود: باید زیرساختهای حملونقل، توریست کارت و اقامتی بهبود پیدا کند؛ بوروکراسی موجود باعث آزردگی جدی سرمایهگذار شده است و سرمایهگذار باید احساس کند از حمایت دولت برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه با همکاری دستگاهها 24 همت به زیرساختها تخصیص مییابد، افزود: تعداد زیادی سرمایهگذار خارجی در حال سرمایهگذاری در گردشگری کشور هستند.
وی با اشاره به اینکه گردش مالی برای گردشگران خارجی و سرمایهگذاران بسیار راحتتر خواهد شد، گفت: ستاد حمایت از سرمایهگذاری تشکیل میشود.
وی گفت: اولین حوزه ما برای جذب گردشگر، 13 کشور حوزه نوروز است. یکی از پروژههای جدی در دستور کار دولت توجه به ایرانیان خارج از کشور است. هر ایرانی بدون توجه به تفاوتها متعلق به این کشور است و باید اعتمادسازی شود. قوه قضائیه نیز از ایرانیان خارج از کشور حمایت میکند.
وزیر میراث فرهنگی یادآور شد: فرهنگسازی در گردشگری را به صورت جدی از طریق دستگاههای مرتبط پیگیری میکنیم.
وی با اشاره به اینکه قبل از برخورد باید به فکر فرهنگسازی باشیم، گفت: در بیش از 400 شهر کشور مساله حریم آثار تاریخی را داریم. در این مورد حق مردم و حق حاکمیت باید دیده شود و مصمم هستیم از حریم میراث کشور خود دفاع کنیم.
صالحیامیری یادآور شد: صنایعدستی یکی از کانونهای جهش اشتغال و سرمایهگذاری در کشور است و 224 میلیون
یورو در سال 1403 صادرات صنایعدستی داشتهایم. همین اندازه به صورت چمدانی صادرات داشتهایم که مجموعا چیزی حدود 500 میلیون
یورو میشود. تولید، بازاریابی و فروش موضوعات مهمی هستند که باید حمایت شود.
وی با اشاره به اینکه بیش از 12هزار غرفه فعال در نوروز داشتیم، گفت: در این ایام 540 میلیارد تومان صنایعدستی فروخته شد و تقریبا 3میلیون نفر از کارگاههای صنایعدستی بازدید کردهاند. تقویت بازاریابی داخلی و تسهیل صادرات اولویت حوزه صنایعدستی در سال 1404 است و تحول شگرفی در
بیمه هنرمندان اتفاق خواهد افتاد. سفرهای استانی سال 1403 را در سال جدید نیز ادامه میدهیم.
وزیر میراث فرهنگی در ادامه درباره برداشت خاکهای سرخ جزیره هرمز توسط برخی مسافران گفت: رسانه ملی برای ارتقای فرهنگ عمومی برای صیانت از میراث ملی و فرهنگی باید برنامه داشته باشد، آموزش و پرورش نقش اول را در ایجاد یک ذهنیت مطلوب در دانشآموزان نسبت به صیانت از میراث ملی دارد و آثاری که ثبت نشده صیانت از آن بر عهده مسوولان محلی است. باید قبل از اینکه به فکر برخورد قهری باشیم به فکر فرهنگسازی باشیم.
افزایش حجم عملیات و کیفیت خدمترسانی
رئیس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر و معاون گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیز با اشاره به بررسی آمارهای دریافتی، اعلام کرد که میزان خدمات ارائهشده به مسافران نوروزی امسال نسبت به سال گذشته افزایش یافته و این روند با ارتقای کیفیت نیز همراه بوده است.
انوشیروان محسنیبندپی در نشست ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر که در روز پانزدهم فروردین برگزار شد، گفت: همکاری 27 دستگاه اجرایی دولت در ستاد هماهنگی سفر، ارائه آمارهای مستمر و پایش لحظهای سفرها را ممکن ساخته است.
وی افزود: تعامل بین دستگاههای دولتی در سطح استانهای کشور باعث افزایش میزان خدمترسانی و ارتقای کیفیت خدمات برای مسافران نوروزی شده است.
رئیس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر تاکید کرد که اهداف اصلی این ستاد شامل تقویت گردشگری داخلی، انسجام میان نهادهای مرتبط و بررسی نقاط قوت و ضعف بوده است.
توزیع متوازن سفرهای نوروزی
سیدمصطفی فاطمیفیروزآبادی، دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر نیز در این نشست به تحلیل روند سفرهای نوروزی اشاره کرد و گفت: بیشترین کاهش سفر در بازه زمانی 29 اسفند تا یکم فروردین و بیشترین افزایش از روز نهم تا دوازدهم فروردین ثبت شده است. این امر نشان میدهد که امسال توزیع سفرها بهصورت متوازنتر از سالهای گذشته انجام شده و از تجمع ناگهانی گردشگران در یک دوره خاص جلوگیری شده است.
وی افزود: توزیع سفر میان شهرهای پرمتقاضی باعث شد که در هیچ مقطعی شاهد ازدحام غیرعادی نباشیم و نیاز به استفاده از اقامتگاههای اضطراری نیز کاهش یابد. در عین حال، میزان استفاده از اسکان رسمی در سراسر کشور افزایش پیدا کرده است که این موضوع نشاندهنده بهبود مدیریت سفرهای نوروزی است.
بررسیهای آماری نشان میدهد که بیشترین رشد ترددهای بین استانی مربوط به استانهای ایلام با 27.8 درصد، البرز با 20.5 درصد، خوزستان، لرستان و گیلان با 15درصد و چهارمحال و بختیاری 7.8درصد بوده است. همچنین استانهای کهگیلویه و بویراحمد، اردبیل، زنجان، کردستان، آذربایجان شرقی و خراسان شمالی نیز شاهد افزایش چشمگیر سفرها بودهاند. این روند نشان میدهد که مقاصد کمتر شناختهشده و مناطق نوظهور گردشگری در نوروز 1404 بیش از گذشته مورد توجه مسافران قرار گرفتهاند و توزیع مکانی سفرها بهطور موثری مدیریت شده است.