بازار آریا
خبرنگار «دنیای‌ اقتصاد» در یزد گزارش می‌دهد
پیامدهای تخریب لوله انتقال آب
شنبه 16 فروردين 1404 - 00:25:32
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای اقتصاد - یزد : در حالی شهر جهانی یزد در ایام نوروز و روزهای ماه رمضان میزبان مسافران و گردشگران بود که با اقدامات برخی افراد در استان همجوار و شکستن لوله آب انتقالی و خسارت بالا، یزد سال 1404 را با کم‌آبی و آب‌رسانی با تانکر آغاز کرده است. استاندار یزد درباره حادثه تعرض به خط لوله انتقال آب یزد در ورزنه اصفهان که چند ده بار تکرار شده است، گفت: متاسفانه برای پنجاه و سومین بار عده کمی که ما حساب آنها را از مردم اصفهان و شرق اصفهان جدا می‌‌‌دانیم، به خط آب انتقالی به یزد تعرض کرده و موجب شکسته شدن خط شدند. محمدرضا بابایی افزود: دو ایستگاه تخریب شده که یکی از آنها یک هفته و دومی حدود دو ماه زمان برای تعمیر می‌‌‌خواهد. وی خاطرنشان کرد: رابطه مردم یزد و اصفهان قدیمی است و رفتار برخی افراد نمی‌تواند خللی در روابط مردم ایجاد کند.
وی ادامه داد: اکنون تدابیر لازم برای برقراری امنیت خط برقرار شده و جریان پاک‌سازی و مرمت خطوط در حال انجام است و منابع آن از تهران تامین شده و جای نگرانی وجود ندارد. وی تاکید کرد: از مردم می‌‌‌خواهیم تا در مدت مرمت خط در مصرف آب صرفه‌‌‌جویی کنند، زیرا یک ایستگاه در مدت یک هفته به مدار بازمی‌گردد. در همین راستا، معاون اول رئیس‌‌‌جمهوری در نشست بررسی مسائل مربوط به آب سه استان یزد، اصفهان و چهارمحال و بختیاری با حضور وزیر نیرو گفت: همدلی، تفاهم و مسوولیت مشترک، راه‌‌‌حل بحران آب است. محمدرضا عارف افزود: وزارت نیرو با اجرای طرح جامع آب، بحران آب کشور را مدیریت خواهد کرد. وی با تاکید بر لزوم توجه به منافع ملی و جلوگیری از سوءاستفاده‌‌‌های منطقه‌‌‌ای اضافه کرد: تامین آب حق مردم است و خسارت‌‌‌های ناشی از خشکسالی جبران می‌شود. معاون اول رئیس‌جمهور در عین حال با بیان اینکه حفظ امنیت و آرامش کشور در برابر توطئه‌‌‌های دشمنان ضروری است، خاطرنشان کرد: دولت در حال اجرای طرح‌‌‌های جامع برای حل ناترازی آب و انرژی است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌‌‌ای یزد درباره این حادثه از آسیب‌‌‌دیدگی شدید ایستگاه‌‌‌های 3 و 4 خط انتقال آب به استان یزد در پی تعرض به این ایستگاه‌‌‌ها خبر داد. جواد محجوبی افزود: این آسیب‌دیدگی‌‌‌ها شامل سوختگی و تخریب اتاق‌های نگهبانی، تمام تاسیسات برقی و تابلوهای اصلی برق، تیرهای برق، آسیب الکتروموتور و دیزل ژنراتورهاست. وی اظهار کرد: پیگیری‌‌‌های مجدانه استاندار و معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری در سطح ملی، به ایجاد شرایط لازم به منظور آغاز تعمیرات ایستگاه‌‌‌ها منجر شد. محجوبی با بیان اینکه آب انتقالی به استان کاملا قطع است، اظهار کرد: با توجه به گستردگی خسارات، تمام تیم‌های عملیاتی و فنی شرکت در محل حاضر و پس از ارزیابی میزان خسارت، همزمان با پاک‌سازی ایستگاه‌ها، اقدامات و تمهیدات لازم برای تعویض و تعمیر و درنهایت راه‌‌‌اندازی دوباره جریان آب انتقالی در کمترین زمان ممکن در حال انجام است. 
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه‌‌‌ای یزد در پایان از مردم شریف و نجیب استان خواست تا زمان تعمیر و وصل آب شرب استان، صرفه‌‌‌جویی حداکثری را در دستور کار قرار دهند. درباره میزان خسارت‌های وارد شده در تعرض به خط انتقال آب یزد هم محمدصالح جوکار نماینده یزد، اشکذر و زارچ در مجلس شورای اسلامی، از خسارت 1800 میلیارد ریالی خبر داد و چاره‌‌‌‎اندیشی جدی برای جلوگیری از ورود چنین خسارت‌‌‌های گزافی به بیت‌‌‌المال و مخاطره تامین آب شرب بیش از یک میلیون شهروند استان را در بالاترین سطوح تصمیم‌گیری خواستار شد.
