بازار آریا
شاخص قیمت مواد غذایی فائو در ماه فوریه افزایش‌یافت
شوک غذای گران به جهان
يکشنبه 19 اسفند 1403 - 00:08:27
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - گروه اقتصاد بین‌الملل - نیلوفر ادیب‌‌‌‌‌‌نیا : براساس آخرین گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل‌متحد(فائو)، شاخص قیمت کالاهای غذایی جهانی در ماه فوریه به دلیل افزایش قیمت شکر، لبنیات و روغن‌های گیاهی افزایش‌یافت.
شاخص قیمت غذای فائو که معیار جهانی سنجش ارزش کالاهای غذایی است، در ماه فوریه به‌طور میانگین به 127.1 رسید. این رقم نشان‌دهنده افزایش 1.6‌درصدی نسبت به ماه قبل و 8.2‌درصدی نسبت به فوریه2024 است. این افزایش عمدتا ناشی از شاخص قیمت شکر فائو بود که پس از سه ماه کاهش متوالی، با 6.6‌درصد افزایش نسبت به ژانویه، در ماه فوریه به 118.5 رسید. این افزایش ناشی از نگرانی‌ها درباره کاهش احتمالی عرضه جهانی در فصل 2025-2024 است، به‌ویژه به دلیل کاهش پیش‌بینی تولید در هند و شرایط نامساعد جوی که بر محصولات برزیل تاثیر گذاشته‌است. شاخص قیمت لبنیات فائو با 4‌درصد افزایش نسبت به ژانویه، به‌طور میانگین به 148.7 رسید. این افزایش ناشی از رشد قیمت در تمام محصولات لبنی اصلی، از جمله پنیر و پودر شیرخشک بود، زیرا تقاضای واردات قوی از تولید در مناطق کلیدی صادرکننده فراتر رفت.
شاخص قیمت روغن‌های نباتی فائو در ماه فوریه به‌طور میانگین به 156 رسید ‌که 2‌درصد نسبت به ژانویه و 29.1‌درصد نسبت به سال‌قبل افزایش داشت. این افزایش عمدتا ناشی از افزایش قیمت روغن‌های پالم، سویا و آفتابگردان بود که به‌دلیل محدودیت‌های فصلی عرضه در جنوب‌شرقی آسیا و تقاضای قوی از بخش سوخت‌های زیستی رخ‌داد.
طبق این گزارش، شاخص قیمت غلات فائو در ماه فوریه با 0.7‌درصد افزایش، به‌طور میانگین به 112.6 رسید. قیمت گندم به دلیل کاهش عرضه در روسیه و نگرانی در مورد شرایط محصول در اروپای‌شرقی و آمریکای‌شمالی افزایش‌یافت، اگرچه شاخص‌کلی اندکی پایین‌تر از سطح فوریه‌2024 باقی‌ماند. قیمت جهانی ذرت نیز به دلیل کاهش عرضه در برزیل و تقاضای صادرات قوی ایالات‌متحده به افزایش خود ادامه داد. در مقابل، قیمت جهانی برنج به دلیل عرضه صادراتی فراوان و تقاضای واردات ضعیف، در ماه فوریه 6.8‌درصد کاهش‌یافت. شاخص قیمت گوشت فائو در ماه فوریه ثابت ماند و به‌طور میانگین به 118رسید‌که اندکی یعنی چیزی حدود 0.1‌درصد نسبت به ژانویه کاهش داشت، در حالی‌که قیمت‌های بین‌المللی گوشت طیور و خوک به دلیل عرضه فراوان کاهش‌یافت، قیمت گوشت گوسفند و گاو به دلیل تقاضای قوی جهانی ثابت باقی‌ماند.
فائو همچنین آخرین خلاصه عرضه و تقاضای غلات خود را منتشر کرد که تولید جهانی گندم در سال‌2025 را 796‌میلیون ‌تن پیش‌بینی می‌کند. این رقم نشان‌دهنده افزایش اندکی نزدیک به یک‌درصد نسبت به سال‌قبل است. این پیش‌بینی بر اساس افزایش تولید پیش‌بینی‌‌‌‌‌‌شده در اتحادیه اروپا، به‌ویژه در فرانسه و آلمان، استوار است. در این مناطق، انتظار می‌رود کشت گندم نرم افزایش یابد، با این‌حال چالش‌هایی مانند شرایط خشک در اروپای‌شرقی و بارندگی بیش از حد در مناطق غربی می‌تواند بر بهبود عملکرد تاثیر بگذارد. در ایالات‌متحده آمریکا، انتظار می‌رود سطح زیرکشت گندم گسترش یابد، اگرچه ممکن است عملکرد به دلیل شرایط خشکسالی که بر محصولات زمستانی تاثیر می‌گذارد، اندکی کاهش یابد.
