بازار آریا
باشماق؛ دروازه طلایی تجارت و زیارت، بستری برای جهش تولید
شنبه 9 فروردين 1404 - 16:35:22
بازار آریا - خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: مرز باشماق، واقع در استان کردستان، به دلیل موقعیت استراتژیک خود، همواره از اهمیت ویژه‌ای در روابط تجاری و فرهنگی ایران و عراق برخوردار بوده است. این مرز، به عنوان یکی از سه گذرگاه اصلی غربی کشور، سهم قابل توجهی در ترانزیت کالا و تردد زائران دارد. در سال‌های اخیر، با توسعه زیرساخت‌ها و افزایش حجم مبادلات تجاری، مرز باشماق به یکی از قطب‌های اقتصادی منطقه تبدیل شده است.
این مرز، با افزایش چشمگیر حجم مبادلات تجاری و تردد زائران اربعین، به بستری مناسب برای سرمایه‌گذاری و رونق اقتصادی منطقه تبدیل شده است.
رشد چشمگیر مبادلات تجاری
فرامرز امیدی، ناظر گمرکات استان کردستان، در این خصوص در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: حجم مبادلات تجاری در گمرکات کردستان طی 12 ماه سال 1403 در مجموع به میزان 5 میلیون و 662 هزار تن به ارزش نزدیک به 6 میلیارد و 660 میلیون دلار بوده است.
وی افزود: این حجم مبادلات در مقایسه با سال 1402 از نظر وزنی 30 درصد و از حیث ارزش دلاری 21 درصد افزایش نشان می‌دهد.

بازار آریا

وی همچنین افزود: در سال 1403 بیش از یک میلیون و 547 هزار تن انواع کالا به ارزش قریب به 846 میلیون دلار از دروازه‌های مرزی استان به خارج از کشور صادر شده است.
امیدی در خصوص واردات قطعی و ورود موقت در سال 1403 نیز گفت: در مجموع نزدیک به 413 هزار تن کالا به ارزش 934 میلیون و 229 هزار دلار واردات انجام گرفته که نسبت به سال 1402 به لحاظ وزن 258 درصد و به جهت ارزش دلاری 39 درصد افزایش نشان می‌دهد.
توسعه زیرساخت‌ها و افزایش ظرفیت ترانزیت
حمیدرضا عبدالملکی، مدیر پایانه مرزی باشماق، در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: پایانه مرزی باشماق در سال 85 به عنوان پایانه مرزی رسمی و پایانه مرزی بین دو کشور ایران و عراق شناخته شد.
مرز باشماق با افزایش چشمگیر حجم مبادلات تجاری و تردد زائران اربعین، به بستری مناسب برای سرمایه‌گذاری و رونق اقتصادی منطقه تبدیل شده است ومی‌تواند نقش کلیدی در تحقق شعار سال، یعنی «تولید برای سرمایه‌گذاری» ایفا کند وی افزود: با توجه به افزایش حجم ترانزیت و صادرات مرز باشماق واقع در استان کردستان در دو سال اخیر، در سال 1398 مجدد طرح توسعه و ساماندهی فازهای جدید مرز باشماق مصوب شد و استارت خورد. عبدالملکی در خصوص حجم ورودی ترانزیت از سمت عراق نیز گفت: این حجم ورودی از سمت عراق نسبت به سال گذشته 45 تا 50 درصد افزایش داشته است و رشد خوبی داشته است.
وی همچنین یادآور شد: اهمیت مرز باشماق در بحث استراتژیک و قرار گیری در منطقه غرب کشور با توجه به اینکه فاصله کوتاه 110 کیلومتری با بزرگترین شهر اقلیم یعنی سلیمانیه و از این طرف با مریوان دارد تأثیر به‌سزای در بحث صادرات و اقتصادی دارد.
نقش مرز باشماق در تردد زائران اربعین
مدیر پایانه مرزی باشماق در خصوص اهمیت این مرز در تردد زائران اربعین نیز گفت: بحث اربعین هم دو بعد معنوی، و سیاسی_اقتصادی دارد که در بحث معنوی بسیار تأثیرگذار است و در بحث اقتصادی هم با توجه به اینکه اعتبارات ملی را می‌توان برای توسعه زیرساخت‌های آن استفاده کرد تأثیر بسزای دارد.
وی افزود: از زمانی که بحث اربعین و تردد زوار در استان کردستان شروع شده افزایش گردشگری در استان کردستان رقم چند میلیون نفری داشته است.

بازار آریا

عبدالملکی در پایان تصریح کرد: مهم‌ترین نکته بحث تأمین اعتبار برای اجرای زیرساخت‌ها در مرز هم در بحث تجاری و هم اربعین است که مرز باشماق با شرایط فعلی و وضعیت موجود روزانه تا 25 هزار نفر زائر عبور بدهد.
وی عنوان کرد: اگر این ظرفیت افزایش یابد باید اعتبار لازم برای توسعه زیرساخت‌ها فراهم شود.
با توجه به نقل قول‌های مسئولان و آمار ارائه شده، مرز باشماق با ظرفیت‌های منحصر به فرد خود، می‌تواند به یکی از قطب‌های اقتصادی و زیارتی منطقه تبدیل شود.
برای تحقق این هدف، لازم است که مسئولان و نهادهای ذیربط، با برنامه‌ریزی مناسب و همکاری مستمر، از این ظرفیت‌ها به نحو مطلوب بهره‌برداری کنند.
همچنین، سرمایه‌گذاری در توسعه زیرساخت‌ها و تسهیل فرآیندهای گمرکی، می‌تواند به رونق بیشتر این مرز و تحقق شعار سال کمک کند.
کد خبر 6420768

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1285413/باشماق؛-دروازه-طلایی-تجارت-و-زیارت،-بستری-برای-جهش-تولید
بستن   چاپ