در این باره مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان یزد، با هشدار درباره پیامدهای تعرض به خط انتقال آب استان، از مردم خواست با حداکثر صرفه‌‌‌جویی در مصرف آب، از وقوع قطعی آب جلوگیری کنند. محجوبی در عین حال خاطرنشان کرد: چاه‌‌‌ها، مخازن و سایر منابع محلی استان پاسخگوی نیاز آب شرب استان نیست. هنوز چند ماه از تفاهم‌‌‌نامه مثلث گردشگری استان‌های اصفهان، فارس و یزد نگذشته که در ایام نوروز و فصل گردشگری، به خط آب شرب انتقالی یزد تعرض می‌شود. باتوجه‌‌‌ به تعرض صورت‌‌‌گرفته به خط انتقال آب و قطعی و افت فشار در مناطق مختلف یزد، ١٠ تانکر آب‌رسانی از استان‌‌‌های فارس، کرمان و قم برای کمک و پشتیبانی حل این مساله به یزد اعزام شده‌‌‌اند. مدیرعامل شرکت آبفای یزد در این خصوص گفت: این تانکرهای سیار، در سطح شهر یزد و شهرستان‌‌‌های بهره‌‌‌مند از آب انتقالی از جمله اردکان، میبد، اشکذر، زارچ، تفت، مهریز، بافق و بهاباد مستقر شده‌‌‌اند و همچنین برای کمک و تقویت پشتیبانی، ١٠ تانکر سیار از آبفای استان‌‌‌های فارس، کرمان و قم نیز به یزد اعزام شده‌‌‌اند و این تانکرها به‌‌‌صورت شبانه‌‌‌روزی فعال هستند. یکی از نکات مهم در خصوص وضعیت آب آشامیدنی و شرب یزد این است که حداکثر تاب‌‌‌آوری کیفی آب شرب این استان تنها 48 ساعت است. محجوبی در این باره گفت: حجم کل مخازن ذخیره این شرکت، 300‌هزار مترمکعب است که با توجه به مصرف 9 شهرستان یزد، حداکثر تاب‌آوری 48 ساعته آب کیفی شرب است و با وجود این در روز تعرض به خط انتقال یعنی 9 فروردین ماه حدود 90‌درصد این حجم، آن هم به دلیل کاهش مصرف ناشی از تعطیلی ایام عید و نزدیکی با تعطیلی‌های عید فطر پر بوده است.
وی افزود: حداکثر امکان تامین آب از خط پدافندی خلیج فارس (240 لیتر در ثانیه) در حال حاضر برقرار شده و عملا از نظر فنی بیش از این مقدار به هیچ وجه میسر نیست و این میزان حتی 10‌درصد نیاز آب شرب این ایام را هم پوشش نخواهد داد و در هر صورت استان یزد وابسته به خط انتقال آب از کوهرنگ خواهد بود.
مدیرعامل آبفای یزد خاطرنشان کرد: استان یزد آب با شوری بالای 3هزار را برای کاهش تنش وارد شبکه توزیع شرب کرده و مردم شهرهای اردکان، میبد و یزد در بیش از 100 ایستگاه برداشت، 20 لیتری به دست، آب شرب برداشت می‌کنند.
نکته قابل‌توجه این است که بر اساس اطلاعات موجود، استان چهارمحال و بختیاری از محل سد زاینده‌‌‌رود در سال در حدود 70 میلیون مترمکعب (حداکثر 10‌درصد از کل منبع آبی) را برای مصارف کشاورزی، استان یزد حدود 58 میلیون مترمکعب آب و حداکثر 6‌درصد از کل منبع آبی را از طریق خط لوله و استان اصفهان نیز در مجموع حدود 82‌درصد از این منبع آبی را برای کشاورزی، شرب و صنعت برداشت می‌‌‌کند. ضمن اینکه شهر یزد به دلیل کاهش بارندگی‌‌‌ها در سال‌جاری آبی (از مهر 1403 تاکنون) سومین استان کم‌بارش ایران بوده و در این شرایط، با قطع آب انتقالی، فاجعه خشکسالی و کم‌آبی به نقطه بحران رسیده؛ یک استان قطع می‌کند و سه استان کمک و یاری و در این شرایط خاص و با این حجم خسارت، از یک طرف رودخانه زاینده‌رود در روز 13 فروردین جاری می‌شود، اما در سوی دیگر ماجرا، ادارات دولتی، مدارس و دانشگاه‌‌‌ها در روزهای 16 و 17 فروردین به دلیل کم‌آبی ناشی از حادثه اخیر تعطیل شده‌‌‌اند.
فرمانده پایگاه مقاومت حضرت ابوالفضل العباس‌(ع) شرکت آبفای استان یزد با اشاره به تعرض به خط انتقال آب شرب استان در ورزنه اصفهان در 9 فروردین ماه امسال گفت: تاکنون 24 تانکر آب‌رسانی و بیش از 130‌هزار بطری آب معدنی از استان‌های مختلف برای رفع مشکل کم‌آبی به این استان اعزام شده است.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1287283/پیامدهای-تخریب-لوله-انتقال-آب
بستن   چاپ