همچنین‌ در گزارش جدید فائو پیش‌بینی می‌شود تولید برنج در سال‌2025-2024 به رکورد 543‌میلیون ‌تن برسد که این امر ناشی از چشم‌‌‌‌‌‌انداز مثبت محصول در هند و شرایط رشد مطلوب در کامبوج و میانمار است. فائو برآورد خود از تولید جهانی غلات در سال‌2024 را به 2842‌میلیون‌تن افزایش داده‌است که اندکی بیشتر از سطح سال‌2023 است. پیش‌بینی می‌شود مصرف جهانی غلات برای سال‌مالی
2025-2024 به 2867‌میلیون‌تن برسد که یک‌درصد نسبت به سال‌قبل افزایش دارد. این افزایش به دلیل مصرف بی‌سابقه برنج پیش‌بینی شده‌است. همچنین انتظار می‌رود مصرف گندم ثابت بماند، زیرا کاهش جزئی در مصرف غذایی با افزایش استفاده صنعتی، به‌ویژه در چین، جبران می‌شود. فائو کاهش 1.9‌درصدی ذخایر جهانی غلات را پیش‌بینی می‌کند، به‌طوری که ذخایر پایانی برای سال‌2025، 869.3‌میلیون‌تن برآورد می‌شود. انتظار می‌رود افزایش ذخایر در روسیه و اوکراین با کاهش در سایر مناطق جبران شود، همچنین پیش‌بینی می‌شود نسبت ذخایر به مصرف جهانی به 29.9‌درصد کاهش یابد که همچنان نشان‌دهنده عرضه مناسب است. فائو پیش‌بینی خود را درباره تجارت‌جهانی غلات اصلاح‌کرده و آن را به 484.2میلیون ‌تن رسانده‌است. این رقم نشان‌دهنده کاهش 5.6‌درصدی نسبت به فصل قبل است که به دلیل تغییر پویایی صادرات رخ‌داده‌است.
تنوع چشم‌‌‌‌‌‌انداز محصول 2025 در مناطق مختلف
فائو اخیرا نسخه جدیدی از گزارش «چشم‌‌‌‌‌‌انداز محصولات و وضعیت غذایی» خود را منتشر کرد. با نگاهی به سال‌2025، در آفریقا، شرایط آب‌و‌هوایی خشک طولانی‌مدت در شمال آفریقا چشم‌‌‌‌‌‌انداز تولید غلات را تضعیف می‌کند، درحالی‌که انتظار می‌رود بارندگی مطلوب در جنوب آفریقا از بهبود عملکرد محصولات پس از کاهش قابل‌توجه در سال‌2024 حمایت کند. در آسیا، چشم‌‌‌‌‌‌انداز متغیر است. انتظار می‌رود خاور دور در سال‌2025 شاهد رشد مداوم تولید گندم باشد که این امر ناشی از کشت‌‌‌‌‌‌های گسترده و شرایط آب‌و‌هوایی مطلوب است. در مقابل، خاورنزدیک از اواخر سال‌2024 با کمبود بارندگی مواجه است که پتانسیل عملکرد را تحت‌تاثیر قرارداده و می‌تواند منجر به کاهش برداشت گندم به زیر میانگین پنج‌ساله شود.
در همین حال، در آمریکای‌لاتین و کارائیب، شرایط آب‌وهوایی متغیر بر تولید ذرت در آمریکای‌جنوبی تاثیر گذاشته و در آرژانتین، خطر شیوع بیماری کوتولگی به‌عنوان یک تهدید اضافی مطرح است. با وجود این چالش‌ها، همچنان پیش‌بینی می‌شود تولید کل بالاتر از میانگین سطوح باقی‌بماند که عمدتا به دلیل چشم‌‌‌‌‌‌انداز تولید خوب در برزیل است. در آمریکای‌مرکزی و کارائیب، شرایط خشک مداوم، کشت غلات را در مکزیک کاهش داده‌است، درحالی‌که انتظار می‌رود آب و هوای مطلوب در سایر مناطق، عملکرد را بهبود بخشد. این گزارش همچنین تاکید می‌کند که 45‌کشور، از جمله 33کشور در آفریقا، 9‌کشور در آسیا، 2‌کشور در آمریکای‌لاتین و کارائیب و یک کشور در اروپا، در حال‌حاضر به کمک خارجی برای تامین غذا نیاز دارند. بر اساس این گزارش، درگیری‌های مداوم و ناامنی مدنی همچنان از عوامل اصلی گرسنگی شدید محسوب می‌شوند.

https://www.bazarearya.ir/fa/News/1276690/شوک-غذای-گران-به-جهان
بستن   چاپ